»

Windows 8: Aero je mrtev, naj živi Metro

Trenutni dizajn Windows 8

MSDN Blogs - Microsoft je napovedal, da grafični vmesnik Aero, ki so ga prvikrat uporabili v Windows Visti in ga danes množično uporabljamo v Windows 7, v prihajajočem Windows 8 ne bo dobil svojega mesta. Ne le verzije za prenosne naprave, ampak vse inačice Windows 8 bodo uporabljale Metro, ki je soroden vmesniku na Windows Phone 7. Ob tej priložnosti je Microsoft na svojem blogu nenavadno na široko razložil, kako sta potekala izbor in zasnova vmesnika.

Z uporabniškimi vmesniki je sicer križ že od prvih verzij naprej. Ko je Windows 1 izšel daljnega leta 1985, je bil v bistvu le program, ki je tekel na DOS-u. Opcijsko je podpiral tudi miške, ki pa so bile tedaj silna redkost, in večina uglednih revij jih je tedaj označila za modno muho, ki se v...

204 komentarji

Pogoji za Sedmico 64-bitni

Slashdot - Microsoft se je odločil, da ne bo ponovil napake, ki jo je zagrešil z ohlapno definicijo nalepke Vista Capable. Svojčas jo je podelil vsem računalnikom, ki so bili sposobni poganjati Visto Home. Slednja seveda ne vsebuje vseh funkcionalnosti močnejših verzij, denimo Premium, najbolj pa šlo kupcem vnos dejstvo, da ti računalniki niso nujno niti poganjali novega grafičnega vmesnika Aero. Odličen recept za tožbo. Iz napak so se v Redmondu nekaj naučili, zato so merila za pridobitev nalepke Compatible with Windows 7 krepko zaostrili.

Tako bodo morali ti delovati z vsemi verzijami Windows 7, če bodo želeli dobiti žlahten znak. Mimogrede to pomeni, da 32-bitni sistemi avtomatično izpadejo,...

40 komentarjev

Postopek Vista Capable ni več skupinska tožba

Extremetech - Ameriško zvezno sodišče je tožbi proti Microsoftu zaradi zavajajočega napisa Vista Capable odvzelo status razredne tožbe (class action). Sodnica je kljub temu dovolila, da se nadaljujejo postopki posameznih tožnikov.

Spomnimo, da gre za razvpit primer iz leta 2006, ko je Microsoft izdelovalcem računalnikov dovolil uporabo nalepk Vista Capable, čeprav ti niso bili sposobni poganjati novega grafičnega vmesnika Aero. Tožniki so trdili, da so bili zavedeni, saj niso vedeli, da lahko nakateri taki modeli poganjajo le Visto Home Basic, ki ji manjka cel kup funkcij verzije Premium. Računalniki, ki so bili dovolj zmogljivi za poganjanje slednje, so bili označeni kot Premium Ready. Microsoft je trdil, da so razlike v oglaševalni akciji jasno ponazorili.

Sodnica je odločila, da tožniki niso pokazali, da se njihova tožba razteza na vse kupce računalnikov Windows Vista Capable brez oznake Premium Ready, zaradi česar to ni več razredna tožba. Poudarila je, da to ne daje nikakršne sodbe o...

6 komentarjev

Rdeča Vista za boj proti AIDS-u

CNet - Microsoft je objavil, da bo začel prodajati škatlaste (box) različice Windows Viste Product Red. Uporabniki bodo tako lahko od 15. decembra dalje kupili različico Ultimate v rdeči barvi, s katero bodo sodelovali v programu Product Red. To je skupna znamka več svetovno znanih podjetij, ki od vsakega prodanega izdelka namenijo del dobička fundaciji Global Fond, ki se bori proti AIDS-u, tuberkulozi in malariji.

Verzija, ki jo Amazon prodaja sedemdeset dolarjev dražje od navadne Ultimate, poleg dobre karme zaradi pomoči v boju proti AIDS-u...

25 komentarjev

Vista SP2 aprila

ComputerWorld - Na spletu so vedno glasnejša ugibanja o datumu izida drugega servisnega paketa za Visto. Na TechARP.com, malezijski spletni strani, ki je zadela izid SP1 za Visto in SP3 za XP, trdijo, da bo zadnja preizkusna verzija izšla februarja, končna različica SP2 za proizvajalce (RTM) pa natanko dva meseca pozneje aprila. Kmalu za tem bo dostopen tudi prek spleta za obstoječe uporabnike v sklopu servisa Windows Update.

Glavne novosti, ki jih bo servisni paket priensel, so Windows Search 4, Bluetooth 2.1, hitejše zbujanje iz spanja računalnikov z brezžično povezavo in podpora za Blu-Ray. Paket bo namenjen tako Visti kot Serverju 2008, za namestitev pa bo zahteval že naložen SP1.

35 komentarjev

Ballmer mora pričati

ComputerWorld - Poročali smo že o skupinski tožbi proti Microsoftu zaradi domnevno zavajajočih oznak Vista Ready, ki se še vedno vleče kot jara kača. Microsoft je že pretekli mesec poskusil preprečiti pričanje izvršnega direktorja Steva Ballmerja, ki da naj ne bi imel notranjih informacij o Visti. Takrat so krivdo poskušali prevaliti na Jima Allchina in Willa Poola.

