»

Pirate Bay bo ponudil VPN za pet evrov mesečno

Ars Technica - Proces proti najbolj znani torrent strani na spletu The Pirate Bay na Švedskem se je že končal, o katerem smo obširno poročali, tako da čakamo le še na razsodbo (verjetno 17. aprila). So se pa medtem lastniki strani odločili za eno novost. Zainteresiranim bodo ponudili VPN dostop do strani. Storitev se bo imenovala IPREDator (IPRED sicer pomeni Intellectual Property Rights Enforcement Directive) in bo stala pet evrov mesečno, uporabniki pa bodo v zameno dobili anonimno prenašanje torrentov. IPRED namreč dovoljuje oblastem in lastnikom avtorskih pravic, da zahtevajo osebno podatke osumljenih krišiteljev, tako da jih lahko neposredno kontaktirajo in zagrozijo s tožbami. The Pirate Bay pravi, da bo uporabnike prek VPN mnogo teže identificirati in izslediti.

29 komentarjev

The Pirate Bay želi zašifrirati celoten internet

New TeeVee - Očitno zakon, ki so ga pred kratkim sprejeli na Švedskem in po katerem bo švedska tajna služba lahko brez sodnih odredb prestrezala ves čezmejni telekomunikacijski promet ter protipiratska represija v obliki idej po uveljavitvi "three strikes" načela, prinašata tudi kakšno pozitivno posledico.

Pri The pirate Bay so se namreč odločili začeti s projektom, ki sliši na ime Transparent end-to-end encryption for the Internets (IPETEE). Na kratko povedano: gre za projekt, s katerim naj bi šifrirali vse omrežne povezave med računalniki.

Aplikacija, ki jo po besedah soustanovitelja The Pirate Baya Fredrika Neija nameravajo razviti do januarja 2009, bo omogočala vzpostavljanje šifriranih povezav na omrežnem nivoju.

IPETEE bo pred vzpostavitvijo omrežne povezave tako najprej preveril ali ciljni računalnik podpira šifrirni protokol, nato pa se bodo izmenjali javni ključi in se vzpostavila šifrirana povezava. V nasprotnem primeru bo povezava potekala v navadnem, torej nešifriranem načinu. Na...

54 komentarjev

EU pripravlja represivna pravila za preprečevanje piratstva

Slo-Tech - Kot poročajo na BBC, sta včeraj dva stalna odbora Evropskega parlamenta, za Notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) ter za Industrijo, raziskave in energetiko (ITRE), obravnavala osnutek pravil t.i. "telekomunikacijskega paketa" (Telecom Package oz. Telecom Framework), ki naj bi določila pravila za poenotenje zakonodaje na področju pravic potrošnikov na področju telekomunikacij na ravni celotne Evropske unije.

Osnutek pravil so pripravili z namenom poenotiti telekomunikacijski trg, kar naj bi olajšalo investicije v telekomunikacijski sektor ter poenotilo pravice potrošnikov.

Vendar pa se je v predlagani osnutek, katerega predlog je bil včeraj izglasovan, vrinilo nekaj precej nenavadnih amandmajev, na katere so pred nekaj dnevi opozorili tudi na The Open Rights Group.

Kljub temu, da so omenjena pravila namenjena poenotenju telekomunikacijskega trga, se je namreč vanje ob pomoči protipiratskih lobistov ter poslancev britanskih konzervativcev Malcolma Harbourja in Syeda Kamalla...

140 komentarjev

Pirate Bay uvaja SSL šifriranje

Slo-Tech - Kot na svojem blogu piše Peter Sunde, eden izmed soustanoviteljev The Pirate Baya, bo The Pirate Bay ta teden na svoji spletni strani uvedla SSL šifriranje.

Uvedba SSL šifriranja je odgovor The Pirate Baya na nedavno sprejeti švedski zakon, ki je švedski tajni službi National Defence Radio Establishment omogočil prestrezanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Zanimivo je, da je konec leta 2007 raziskava Britanskega fonografskega instituta ugotovila, da je bil v letu 2006 delež šifriranih torrent povezav okrog štiri odstotke, v letu 2007 pa je ta delež narastel na celih 40 odstotkov.

Očitno bo torej povečan nadzor pripomogel k široki uvedbi tehnologije šifriranja, česar pa si pravzaprav lahko le želimo.

29 komentarjev

Na Švedskem sprejeli zakon, ki dovoljuje prestrezanje mednarodnega prometa

Slo-Tech - Švedski parlament je, kot je bilo napovedano, včeraj sprejel zakon, ki švedski tajni službi National Defence Radio Establishment (FRA) omogoča prestrezanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Parlament je kontroverzni zakon sprejel s 143 glasovi za, 138 proti in enim vzdržanim. National Defence Radio Establishment je do sedaj lahko prestrezal le vojaški promet, po novem pa bo lahko spremljal ves promet, za kar ne bo potreboval sodne odredbe.



Kratko analizo zakona in odzive na sprejetje lahko poslušate v posebni oddaji, ki jo je pripravil SR International - Radio Sweden, nekateri švedski mediji pa pooblastila, ki jih zakon daje FRA primerjajo s pooblastili (prevod v angleščino), ki jih je imel vzhodnonemški STASI.

21 komentarjev

Bo švedska tajna služba lahko prestrezala ves mednarodni promet?

The Register - Kot poroča The Register, ki se naslanja na sporočilo švedske Piratske stranke, švedska vlada pripravlja zakon, ki bo švedski tajni službi National Defence Radio Establishment (FRA) omogočil dostop in spremljanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Švedska tajna služba bo tako lahko spremljala ves "mednarodni promet", torej tako vse telekomunikacije, ki izvirajo iz Švedske, ki so namenjene na Švedsko ter ki prečkajo Švedsko (npr. komunikacijo med Britanci in Finci). Ukrep je še posebej problematičen zaradi narave usmerjanja prometa preko interneta, saj komunikacijski paketki med dvema točkama potujejo po glede na trenutno obremenjenost omrežja najhitrejših povezavah, ne pa po geografsko najkrajših poteh.

Prestrežene podatke bodo analizirali z iskalniki ključnih besed, dostop do analiz pa bodo poleg tajnih služb, policije in carine imeli tudi uslužbenci ministrstva za promet, uslužbenci ministrstva za kmetijstvo v nekaterih primerih pa tudi večja zasebna...

20 komentarjev

Sodelovanje operaterjev komunikacij s tajnimi službami

New York Times - Pred dvemi dnevi je New York Times objavil članek z naslovom Wider Spying Fuels Aid Plan for Telecom Industry.

V članku opisujejo sodelovanje ameriških telekomunikacijskih podjetij z NSA. Nekaj ameriških nevladnih organizacij je namreč proti nekaterim telekomunikacijskim podjetjem vložilo tožbe zaradi (po njihovem mnenju) nezakonitega sodelovanja z NSA. Zaradi tožb je ameriška administracija skušala doseči sprejetje zakonodaje, ki bi telekomunikacijskim podjetjem za nazaj podelila imuniteto. A glavni problem ameriške vlade ni podeljevanje imunitete za nazaj, pač pa vprašanje ali bodo telekomunikacijska podjetja v prihodnosti še želela (nezakonito) sodelovati z ameriškimi tajnimi službami.

Dokler je glavni prenos telekomunikacijskih podatkov potekal brezžično in preko satelitov, so ameriške tajne službe imele na voljo lastno tehnologijo za prestrezanje. V zadnjih letih pa čedalje več komunikacij poteka po optičnih kablih, pri nadzoru le-teh pa tajne službe potrebujejo...

9 komentarjev