»

Wine zaživel v 64 bitih

Slashdot - Pred nekaj meseci je priljubljeni emulator Windows za Linux, ki to ni, ampak gre za skupek knjižnic, ki omogočajo poganjanje programja za Windows v Linux, po petnajstih razvoja ugledal različico 1.0. Sedaj lahko poročamo o še enem pomembnem dosežku. Eden izmed razvijalcev Maarten Lankhorst je uspel z Winom pognati 64-bitni program za Windows, ki sicer ne reče nič drugega kot hello world, a doslej niti to ni bilo mogoče. Avtorjev repozitorij je že na voljo, od koder lahko eksperimentalno verzijo prenesete in preizkusite.

57 komentarjev

Izšel Wine 1.0

Slo-Tech - Na spletni strani projekta Wine so danes ponosno sporočili, da je Wine danes, po 15 letih razvoja, prispel do različice 1.0.

Projekt Wine se je pričel leta 1993. Gre za implementacijo Windows API vmesnika, ki omogoča poganjanje Windows programov na Linuxu pa tudi na nekaterih drugih operacijskih sistemih (Mac OS X, FreeBSD in Solaris). Wine tako skuša v Linux in ostala podprta okolja prinesti Windows DLL funkcije in procese Windows NT jedra. Žal podpora zaradi pomanjkanja dokumentacije zaprtokodnega operacijskega sistema Windows ni popolna, kljub temu pa Wine, ki je bil razvit predvsem z reverznim inženiringom, danes omogoča poganjanje številnih programov in iger pisanih za okolje Windows.

Pri razvoju Wine-a je v preteklosti precej pomagalo podjetje Corel (ki je želelo na Linux prenesti svoj pisarniški paket WordPerfect Office), vendar je podpora podjetja presahnila, ko ga je kupil Microsoft.

Wine omogoča poganjanje 16- in 32-bitnih Windows programov. Wine ne vsebuje podpore za...

57 komentarjev

Izšla sta novi wine in CrossOver Office

Slashdot - Včeraj je izšla nova različica emulatorja CrossOver Office 5, s katerim je mogoče pod Linuxom poganjati nekatere pisarniške aplikacije okolja Windows, kot na primer Microsoft Office, Lotus Notes, Microsoft Project in Visio, Macromedia Dreamweaver MX, Flash MX, Adobe Photoshop, itd. CrossOver med novostmi prinaša delno podporo za Microsoft Office 2003 (podpore za Outlook še ni).

Prav tako pa je izšel tudi wine 0.9, ki je za razliko od CrossOver Office-a brezplačen, prav tako pa služi poganjanju Windows programov pod Linuxom. Wine je tako po 12 letih razvoja prešel v beta fazo testiranja, čeprav ga številni uporabniki Linuxa že poznamo kot zanesljivo in zmogljivo orodje, saj podpira številne Windows aplikacije, med drugim tudi igre.

12 komentarjev

Spet nove verzije Intelovih prevajalnikov

Intel - Pred kratkim je Intel ponovno posodobil svojo kolekcijo razvojnih orodij - c++ in fortranskih prevajalnikov za Windowse in Linux, in sicer na 8.1.

Kaj je tokrat novega? Ne prav veliko, vsaj na IA32 fronti ne. Že tako hitre so jih še nekoliko bolj pohitrili, seveda pa so podprti vsi najnovejši Intelovi procesorji.

Z verzijo 8.1 pa je prišla podpora AMD64 arhitekturi oziroma po Intelovo EMT64. Po prvih lastnih izkušnjah so 64 bitni programi občutno hitrejši, merjeno na AMD Opteronu.

Omenjene prevajalnike lahko dobite v 30 dnevno preizkušnjo ali pa v brezplačno trajno last, če uporabljate Linux, ki je mimogrede tudi 64 biten.

Izbira je vaša.

23 komentarjev

Skype 1.0

ZDNet - Izšla je prva uradna različica čedalje bolj priljubljenega odjemalca za internetno telefonijo po principu P2P, Skype 1.0. Nova različica prinaša storitev SkypeOut, s katero lahko kličemo na stacionarne in mobilne telefone po celem svetu. Klici znotraj Evrope, ZDA, Avstralije in Nove Zelandije stanejo 0,02 evra na minuto in nekoliko več za ostala območja in mobilne telefone. Plačilo poteka preko kreditne kartice, pri čemer kredit po 180 dneh poteče. Novi so tudi konferenčni klici in izmenjava datotek, nekaterim uporabnikom pa naj bi se ob zaključku pogovora resetiral računalnik. Različici za Linux in Pocket PC sta še vedno v stopnji 0.9x, zato vseh zmogljivosti različice 1.0 za Windows še nimata. Klik!

8 komentarjev

Opera čedalje glasnejša v Linuxu

News Forge - Jon S. von Tetzchner, generalni direktor podjetja Opera Software, ki izdaja priljubljen lahki brskalnik Opera, je sporočil, da je razmerje med prenosi Opere za Windows in Linux enako osem proti ena. To lahko pomeni dvoje; da je Linux nameščen na 12,5 odstotkih vseh računalniških namizij (kar je težko verjetno) ali pa so uporabniki Linuxa mnogo bolj zavzeti za Opero kot uporabniki sistema Windows. Sicer je po številu uporabnikov okolje Windows za podjetje veliko pomembnejše, a se to utegne spremeniti, še posebej zdaj, ko je Opera Software nove različice za Windows in Linux začel izdajati sočasno. O prihodnosti Opere in vlogi Linuxa v njej se je razpisal Robin 'Roblimo' Miller.

1 komentar

Novi Intelovi prevajalniki

Slo-Tech - Intel je izdal nove prevajalnike (C++ in Fortran) za Windows in Linux. Za Windows so na voljo 30-dnevne preizkusne različice, potem pa je treba seči v žep, medtem ko za Linux lahko dobimo nekomercialno in nepodprto verzijo zastonj. Še dokaz: http://developer.intel.com/software/pro... Kdaj točno so objavili nove verzije, ne vem, kakšna dva meseca nazaj je bila aktualna verzija 5.01 tako za C++ kot za Fortran.

0 komentarjev