V petek je sodnica odločila, da se mora kljub temu Ballmer v tridesetih dneh pojaviti na sodišču, kjer bo največ tri ure odgovarjal na vprašanja. Tožnike še zlasti zanimajo njegovi pogovori s predstavniki Intela okrog časa, ko je Microsoft znižal zahteve za pridobitev oznake Vista Ready, za katere Ballmer trdi, da so bili zgolj kratke diskusije o tehničnih zahtevah in časovnem okviru. Primer bo šel pred poroto aprila.

11 komentarjev

Microsoft priskočil na pomoč Intelu

Microsoft - Že lani je skupina uporabnikov vložila skupinsko tožbo proti Microsoftu, ker naj bi ta zavajal s svojimi logotipi Vista Ready (torej pripravljen za Visto) na nalepkah na računalnikih. Srčika problema je bil takrat Aero, ki kljub nalepki ni deloval. Microsoft se je izvijal, da obstajajo štirje različni simboli, ki popisujejo različne stopnje pripravljenosti, a ni pomagalo. Sodnik je odločil, da se proces lahko nadaljuje. Trenutni rezultat je, da se je med mletjem...

11 komentarjev

Ballmer: "Nič nimam z Vista Capable"

Steve Ballmer

vir: Gizmodo
Gizmodo - V program Vista Capable so uvrščeni računalniki, ki so zmožni poganjati operacijski sistem Windows Vista, vendar samo pod določenimi pogoji: brez vseh bonbončkov, brez mičnega uporabniškega vmesnika Aero in brez popolne uporabniške izkušnje. Ker se povprečni kupci ponavadi ne poglabljajo v podrobnosti "etiket" kot je Vista Capable, so jih mnogi napačno interpretirali kot zagotovilo, da lahko na teh napravah okusijo tako želene novosti Viste.

Sledila je tožba, prvi mož Microsofta Steve Ballmer pa se je branil z napisano izjavo, v kateri pravi, da "ni sodeloval pri sprejemanju nikakršnih operativnih odločitev programa Windows Vista Capable". Pri tem pa s prstom brezsramno pokaže na...

68 komentarjev

Poceni računalnik in Vista - kmalu realna kombinacija

Daily Tech - Za udobno uporabo Viste potrebujete precej dober računalnik - dovolj zmogljivo grafično kartico, zadostno količino RAMa, prav pa pride tudi zmogljiv procesor. Vse to pa stane. A nVidia pravi, da načrtuje poceni in majhno osnovo za računalnik, ki pa bo sposoben dobiti certifikat Vista Premium. Za 45 dolarjev, kolikor naj bi zadeva stala, boste dobili nVidiin vezni nabor z integrirano DirectX 10 grafično kartico ter prihajajoč VIA Isaiah procesor.



Primerljiv sistem iz modrega tabora (Celeron in 945G vezni nabor) za enako ceno, poleg tega, da ne podpira DirectX 10, ni zmožen poganjati Blu-Ray HD filmov ter tudi nima Vista Premium certifikata, z čimer se ponaša nVidia. Poleg tega pa je s 36 Gflops (v primerjavi s 6,4 za sistem s Celeronom) nVidiin sistem precej bolj zmogljiv.

Če vas je ob omembi proceorja VIA zaskrbelo, naj vas ne skrbi več, saj je Isaiah arhitektura precej hitrejša od bolj poznane C7 (celo dva do trikrat za primerljive procesorje). Vprašanje je le, kakšna bo...

67 komentarjev

Firefox gor, Vista dol

Slashdot - Ob zaključku leta so na PC Worldu pripravili nekaj statistike o uporabniških preferencah pri spletnem brskanju in operacijskih sistemih, odkrili pa niso nič kaj novega.

Rezultat tekme med Internet Explorerjem in Firefoxom je še vedno neodločen. Sedma inkarnacija modrega eja je povečala svoj tržni delež, tako da ga uporablja sedaj 37 odstotkov uporabnikov (na začetku leta 24), lisica pa je napredovala s 25 na 36 odstotkov. Kaže torej, da so uporabniki IE6 v enaki meri nadgradili svoje brskalnike na Firefox ali IE7.

Na področju operacijskih sistemov Microsoftu tudi ne gre vse po načrtih. Novinka Vista je v enajstih mesecih obstoja prepričala le 14 odstotkov uporabnikov, medtem ko jih kar 71 vztraja na preizkušenih XP-jih. Za primerjavo: XP-ji so v prvih 11 mesecih obstoja navdušili kar 36 odstotkov uporabnikov.

Razlogi za skromen uspeh Viste so večplastni, a v enem stavku jih lahko povzamemo takole: Microsoft je leta 2001 sestavil predober operacijski sistem, ki veliki večini...

202 komentarja

Ali bo Vista SP1 vseboval stranska vrata za NSA?

Slashdot - Schneier poroča, da so se pri Microsoftu odločili dodati Dual_EC-DRBG generator naključnih števil v paket popravkov za Visto. Prav o tem generatorju naključnih števil je bilo že veliko govora, saj ga je odobril sam NSA kot zanesljivega, pri čimer pa se poraja dvom ali niso v njem skrita kakšna stranska vrata.

Vir

SP1 za Visto pušča grenek priokus, še preden smo ga zaužili...

33 komentarjev