»

Novejše distribucije Linuxa načeloma hitrejše od starih

Phoronix - Pri nekaterih operacijskih sistemih je svoj čas veljalo, da so na enaki strojni opremi z vsako verzijo počasnejši, ker se povečajo strojne zahteve. Ali in kako to drži za najbolj priljubljeno Linuxovo distribucijo Ubuntu so si pogledali na Phoronixu in ugotovili, da tudi na ne najnovejši strojni opremi novejše verzije tečejo hitreje, kar je zlasti posledica bolj dodelanih gonilnikov.

Šlo je za starejši računalnik z dvema procesorjema AMD Opteron 2384, 16 GB pomnilnika, 120 GB SSD-jem in grafično kartico Radeon HD 5830. Na njem so preizkusili vse verzije Ubuntuja z dolgoročno podporo (LTS), torej Ubuntu 6.06, 8.04, 10.04, 12.04 in 14.04, medtem ko 16.04 še ni izšla in so zato uporabili...

25 komentarjev

Xoom brez podpore mobilnim omrežjem

vir: engadget
engadget - Xoomova aktivacija povezljivosti z omrežji WiFi, ki je povezana z nakupom podatkovnega paketa pri ameriškemu operaterju Verizon, je nedvomno veliko presenečenje. A po drugi strani je to tudi nekoliko pričakovano, saj se je do sedaj večinoma govorilo le o Xoomih prav za Verizon, ki bodo predstavljeni prvi in ki niso uporabni izven ZDA. V prihodnosti bomo ugledali še različico s podporo omrežjem GSM (podobno je bilo z Motorolinim Droidom, ki se v GSM obliki prodaja pod imenom Milestone) in različico s podporo le omrežjem WiFi. Takšen Xoom je namreč nedavno prestal testiranja pri ameriškem FCC-ju, ki za prodajo čez lužo mora dati žegenj prav vsem napravam z brezžično komunikacijo.

Specifikacije so najverjetneje popolnoma enake že videnim, razen seveda povezljivosti...

2 komentarja

Kandidati za izid

engadget - BBC je sprva poročal, da bo Release Candidate verzija Windows 7 za množice na voljo šele konec maja, na kar je namigovalo testiranje za Windows Touch nalepko (podobna Vista Capable nalepki). Le-to očitno ne drži, saj je za člane programov MSDN in TechNet na voljo za prenos že sedaj, raja pa si bo Windows 7 RC lahko prenesla 5. maja..

Že dva dni pa je na voljo RC verzija novega Ubuntuja, 9.04. Slednji v svoji končni različici izide že v naslednjem tednu (za razliko od polletnega zamika pri Microsoftu), RC pa služi le kot zadnje opozorilo za morebitne hrošče, ki so se prebili skozi vsa ostala testiranja.

56 komentarjev

ARM in Ubuntu v Netbook tekmo

engadget - To, da Intel dominira trg malih prenosnikov s svojim Atom procesorjem, vedo praktično vsi, saj se Atom uporablja v vseh popularnih malih prenosnikih, razen HPjevega Mini-Note-a (kjer pa počiva VIA C7-M procesor). Zdaj pa del trga želi pridobiti ARM, ki ima v prenosnih napravah ogromen delež, saj na ARMovih procesorjih temelji velika večina pametnih telefonov.

ARM bo v netbookih in prenosnih internetnih napravah uporabljal ARMv7 arhitekturo, oz. natančneje, Cortex-A8 in Cortex-A9 jedra. ARM naj bi tako omogočil celodnevno delovanje naprave na bateriji in obenem zmožnost predvajanja zahtevnejših formatov videa.

Zaplete pa se pri datumu izida, saj je ta vezan na programski del, četudi bi bil strojni del na voljo že jutri. ARM se je namreč povezal z ustvarjalci Ubuntuja (Canonical), ki bodo celoten Ubuntu Linux prenesli na ARM arhitekturo in s tem pokrili praznino, ki bi sicer zazijala na trgu. Datum izida pa je še relativno daleč, saj je trenutno načrtovan za april 2009.

Linux...

