»

Zoetrope: časovni sprehod po spletnih straneh

Slashdot - Neprofitna organizacija Internet Archive oziroma njihova storitev Wayback Machine že dolga leta shranjuje posnetke spletnih strani in tako omogoča brskanje po spletni zgodovini vse od leta 1996. Raziskovalci z Univerze v Washingtonu in vsem dobro poznanega podjetja Adobe razvijajo aplikacijo Zoetrope, ki bo po funkcionalnosti precej presegla enostavno (na nek način statično) pregledovanje starejših različic spletnih strani.

S pomočjo Zoetrope bomo lahko na (podprti) spletni strani premikali vodoravni drsnik na dnu brskalnika in se na ta način pomikali skozi zgodovino spletne strani, lahko pa bomo z lečo (v bistvu pravokotnikom) označili le del spletne strani (npr. ceno določenega proizvoda v spletni trgovini ali vašo priljubljeno...

8 komentarjev

Mozilla odvisna od Googla?

The Register - Mozilla je objavila svoj finančni izkaz za preteklo leto, v katerem izstopa ena postavka. Lani sta namreč neprofitna Mozilla Foundation in profitna Mozilla Corporation skupaj zbrali 75 milijonov dolarjev, od česar jih je 66 milijonov posledica sodelovanja z Googlom. Mozilla Corporation ima z njim do novembra 2011 podpisano pogodbo, po kateri je privzet iskalnik po spletu v Firefoxu Google, za kar profitni organizaciji vsako leto v žep kane zajeten kupček denarja. Če se Google iz kakršnegakoli vzroka odloči, da pogodbe ne bo podaljšal, bi to seveda imelo neugoden vpliv na Mozillo. A tak korak je malo verjeten, Mozilla pa je poleg tega lani porabila "samo" 33 (od 75) milijonov dolarjev in ima skoraj 100 milijonov premoženja. Blog Mitchell Baker.

Za materialno prihodnost Mozille se tako ni bati, četudi se je davčna agencija IRS (ameriški DURS) odločila za rutinski pregled Mozilla Foundation.

66 komentarjev

Mozilla Labs predstavlja Ubiquity

Ubiquity 0.1

vir: Slashdot
Slashdot - Mozilla Labs, ki bdi nad razvojem novih tehnologij za brskalnik Firefox in druge programske izdelke iz Mozillinih logov, je predstavil razširitev Ubiquity 0.1, ki s pomočjo lebdečega okna omogoča brskanje in dodajanje vsebine iz različnih spletnih virov. S kombinacijo tipk ctrl + preslednica (ali posamično določeno) lahko dodajamo zemljevide ali druge spletne vsebine v elektronska sporočila ali bloge, brez da bi morali zapustiti trenutno stran. Ubiquity je povezan z različnimi spletnimi storitvami, ki jih lahko uporabniki dodajajo tudi sami. Le kdo še rabi pospeševalnike (Accelerators, prej Activities) v Internet Explorer 8?

30 komentarjev

Mozilla razvija mobilni Firefox

Slashdot - Iz Mozillinih logov so oznanili razvoj Firefox-a za mobilnike, z mobilno različico bodo poizkusili osvojiti tržišče, katero se jim je do sedaj izmikalo. Napovedujejo popolnoma delujočo mobilno različico Firefox-a, ki bo brez težav poganjala nam dobro znane razširitve za obstoječo ognjeno lisičko.

Minimo, neuspeli poizkus prodora na mobilno tržišče je bil odličen prikaz kako deluje Gecko na mobilnih napravah, ki pa je sedaj na žalost mrtev projekt a bo služil kot osnova za nove projekte na področju.

Končni produkt pričakujemo v sklopu Mozille 2, ki je napovedana po izidu Gecko 1.9 in Firefoxu 3.

Vir

Opera bo dobila novega konkurenta na področju mobilnikov...

