»

Google se spogleduje z registracijo domen

Google - Google preizkuša novo storitev, ki jo bodo ob zadostnem zanimanju ponudili javnosti. V zaprti preizkusni fazi je trenutno le s povabilom dostopna možnost registracije domen pri Googlu.

V sporočilu za javnost so zapisali, da jih je k temu vzpodbudilo dejstvo, da dobra polovica majhnih podjetij nima svojih domen, ampak gostuje na kakšnih drugih naslovih. Zato preizkušajo storitev Google Domains, ki bo po razumni ceni sleherniku omogočila prav tako - registracijo poljubne domene .com, .biz, .org ali kakšne z razširjenega seznama.

Podrobnosti o novem projektu še niso znane, nekaj pa vseeno vemo. Google bo ponudil možnost registracije anonimne domene (podatki o imetniku v WHOIS ne bodo javno dostopni) brez doplačila, do sto vzdevkov za elektronske naslove na domeni in preusmeritev na obstoječe elektronske naslove, preusmeritev...

13 komentarjev

Registracija novih vrhnjih domen zaradi tehničnih težav še vedno nemogoča

ITworld.com - Prejšnji petek smo poročali, da ima ICANN zaradi tehničnih težav s sistemom za vnos prijav za registracijo novih vrhnjih domen obilo preglavic. TLD Application System (TAS), prek katerega teče zbiranje prijav, so izključili in rok za prijavo, ki bi se bil moral izteči prejšnji petek, podaljšali do konca tega petka. Hkrati so obljubili, da bo najkasneje v sredo (torej včeraj) TAS ponovno delujoč in dostopen. To se ni zgodilo.

ICANN je posredoval več informacij, kaj točno je šlo narobe. Sistem se ni zrušil niti ni bil napaden, kar so zatrjevali že na začetku, ampak se je vedel nenavadno. Sedaj smo izvedeli, da to pomeni, da so nekateri uporabniki lahko videli imena drugih uporabnikov in njihove registracije. Da so zaščitili zasebnost, so sistem izključili,...

0 komentarjev

ICANN izglasoval radikalno spremembo sistema vrhnjih domen

Glasovanje 20. junija 2011 o novem sistemu vrhnjih domen.

BBC - ICANN je danes na vrhunskem srečanju v Singapurju s 13 glasovi za, enim proti in dvema vzdržanima izglasoval radikalno spremembo ureditve domenskega prostora na internetu. Potrdili so povečanje števila generičnih vrhnjih domen z obstoječih 22 na mnogo več (zgornja meja je za zdaj tisoč). Nove vrhnje domene bodo lahko katerekoli besede v kateremkoli jeziku, tako da ni mogoče reči, kaj vse se nam obeta. Vloge za izdajo novih vrhnjih domen bodo sprejemali od 12. januarja 2012 do 12. aprila 2012.

Po trenutni ureditvi imamo 22 generičnih vrhnjih domen (sem sodijo .com, .org. in podobne) in približno 250 državnih vrhnjih domen (.si, .uk in druge). Registracija novih vrhnjih domen bo stala 185.000 dolarjev, odprta pa bo vsem zainteresiranim strankam. Za registracijo zaščitenih blagovnih znamk bo potrebno pokazati, da ima vlagatelj pravico do uporabe....

43 komentarjev

Bank of America kupila 439 domen v boju zoper klevete

Brian Moynihan

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Običajno je eden izmed argumentov nasprotnikov razširitve števila vrhnjih domen potreba podjetij, da registrirajo svoje domene tudi pod novimi vrhnjimi domenami, da jih ne bi kdo prehitel, in s tem povezani stroški. Včasih kakšno bolj znano podjetje kupi še nekaj zatipkanih domen, tako da na primer tudi gogle.com vodi na www.google.com, in tu se konča. Bank of America pa je v zadnjih dneh pokupila kar 439 domen domen z enim samim namenom - da jih ne bi kdo uporabljal.

Začenši z BrianMoynihanBlows.com in BrianTMoynihanSucks.net (Brian T. Moynihan je izvršni direktor Bank of America) so pokupili istovrstne domene z imeni vseh svojih direktorjev in menedžerjev. Pri tem so bili toliko temeljiti, da so upoštevali različne...

18 komentarjev

Dvočrkovne .si domene razgrabljene

Slo-Tech - ARNES je danes ob 10 uri še malce razrahljal pravila za registracijo domen pod vrhnjo domeno .si. Register je tako dovolil registracijo domen v t.i. IDN obliki (npr prešeren.si) in registracijo dvočrkovnih domen (npr. aa.si). Pod posebnim režimom delovanja so se bodoči nosilci prek svojih registrarjev zapodili proti registru in poskušali osvojiti tistih nekaj trofej, ki so še posebej zanimive (predvsem dvočrkovne, pa tudi nekaj "komplementarnih" lokaliziranih domen - zito.si, žito.si).

