»

Samsung s ciljanim oglaševanjem

PC World - Samsung razvija nov sistem oglaševanja, ki bo reklame prilagodil ciljni skupini. Ideja sama po sebi ni nova, saj se na spletu s pomočjo piškotkov to počne že celo večnost, a Samsung kani to izvesti v resničnem življenju. Sistem za oglaševanje na prostem sestavljajo trije deli: LCD-panel za prikazovanje, kamera z dvojnimi lečami in računalnik s sistemom za prepoznavanje obrazov. Sistem tako ugotovi, kdo se sprehaja mimo panoja in kdo dejansko gleda v reklamo ter prikaže ustrezne reklame. Skupini žensk pokaže nakit, kozmetiko, parfume in podobno, moškim pa peno za britje ali pivo. Še več, v mešani skupini lahko ugotovi, kdo gleda reklamo in poišče ustrezne reklame. Tehnologijo bo Samsung izdal novembra.

22 komentarjev

Kaj krmili največjo reklamo

Gizmodo - Na Times Squaru v New Yorku po novem obiskovalcem dan in noč sveti največja reklama iz LED-diod na svetu. Panel, ki se razteza na treh straneh stavbe in meri 1.600 kvadratnih metrov, je treba z nečim krmiliti, zato so se pri Gizmodo podali v žrelo zveri, ki skrbi za nemoteno mežikanje ledic.

Za vsako stran reklame skrbi 48 diskov, ki so povezani v RAID in s hitrostjo 3.2 GB/s pošiljajo podatke v procesno enoto. Od tod se podatki prek grafičnih kartic prenesejo v šest razdelilnikov (DVI pixel splitter), ki video povečajo na ustrezno ločljivost za prikaz. Potem vse skupaj zapakirajo in po štirigigabitni ethernet povezavi posredujejo 12.000 prikazovalnim modulom. Vsak tak modul je celoten računalnik, ki poleg izrisa točk skrbi za javljanje celega kupa statistik, ki pridejo prav ob odpravljanju težav.

Ločljivost reklame je 10.000 x 4.000 pikslov, za polminutni prikaz ene same točke pa preteče 150 GB podatkov. Širina točke v zgornjem delu reklame znaša 24 mm, v srednjem 12 in v...

26 komentarjev

Novi rekordni 111M CCD

Slo-Tech - Pri DALSA Semiconductor so izdelali rekordni CCD senzor, ki vidi v do sedaj nedoseženi ločljivosti 111.000.000 točk. V poštevanki to pomeni 10.560 x 10.560 točk in je prvi senzor, ki mu je uspelo preseči mejo 100 milijonov točk.



Žalostni del novice je, da senzor ni mišljen za uporabo navadnih smrtnikov, kar daje slutiti že sama velikost (približno 10 x 10 cm). Razvili so ga namreč za potrebe astronomov, ki potrebujejo takšno ločljivost pri vizualnem odkrivanju vesolja.

13 komentarjev

Radeon 9500 Pro se na ogled postavi

Tweak Town -

Na TweakTown so si ogledali že precéj dobro znano kartico Radeon 9500 Pro, o kateri se je celó govorilo, da naj bi bila ena izmed boljših kartic za domač žep. Poceni in zmogljiva. Ugodna, skratka. Pa je res?

Kartica stane slabih 180 dolarjev, kar je nekako v rangu GeForce4 Ti4200. TweakTownovci so bili navdušeni nad gonilniki, 128 MB pomnilnika ter kvalitetnim digital - CRT pretvornikom, razočarala pa je omejena overclockabilnost. A že nenavita kartica je prava zverina, saj so z Athlonom 1870 dosegli prek 11.000 3D Markov. To pa ni od muh, kajne?

10 komentarjev

Kvaliteta slike

AVault - Poleg hitrosti je glavna lastnost, po kateri se ocenjuje grafična kartica kvaliteta slike, ki jo le-ta spravi na zaslon. Čisto logično, saj verjetno nihče noče gledati blede, neizrazite in zamaknjene slike, pa četudi igra pri tem leti na 200 fps. Na AVaultu so naredili analizo faktorjev, ki najbolj vplivajo na kvaliteto slike in vse skupaj zapakirali v članek. Obravnavajo teme, kot so barvna globina, bump mapping, FSAA in podobne, tako da bo vsakdo najdel kaj zanimivega...

0 komentarjev