»

Poplave na Tajskem velik problem za proizvajalce trdih diskov, najhuje WD-ju

vir: Reuters
Reuters - Poplave, ki so prizadele Tajsko in zaradi katerih sta dve tretjini države pod vodo, so v računalniški branži največ škode povzročile podjetju Western Digital. Zaradi poplav so morali ustaviti vso svojo proizvodnjo na Tajskem, kar bo vplivalo na globalno poslovanje podjetja, poroča Reuters.

Že med koncem tedna je voda prestopila protipoplavne ščite in zalila nekatere prostore v obratu v Bang Pa-inu, zaradi česar so morali ustaviti proizvodnjo. Včeraj je voda prestopila valobrane še drugem obratu v Navanakornu, tako da je moral Western Digital ustaviti vse operacije na Tajskem. Več bo znanega na jutrišnji novinarski konferenci.

Proizvodne obrate imajo še v Maleziji, Singapurju in ZDA, a posledice izpada tajske proizvodnje in logistične mreže bodo velike. V drugem letošnjem četrtletju je Western Digital iz Tajske poslal...

23 komentarjev

Western Digital z dobičkom

Heise - Western Digital je objavil poslovne rezultate (PDF) za izteklo se četrtletje, ki kažejo, da so se špartanski varčevalni ukrepi, kakor bi lahko poimenovali odpuščanje več kot 10 odstotkov vseh zaposlenih in zaprtje nekaj tovarn, izplačali. Kljub manjšemu prometu, ki se je z 1,8 skrčil na 1,6 milijarde dolarjev, so se uspeli obdržati v zelenih številkah in zabeležili 50 milijonov dolarjev dobička, kar je 82 odstotkov manj kot četrtletje poprej, pri čemer so že upoštevali stroške s prevzemom Silicon Systemsa in decembrskega prestrukturiranja.

Izvršni direktor John Coyne pravi, da so zadovoljni, saj so z vrsto ukrepov uspeli svojo dejavnost prilagoditi spremenjenim tržnim razmeram (sem sodi devet odstotkov nižje povpraševanje po trdih diskih) in poslovati pozitivno. Tudi nedavni prevzem podjetja Silicon Systems po njegovih besedah daje dobre rezultate. Klik!

0 komentarjev

Fujitsu zapušča trg trdih diskov

X-Bit Labs - Lanske govorice o željah Fujitsuja, da se poslovi od trga trdih diskov, se se izkazale kot točne. Do konca marca tako nameravajo prenehati izdelovati diskovne glave, ki jih sestavljajo v tovarni v Naganu. Delavce iz tega oddelka bodo prerazporedili na druga delovna mesta, so obljubili, medtem ko bodo proizvodnjo ostalih izdelkov v taisti tovarni nadaljevali. Hkrati s to odločitvijo so v poslovnih izkazih za tretje fiskalno četrtletje leta 2008 - ki se je končalo 31. decembra - poknjižili izgubo v višini pet milijard jenov (približno 42 milijonov evrov) iz naslova prevrednotenja osnovnih sredstev. Fujitsu se je sicer že dlje časa trudil prodati svoj odsek za trde diske. Sprva so o tem govorili z Western Digitalom, ki je od posla odstopil, letos pa tečejo pogovori s Toshibo.

8 komentarjev

Bo Western Digital kupil podatkovni oddelek Fujitsuja?

bit-tech.net - Glede na govorice naj bi Fujitsu izrazil željo po odhodu s trga shranjevanja podatkov in upa, da bo imelo podjetje Western Digital interes za nakup tega oddelka. Očitnega razloga za prodajo ni, saj ni poročil o nenormalno velikem številu okvar, prav tako pa ne o finančnih težavah zaradi napačnih poslovnih odločitev. Prodaja, težka nekje med 480 in 725 milijoni evrov (odvisno od stanja, v katerem bo podetje ob prodaji) bo v teh težkih finančnih časih dobrodošla injekcija za Fujitsu, WDju pa bo prinesla precej večji tržni deleč in ga tako pripeljala lna le 5 % zaostanka za največjim, Seagate-om.