V dirki je sodelovalo malce več kot 60 registrarjev, ki so do 11 ure registrirali približno 1900 novih domen. V prvih 35 minutah, ko...

88 komentarjev

Iran dobil vrhnjo domeno v perzijščini

Slo-Tech - Iran se je pridružil skupini držav z uradnim jezikom, ki se ne zapisuje v latinici, ki so dobile svoje vrhnjo domeno tudi v lokalni pisavi. ICANN je ta teden objavil, da je Iran dobil vrhnjo domeno ایران, pod katero bo moč registrirati strani z domenami v perzijski pisavi. Ime domene pomeni Iran v perzijščini, ki je uradni jezik v Iranu. Poleg nove domene ostaja v rabi tudi latinična .IR, ki bo dovoljevala le registracijo latiničnih domen. ICANN je še povedal, da so prejeli 33 zahtevkov po dodelitvi nelatiničnih domen, izmed katerih so jih odobrili že 18.

10 komentarjev

Imamo prve nelatinične vrhnje domene

vir: BBC
BBC - ICANN je včeraj vključil prve nelatinične vrhnje domene. Novinke pripadajo Egiptu (مصر), Saudovi Arabiji (السعودية) in Združenim arabskim Emiratom (امارات). Vse tri so zapisane v arabski pisavi in tečejo od desne proti levi. Domene je bilo že sedaj moč registrirati v nelatinični pisavi, le vrhnje domene so bile omejene na latinico. Z današnjim dnem je tega konec, saj ima ICANN poleg treh že uvedenih domen na mizi še več kot 20 zahtev držav po nelatiničnih domenah, ki čakajo na pregled.

ICANN se je dlje časa obotavljal, saj so se bali, da bo uvedba novih domen v kitajski, arabski in tajski pisavi povzročila fragmentacijo interneta. Strah ji je bilo, da bi na primer Kitajci začeli pisati strani v...

39 komentarjev

Strožji pogoji za registracijo ruskih domen

Nevarne in varne domene

ComputerWorld - Registracija državnih vrhnjih domen, kot so .si, .de in ostale dvočrkovne oznake držav, je v pristojnosti vsake države posebej. Posledica je zelo različna mera strogosti. Nadzor je bil doslej v Rusiji še posebej slab, tako da je domeno .ru lahko registriral vsakdo, ki je imel nekaj deset dolarjev odveč. Posledice so predvidljive; ruska vrhnja domena je že več let v samem vrhu na seznamu najnevarnejših domen na svetu (lani so bili na 9. mestu po odstotku zlih strani, Slovenija je 79.). V Moskvi so se odločili na področju registracije napraviti red.

Od 1. aprila bo za registracijo ruskih domen potrebno predložiti potni list za fizične osebe ali ustanovne listine za pravne osebe, s čimer želijo zajeziti gnezdenje prevarantov na ruskih straneh. Doslej so...

3 komentarji

Nelatinski znaki prihajajo v vrhnje domene

Ars Technica - ICANN je včeraj izglasoval tako imenovani Fast Track Process, ki bo med drugim že prihodnje leto nabor znakov za registracijo vrhnjih domen razširil s kitajsko, korejsko, arabsko, hebrejsko abecedo in podobnimi. Začenši z novembrom bodo lahko države prijavile nove vrhnje domene (ccTLD) v svojih nacionalnih abecedah. Že sedaj je sicer moč registrirati nelatinske domene (npr. ), le vrhnja domena je morala biti v latinici. Sedaj se odpravlja tudi ta omejitev, tako da jih bomo namesto 26 znakov imeli na voljo več tisoč, iz katerih bodo države lahko sestavile svojo vrhnjo domeno.

ICANN-ov predsedujoči Peter Dengate Thrush je novost označil kot največjo tehnično spremembo interneta od njegovega nastanka pred štirimi desetletji. Izvršni direktor Rod Beckstrom dodaja, da bodo z novostmi pomagali internet razširiti tudi med ljudi, ki v svojem vsakdanjem življenju ne uporabljajo zahodnih abeced in ne govorijo angleščine.

Nova ureditev pa proži tudi nekatere pomisleke, predvsem z...

69 komentarjev

Leta 2010 še nekaj novih domen

ComputerWorld - ICANN nadaljuje s spornim načrtom, po katerem naj bi znatno povečali število vrhnjih domen na internetu, s čimer imajo največ problemov podjetja in lastniki blagovnih znamk, ki morajo pod vsako izmed novih domen registrirati svoje znamke, da preprečijo cybersquatting in ribarjenje. Ta teden poteka ICANN-ov simpozij v Sydneyju v Avstraliji, kjer so nove domene najbolj vroča tema.

