»

Microsoft Sets prinaša zavihke v operacijski sistem

Ars Technica - Microsoft je napovedal eno večjih sprememb uporabniškega vmesnika, ki posega v koncept, ki se ni bistveno spremenil vse od časov Windows 3.11. Aplikacije dandanes še vedno poganjamo v oknih, ki so lahko povečana čez cel zaslon ali poljubne velikosti. Različni operacijski sistemi so eksperimentirali z več navideznimi zasloni oziroma namizji, a ključni koncept ostaja enak. Aplikacije so v oknih.

Najočitneje so novo dimenzijo dodali brskalniki, ki imajo zavihke. To pomeni, da lahko sorodne vsebine združimo v enem oknu, kjer so odprti različni zavihki, preostale pa v drugem oknu. Microsoft sedaj nekaj podobnega preizkuša na nivoju operacijskega sistema. Novost se za zdaj imenuje zgolj Sets, a bo ob uradni splavitvi gotovo dobila...

24 komentarjev

Chrome: nova beta, hitrejši pogon za Java Script, napoved nove podobe

Slo-Tech - Google je pretekli teden izdal novo beta verzijo svojega brskalnika Chrome 10, ki nosi oznako 10.0.648.82. Prva novost, ki jo je Google posebej poudaril, je bistveno povečanje hitrosti izvajanja Java Scripta. Sodeč po njihovem testu V8 Benchmark Suite je nova beta za 66 odstotkov hitrejša od trenutne stabilne različice Chroma. K poskočnosti bo pripomoglo tudi pospeševanje videa z GPU.

Druga novost je prenovljen način urejanja nastavitev, ki se sedaj odprejo kot običajen zavihek in ne več posebno okno. Dodana je možnost iskanja po nastavitvah, s katero hitro najdemo želeno nastavitev brez nepotrebnega iskanja po menijih, ter avtomatsko osveževanje naslova pri navigaciji...

78 komentarjev

Chrome for Cause uspešen

vir: Google
Google - Googlova dobrodelna akcija v navezi z brskalnikom Chrome se je zaključila, pri Googlu pa so objavili rezultate. Že pred začetkom akcije so povedali, da bodo donirali le do enega milijona dolarjev, kar se je doseglo s 60.599.541 zavihki. Svoje zavihke so uporabniki lahko donirali za različne namene, za cepiva, knjige, pitno vodo, sajenje dreves oz. za gradnjo bivališč. Uporabniki so bili najbolj radodarni s podarjanjem cepiv za Afriko, za kar so namenili 16.200.412 zavihkov oz. $267.336 za 106.934 cepiv. Na drugem mestu je 14.863.759 zavihkov, ki so namenjeni za sajenje dreves v ogroženem Atlantskem deževnem gozdu, katerih bodo s podarjenimi $245.278 posadili 245.278.

S 14.107.003 zavihki oz. $232.791 bodo uspeli zagotoviti pitno vodo 11.640...

7 komentarjev

IE9 najbolj združljiv s HTML5

Razčlenitev rezultatov posameznih brskalnikov

vir: VR - Zone
VR - Zone - Konzorcij W3C, ki sprejema s spletom povezane standarde, je nedavno izdal prve uradne teste združljivosti brskalnikov s standardom HTML5. V prvem testu so soočili najnovejše različice brskalnikov, ki so bile takrat na voljo - Internet Explorer 9 Platform Preview 6, Chromium iz razvojne veje v različici 9.0.571.0 (64851), Opero 11.00 alpha (build 1029), Firefox 4.0b8pre in vsakodnevno izdajo pogona WebKit, Nightly Build r70732. Rezultati so, sploh glede na zgodovino izpred nekaj let, izredno zanimivi.

Celotno konkurenco je namreč povozil Microsoftov Internet Explorer, ki je bil v testu daleč najbolj združljiv s posameznimi preizkusi, kar petimi od sedmih delov standarda, medtem ko preostala opravi z več kot osemdesetodstotno uspešnostjo. Tem rezultatom so relativno blizu Chrome, Firefox in pogon WebKit, ki vsi uspešno opravijo s štirimi deli testa, a tako Chrome kot Webkit dosežeta manj kot...

50 komentarjev

Quake 2 v HTML5, novosti v Chrome 5

Aero Peek

vir: TG Daily
TG Daily - Čeprav bo Chrome neposredno v brskalnik vključil tudi Flash, razvoja na standardu HTML5 še zdaleč ne opuščajo. Še več, predstavljajo vedno nove in nove stvari, kjer so s predstavitvijo Quake 2, ki nativno teče znotraj brskalnika, dodobra predstavili zmogljivosti HTML5.

