»

Google+ omogoča pošiljanje e-pošte neznancem

Slo-Tech - Google je predstavil novost pri integraciji elektronskega predala Gmail in družabnega omrežja Google+, ki bo omogočala pošiljanje elektronske pošte tudi ljudem, katerih elektronskega naslova ne poznamo.

V bližnji prihodnosti bo Gmail v spletnem vmesniku ponujal tudi pošiljanje elektronskih sporočil vsem uporabnikom storitve Google+, četudi njihovega e-naslova nimamo niti ga niso javno objavili (Google je začetno nejasnost odpravil s pojasnilom, da to velja za vse uporabnike storitve, ne le za naše prijatelje). Sporočilo, ki jim ga pošljemo, ne bo pristalo v glavnem delu mape Prejeto, ampak pod zavihkom Social. Na ta način bo vseeno poskrbljeno za preglednost, a kdor do pošte dostopa prek odjemalcev IMAP ali POP3, teh zavihkov ne vidi in vso pošto dobiva v mapo Prejeto.

Da bi omejili zlorabe,...

3 komentarji

Nokia Money kot nadomestek e-bančništvu

CNet - Nokia je včeraj napovedala novo storitev z imenom Nokia Money, ki bo uporabnikom omogočala plačevanje računov in pošiljanje denarja prek mobilnega telefona. Finci verjamejo, da bo nova storitev pomagala ljudem v ZDA in državah, ki trenutno nimajo dobre pokritosti z bankami. V mnogo državah namreč uporaba mobilnih telefonov presega uporabo bančnih računov, tako da imajo mnogi uporabniki mobilne telefonije omejen ali sploh nobenega dostopa do finančnih storitev.

Tako bo prek Nokia Money moč plačevati račune, kupovati razne vstopnice in vozovnice ipd, za kar se bodo povezali s podjetjem Obopay, kjer je Nokia manjšinski lastnik. Nova storitev bi naj delovala v različnih omrežjih, z več bankami in v končni fazi tudi na nenokiinih telefonih. Prvo predstavitev bomo videli prihodnji teden na Nokia World v Nemčiji, udejanjenje v praksi pa prihodnje leto.

12 komentarjev

Prva beta Opere 10

Opera 10 beta

vir: CNet
CNet - Opera 10 je na poti že več kot dve leti, a se počasi približuje koncu te poti. Po prvi alfa verziji, ki je konec lanskega leta prejela pozitivne kritike, so sedaj izdali še prvo beto verzijo, kar je jasen signal, da bo končna verzija kmalu nared. Na internetu so se že pojavili prvi testi prihajajočega brskalnika.

Ena bolj oglaševanih novosti je funkcionalnost Opera Turbo, ki je namenjena uporabnikom s počasnimi povezavami do interneta. To je uporabno pri brskanju prek javne brezžične dostopne točke, prek telefona in podobno. Z vključitvijo te funkcije se strani stisnejo že na strežniški strani, tako da privarčujemo pasovno širino. Razširjena sta speed dial, torej začetna stran, kjer lahko shranite...

69 komentarjev

Gmail praznuje 5. rojstni dan

Slashdot - 1. aprila 2004 je Google širšim množicam ponudil (sprva interno) spletno aplikacijo, ki jo lahko zaradi približno 150 milijonov uporabnikov in zavidanja vredno (venomer razvijajočo se) paleto funkcionalnosti brez sprenevedanja označimo kot eno izmed najboljših zastonjskih spletnih storitev. Govorimo seveda o Gmailu.


Na ars technici so pred nekaj dnevi intervjuvali produktnega vodjo Gmaila Todda Jacksona, ki je v precej zanimivem pogovoru med...

29 komentarjev

Gmail dobil funkcijo razveljavi pošiljanje

vir: Google
CNet - Google je objavil, da je v spletni odjemalec za dostop do poštnega predala na Gmailu vgradil funkcijo, ki jo bodo najbolj pozdravili temperamentnejši narodi. Da bi nam prihranili zadrego pri prenaglem pošiljanju sporočil, katerih vsebino ali pa neprave prejemnike obžalujemo milisekunde po stisku gumba pošlji, so v okviru eksperimentalnih funkcij Google Labs dodali možnost Undo Send. Tako lahko uporabniki v petih sekundah po pošiljanju e-sporočila svoje dejanje razveljavijo brez posledic za zdravje, odnose ali transakcijski račun.

Gmail je sicer že doslej vseboval nekaj funkcij, ki so uporabnika varovale pred samim seboj. Tako je, recimo, Google opozoril, če je bila v tekstu sporočila beseda attached, sporočilo pa ni imelo priloge. Google Aps (Gmail za podjetja) je denimo z oranžno barvo posvetlil prejemnike sporočila, ki niso znotraj podjetja, da ne bi slučajno poslali zaupnih informacij v svet. Lani pa je...

19 komentarjev

Google zaradi programa za iPhone onemogočil pošiljanje SMS

Slashdot - Pred nekaj meseci smo poročali, da je Google svoj Gmail naučil pošiljanja brezplačnih sporočil SMS. Ni pa Google na veliki zvon obešal informacije, da je pošiljanje SMS-ov prek njihovih strežnikov mogoče tudi brez uporabe Gmaila, dasiravno jo je res javno objavil.

