»

Madžarska spremenila zakon o medijih, EU še vedno nezadovoljna

vir: Heise
Heise - Ko je Madžarska na začetku leta začela izvajati nov zakon o medijih, ki je bil v Evropski uniji označen kot uzakonjena cenzura medijev, je po Evropi završalo. Kritike na Madžarsko so letele z vseh strani, zažugala je tudi EU, v Budimpešti pa so potekali celo protesti. Madžari so napovedali pripravljenost na spremembe, kar so v ponedeljek tudi izvedli.

Spremenjeni zakon o medijih je zgolj za odtenek prijaznejši, pa še to samo v manj pomembnih točkah, medtem ko najbolj kontroverznih členov niso spremenili. Spletne vsebine, kot so blogi, niso več predmet zakona, tako da se jim ne bo treba pokoravati temu zakonu. Nadaljnja sprememba je določilo o obvezni predhodni registraciji ponudnikov medijskih storitev, ki se je...

4 komentarji

Ubuntu klon Windows XP, Microsoft nima nič proti

Ars Technica - Pred nekaj dnevi se je na spletu pojavila distribucija Linux z imenom Ylmf OS, ki do potankosti posnema videz Windows XP. Operacijski sistem na osnovi Ubuntuja je resda v kitajščini, tako da v naših koncih kaj prida uporaben ni, a Kitajska ni majhen trg. Sama distribucija je seveda brezplačna, kot se za Ubuntu spodobi, a se je pričelo zastavljati vprašanje, ali nemara ne krši kakšnih Microsoftovih pravic s tako vernim posnemanjem izgleda uporabniškega vmesnika.

V Redmondu so se odločili, da ne bodo delali iz muhe slona. V uradni izjavi so zapisali, da kode sicer še niso pregledali, a ker gre za ubuntujevski izdelek, tu zakoni zoper nelegalno razpečevanje programske opreme niso...

30 komentarjev

Kitajci blokirali množico strani

Ars Technica - Jutri bomo obeležili dvajseto obletnico pokola na Trgu nebeškega miru v Pekingu, ko je vojska krvavo zatrla študentske proteste in ki na Kitajskem še vedno velja za prepovedano temo diskusije. Ker bo na spletu o tem dogodku gotovo veliko napisanega, so se Kitajci preventivno odločili v svojem državnem požarnem zidu blokirati kopico strani. Tako so nedostopni Twitter, Flickr, Hotmail, Bing in še nekaj drugih, ugotavljajo uporabnika interneta po državi. Včasih se komu sicer prebiti do strani, a večinoma je kontrola zelo tesna. Blokada verjetno ne bo stalna, saj se na Kitajskem ves čas spreminja črni seznam blokiranih stranih. Wikipedijo, YouTube in BBC tako večkrat blokirajo in spet sprostijo, odvisno od aktualnih tem in paranoje oblasti. Tako lahko tudi Kitajci pričakujejo ponovno vzpostavitev dostopa do zadnjih blokiranih strani, ko se bo poleg prah od obletnice in bodo na naslovnicah časnikov druge novice.

31 komentarjev

Kitajci spet blokirali YouTube

CNN - Kot kaže, je kitajska vlada ponovno blokirala dostop do YouTuba. Lastnik strani Google ni prejel nobenega obvestila, od kdaj in zakaj blokada, temveč so dejstvo odkrili sami, ko so zaznali upad prometa iz Kitajske v začetku tedna. Kaj točno je razhudilo Kitajce, lahko le ugibamo, ena izmed verjetnejših razlag pa so posnetki nasilja kitajske policije nad tibetanskimi uporniki, ki so se znašli na YouTubu. Sicer pa oblasti trdijo, da so posnetki iz Lhase tako ali tako zmontirani in hujskajoči.

Kakorkoli, za vsak primer so preprečili še dostop do strani, kar ni kakšna posebej izvirna praksa. Na zadnje je Kitajska blokirala YouTube lanskega marca, ko je bil povod povsem isto žarišče - Tibet. Če se izkaže potreba, Kitajski veliki požarni zid blokira tudi CNN, BBC, The New York Times in še kakšno drugo stran, ki bi utegnila v državo prinesti politično občutljive vsebine. Kljub temu je kitajski zunanji minister v torek pogumno dejal, da se Kitajska ne boji interneta, temveč ga le upravlja...

2 komentarja

Kitajci blokirali Wikinews

Slashdot - Po dobri stari navadi so se kitajski veljaki spet odločili blokirati stran, ki bi utegnila povečati védenje o svetu in zamajati komunistične vrednote. Tokrat je na udaru različica novic Wikinews v kitajskem jeziku, medtem ko je angleška verzija na Kitajskem še vedno normalno dosegljiva. Kaj jih je tako razpenilo, da so potegnili kabel iz usmerjevalnika, ni znano. V preteklih podobnih akcijah so jim šle v nos vesti o občutljivih temah, kot so Tajvan, Tibet, Trg nebeškega miru ipd. Wikinews jih je optimistično zaprosila za izjavo, a se še niso utegnili odzvati. Mimogrede spomnimo, da ima Kitajska zelo ambivalentne občutke do projektov Wiki - samo Wikipedijo so blokirali že mnogokrat, nazadnje po zaključku lanskih olimpijskih iger, ko so nenadoma pozabili na vse obljube o prostem dostopu do spleta.

0 komentarjev

Kitajska spet blokirala BBC

The Register - Olimpijske igre na Kitajskem so se že zdavnaj iztekle in Kitajci se vračajo v stare tirnice na vseh področjih. Takoj po koncu so zagnali svoje tovarne in spet ustvarili smogasto zavesto nad Pekingom, sedaj pa so v predolimpijski čas povrnili tudi internet. Med veledogodkom so novinarjem obljubili dostop do necenzuriranega interneta, zdaj pa so spet preprečili dostop do nekaterih neprimernih strani.

Med njimi so se znašle BBC-jeve strani v kitajščini, Voice of America v kitajščini in nekatere hongkongške in tajvanske strani. Zunanje ministrstvo cenzure ne želi komentirati, pravijo pa, da strani, ki propagirajo tajvansko neodvisnost, kršijo zakon. Liu Binjie, minister za medije, se je na kritike odzval z besedami, da je Kitajska s poročanjem o potresu 12. maja in pokrivanjem olimpijskih dogodkov pokazala, da je reforma medijskega sistema učinkovita, in da bodo nadaljevali z reformami za transparentnejši sistem medijev.

1 komentar

Kitajci odblokirali BBC

BBC - BBC poroča, da je Ljudska republika Kitajska po letih blokade strani BBC v angleščini končno prenehala s tem nesmiselnim početjem. Uradnega sporočila kitajske oblasti niso posredovale, kakor tudi niso nikoli objavile, da bi karkoli blokirale, vendar BBC-jevi novinarji na terenu opažajo, da lahko dostopajo do strani, ki so bile prej nedostopne.

Bralci so od navdušenja planili po BBC-jevih strežnikov, ki so namesto običajnih nekaj sto v torek zabeležili 16.000 obiskovalcev s Kitajskega. Oblasti so v pričakovanju olimpijskih iger obljubile, da bodo novinarjem omogočile več svobode pri delu. Verzija novic v kitajskem jeziku ostaja nedostopna. Klik!

16 komentarjev