Začeli so z javansko predelavo pogona Quake II, poznanega pod imenom Jake2 in osnovanega na GPL izdaji kode izvornega, Id-jevega Quake II pogona, nato pa vse skupaj s pomočjo Webkit Toolkita, WebGL in WebSockets prevedli v Javascript. Sprva so bili nadvse presenečeni, da so dosegali kar 30 sličic na sekundo (na prenosniku), a igra lahko teče tudi hitreje, do in prek 60 sličic na sekundo. Googlov predstavnik Chris Ramsdale je povedal, da...

25 komentarjev

Google namerava izdati lasten operacijski sistem

Sundar Pichai, podpredsednik razvoja produktov med najavo Chrome OS

vir: New York Times
New York Times - Google, za katerega se je dolgo govorilo, da bo izdal lasten operacijski sistem, je danes tudi uradno objavil takšno vest. Nič kaj presenetljivo bo operacijski sistem temeljil izključno na brskalniku Chrome, tako da bo vsaj na začetku Chrome OS primarno namenjen netbook-om, si pa kasneje obetajo razširitev tudi na preostali trg. Google bi naj delal skupaj z več OEM partnerji, tako da naj bi prve netbook-e z Chrome OS ugledali že v drugi polovici leta...

97 komentarjev

Apple izdal boljši brskalnik od Opere

Slo-Tech - Vojna brskalnikov je v polnem zamahu in zadnje novice iz Cuppertina kažejo, da bo Opera morala predati prestol novemu najboljšemu brskalniku - Safari 4 beta.

Najnovejša različica Applovega brskalnika prinaša preko 150 novosti. Najbolj se ga bodo razveselili spletni razvijalci saj je prvi izdani brskalnik, ki podpira ACID 3 test, kopico CSS 3 lastnosti ter je pravi prvak v hitrosti. JavaScript poganja 6-krat hitreje od IE8, 4-krat od FF 3.1 in 3-krat od Opere. Močno so tudi izboljšali vgrajena orodja za razvijalce.

Poleg popravil pod pokrovom si je Safari sposodil še kopico vizualnih elementov od konkurence. Na prvi strani vas tako po vzoru Opere pričaka pregled najpogosteje obiskanih spletnih strani, od Chroma si je sposodil zavihke, ki so postavljeni nad naslovno vrstico, iTunes pa je služil za navdih pri razvoju...

85 komentarjev

Chrome za Mac in Linux nastaja

Google Chrome za Mac v nastajanju

vir: CNet
CNet - Google je lani ob izidu brskalnika Chrome obljubil, da bodo v nekem razumnem času poleg platforme Windows podprli še ostale razširjene sisteme. Za zdaj je ostalo le pri besedah, a zadnje informacije kažejo, da Google intenzivno razvija Chrome za Mac in Linux. Inženirji so doslej razvili pogon za Mace za prikazovanje spletnih strani, ki pa je tekel le v poskusnem okolju (test shell), a sedaj so ga začeli preurejati v pravi polno funkcionalen program. V dokaz so ponudili posnetek Chroma, ki že teče na Macu, a strani še ne prikaže pravilno. Ben Goodger, ki je prej razvijal Firefox in je sedaj prestopil h Googlu, je priznal, da je razvoj Chroma za...

19 komentarjev

Google poziva k prenahanju uporabe Internet Explorerja

Slashdot - Google je nedavno pozval uporabnike Gmaila, da naj prenehajo z uporabo Internet Explorerja 6 v korist Firefoxa oz. njihovega Chroma, saj sta slednja dvakrat hitrejša od Internet Explorerja 6. Le-ta je bil označen kot nepodprt brskalnik in zato uporabniki z njim ne morejo dostopati do naprednih storitev.

Spomnimo še, da je spletni velikan nedavno odstranil Firefox iz njihovega svežnja programov Google Pack in ga nadomestil z Google Chromom, nato pa dodal neposredno povezavo za prenos omenjenega brskalnika pod iskalnik Google in filmsko storitev YouTube.

Googlova odločitev, da označi IE6 kot v Gmailu nepodprt brskalnik ne vpliva le na domače uporabnike, temveč tudi na tisoče malih in srednje velikih podjetij, ki uporabljajo storitev Google Apps, zanimivo pa je tudi, da na Firefox presedlata dva od treh nekdanjih uporabnikov Internet Explorerja.

54 komentarjev

Google se širi v vse smeri

Ekipa G

vir: The New York Times
Google - Googlov lastni brskalnik Chrome, ki je pred tremi meseci šele izšel, pridobiva nove uporabnike s svetlobno hitrostjo. Statistika obiskovalcev spletne strani CNet kaže, da se je njihove število z enega odstotka v septembru v novembru potrojilo. S tremi odstotki se uvršča na dobro četrto mesto, za IE-jem (40,7), Firefoxom (37,4), Safarijem (18,2) in pred Opero (1,2 odstotka). Verjeti seveda gre, da so obiskovalci spletne strani z računalniškimi novicami nekoliko bolje tehnično podkovani, zato so globalni rezultati malce drugačni. Net Applications, ki zasleduje 160 milijonov uporabnikov in 40.000 strani, ocenjuje tržni delež Chroma na 0,74 odstotka, kar je točno toliko kot Opera. Še vedno prepričljivo...

