»

Nokia komercialne licence Qt-ja predaja podjetju Digia

vir: engadget
engadget - Nokia je z najavo partnerstva z Microsoftom šokirala velik del sveta, predvsem pa razvijalce, ki so do sedaj razvijali aplikacije za Symbian in MeeGo. Pred nekaj leti je Nokia za večjo popularnost predvsem slednjega imela vizijo, da bi združili razvojna okolja in razvijalcem omogočili, da bi ena sama različica programa delovala na obeh operacijskih sistemih. V ta namen so leta 2008 kupili norveško podjetje Trolltech, poznano predvsem po svojemu programskemu orodju Qt. S prehodom na Windows Phone 7 bo Qt seveda postal praktično neuporaben, saj ga bo za razvoj zamenjal Silverlight.

Posledično ni presenečenje, da se bo Nokia Qt-ja znebila, saj bodo vse komercialne licence, poslovne storitve in obstoječe aktivne uporabnike Qt-ja prenesli pod okrilje podjetja Digia. Pri Nokii so povedali,...

19 komentarjev

WebKit brskalnik za Blackberryje

HotHardware - O zmogljivejšem (spodobnejšem, glede na ponudbo iPhona in Androida) brskalniku za RIM-ov Blackberry OS se govori že od lanskega avgusta, ko so kupili podjetje Torch Mobile. Slednje je brskalnik, osnovan na WebKitu, izdelovalo za Windows Mobile, a je zadnja stabilna različica izšla julija, slaba dva meseca pred prevzemom. Prevzem je zdaj končno obrodil sadove, saj so pri Research In Motion na World Mobile Congress veselo razkazovali novo pridobitev. Z WebKitom se bodo spletne strani nalagale mnogo hitreje, kakršno bo tudi njihovo pregledovanje (premikanje po strani in zumiranje), obenem pa WebKit omogoča doseganje 100 točk od stotih v Acid3 testu. Datum izida brskalnika za rajo žal še ni znan. Ob brskalniku pri RIM oglašujejo tudi...

1 komentar

Google bi napravil Ajax prijazen pajkom

Ideja

Google - Ajax je okrajšava za Asinhroni JavaScript in XML. Gre za skupino tehnik pri razvoju spletnih aplikacij, ki omogočajo izdelavo interaktivnih spletnih aplikacij in dinamičnih strani. Ena večjih pomanjkljivosti Ajax-a je neprijaznost do iskalniških pajkov, ki v imenu Googla, Yahooja in drugih plazijo po spletu in pridno indeksirajo internet. Ti se ne znajdejo najbolje z JavaScript-om in Ajax-om, zato običajno ne uspejo prebrati takšnih strani. Google pravi, da je tu mogoče še marsikaj postoriti.



Zato so pripravili predlog, s katerim želijo doseči, da bi strani z minimalnim trudom za spletne razvijalce iskalniki in uporabniki videli isto vsebino hkrati pa bi se iskalniki lahko povezovali neposredno do Ajax naslovov (in ne statičnih). Zatorej v njihovem predlogu...

15 komentarjev

Procesorje za Nokio bo delal Intel

Bloomberg - Telefonski gigant Nokia in procesorski gigant se pripravljata naj sodelovanje pri izdelavi telefonov. Kakor špekulira Bloomberg, bo Intel proizvajal procesorje za Nokio za mobilne naprave, s čimer naj bi si Intel zagotovil preboj na trg mobilnih telefonov. Več podrobnosti o dogovoru bo znanih danes zvečer, ko bosta Intel in Nokia pojasnila vsebino dogovora na tiskovni konferenci. Najverjetnejša kandidata, ki ju utegne Intel prodajati, sta SOC (system-on-chip) Moorestown in Medfield. Prvi je grajen v 45 nm-tehnologiji, medtem ko bo slednji sestavljen v 32 nm in ga pričakujemo šele leta 2011. Trenutno Nokiine telefone poganjajo ARM-procesorji podjetij Texas Instruments in Qualcomm.

