»

P4 z 800 MHz maja

X-Bit Labs - Nedavno tega je Intel na trg poslal vezje za nove Pentiume 4 z 800 MHz prednjim vodilom. Sedaj pa so na vrsti procesorji. Po poročanju X-Bit Labs naj bi Intel poslal Pentiume 4 z 800 MHz FSB na trg v prvi polovici maja. Ti naj bi tiktakali pri hitrostih 2.4 GHz, 2.6 GHz in pa 2.8 GHz. Znane so tudi cene in sicer:
  • Pentium 4 2.40C -- 250$
  • Pentium 4 2.60C -- 300$
  • Pentium 4 2.80C -- 380$
Pentium 4 3.0 GHz pa naj bi se prodajal po 565$. Izvirna novica tukaj.

10 komentarjev

Bug na bug ... Pentium!

X-Bit Labs -

Naj še kdo poreče, da se Intel ne trudi. Na dan so priplavale informacije, da ima Intelov mobilni procesor, Pentium M zgolj štirinajst do sedaj odkritih napak, kar ga postavlja na čelo Intelovih procesorjev, zakaj vsi Penitum-procesorji izdani v zadnjem desetletju so jih imeli več.

Za primerjavo, Pentium 4 jih ima vsaj 73, Pentium III vsaj 83, Pentium II celih 92, prvotni Pentium pa 72 napak. Veliko večino izmed njih so kajpada kasneje popravili. Celoten seznam vseh do sedaj odkritih napak najdete v izvirni novici. Napake niso velike in ne vplivajo v veliki meri na delovanje, a omeniti velja še, da Intel še ne namerava izdati kakršnihkoli popravkov zanje.

Nemara čakajo na odkritje novih in dobili bomo Pentium M SP1. [>:D]

14 komentarjev

SSE2 v AMD procesorjih?

The inquirer - Kot veste, je ena od razlik med Thunderbird-C ter Athlon XP procesorji tudi ta, da je v serijo XP implementiran skupek ukazov SSE podjetja Intel. Dodatka k ukazom SSE, poimenovanega SSE2, katerega je Intel predstavil s oznanitvijo Pentiuma 4, pa nameravajo AMDjevci vgraditi v prihajajoče strežniške procesorje Hammer. Intel se pa po drugi strani noče prenagliti, saj razmišlja, da to leto še ne bi podeljeval licenc za uporabo SSE2. To bi pomenilo, da bi v primeru izdaje Hammerja že to leto, AMD zagotovo občutil nazadovanje, saj se SSE2 zanesljivo uveljavlja. Sicer so pa pri AMDju skoraj prepričani, da do izdaje Hammerja to leto ne bo prišlo. V vsakem primeru - kaj bi naredili vi na mestu kakšnega od izvršnih direktorjev Intela? Prodali licenco AMDju ter si s tem zagotovili razširjenosti skupka ukazov ter dobro ime v softverskih krogih? Ali bi postavili AMD na hladno ter upali, da se bodo razvijalci programske opreme odločili prav za vas?...

4 komentarji

5 GB za fotoaparat?

The Register - Medtem, ko je že za vsak megabajt na 'pametnih karticah', ki jih uporabljajo recimo digitalni fotoaparati, potrebno odšteti malo bogastvo, pa je onim, najzahtevnejšim (ter hčerkicam naftnih mogotcev) na voljo 5 GB PCMCIA (tip 2) disk. No, na večini (predvsem cenejših) modelov fotoaparatov te reže ni, je pa na nekaterih (dražjih), ter seveda prenosnih računalnikih. Cena? Sodeč po The Register-u, je priporočena cena za Kingston Technology-ev DataPak 359 angleških funtov plus davek.

4 komentarji

Intelova mini cenovna strategija

Overclockers Australia - Vsi vemo, da se Intel na vso moč trudi, da bi ljudstvu čim bolj približal svoj procesor Pentium4. Kot smo slišali v marsikaterem poročilu v preteklosti, so Tualatini kar dodobra tepli P4 procesorje, zato se je Intel odločil, da le-te vrže iz prodaje. Vendar pa to ni bilo dovolj. Izgleda, da se je marsikateremu uporabniku procesor Pentium 3 dodobra sedel v spomin, zato se je Intel poslužil še zadnje taktike: zniževanja cen. Tako po novem 1,7 GHz Pentium4 stane 8 $ manj kot 1 GHz Pentium3, 1,6 GHz Pentium4 pa stane samo 2 $ več kot 933 MHz Pentium4.

0 komentarjev

Pentium4 + SSE2 = ?

Ace's Hardware - Dejstvo je, da so Pentiumi4 dragi. Dejstvo je, da jih Athloni posekajo v vseh igrah, razen Quake3. Dejstvo je, da jih Athloni še bolj uničijo v vseh resnih aplikacijah in serverskih benchmarkih. Dejstvo je, da to Intelu ni niti najmanj všeč. Kaj storiti? Kot kaže, jim ne ostane nič drugega, kot razglašanje čudovitega odrešenika z imenom SSE2. Uporabnikom tako zatrjujejo, da bodo aplikacije narejene z novimi Pentium4 prijaznimi compilerji dobesedno letele in da lahko kar pozabijo na Athlone. Ali je res tako, so preverili guruji z Ace's Hardware. Zapregli so nekaj dosegljivih compilerjev in recompilerjev s podporo za SSE2 ukaze ter preverili, ali bo Pentium4 res zavladal čez kakšnega pol leta, ali pa bo Athlon tudi takrat s svojo surovo močjo rušil vse pred seboj. Tukaj.

8 komentarjev

Pentium 4: zakaj je tako počasen?

The Register - Veliko ljudi je pričakovalo, da ko bodo kupili novega Pentiuma, ga bodo samo zadegali na njemu primerno ploščo in že bodo lahko uživali v hitrosti. Žal pa ni tako - Intel se je namreč pri snovanju Pentiuma 4 usmeril predvsem v to, kako čim bolj optimizirat SSE2 ukaze in glede na to novico na The Register - u lahko sklepamo, da je Intel pri tem že skoraj pretiraval - Pentium 4 je namreč pri izvajanju programov, optimiziranih za njegov SSE2, več kot dvakrat hitrejši, kot je brez optimizacije. Torej, da zaključim: Če hočeš imet hitrost iz Pentiuma 4, potem mora biti program optimiziran zanj. Če pa optimizacije ni...

6 komentarjev