»

Microsoftov brezplačni antivirus prihaja

Microsoft Security Essentials

vir: CNet
CNet - Kot so obljubili konec preteklega leta, bodo letos pri Microsoftu izdali brezplačni protivirusni program. Začenši s prihodnjim torkom bo na spletu mogoč prenos beta verzije Microsoft Security Essentials, ki bo zamenjal dosedanji Live OneCare. Kot kaže, bo sprva na voljo le v angleščini in portugalščini za uporabnike v ZDA, Izraelu in Braziliji, kasneje pričakujemo še kitajsko verzijo, ostali svet pa kani slediti za tem. Storitev se bo vedla kot običajen protivirusni program, ki sproti pregleduje datoteke, s katerimi se na računalniku kaj dogaja. Nove definicije virusov prejema prek Microsoft Update do trikrat dnevno, pri čemer v Redmondu svetujejo, da...

72 komentarjev

Novosti iz Redmonda

Seadragon

vir: Microsoft
Microsoft - Microsoftovi inženirji so pripravili dve zanimivi novosti, ki si ju velja ogledati. Kot odgovor na Googlovo aplikacijo Notebook, ki omogoča uporabnikom zapisovanje in kopiranje informacij, na katere naletijo pri brskanju po internetu in jih bodo še potrebovali, je Microsoft razvil Thumbtack. Čeprav je ideja podobna Notebooku in nekdanjemu vtičniku za Mozillo Joey, razvijalci trdijo, da je njihov...

10 komentarjev

Microsoft sklenil OEM-dogovor z Dellom

ZDNet - Microsoft si na vse kriplje poskuša povečati svoj vpliv na iskalniškem trgu, kjer trži svojo storitev Live Search. V ta namen je z Dellom podpisal pogodbo, da bodo odslej novi računalniki imeli prednaloženo orodno vrstico Live Search in ne več Googlove, trdijo viri blizu podjetij. Spomnimo, leta 2006 je Dell podoben dogovor sklenil z Googlom, na podlagi katerega so imeli Dellovi računalniki prednaloženo Googlovo iskalno vrstico in nastavljeno domačo stran, ki so jo skupaj razvili z Dellom.

Microsoft in Dell uradno ne komentirata dogodkov. Marca lani je Microsoft podobno pogodbo sklenil s proizvajalcem Lenovo, kjer so se slednji zavezali na prenosnike naložiti Live Seach in druge Windows Live servise. Verjetno je tudi novi dogovor podoben.

33 komentarjev

Microsoft z brezplačnim protivirusnikom

Microsoft - Da bi zajezili širjenje virusov, bo Microsoft v drugi polovici prihodnjega leta ponudil svoj program za boj proti virusom, ki se za zdaj imenuje Morro in bo popolnoma brezplačen, so zapisali v izjavi za javnost. Morro bo zgrajen na starem pogonu, ki ga uporablja že obstoječa Microsoftova aplikacija za lovljenje malwara Live OneCare in bo na voljo za samostojni prenos na računalnike z Windows XP, Visto in 7.

Pri CNet so si ogledali, ali bo takšna poteza v skladu s protimonopolno zakonodajo in kako bodo odgovorili konkurenti. Ker Morro za razliko od Windows Media Playerja ne bo vgrajen v operacijski sistem, kar je potrdil tudi Microsoft, večjih težav z regulatorji ni pričakovati. Konkurenca ostaja skopa s komentarji in pravi, počakajmo.

53 komentarjev

Microsoft priskočil na pomoč Intelu

Microsoft - Že lani je skupina uporabnikov vložila skupinsko tožbo proti Microsoftu, ker naj bi ta zavajal s svojimi logotipi Vista Ready (torej pripravljen za Visto) na nalepkah na računalnikih. Srčika problema je bil takrat Aero, ki kljub nalepki ni deloval. Microsoft se je izvijal, da obstajajo štirje različni simboli, ki popisujejo različne stopnje pripravljenosti, a ni pomagalo. Sodnik je odločil, da se proces lahko nadaljuje. Trenutni rezultat je, da se je med mletjem...