19 komentarjev

Nokia razmišlja o prenosnikih

Yahoo News - Finski fenomen Nokia je sicer bolj poznan po mobilnih telefonih, a to se utegne kmalu spremeniti. Izvršni direktor Nokie Olli-Pekka Kallasvuo je v intervjuju za finsko državno radiotelevizijo YLE na vprašanje, ali razmišljajo o vstopu na trg prenosnikov, odvrnil, da to možnost zelo aktivno študirajo. Govorice o novi dodatni usmeritvi Nokie so tlele že od preteklega leta, Kallasvuo pa je sedaj še prilil olja na ogenj. Kot pravi, se znanje o mobilnih telefonih in prenosnikih združuje, saj imamo že sedaj milijone ljudi, ki do interneta dostopajo prek telefona. Tu išče Nokia svojo priložnost.

Zanimivo je, da je prejšnji teden Acer objavil ravno obratno vest, saj se proizvajalec računalnikov kani podati na trg mobilnih aparatov, s čimer bo sledil zgledu Hewlett-Packarda in Lenova. Ben Wood iz CCS Insight, ki izvaja razne raziskave trga, svari, da je odločitev Nokie nekoliko tvegana. V industriji telefonov so namreč marže dokaj visoke, tako da je namera Acerja logična, pri prenosnikih,...

12 komentarjev

Japonci bodo brez Nokij; 5800 je tu

Nokia - Finski proizvajalec mobilnih telefonov Nokia je včeraj objavil svojo odločitev, da v prihodnje ne bodo razvijali novih telefonov za japonski trg. Gre za specifičen trg, pravijo, za katerega razvoj novih telefonov ni več profitabilen. Edina izjema so luksuzni po meri izdelani telefoni hčerinskega podjetja Vertu, ki stanejo od 5.000 do 10.000 dolarjev in bodo ostali. Odločitev pravzaprav ni tako presenetljiva, saj Nokia na Japonskem obvladuje le odstotek trga, medtem ko je ta številka globalno pri štiridesetih odstotkih. Odpustiti bodo morali 50 zaposlenih, 350 raziskovalcev pa bo službe obdržalo.

Omenimo še, da je prav tako v četrtek Nokia začela razpošiljati nov smartphone 5800 XpressMusic, ki je odgovor na Applov iPhone. Večina sveta ga bo dočakala šele prihodnje leto, srečne izjeme pa so Rusija, Indija, Hong Kong in tudi Španija. Priporočena cena znaša 279 evrov.

45 komentarjev

Sony z novimi CMOS senzorji, kmalu s kar 12 megapiksli v telefonih

12,25 in 8,11 Mpixel senzorja in pripadajoči leči, merilo v milimetrih.

vir: engadget
engadget - Čeprav trenutno vodi Samsung z desetimi megapiksli in trikratnim optičnim zoomom (in videzom kompaktnega fotoaparata, čeprav naj to ne bi bil), bo tako ostalo le še nekaj mesecev. Sony bo namreč že marca predstavil nove senzorje s kar 12,25 megapiksli, že letos pa bo na voljo CMOS čip z 8,11 megapiksli.

Problem je le, da je tekma za megapiksle zelo podobna enaki tekmi pri kompaktnih fotoaparatih, ki je prinesla le ogromno šuma in nasploh slabo kvaliteto slike. Upajmo, da bodo proizvajalci upoštevali izkušnje kompaktnih fotoaparatov in se osredotočili tudi na kvaliteto leč.



Včasih...

85 komentarjev

Microsoftovi programi zastonj za mala podjetja

CNet - Microsoft je danes presenetil še z eno smelo potezo, s katero želi uporabnike navaditi na svojo programsko opremo. Ideja je zelo podobna že uveljavljenemu MSDNAA, ki študentom sodelujočih fakultet (in srednjih šol) omogoča brezplačno uporabo Microsoftove programske opreme. Novi program se imenuje BizSpark in bo namenjen malim podjetjem. Sodelovala bodo lahko tista, ki so mlajša od treh let, imajo manj kot milijon dolarjev prometa in jih bo priporočil eden izmed Microsoftovih obstoječi partnerjev. Microsoft bo tem podjetjem ponudil brezplačno strežniško programsko opremo in sodelovanje v spletnem imeniku svežih podjetij. Klik!

54 komentarjev

Microsoft in Nokia izbrala jQuery

jQuery

vir: Wikipedia
Slashdot - Ko je Microsoft lansko leto predstavil Silverlight, so njegovi verniki v začetni vznesenosti napovedovali predčasen konec tehnologije AJAX in se za sodelovanje zahvaljevali celo samemu JavaScriptu. Že nekaj mesecev kasneje se je izkazalo, da so bila ta dognanja trapasta, dokončno pa jih je v koš zabrisal Googlov Chrome.

