»

Microsoft zlomil delovanje Windows 11 z oglasom

Slo-Tech - Čez manj kot mesec dni izide nova verzija Mirosoftovega operacijskega sistema, zato so verzije na kanalu Insider že zelo blizu končne. Zadnja inačica (build) je imela nenavadno težavo, saj se orodna vrstica, namizje in nekaj drugih ključnih komponent ni naložilo. Microsoft je hitro objavil navodila, kako lahko iz Task Managerja vstopimo v Urejevalnik registra in odpravimo težavo, s čimer pa se zgodba ni zaključila. Podrobna analiza je namreč odkrila, da je za težave kriva - reklama.

Da, v Windows 11 bodo prisotne reklame. Zadnja težava je koreninila v IrisService, ki je del Windows Spotlighta. To je del namizja Bing, ki prikazuje datum, promocije, predloge, namige in tudi reklame. Težave torej ni povzročila kakšna posodobitev, ki bi jo Windows Update naložil samodejno, temveč reklama za Microsoft Teams. To pa razkriva dve veliki težavi, ki ju ima Windows 11. Prva je ta, da neumorno prioritizira lastne aplikacije in storitve, česar smo se navadili tudi že v Windows 10. Druga težava...

80 komentarjev

Računalnik za 15 funtov

BBC - David Braben in nekaj sodelavcev je v Veliki Britaniji razvilo računalnik, ki po zunanjem videzu spominja na odslužene ostanke iz servisa elektronike, a videz vara. Predstavili so projekt Raspberry Pi, ki na majhnem integriranem vezju skriva delujoč računalnik. Na enem koncu ima USB-priključek za tipkovnico, na drugem HDMI-izhod za zaslon, poganja pa ga procesor ARM.

Vanj o stlačili procesor ARM11 s 700 MHz, 128 MB pomnilnika in dovolj zmogljivo grafiko za OpenGL ES 2.0, ki zmore ločljivost 1080p. Na njem kakopak tečejo distribucije Linuxa, še najraje Ubuntu. Cena: malenkost, 15 funtov.

Računalnik bo omogočal brskanje po spletu, poganjanje pisarniških aplikacij in programiranje, kar je...

100 komentarjev

Samsung s ciljanim oglaševanjem

PC World - Samsung razvija nov sistem oglaševanja, ki bo reklame prilagodil ciljni skupini. Ideja sama po sebi ni nova, saj se na spletu s pomočjo piškotkov to počne že celo večnost, a Samsung kani to izvesti v resničnem življenju. Sistem za oglaševanje na prostem sestavljajo trije deli: LCD-panel za prikazovanje, kamera z dvojnimi lečami in računalnik s sistemom za prepoznavanje obrazov. Sistem tako ugotovi, kdo se sprehaja mimo panoja in kdo dejansko gleda v reklamo ter prikaže ustrezne reklame. Skupini žensk pokaže nakit, kozmetiko, parfume in podobno, moškim pa peno za britje ali pivo. Še več, v mešani skupini lahko ugotovi, kdo gleda reklamo in poišče ustrezne reklame. Tehnologijo bo Samsung izdal novembra.

22 komentarjev

Prihaja tarčno oglaševanje na TV

The New York Times - Na internetu smo na tarčno oglaševanje, kolikor se ga da iz piškotkov in IP-naslovov razviti, že navajeni, saj se nam tudi pri brskanju po tujih straneh vedno pogosteje ob strani izpisujejo kar reklame v slovenščini. Na televiziji je pri nas najbližje, kolikor smo se temu pojmu približali, nadomeščanje romunskih reklam na Discovery Channelu s slovenskimi. V tujini pa postaja tarčno oglaševanje na televizijskih programih realnost.

The New York Times tako poroča o projektu v ZDA, kjer bodo pol milijona gospodinjstev v Brooklynu, Bronxu in New Jerseyju opremili s tehnologijo, ki jim bo dostavljala reklame po meri. Podjetje Visible World bo skupaj s Cablevision Systems reklame na televiziji prilagajalo glede na podatke o dohodkih, poreklu, spolu in otrocih ali hišnih ljubljencih. Pri uporabnikih ne bo treba namestiti nobene dodatne strojne opreme, tako da ti morda sploh ne bodo pozorni na dejstvo, da spremljajo drugačne reklame kot pri sosedih. Tako bo lahko General Motors zahteval...

71 komentarjev

Apple: Ne verjemite vsega

Wired Blog - Poročali smo že, da so Applu v Veliki Britaniji prepovedali vrtenje reklame za nove iPhone 3G, ker naj bi nerealno in zavajajoče prikazovala hitrost brskanja po spletu. S podobnimi kritikami se spopadajo tudi v ZDA, kjer je 70-letni William Gillis že avgusta vložil tožbo na sodišču, da iPhone 3G ni dvakrat hitrejši za pol cene od prve inačice, kakor so ga reklamirali onstran Luže.

Apple je pripravil oktobra devet strani dolg odgovor, v katerem s 32 točkami zavračajo trditve, da so bili neiskreni in da so oglaševali neresnice. V njem trdijo, da tožnikove zahteve spodbija dejstvo, da so bile domnevno zavajajoče izjave takšne, da jih nihče ni mogel razumeti napak ali se nanje zanašati. Z drugimi besedami: kdo bi sploh lahko verjel reklami? Apple je za večino podobnih tožb že vložil zahtevo za prekinitev postopka, za to pa še ni. Odvetnik tožnika ocenjuje, da ima prav ta izmed vrste podobnih zahtevkov največ možnosti za uspeh.