22 komentarjev

Mozilla ustanovila podjetje za internetni mail in komunikacije

Slashdot - Mozilla je napovedala, da ustanavlja podjetje, ki se bo ukvarjalo z različnimi storitvami, povezanimi z internetno komunikacijo, predvsem s ponudbo računov za elektronsko pošto. Podjetje se bo imenovalo MailCo, vodil pa ga bo David Ascher. Od materinskega podjetja dobijo $3.000.000 začetnega kapitala ter izvorno kodo Mozillinega e-mail odjemalca Thunderbird, s čimer bodo začeli svojo poslovno pot.

Izvorna novica.

2 komentarja

E-stonija: dežela brezžičnega interneta

Slashdot - Prva asociacija povprečneža ob pomisleku na nekdanje države Sovjetske zveze, Jugoslavije in verjetno še kakšne podobne "združbe", je slaba gospodarska razvitost v primerjavi z Zahodom. To vsekakor drži do neke mere, a včasih se zgodi, da katera od omenjenih državic prekaša kakšno zahodno ravno na področjih, kjer tega ne bi nikoli pričakovali. Nekaj takega se je zgodilo v Estoniji, kjer je prišlo do prave revolucije brezžičnega interneta.

Kar dve tretjini države, ki obsegata območje večje od dveh Slovenij skupaj, sta že pokriti z brezžičnim omrežjem. Trenutno ga sestavlja 285 pokritih območij, od katerih sta dve tretjini brezplačni za uporabo. Glavne zasluge za poplavo brezžičnega interneta v, zdaj ji že lahko tako rečemo, E-stoniji, ima Veljo Haamer, urednik spletne strani WIFI.ee, ki bdi nad razvojem brezčičnega interneta v državi. Klik!

Kot v kakšni estonski pravljici ...

26 komentarjev

KDE proti GNOME

OSNews - Danes je očitno ravno pravšnji dan za nove različice odprte programske opreme. V času izida okolja KDE 3.2 je zaznati mnogo aktivnosti tudi v logih njegovih konkurentov, ki razvijajo namizno okolje GNOME. Izdali so namreč razvojno različico 2.5.3.

Miguel De Icaza, oče okolja GNOME, pa se trenutno ukvarja z drugimi posli, saj bdi nad razvojem razvojnega okolja Mono, ki želi pomešati štrene Microsoftovemu .Netu. Izšla je različica 0.30, ki predvsem prinaša pohitritve in odpravlja hrošče, dodaja pa tudi nekaj novosti, med drugim brskalnik dokumentacije in strežnik ASP.NET z modulom za Apache.

Da pa ne bi novice z "sveta GNOME" zasenčile tabora KDE, se je oglasil Mandrake, veliki podpornik tega okolja. Izdal so namreč Mandrake Linux 10.0 Beta2, ki se baha z najnovejšimi različicami ključnih programskih paketov. Vsebuje Linux 2.6.2 rc3, XFree86 4.4, kdebase 3.2 pre in Mozillo 1.6. Bittorrent.

2 komentarja

Poplava novosti iz Mozilla Foundation

Mozillazine - Danes je velik dan za Mozilla Foundation, nekakšno naslednico AOL-a, ki starševsko bdi nad razvojem Mozille. Izšla je Mozilla 1.5, ki prinaša številne novosti. Končno je na voljo črkovalnik (bil je tudi v 1.4.1), precej sprememb sta doživela Composer in ChatZilla, manjše pa tudi brskanje z zavihki, odjemalec za pošto in spletna orodja.

Poleg Mozille 1.5 sta na voljo tudi novi različici samostojnih programov, na katerih bodo gradile naslednje različice Mozille. Mozilla Firebird 0.7 prinaša prikaz spletne vsebine v stranski vrstici in izboljšano okno z nastavitvami ter omogoča zamenjavo sloga strani v vrstici stanja. Mozilla Thunderbird 0.3 se lahko pohvali z izboljšano podporo prilogam, s pohitritvami, z novimi možnostmi za sporočila na strežniku in še čem.

S tem pa se niz novosti še ne zaključuje. Organizacija Mozilla Foundation je že pri ustanovitvi zatrdila, da se bo razvoj Mozille usmeril k uporabniku, torej bo Mozilla postala uporabniku bolj prijazna. K temu sodijo tudi

16 komentarjev