Zdaj se je Microsoft celo odločil, da JavaScript podpre bolj kot kadarkoli prej, in sicer s podporo priljubljenemu JavaScriptovemu ogrodju jQuery v svojem paradnem konju med razvojnimi orodji. Tako bo jQuery postal del Visual Studia, in to skupaj s podporo tehnologije intellisense, primeri uporabe in dokumentacijo.

Dogovor o uporabi jQueryja je sklenila tudi Nokia, ki se ga bo poslužila pri razvoju aplikacij za svoj upodabljalnik (po domače rendering engine) Web Run-Time, ki temelji na WebKitu. jQuery bo na voljo na vseh mobilnih telefonih...

9 komentarjev

Nokia se spušča v odprtokodne vode

BuisnessWeek Online - S prihodom novih in zagretih tekmecev á la Microsoft in Apple na mobilni trg, so se pri Nokii v torek, 24. junija, odločili kupiti britansko razvijalsko hišo mobilnih operacijskih sistemov, bolje znano pod imenom Symbian.

Namen je združiti večino nivojev izdelave programskih rešitev in ustanoviti fundacijo za odprotokodno distribucijo le-teh. Glavni "motivator" pri tej odločitvi je vedno večji vpliv enostavno razširljivih in/ali odprotokodnih rešitev konkurence. Oddelek sam bi naj vodila skupina 10 članov mobilnih podjetij in operaterjev po svetu. Nov Symbian Foundation si je zastavil cilj poenotiti programski sloj mobilnih aparatov in postati najbolj uporabljena platforma na svetu v vseh cenovnih razredih.

Vsekakor je to korak naprej tako na odprtokodni sceni kot na mobilnem trgu, vendar v žarišče prihaja tudi Apple-ov iPhone, ki se najbrž ne bo sprijaznil s tujim programskim okoljem.

13 komentarjev

Visual Studio 2008 in .NET Framework 3.5

Microsoft - Microsoft je danes, po nekaj letih razvoja, izdal finalno različico razvojnega okolja Visual Studio 2008, skupaj z .NET Framework 3.5. Skupaj prinašata kar nekaj novosti, ena najbolj težko pričakovanih je nedvomno LINQ (Language Integrated Query), ki omogoča uporabo SQLu sorodnih stavkov neposredno v jezikih .NET Frameworka. Med ostale izboljšave v .NET Frameworku spadajo:
  • Izboljšave prevajalnika: Podpora novi različici VB.NET 9.0 in podpora spremembam v C# 3.0 kot so lambda metode, extension metode, statične reference za anonimne tipe, ...
  • Hitrostne izboljšave: Podpora za paging v ADO.NET, offline delo (in sinhronizacija) z bazami, boljša izkoriščenost večjedrnih procesorjev
  • Mrežne spremembe: Peer-to-peer sklad, PNRP, podpora za HTTP pipelining
  • Windows Presentation Foundation: novejši model za ustvarjanje vtičnikov, SilverLight CLR je del .NET Frameworka
Visual Studio 2008 pa poleg mnogih novosti vsebuje še:
  • LINQ -> SQL designer
  • Grafični designer za XAML/Windows...

60 komentarjev

JavaScript ugrabljanje

Schneier.com - Kot kaže se nam v bližnji prihodnosti obeta precejšnje število varnostnih težav povezanih z JavaScriptom. V članku JavaScript Hijacking, objavljenem na spletni strani podjetja Fortify Software so namreč trije raziskovalci opisali nov način napada na Ajax spletne aplikacije.

Napad namreč omogoča napadalcu, da prestreže podatke, ki se prenašajo s pomočjo JavaScripta. Prestrezanje je mogoče izvesti s pomočjo tim. JavaScript ugrabljanja (JavaScript hijacking), ki je mogoče zaradi različnih XSS ranljivosti.

Prav tako v našem forumu že poročajo, da se je na internetu znašla koda aplikacije Jitko, ki omogoča samodejno vzpostavitev prikritega omrežja s pomočjo izkoriščanja XSS ranljivosti in JavaScripta. Aplikacijo je na konferenci Smoocon prejšnji mesec predstavil Billy Hoffman, eden izdmed udeležencev konference pa si je zapomnil URL omenjene kode in si kodo presnel ter jo objavil na internetu. Kodo je sicer na zahtevo Hoffmana že umaknil, kljub temu pa jo je mogoče dobiti v...

20 komentarjev