36 komentarjev

Prepovedali reklamo zaradi pretiravanja

BBC - V Veliki Britaniji so prepovedali predvajanje Applove reklame za nove iPhone 3G. Ob ogledu reklam, ki se vrtijo na televiziji, se seveda zastavi vprašanje, kaj takega je Apple sploh lahko posnel, da si je zaslužil prepoved. Ne gre za kakšne opolzke in obscene posnetke, temveč za pretiravanje.

Slogan v oglasu se glasi really fast (zares hiter), reklama pa prikazuje brskanje po spletu in nalaganje strani v sekundi ali še hitreje. Nekaj posameznikov se je pritožilo, da jim internet še zdaleč ne deluje tako hitro, kot jim je obljubljal oglas, zato je ASA oglas prepovedala. Apple se izgovarja, da je nov model zelo hiter relativno v primerjavi s prejšnjim, in da je treba tudi reklamo razumeti tako in ne v smislu absolutne hitrosti.

Avtor predlaga prepoved Top Shopa.

38 komentarjev

Google odpušča, Cisco zapira, Apple ceni

Slo-Tech - To pot ne bomo poročali o odpuščanjih računalniških podjetij zaradi finančnih težav, ampak o drugih načinih zmanjševanja stroškov. Cisco Systems je objavil, da bodo konec leta za pet dni prekinili s poslovanjem, kar je eden izmed ukrepov v paketu, s katerim želijo privarčevati več kot milijardo dolarjev v prihodnjem letu. Že na začetku meseca je Cisco izrazil strahove, da utegnejo prihodki upasti za deset odstotkov, zaradi česar so potrebni ukrepi. Ciscove delnice so po objavi izgubile pet odstotkov, od začetka letošnjega leta pa se je njihova vrednost skoraj prepolovila.

Tudi Google se je znašel v težavah, iz katerih se poskušajo elegantno izvleči brez dviganja veliko prahu. Slednje bi pomenilo odpuščanje redno zaposlenih, zato bodo raje odslovili začasno zaposlene in pogodbenike. Pri Googlu trdijo, da finančni krč ni povezan s to odločitvijo, saj naj bi bili o zmanjševanju števila delavcev razmišljali že prej. Natančnih številk niso navedli. Pri Googlu je 20.000 redno zaposlenih...

5 komentarjev

Apple le še za Nokio

TG Daily - Apple je s svojim iPhoneom v tretjem četrtletju letošnjega leta dosegel 17,3 odstotni tržni delež na trgu pametnih telefonov, kar ga uvršča neposredno za Nokio, ki ji pripada zaenkrat nedosegljiv 38,9 odstotkov vseh prodanih smartphone-ov. Na najnižjo stopničko navideznega odra za zmagovalce je stopil proizvajalec naprav Blackberry, RIM (Research in Motion) s 15.2 odstotnim deležem. Medtem, ko se je število prodanih Nokij zmanjšal za slabe štiri odstotke se je število prodanih iPhoneov povečalo za šestkrat, Blackberryjev pa za 80 odstotkov. V praksi to pomeni, da je izmed približno 40 milijonov prodanih pametnik telefonov v omenjenem četrtletju bilo 15,5 milijonov Nokij, 6,9 milijonov iPhoneov ter 6,1 milijonov Blackberryjev. V prvo peterico sta se uvrstili še Motorola in HTC s po 2,3 milijonov prodanimi pametnimi telefoni.

Več o tem na TG Daily.

64 komentarjev

Apple posodobil svojo linijo prenosnikov in zaslonov

Aluminijasta kocka

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Kot so po prostranstvih interneta že nekaj časa krožile govorice o posodobitvi prenosnikov, je Apple danes pred nekaj urami predstavil posodobljeno linijo svojih prenosnikov. Najnovejši modeli Apple-ovih prenosnikov pa tokrat niso osveženi le s sicer suhoparnim povišanjem hitrosti procesorja in/ali grafičnih kartic, pač pa se tokrat ponašajo tudi z novo obliko.



Za nov dizajn pa Apple ni izbral le preoblikovanja svoje nadvse prepoznavne linije prenosnikov, pač pa se je odločil, da bo ohišje za svoje prenosnike v celoti izdeloval iz enega kosa aluminija. S postopkom preoblikovanja enega kosa aluminija v ohišje s pomočjo CNC naprav je Apple tako postavil nov standard, saj še noben proizvajalec prenosnih računalnikov ne izdeluje ohišij na podoben način....

205 komentarjev

Apple bo umaknil del NDA pogodbe

Apple - Ena izmed glavni kritik Apple-ovega razvijalskega programa je bila že od samega začetka zelo restriktivna NDA (Non-disclosure agreement) pogodba, ki je pred kratkim postala še strožja, saj so začeli prepovedovati poleg razprav o samem razvoju tudi razloge, zakaj je bila določena aplikacija zavrnjena.

We have decided to drop the non-disclosure agreement (NDA) for released iPhone software.

We put the NDA in place because the iPhone OS includes many Apple inventions and innovations that we would like to protect, so that others don’t steal our work. It has happened before. While we have filed for hundreds of patents on iPhone technology, the NDA added yet another level of protection. We put it in place as one more way to help protect the iPhone from being ripped off by others.

However, the NDA has created too much of a burden on developers, authors and others interested in helping further the iPhone’s success, so we are dropping it for released software. Developers will receive a...

4 komentarji