11 komentarjev

Microsoft zakrpal prastarega hrošča

ComputerWorld - Microsoft je včeraj izdal popravke za štiri ranljivosti v Windows in Office, med drugim tudi za hrošča, ki je poznan že debelih 22 mesecev. Popravek MS08-069 zakrpa tri ločene napake v XML Core Services, ki skrbi za sodelovanje med skriptnimi jeziki in XML-aplikacijami in med drugim skrbi tudi za izris vsebine XML v Internet Explorerju. Najbolj kritično ocenjena napaka je bila javnosti odkrita v začetku preteklega leta, a ni poznan noben primer zlorabe v tem obdobju poroča Computer World. Drugi popravek, MS08-068, je označen le kot pomemben in ne kritičen, bi utegnil imeti še daljšo brado, saj naj bi se podobne napake pojavljale in objavile že leta 2000. O izidu poroča tudi The Inquirer.

Na tem mestu omenimo še neposrečeno dejanje priljubljenega brezplačnega protivirusnega programa AVG, ki je označil sistemsko datoteko user32.dll kot škodljivo, njena odstranitev pa je povzročila kopico sivih las uporabnikom Windows XP. Napaka je bila omejena na nizozemsko, francosko, italijansko,...

6 komentarjev

Microsoft razvija ekvivalent App Storu

Microsoft - Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je na sydneyjski konferenci dejal, da Microsoft razvija shemo za distribucijo programske opreme, ki bo delovala na istih principih kot Applov App Store za iPhone in iPode. Pravi, da sta App Store in tudi Facebook dobra servisa, ki sta piscem programov in dodatkov olajšala življenje, zato se bo Microsoft zgledoval po njiju. Želijo ponuditi storitev, kjer razvijalci ne bodo samo prodajali svoje kode, temveč si bodo lahko ustvarili tudi prepoznavno ime. Natančnejših informacij ni želel dati, naj pa bi bili pri Microsoftu že začeli trdo delati.

Applov App Store deluje od julija in od takrat je prodal že prek 200 milijonov programov, skupaj pa je sedaj na voljo prek 5500 dodatnih aplikacij za iPhone. Microsoft sicer že ima svoj Windows Market Place, kjer razvijalci lahko ponujajo svoje izdelke, videli pa bomo, kakšne izboljšave bo pripravil. Več imajo Computer World, CNet in Neowin.

0 komentarjev

Microsoftove novičke

Microsoft - Microsoft je, nekoli nerad sicer, namignil, da lahko Windows 7 pričakujemo že naslednje leto. Uradno stališče podjetja je izdaja novega operacijskega sistema v treh letih od izdaje prejšnjega (Vista je izšla januarja 2007), natančneje pa se nočejo zavezati, da jih javnost ne bi pribijala na križ zaradi še enega zamujenega roka. Neuradno namigujejo, da bo Windows 7 izšel naslednje leto v takem času, da bodo za decembrsko nakupovalno sezono 2009 v trgovinah že novi računalniki s prednaloženo Sedmico. Pred tem pa bo na začetku leta izšla vsaj ena beta in ne več kot en kandidat za izid (release cadidate).

O nesrečnem Yahooju smo v zadnjih dneh pisali večkrat, njegova zgodba pa gre samo na slabše. Po neuspeli prodaji Microsoftu in propadlem poslom z Googlom je v sredo Yahoojev šef Jerry Yang spet poudaril, da pa bi bilo za Microsoft vendarle najboljše kupiti Yahoo. Steva Ballmerja takšno prosjačenje ne gane: "Pripravili smo ponudbo, pripravili smo še eno ponudbo, a so nam jasno...