34 komentarjev

Google prežveči petabajt v šestih urah

Slashdot - Google se v svojem blogu pohvali, da so najhitrejši na svetu pri razvrščanju podatkov. Z uporabo orodja MapReduce, ki skrbi za poganjanje več procesov hkrati, so presortirali terabajt podatkov, shranjenih v lastnem datotečnem sistemu, z 1.000 računalniki v 68 sekundah, kar je za trikrat boljše od preteklega rekorda, ki ga je držal Yahoo. Terabajt včasih ne zadostuje, pravijo, zato so poskusili še s tisoč terabajti (petabajt) in na 4.000 računalnikih zanje porabili malenkost več kot šest ur. Mimogrede, za toliko podatkov potrebujejo 48.000 diskov, pri takih številkah pa pride do izraza statistika. Tako se je med vsakim poskusom vsaj eden tudi pokvaril.

28 komentarjev

Chrome gre na OEM-trg

Slashdot - Google se hitro uči od Microsofta in utegne ga premagati prav na lastnem področju. V prejšnjem tisočletju, ko je še Netscape obvladoval trg brskalnikov, je Microsoft sklenil dogovore z OEM-proizvajalci, ki so na nove računalnike obvezno namestili Internet Explorer. Modri e, ki je na nove uporabnike zrl z zelenega namizja, je kmalu postal sinonim za internet in dosegel več kot devetdesetodstotni tržni delež. Google kani vajo ponoviti, so dejali, saj resno razmišljajo in se tudi že dogovarjajo o vključitvi Chroma na OEM-računalnike, poleg tega pa se nameravajo razšitiri še na področje mobilnih naprav. Statistike mu trenutno prisojajo dober odstotek trga, a se utegne to kmalu spremeniti. Chrome ima nekaj, česar Microsoftov najresnejši tekmec Mozilla nima - denar. Na tone denarja.

46 komentarjev

Google napove gripo

vir: Google
Google - Google Trends je zanimiva aplikacija, ki omogoča vpogled v pogostost izbranih ključnih besed pri iskanju z Googlom. Ker pozimi pogosteje iščemo informacije o smučiščih, poleti pa o letoviščih, so modri umi ugotovili, da bolni ljudje najpogosteje iščejo informacije o svoji bolezni. Google Flu Trends pokaže, kako pogosti so pojmi gripa, influenca in podobni ter tako napove, kdaj bo v kateri zvezni državi udarila gripa.

Vse skupaj deluje precej dobro, saj podatki za pretekla leta kažejo, da je med iskalnimi pojmi in številom obolelih velika korelacija. Še več, ugotovili so, da je Google teden do dva hitrejši od Centra za nadzor bolezni pri prepoznavanju epidemij, ko slednji izda uradno opozorilo o razsajanju gripe. Če bo dobila metoda tudi znanstveno potrditev, bi lahko služila kot dodatni način odkrivanja žarišč tudi drugih nalezljivih bolezni. Za zdaj...

10 komentarjev

Google izdal lasten brskalnik

Google Chrome-ov uporabniški vmesnik

vir: Google
Google - Kot je Google včeraj napovedal na svojem blogu, je pravkar izdal svoj brskalnik, poimenovan Google Chrome. Svojo filozofijo in podrobne razloge za razvoj (še enega) novega brskalnika je Google povzel v domiselnem stripu, v tej novici pa se raje osredotočimo na bistvene novosti in kaj prinaša nov brskalnik na že nekoliko zasičen trg brskalnikov.

Ker pravijo, da slika pove več kot tisoč besed, si sam uporabniški vmesnik raje oglejte na spodnji sliki, nakar se bomo poglobili v bolj tehnične podrobnosti.


Vsak zavihek, ki ga bo uporabnik odprl, bo ločen narejen kot ločen proces in bo prikazoval strani v svojem lastnem "peskovniškem" okolju, kar bo pomenilo, da se...

360 komentarjev

YouOS - spletni operacijski sistem

Slashdot - V preteklosti smo že bili priča številnim špekulacijam o tem, da bo Google razvil svoj operacijski sistem, bo deloval preko brskalnika. Uradno o tem sicer ni še nič znanega, vsi, ki jih zanima kako bi spletni operacijski sistem lahko deloval pa si lahko ogledate YouOS.

Gre za operacijski sistem, za katerega potrebujete le brskalnik. Na voljo je že preko 150 aplikacij, vse skupaj pa zaenkrat deluje precej počasi. Registracija je brezplačna, na voljo je tudi testni račun.



Avtorji pravijo, da je prednost spletnega operacijskega sistema pred običajnimi OS-i predvsem v tem, da je od povsod dostopen, omogoča enostavno skupinsko delo ter omogoča prijavo in odjavo iz...

102 komentarja