29 komentarjev

Ubuntu še ne prinaša dobička

vir: CNET News
CNET News - Kot pravi Mark Shuttleworth, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Canonical (Canonical finančno stoji za Linux distribucijo Ubuntu), podjetje še ne posluje z dobičkom. Naj spomnimo, da je Mark Shuttleworth leta 1995 ustanovil podjetje Thawte, ki se je ukvarjalo z digitalnimi potrdili in internetno varnostjo ter ga štiri leta kasneje prodal VeriSign-u za solidnih 575 milijonov dolarjev. S pridobljenim denarjem si je plačal izlet v vesolje na ruskem Soyuzu ter leta 2004 ustanovil podjetje Canonical s sedežem v Londonu.

Kot pravi Shuttleworth, Ubuntu še ne prinaša zadostnega denarja, da bi lahko podjetje preživelo brez njegove finančne podpore. Trdi pa, da namerava financirati razvoj Ubuntu-ja še naslednjih 3 do 5 let. Canonical kuje dobiček predvsem s plačljivo podporo strankam in podjetjem, ki potrebujejo strokovno znanje pri razvoju na Linuxu temelječih sistemov. Dobiček...

196 komentarjev

Izšel je Ubuntu 8.10 - Intrepid Ibex

Ubuntu - V četrtek je Canonical izdal pričakovano novo različico distribucije Ubuntu. Tokrat je ta izšla pod imenom Intrepid Ibex (neustrašni kozorog) in, jasno, pod številko 8.10. Mogoč je dolpoteg neposredno z njihovih strežnikov ali preko bit torrenta.

Novosti vključujejo podporo mobilnim omrežjem tretje generacije, nov sistem za skupno uporabo računalnika, vmesnik za kreacijo zagonskega-USB ključa in po uporabnikih ločeno enkripcijo direktorijev. Nekateri neučakanci pa so zlasti veseli uvedbe zavihkov v upravljalnik z datotekami nautilus, na katero smo čakali kar precej časa.

Poleg klasičnega Ubuntuja za namizne računalnike so hkrati posodobili še tri alternative (XUbuntu, Kubunu, Ubuntu Studio) ter 'mobilno' izdajo za netbooke in strežniško različico. Prav tako še vedno podpirajo namestitev v okolju Windows z Wubijem, alternativno tekstovno namestitev, če pa vas daje ozko grlo v internet, vam ga celo pošljejo preko klasičnega poštnega sistema.

Canonical bo kozoroga podpiral leto in...

65 komentarjev

Izšel je Ubuntu 8.04

Ubuntu - V skladu s sedaj že ustaljenim urnikom je izšla nova izdaja Ubuntu Linuxa, o katerem se krešejo mnenja tudi na Slo-Techu. Gre za različico LTS, kar pomeni, da so se avtorji še posebej potrudili pri stabilnosti in bodo še dlje ponujali podporo (3 leta za namizno in 5 za strežniško verzijo).

Za tiste, ki Ubuntuja ne poznate, lahko povemo, da ga razvijajo s pomočjo odprtokodne skupnosti, kar pomeni, da ga lahko brezplačno prenesete in namestite na svoj osebni računalnik ali pa namestitvene zgoščenke naročite kar po pošti (pošljejo vam jo brezplačno).

Tokratna izdaja vključuje pisarniški paket OpenOffice, odjemalca elektronske pošte Evolution, internetni brskalnik Mozilla Firefox 3 beta 5, zmogljiv program za obdelavo zvoka Pulse Audio, grafično orodje za urejanje slik Gimp, program za ustvarjanje CD-jev in DVD-jev Brasero, bittorrent odjemalca Transmission, kopico iger in pripomočkov ter vse ostalo, kar soliden operacijski sistem mora zagotavljati.

Nameščanje je po novem olajšano s...

145 komentarjev

Prihaja Ubuntu 8.04

vir: Ubuntu
Ubuntu - Čez dober mesec dni bo izšla nova različica Linux operacijskega sistema Ubuntu 8.04. Za vse, ki ne morete počakati in bi morda želeli sodelovati pri preizkušanju, je že na voljo Ubuntu Hardy 8.04 beta z namizjem GNOME 2.22. in sredico 2.6.24. Priložena sta tudi brskalnik Firefox 3 beta 4 ter program PulseAudio.
Prehod iz operacijskega sistema Windows je olajšan z aplikacijo Wubi, ki omogoča namestitev ali odstranjevanje Ubuntuja na enak način, kot poteka namestitev običajnih Windows programov. Za namestitev ni potrebno določiti posebne particije in spreminjati obstoječega bootloaderja.



Obljubljajo, da nova različica uporabniku omogoča preizkušanje Ubuntuja na enak način,...

157 komentarjev