»

Strežniki so molčali

več strani - Tole je bolj neuradna novica, saj nisem nikjer zasledil kakšnega sporočila o ugašanju strežnikov v spomin žrtvam terorističnega napada na Pentagon in World Trade Center (WTC), vendar se mi zdi, da so nekatere znane strani po svetu v znak solidarnosti sledile Slo-Techu in za nekaj časa odklopile strežnike. Tako včeraj nisem mogel nekaj časa dostopati do Yahoo! Maila, Overclockers Australia, Slashdota, X-bit labsov in delno tudi The Registerja. Do strani sem poizkušal priti tako iz Linuxa, kot iz Windowsev, vendar je bila povsod enaka pesem. Kaj je bil vzrok nedostopnosti? Da bi po naključju izpadlo 5 strežnikov zveni malce čudno, čeprav tudi to ni nemogoče. Morda znak solidarnosti? Bo že držalo. Vsekakor presodite sami, vendar vas opozarjam, da je novica še vedno neuradna.

Update by slycer: izgleda, da s to novico le nisem tako zgrešil, saj je HardOCP uradno najavil, da je v znak solidarnosti izklopil strežnik....

6 komentarjev

Slike prihajajočih izdelkov

Slo-Tech - Jože Sadar, nam je poslal dva linka, na strani, kjer so objavljene slike prihajajočih izdelkov, ki jih bomo pri nas vedli nekje v prihodnjih tednih. Ker linka izhajata iz iste strani, ju bom uporabil v eni novici:
  • Prva povezava se nanaša na prihajajočo dvoprocesorsko Iwillovo ploščo DVD266u-RN, ki bazira na Viinem čipovju Apollo Pro 266t, ki podpira DDR SDRAM module in tudi Tualatin procesorje. Čeprav so Tualatin procesorji mrtvi, pa bo mogoče zadovoljila kakšnega lastnika starih Pentium 3 procesorjev. Plošča podpira še Highpointov HPT370 IDE RAID kontroler in zadnje čase precej priljubljeno CMI8378 zvočno kartico.

  • Druga povezava pa se nanaša na prihajajočo Creativovo družino zvočnikov, za katere so pri prej omenjenemu podjetju poskrbeli tudi za nov dizajn

Pa še nekaj, ves spremni tekst je napisan v kitajščini, zato vam (če niste ravno mojster vzhodnjaških jezikov) priporočam on-line prevajalca, kot je Babelfish. ...

1 komentar

Tualatini že v prodaji

Akiba - Kljub temu, da Intel ni izdal uradnega obvestila, sedaj več ni nobenih dvomov, da so Tualatini v prodaji. Akiba je namreč že objavila prve podatke o dobavljivosti in cenah v Japonskih trgovinah. Gre za strežniške čipe s 512KB L2 predpomnilnika, 1.13GHz model pa stane $400. To je precej višje od napovedane cene ($310), toda japonski prodajalci zaradi ekskluzivnosti radi navijajo cene. Drugače pa gre za čistokrvne Tualatine v FC-PGA2 obliki, ki delujejo pri 1.45V napetosti. Za razliko od Intelovih trditev pa ti strežniški procesorji ne potrebujejo posebnega čipovja in matičnih plošč, temveč lepo delujejo na i815E (B stepping) ploščah, kot sta Gigabyte GA-60XET in ABIT ST6-RAID.

vir: Akiba

vir: Akiba

3 komentarji

Bela matična plošča

X-Bit Labs - Po modri (Gigabyte), rdeči (ASUS) in črni (ASUS), bo prišla še bela matična plošča. Ja, tako je. Njen PCB bo bel.
Šlo bo za ABIT ST6E-RAID in ST6E. Razlika med njima je, da ena ima RAID druga pa ne. Imela bo Socket370/FC-PGA2 ležišče in bazirala na Intel i815EP B-stepping čipovju. Ima pa tri DIMM reže za PC133 SDRAM. Na njej so še 1 CNR reža, 1 AGP reža in 6 PCI režter 4 USB vhode. Verzija z RAID-om bo imela še HighPoint HPT370 kontroler. Kot vse novejše ABIT-ove matične plošče, bo tudi ta podpirala SoftMenu III, torej navijanje iz BIOS-a. Navijati se bo dalo od frekvence 50MHz do 250MHz v korakih po 1MHz. Spreminjati se bo dalo tudi Vcore napetost; to...