ICANN vztraja, da bodo nove domene, ki bodo mimogrede lahko dolge od treh do 63 znakov in ne le v angleški latinici, temveč tudi razširjeni latinici, cirilici, kitajščini, arabščini itn., omogočile več inovacije. Načrtujejo, da bodo prve prijave začeli sprejemati v prvem kvartalu leta 2010.

Podjetja, ki domene uporabljajo, so mnogo manj entuziastična. Želijo si namreč preprečiti, da bi kar vsakdo lahko registriral na primer vrhnjo domeno .ibm in nato uporabnike zavajal z naslovom sale.ibm ali kaj podobnega. Raje kot registracijo vseh možnih domen bi imela namreč seznam zaščitenih domen, ki jih drugi pač...

12 komentarjev

Sto najstarejših .com domen

PC World - V teh prazničnih dneh, ko se po svetu ne dogaja toliko in pravih novic primanjkuje, si lahko privoščimo pogledati tudi kakšno manj pomembno, a zelo zanimivo zgodbo. Na PC World, denimo, so se vprašali, katere .com domene so najstarejše. Splet se je kot podaljšek interneta začel razvijati v osemdesetih letih preteklega stoletja in takrat se začne tudi naš seznam.

Prvo še aktivno domeno so 15. marca 1985 registrirali na ime symbolics.com v podjetju Symbolics, Inc., ki je prodajalo sistema Open Genera Lisp in Macsyma. Podjetje je sicer propadlo, a novi lastniki so domeno obdržali - očitno nedotaknjeno. Na seznamu so tudi nekatere druge domene, ki so še vedno zelo živahne, npr. xerox.com (7), hp.com (9), intel.com (13) in boeing.com (na 26. mestu). Zanimivo je, da podjetja, kot so microsoft.com, yahoo.com in google.com manjkajo, saj so bila ustanovljena kasneje ali pa so domeno registrirali po letu 1987, ko je 100. mesto zasedel nynexst.com.

11 komentarjev

Verizon dobil tožbo

ComputerWorld - Podjetje Verizon Communications je dobilo tožbo proti registratorju domen OnlineNIC zaradi prakse, ki se v anglosaški literaturi imenuje cybersquatting. V glavnem gre za registracijo, preprodajo ali zlorabo domene z namenom pridobitve koristi od blagovne znamke, ki pripada drugemu subjektu. Običajno poskuša zakupnik domene le-to prodati lastniku blagovne znamke po znatno višji ceni ali pa podobnost s pravim imenom unovčiti kako drugače, npr. z oglaševanjem.

Verizon je obtožil OnlineNIC, da je regstiral vsaj 663 domen, ki so identične ali preveč podobne Verizonovim znamkam, kot na primer verizon-cellular.com ali buyverizon.net. Kalifornijsko sodišče je razsodilo, da mora OnlineNIC Verizonu plačati 31,15 milijona dolarjev (to je 50.000 na domeno) in mu prepovedalo nadaljnjo registracijo podobnih domen. Podobne tožbe sta vložila tudi Microsoft in Yahoo. Slednjemu gredo v nos domene, kot so yahoozone.com, yahooyahooligans.com in denverwifesexyahoo.com. Manjši problem je le...

25 komentarjev

Registracije domen .si za fizične osebe

Arnes - Dolgo pričakovane spremembe na področju registracije vrhnjih domen .si končno stopijo v veljavo s 6. novembrom 2008. Novi splošni pogoji sedaj dovoljujejo registracijo domen fizičnim osebam, kot tudi tujim subjektom. Odpravljena bo omejitev 20 domen na nosilca, dodana možnost podaljševanja domen od 1 do 5 let, dovoljene pa bodo tudi popolnoma numerične domene.

Na voljo je tudi cenik transakcij, ob katerem je potrebno še upoštevati razliko dodano s strani registrarja. Odgovore na dodatna vprašanja pa lahko poiščete v Pogosto zastavljenih vprašanjih.

49 komentarjev

Spremembe tudi pri domenah .si

Arnes - Kot smo že poročali, organizacija ICANN razmišlja o velikih spremembah vrhnjih domen, nekoliko manjše premike pa pripravlja tudi skrbnik domače vrhnje domene. Od 9. oktobra naprej bo namreč možna registracija domen pod vrhnjo domeno .si po novem sistemu, ki ga je kot predlog objavil Arnes.

Tako bi po novem sistemu imele možnost registracije tudi fizične osebe ter tuje pravne in fizične osebe, omejitev števila domen na nosilca bo odpravljena, domene bo moč registrirati/podaljšati za 1 do 5 let, dovoljene pa bodo tudi številčne domene. Za vse zainteresirane so na voljo predlogi novih dokumentov.