Podjetji naj bi bili v zaključnih fazah pogajanj, dogovor pa naj bi bil dosežen še pred koncem leta. Ni pa še jasno kaj bo WD naredil s kupljenimi obrati in delavci. Povečane proizvodne zmogljivosti bi znižale proizvodne stroške (in morda tudi cene?), zaprtja obratov na Japonskem, Filipinih in Tajskem pa se zagotovo najbolj boji prav 15000 delavcev.

2 komentarja

Western Digital pravi ne multimediji

The Register - Da ne bi nevede zašli na kriva pota deljenja zaščitene avtorske vsebine, skrbijo odslej prav vzorno tudi pri Western Digital. Njihova nova generacija prenosnih trdih diskov My Book World Edition vsebuje tudi program WD Anywhere Access, ki omogoča oddaljen dostop do podatkov, četudi računalnik, na katerega je disk priključen, izključen.

V boju proti piratstvu pa so posegli po nekoliko nekonvencionalnih metodah. Nova terabajtna različica diska tako ne omogoča dostopa do večpredstavnostnih datotek s sumljivimi končnicami (AVI, MP3, DIVX, DVI, MPEG, MP*, WM* ...) prek zgoraj omenjenega programa. Klik!

25 komentarjev

Western Digital Raptor 150GB?

Western Digital Raptor 150GB

Slo-Tech - Bralci naše strani dobro poznajo hitre WD-jeve diske iz serije Raptor. Kljub hitrosti, še posebej večjega brata (74GB), smo vedno pogrešali večje kapacitete, saj so danes diski velikosti 160 GB nekaj najbolj običajnega pod soncem.

To se utegne spremeniti. Na iskalcu cen Geizhals lahko zasledimo ponudbo za novega Raptor-ja, velikosti 150 GB. Dostopni čas diska je 4.5 ms, podpira tehnologijo NCQ, uporablja SATA II vmesnik, predpomnilnik je povečan na 16 MB, 10.000 obratov na minuto seveda ostaja. Vse našteto naj bi pripomoglo k naslovu najhitrejšega trdega diska s SATA vmesnikom. Cene se zaenkrat gibljejo okrog 320 Evrov.

Če je...

50 komentarjev

Western Digital WD740GD - Raptor 2

X-Bit Labs - Če ste si kdaj ogledovali cenike slovenskih računalniških prodajaln z namenom, da pregledate cene SCSI diskov, ste verjetno ugotovili, da so le-te precej zasoljene. Ampak, ker gre tehnologija naprej in cene navzdol, so prišli na trg tudi SATA diski, ki ponujajo podobne hitrosti kot njihovi SCSI "kolegi", a za precej nižjo ceno.

Tako so na X-bit Labs spisali test novega Western Digitalovega WD740GD diska, ki s svojo podporo SATA vmesniku prinaša kar 10.000 obratov na minuto in kapaciteto 73 GB. Novinec, poimenovan tudi Raptor 2, se je na veliki večini testov proslavil kot absulutni zmagovalec, vendar pa v nekaj kategorijah izgubi prevlado v boju s konkurenčnimi aduti. Končna...

10 komentarjev

Zopet pomanjkanje DDR čipov?

The Register - Pred dvema letoma in pol so bili na Tajvanu (in ne Tajskem, kot se mi je predhodno - napačno - zapisalo) oni potresi. Rezultat? Nemalo poškodovanih računalniških proizvodnjih linij, pametni ekonomisti pa so staknili glave ter še dodatno ustvarili umetno pomanjkanje RAM čokoladic. Ko pomislim na cene ramov v tistem času, me zaboli glava.

Se pa bo morda to -- zopet -- ponovilo. Hynix namreč namerava proizvesti manj čipov od načrtovanih. Podjetje namreč še vedno posluje v rdečih številkah, vsako povišanje cen pa mu gre hudo na roko. Če bodo njegovemu zgledu sledili tudi drugi proizvajalci (posebej Micron in Samsung), se nam v kratkem zopet obeta skokovito povišanje cen. Klik!

12 komentarjev