Pred kratkim se je v Applovem App Storu pojavila aplikacija Infinite SMS podjetja Inner Fence, ki je stala 0,99 dolarja in je omogočala brezplačno pošiljanje SMS-ov z iPhona. Očitno so bili uporabniki nekoliko preveč navdušeni nad storitvijo, tako da je Google ukinil pošiljanje SMS-ov prek vseh drugih vmesnikov (tudi lastnega GTalka), razen Gmaila. Razvijalci spornega programa se branijo, da so delovali v dobri veri in da niso storili nič prepovedanega, temveč zgolj uporabili javno predstavljeno funkcionalnost Googla, in pikro dodajajo, da si niso mislili, da bosta zgolj dva človeka uspela napisati program, ki bo na kolena spravil celo Googlovo eksperimentalno storitev. Google je v izjavi zapisal, da ne morejo podpirati...

4 komentarji

Gmail bo deloval tudi brez povezave

Google - Dostopanje do elektronskega predala prek spleta je zelo praktično, saj so pri dostopu s poljubnega računalnika dosegljiva vsa prejeta sporočila. Edina pomanjkljivost je seveda nujna potreba po internetni povezavi, brez katere nam to pač ne bo uspelo. Da bi premostili vrzel, ki nastane, ko uporabnik nima dostopa do interneta, a želi kljub temu pregledati pošto ali poslati kakšno sporočilo, je Google vdelal podporo za Gears v Gmail.

Ta vtičnik za Internet Explorer in Firefox že uporabljajo nekatere Goooglove aplikacije (Reader, Google Docs, kmalu ga pričakujemo v Calendarju) in omogoča urejanje dokumentov tudi brez internetne povezave. Na lokalnem disku se vzpostavi zrcalna slika stanja na internetu, ki ob prekinitvi povezave slednjo nadomesti, tako da lahko uporabnik nemoteno dela, ob ponovni vzpostavitvi pa se samodejno posodobi. Če želite omenjeno funkcionalnost tudi v Gmailu, si jo lahko vključite na zavihku Labs, tako da odkljukate Offline Gmail. Na straneh Gmaila se bo pojavil...

34 komentarjev

Google pokazal Chrome 2.0

The Register - Prav nenavadno za pregovorno Googlovo počasnost pri umikanju oznake beta z izdelkov je Chrome, po tem ko se je rekordno hitro znebil oznake beta za različico 1.0, prilezel do verzije alfa 2.0. Novosti, ki so jih do sedaj že dodali v to verzijo, so možnost samodejnega dopolnjevanja teksta (autocomplete), povečanje ali zmanjšanje celotne strane (zoom), profili za različne uporabnike, podpora za skripte Greasemonkey, posodobljen WebKit in še nekaj drugih. Prenos je mogoč s prijavo v program developer preview channel.

46 komentarjev

Gmail zna pošiljati SMS

Google - Googlovi inženirji nas tako pridno razvajajo z vedno novimi in novimi storitvami in izboljšavami obstoječih, da jih včasih niti ne opazimo. Nova spretnost, katere so naučili Gmail, je pošiljanje SMS-sporočil. Prvikrat se je ta možnost bežno pojavila v spletnem vmesniku Gmaila pred mesecem dni, a so jo zaradi hroščatosti po hitrem postopku umaknili. Po razgibavanju sivih celic sedaj pri Googlu pravijo, da je funkcija pripravljena.

V razdelku Labs spletnega klienta za Gmail si uporabniki lahko vključijo funkcijo Text Messaging (SMS) in Chat. Nato lahko v polju chat na levi strani osnovnega okna izberejo kontakt, s katerim se želijo pomenkovati, vpišejo njegovo telefonsko številko in sestavijo sporočilce. Še klik na gumb pošlji in voilà, prejemniku zapoje mobilni telefon. Drobni tisk opozarja, de je storitev mogoča le za ameriške številke in da utegne operater prejemniku prejem sporočila zaračunati. Na tako prejeta sporočila je mogoče odgovarjati s telefona, Google pa poskrbi, da...

29 komentarjev

Gmail Goggles: nič več obžalovanja po prenagljeno poslanem emailu

vir: Google
Google - Na uradnem blogu Googlovega Gmaila je inženir Jon Perlow naznanil nov zvarek iz Gmail Labs, ki so ga poimenovali Gmail Goggles. Ob opisu storitve se boste zagotovo namuznili in nasmehnili, kajti ne dvomim, da se je vsakomur izmed nas zagotovo že vsaj enkrat zgodilo, da je po kliku na Pošlji začel besno klikati po gumbu Stop ali s svojim čelom udrihati po nič hudega sluteči mizi. Trenutki resnice, ki jih običajno doživljamo v okajenem stanju sredi noči (seveda pred računalnikom), imajo lahko precej nezaželene posledice ...

Poslanstvo nove funkcije je izredno jasno in enostavno - želi vam ponuditi možnost prekinitve pošiljanja emaila po kliku na Pošlji. Goggles lahko najdete (in si funkcijo omogočite) pod zavihkom Labs (Gmail nastavitve). Funkcija deluje samo v časovnih obdobjih,...

34 komentarjev

Tako majhen pa tako hudoben!

CNet - Ana Kurnikova virus, namreč. V četrtek so dvajsetletnega Jana de Wita na nizozemskem sodišču spoznali za krivega. Kazen, ki bi lahko znašala do $41.000, pa je tožilec spremenil oz. zahteval 'le' odvzem računalnika ter CD-ja z lepo urejeno zbirko virusov (Eek!).

Jan de Wit-ov odvetnik je sicer trdil, da o kakršnikoli škodi sploh ni dokazov, vendar so iz FBI-ja poslali faks, iz katerega je razvidnih 55 žrtev ter za $166.827 škode (s čimer pa se odvetnik, seveda, ne strinja). Kakorkoli, dvajsetletnik trdi, da sploh ni programer, saj naj bi bil to njegov prvi program, na gumb 'Pošlji' pa naj bi prav tako pritisnil zgolj 'po pomoti'. Klik!

5 komentarjev