12 komentarjev

Microsoftovi programi zastonj za mala podjetja

CNet - Microsoft je danes presenetil še z eno smelo potezo, s katero želi uporabnike navaditi na svojo programsko opremo. Ideja je zelo podobna že uveljavljenemu MSDNAA, ki študentom sodelujočih fakultet (in srednjih šol) omogoča brezplačno uporabo Microsoftove programske opreme. Novi program se imenuje BizSpark in bo namenjen malim podjetjem. Sodelovala bodo lahko tista, ki so mlajša od treh let, imajo manj kot milijon dolarjev prometa in jih bo priporočil eden izmed Microsoftovih obstoječi partnerjev. Microsoft bo tem podjetjem ponudil brezplačno strežniško programsko opremo in sodelovanje v spletnem imeniku svežih podjetij. Klik!

54 komentarjev

Naslednik Viste že 2009?

Windows 7

Slo-Tech - Naslednik Microsoftovega operacijskega sistema Windows Vista, ki ga bolje poznamo pod kodnim imenom Blackcomb Vienna, uradni izid katerega so napovedali za leto 2010 naj bi luč sveta zagledal že v drugi polovici prihodnjega leta. Prvi primerki operacijskega sistema v razvojni fazi M1 (Milestone 1) naj bi tako že bili v rokah Microsoftovih ključnih partnerjev. Več o tem si preberite na TG Daily.

Poleg informacij o izidu novih Oken, katerega viri imenujejo Windows 7, so se pojavili tudi prvi screenshoti omenjenega operacijskega sistema, na podlagi katerih (če so resnični) le-ta ne prinaša nič pretresljivega, čeprav se tekom razvoja lahko veliko spremeni. Več screenshotov najdete tukaj.

184 komentarjev

Windows Live OneCare

Slo-Tech - Danes je Microsoft izdal OneCare, ki vsebuje programe za večjo varnosti, pri tem pa je namenjen še vzdrževanju kondicije računalnika. Paket vsebuje antivirusni program, požarni zid, antispyware program in še nekaj ostalih. Celoten seznam je objavljen tule, pri tem pa za ceno 49.95 dolarjev dobite možnost namestitve na tri različne računalnike.

Trenutno je paket OneCare na voljo samo za Windows XP SP2 v Združenih državah. Ostali svet naj bi prišel na vrsto drugo leto, testiranje OneCare za prihajajočo Visto pa bi se naj začelo konec letošnjega leta.

33 komentarjev

Windows OneCare Live Beta

Slo-Tech - Danes je Microsoft predstavil storitev OneCare svetovni javnosti, do sedaj je bila namreč na voljo le prebivalcem ZDA. Gre za še nedokončano storitev v fazi Beta, prav tako je pomembno opozoriti, da trenutno deluje le na računalnikih, na katerih so regionalne nastavitve na English (United States). Slednja omejitev bo v kratkem odpravljena, tako da bo globalno testiranje lahko potekalo brez šarenja po sistemskih nastavitvah.

Storitev omogoča pregledovanja računalnika za virusi, izdelavo in uporabo varnostnih kopij, prav tako pa vsebuje orodje za napredno konfiguracijo in ohranjanje sistema v dobri kondiciji. Vmesnik je zanimiv, prijetno oblikovan in dokaj enostaven za uporabo. Več o sami...

65 komentarjev

Windows Media Player 8 samo v Windows XP

ActiveWin - Microsoft se spet vrača k svojim starim metodam, zaradi katerih se je že moral zagovarjati na sodišču. Tisti uporabniki, ki bi želeli uporabljati novo verzijo Microsoftovega programa Windows Media Player, verzijo 8, bodo morali kar instalirati nov operacijski sistem Windows XP, saj Windows Media Player ne bo na voljo kot samostojen program.
Podobno "povezavo" programa z operacijskim sistemom je Microsoft izvedel leta 1996, ko je vključil spletni brkljalnik Internet Explorer v operacijski sistem, da bi si pridobil boljši položaj na trgu spletnih brkljalnikov. To pa je bil povod za protimonopolno tožbo, ki še vedno čaka na rešitev na sodišču.

8 komentarjev