13 komentarjev

SMP in igre

Tom's Hardware - Ja, prav vidite. Spet sem jaz. Odpisal sem še zadnje "popravne" eksterce, kar pomeni, da nimam več izgovora zakaj ne pišem novic. Ste me kaj pogrešali. Hotel sem, da bi bil moj "povratek" spektakularen, da bi vam torej natresel veliko novic, a sem se uštel. Vsi pisuni so se potrudili in vam včeraj napisali vse, ampak res vse dobre novice. Zato se danes ne bom toliko posvečal novostim, kot se bom raznim testom.
Vsi vemo, da je SMP (dva sinhrono delujoča procesorja) predvsem za zelo zahtevne operacije. Če naprimer načrtujete v CAD-u, je razlika med eno in dvo-procesorskim sistemom očitna. V igrah, ki SMP-ja ne podpirajo, ta razlika ni opazna. Quake3 pa, v povezavi z Windows2000, podpira SMP. Kako se le-ta obnese, preberite tukaj. Mimogrede, obnese se!

4 komentarji

i815EP B na ASUS-ki

X-Bit Labs - Tako. Eksterci so mino in spet sem tu, da vam postrežem z najnovejšimi novicami iz računalniške scene. O tem, kako sem pisal, vam raje ne bom razlagal. Primeren bi bil izraz, da je moj rezultat potonil kot Titanik.
ASUS bo kmalu izdal novo matično ploščo na i815EP B čipovju. i815EP B je i815EP čipovje, le da ima nekaj izbolšav. Plošči bo ime ASUS TUSL2-C in bo podpirala Pentium III (Tualatin) procesorje in Intel Pentium III (Coppermine) ter Celerone. Na njej bodo 3 reže za do 512MB PC100/PC133 SDRAM-a, AGP 4x reža, 6 PCI in 1 AMR reža. Dobiti se bo dalo tudi različico z audio kontrolerjem in/ali z ATA100 diskovnim kontrolerjem. Procesorju se bo dalo spreminjati frekvenco v korakih po 1MHz in nastavljati napetost procesorja in/ali pomnilnika. Oh, kako (ne)razburljivo!

5 komentarjev

Fotografije Tualatin-a

PC Pop - Juhuhu! Spet sem tu. Končno mi je uspelo usposobiti svoj računalnik za zgledno delovanje. Sicer to ne bo občutno zvišalo števila mojih novice, ker so naslednji teden eksterci... Kar pomeni, da boste dobili velik zalogaj novic po ekstercih, v znak kesanja (mojega). Ker pa je danes nedelja in imam celo nekaj časa, vem bo nekaj novic le predstavil.
Zadnje dni se veliko govori o Tualatin procesorjih. Saj veste, Intelovih procesorjih na FC-PGA2 ležišču, ki bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji. No, tukaj, so se pojavile fotografije teh lepotcev.

8 komentarjev

Nova Intelova jedra

Intel - Intel je pred kratkim sporočil, da bodo predstavili novo različico (stepping) jeder svojih Pentium3 procesorjev. Stepping se bo iz sedanje cC0 različice spremenil v cD0. Poglejmo si, kaj nam prinaša novo jedro:
  • Spremembo CPUIDja iz 0686h za cC0 v 068Ah za cD0,
  • Delovna napetost je povečana z 1.7V na 1.75V,
  • Izboljšan "Thermal Design Power", kar pomeni boljše hlajenje procesorjev,
  • 1GHz cD0 procesorji bodo na voljo v FC-PGA2 pakiranju z vdelanim Integrated Heat Spreader (IHS) sistemom
Ta Intelov korak je povsem logičen, saj se bodo v prihodnjem letu počasi znebili Copperminov pri nižjih frekvencah, standard pakiranja pa se bo spremenil iz FC-PGA v FC-PGA2 (tudi Tualatini bodo FC-PGA2). Na žalost bo novi standard pakiranja zahteval posebno podporo čipovja, tako da bomo te procesorje lahko uporabili komaj v drugem četrtletju 2001, ko bo prišel i815 B (mogoče bodo na voljo kakšni konverterji [;)]). Kakorkoli, masovna izdelava novih procesorjev naj bi se začela 5. marca 2001, mene pa že...

0 komentarjev