28 komentarjev

Kmalu tudi na slo.tech

Financial Times - Neprofitna organizacija ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ki med drugim bdi nad razvojem internetnih naslovov, je napovedala eno največjih sprememb v zgodovini vrhnjih domen. Tako naj bi aprila ali maja prihodnje leto začela sprejemati prva naročila vrhnjih domen s poljubnim imenom, kot so .micka, .nest ali .hrcek. Cena? Astronomska: okoli 100.000 dolarjev za eno vrhnjo domeno.

Z visoko ceno in zapletenim postopkom za prijavo želi ICANN omejiti poplavo novih vrhnjih domen, poleg tega pa bo imena moralo vsakič odobriti neodvisno telo, ki bo upoštevalo obstoječe blagovne znamke in pravice avtorjev intelektualne lastnine. Kljub temu so nekateri poznavalci prepričani, da bodo imela podjetja zaradi novega pravilnika samo dodatne stroške za zaščito svoje identitete na spletu.

Obeta se zbiranje prostovoljnih prispevkov za nakup par novih domen za Slo-Tech.[:))]

37 komentarjev

Kamerunske vrhnje domene prodajna uspešnica

ICANNWatch - Slovenci se s svojimi vrhnjimi domenami lahko zabavamo, saj predstavljajo pomožni glagol biti v drugi osebi ednine, a šale tipa nisi.si so dosegljive le ožjemu krogu ljudi, ki pozna slovenski jezik. Prebivalci zahodnoafriške države iz naslova so našli dosti bolj komercialno uporaben način uporabe njihovih domen, .cm. Ugotovili so, da se zgolj za eno črko razlikujejo od .com, tako da se jih izplača registrirati v namene oglaševanja, tako kot marsikatere druge domene, ki predstavljajo pogoste tipkarske napake znanih naslovov, poroča ICANNWatch.

7 komentarjev

Registrarji so v nemilost prepustili skoraj 5-tisoč domen .SI

Finance - Kot poročajo pri Financah, so (nekateri) registrarji domen .SI pozabili obvestiti lastnike domen o izteku registracije, s čimer je ARNES v skladu z pravili o registraciji domen .SI 6. junija vse sporne domene postavil v karanteto in lastnikom nesrečnih domen povzročil izpad delovanja spletne predstavitve ter elektronske pošte.

Kot so sporočili iz ARNES-a, podatkov o vestnih in malo manj vestnih registrarjih ne morejo objaviti, pravzaprav pa naj bi tokrat dobrodušno sami obvestili 7-tisoč lastnikov domen .SI pred skorajšnjim iztekom registracije domene. V Sloveniji tudi nimamo nadzora za spremljanje kakovosti dela registrarjev.

Pravzaprav se lahko na osnovi ARNES-ovih pravil, ki naj bi kmalu omogočila registracijo domen .SI tudi za fizične osebe, ukvarja tudi naš sosed v garaži, da o tem, kako delikatna je lahko izguba elektronskih sporočil ali celo izguba lastništva domene, niti ne govorimo.

30 komentarjev

.si

Arnes - Tole je od trillian po Andrazevi zahtevi. Greetingz from Zürich.

Od 15.10.2001 je domena pod .si lahko enaka tudi blagovni oz. storitveni znamki. ARNES je dne 3.10.2001 sprejel spremembo pravil za registracijo domen pod vrhnjo domeno .si. Bistvena novost je, da imetniki blagovnih oz. storitvenih znamk, registriranih za območje Slovenije, od 15.10.2001 lahko registrirajo domeno, ki je enaka njihovi znamki oz. besednemu delu znamke. Domeno pod .si še vedno lahko registrirajo le poslovni subjekti s sedežem v Sloveniji. ARNES bo pričel sprejemati vloge za registracijo domen po novih pravilih 15.10.2001 ob 00:00. Obravnavane bodo le popolne vloge in sicer po vrstnem redu prispetja na ARNES. Vse vloge za registracijo domen na podlagi blagovnih oz. storitvenih znamk, ki bodo prispele na ARNES pred 15.10.2001, bodo zavržene. Več o spremembi preberite v novih pravilih.
Omenjena sprememba je prvi korak k popolni prenovi pravil za registracijo domen pod .si, ki je predvidena v začetku leta...

2 komentarja

Urg?

vir: 2CPU
2CPU - Tega pa ne razumem. Nekdo je šel tako daleč, da je rezerviral domeno, da bi se lahko čisto malo ponorčeval iz nVidie in 3dfxa. Tako se je pojavil nVidiot. Cela domena obsega samo eno stran, na kateri je samo eno slikica ter samo nekaj malega (seveda lažnih) specifikacij. Saj razumem, šala pa to... Ampak celo domeno samo za eno šalo? Heh...

10 komentarjev