»

Izšel LiVES 1.0.0

LiVES v akciji.

Slo-Tech - Prejšnji teden je po sedmih letih razvoja izšel LiVES 1.0.0. Gre za odprtokodni urejevalnik videa, ki omogoča tudi VJ-ing oziroma izdelavo in miksanje videa v realnem času.



Program je na voljo v okolju Linux, BSD, openMosix in Mac. Uporabniki okolja Windows lahko uporabijo dyne:bolic živi CD, za Ubuntu pa so na voljo že pripravljeni namestitveni programski paketi.

Mimogrede, za osnovno urejanje je v Linuxu na voljo program Kino, ki omogoča tako zajem videa iz digitalne kamere, kot tudi osnovno rezanje in lepljenje ter uporabo efektov pri prehodih. Zahtevnejši uporabniki pa lahko posežejo po Kdenlive ali Cinelerri. Poskrbljeno je tudi za vse, ji želijo izdelati video DVD (tim. DVD...

19 komentarjev

Apple bo moral plačati 19 milijonov

The Register - Applu je sodišče naložilo plačilo kazni v višini 19 milijonov dolarjev, po tem ko je ugotovilo, da je Apple kršil patente v lasti podjetja Opti. Slednje je tožbo vložilo pred dvema letoma in v njej Applu očitalo zlorabo tehnike Predictive Snooping (gre za način prenosa podatkov med procesorjem, pomnilnikom in ostalimi komponentami). Apple je priznal, da je uporabil to tehnologijo, in hkrati vztrajal, da je patent ničen, ker da je tehnologija obstajala že pred podelitvijo patenta Optiju (prior art). Tudi če bi tožbo slučajno izgubili, so si izračunali, da jih poravnava ne bi smela stati več kot 270.000 dolarjev, kar se je izkazalo za zelo zgrešeno oceno. Opti je z istim patentom v kozji rog ugnal že Nvidio leta 2006 in iztržil četrt milijona dolarjev, medtem ko postopek zoper AMD še teče.

15 komentarjev

Milijonska tožba za omogočanje piratiziranja

Gamasutra - ESA, igračarski ekvivalent RIAA-e, je javno oznanila rezultat tožbe japonskega podjetja Sony proti francosko-kanadskemu podjetu Divineo. Tožba sloni na zloglasnem Digital Millenium Copyright Act (DMCA), ki v konkretnem primeru obsojencu prepoveduje prodajo t.i. modchipov in HD Loader-ja, programa ki omogoča zapis iger na trdi disk tudi iz neoriginalnih medijev (varnostnih kopij na primer).

Sodba, ki je stopila v veljavo 11.9., nalaga 3,750,200.00 ameriških dolarjev kazni kanadskemu podjetju Divineo. Prav tako pa je sodnica Claudia Wilken iz Kalofornijskega sodišča naložila kazen 5,791,400.00 ameriških dolarjev Divineotovi francoski izpostavi. Predstavnik ESA-e še dodaja, da je ta sodba pomembna ker "prikazuje ogromno škodo, ki jo igračarski industriji povzročajo izdelovalci modchipov in pisci zloglasnih programov ter hkrati jasno sporoča, da bo vsak poskus izmikanja zaščiti avtorsko zaščitenih vsebin, strogo kaznovan. "

Kar pa je ESA v svojem sporočilu pozabila omeniti je...

43 komentarjev

Pingvin na novem Jabolku

Zagon Linuxa na 17-inčnem Core Duo iMac-u.

vir: Mactel-Linux.org
Slashdot - Slashdot poroča, da so v okviru Mactel-Linux projekta uspešno zagnali Linux na 17-inčnem Core Duo iMac-u. Skupina je uporabila prirejeno Linux jedro, uspešno zagnala tipkovnico in USB mrežno kartico ter zagnala Gentoo, ki že lahko prevede Linux jedro. Projekt je šele v povojih, vendar so izgledi dobri. Je invazijo pingvinov sploh še mogoče zaustaviti?

65 komentarjev

Linux, Xbox & Money

Australian IT - Pingvinom je verjetno zelo znan primer, ko je IBM na zidove San Francisca, New Yorka, Chicaga ter Bostona naslikal grafite "Peace, Love & Linux" (zanimivost: nek zanesenjaški, hmm, marketingar, je reklamo naslikal celo na stopnice pred cerkvijo). Da bodo sledile odškodninske tožbe, je bilo jasno, tokrat pa vam lahko postrežem še s številkami: Chicagu 18.000 USD, San Franciscu nekje 120.000 USD, vključujoč stroške čiščenja. (poravnava sicer še ni potrjena)

Kot vsi vemo, pa se Microsoft ne uči na napakah. Dokaz, bi rekli Pingvini, leži na mizi mnogih uporabnikov računala : po Sydneyu je naslikal Xbox logote. Zagrožena kazen? I, nič manj kot 300 USD. Na logo, seveda. MS sicer ni nameraval kaziti mest, saj naj bi se po njegovih besedah barva po nekaj dneh izprala. Po nekaj tednih se to, hecno, ni zgodilo. So jih pozabili aktivirati?

Si pa moram priznati, da gre kljub vsemu za zelo zanimiv pristop k oglaševanju izdelkov. Reklamni panoji so zasedeni ter dandanes ne preveč opazni v...

4 komentarji

Caldera z izgubo

CNet - Da se na Linuxu ne cedita samo med in mleko priča izguba Caldere, ki znaša 11.7 milijona dolarjev, ali 29 centov na delnico. Izguba je bila višja, kot so pričakovali. V Calderi so zadnje čase odpustili 32 ljudi, kar predstavlja 17 % Calderinih uslužbencev. Vzrok za izgubo je predvsem pomanjkanje investitorjev, ki so se prenehali tako množično zanimati za Linux. Poleg investitorjev pa je vzrok za izgubo gotovo tudi nakup podjetja SCO, ki se ukvarja z Unixi. Z nakupom tega podjetja naj bi Caldera pokrila potrebe po strežniških programih - od low-end strežnikov z Linuxom do visokozmogljivih strežnikov z Unixom. Click.

0 komentarjev

Shrek

ZDNet - Linux gre v kino. Oziroma, če greste vi, boste zelo verjetno gledali specialne efekte narejene z Linuxom. Po Titaniku in Toystory-ju je zadnji tak film (risanka) Shrek. Producenti DreamWorks očitno mislijo, da je Linux tisto pravo (prevedeno iz kapitalističnega novoreka = cenejše), o njem pa razmišlja tudi George Lucas s svojim Industrial Might and Magic. Linux v zvedznih vojnah? Linux goes to holywood. Zdaj, ko je tudi sploh najbolj kul program za 3D grafiko in animacijo Maya sportan na Linux, se res obetajo dobri časi. Mogoče ima to že kdo v Sloveniji, kak review?

0 komentarjev