»

Google meni, da so domene .zip in .mov dobra ideja, strokovnjaki pa ne

Slo-Tech - Vrhnje internetne domene že dolgo niso omejene na dvočrkovne nacionalne domene (kamor sodi .si) in nekaj tričrkovnih domen (.com, .org, .edu, .gov, .mil in .net), temveč so lahko dobesedno karkoli. Kdor ima dovolj denarja - to je 185.000 dolarjev za registracijo in 25.000 dolarjev na leto - si lahko registrira lastno domeno. Tako Googlovi blogi domujejo na domeni blog.google. S tem ni nič narobe, a najnovejša Googlova zamisel vseeno sproža veliko pomislekov. Podjetje je namreč kupilo osem novih vrhnjih domen, in sicer .dad, .phd, .prof, .esq, .foo, .zip, .mov and .nexus, ki jih lahko registriramo prek Google Registry. Skupno sedaj obstaja že reci in piši 1480 vrhnjih domen.

Zlasti domeni .zip in .mov sta problematični, ker sta to zelo pogosti končnici za datoteke, ki jih imamo na računalnikih. Google sicer bolj ali manj posrečeno nove vrhnje domene utemeljuje vsebinsko, a praktično predstavljajo tveganje. Brskalniki in odjemalce za elektronsko pošto namreč pogosto avtomatično...

10 komentarjev

ICANN zaradi tehničnih težav podaljšal rok za registracijo novih vrhnjih domen

The Register - Ob polnoči bi se bil moral izteči prvi rok za prijavo novih vrhnjih domen, ki je bila mogoča od 12. januarja letos. ICANN je namreč lani izglasoval radikalno spremembo sistema vrhnjih domen, ki omogoča povečanje njihovega števila z 22 generičnih (poleg dvočrkovnih državnih) na več tisoč in to v kateremkoli jeziku. V principu to omogoča registracijo domen, kot bi bila www.slo.tech, če bi seveda registrirali vrhnjo domeno .tech. Njena registracija stane 185.000 dolarjev, lastnik nove vrhnje domene pa pridobi pravico sam dodeljevati in zaračunavati poddomene. Zaradi tehničnih težav so rok podaljšali za en teden.

ICANN zatrjuje, da niso bili žrtve nobenega internetnega napada, ampak so imeli zgolj običajne tehnične težave. Prav tako zagotavljajo, da niso...

4 komentarji

IAB proti novim vrhnjim domenam

Glasovanje 20. junija 2011 o novem sistemu vrhnjih domen.

TechCrunch - ICANN je junija na vrhunskem srečanju v Singapurju izglasoval spremembo sistema vrhnjih domen, po kateri se bo trenutno število 22 generičnih vrhnjih domen razširilo na nepregledno množico. Prihodnje leto bo namreč mogoče registrirati karkoli kot vrhnjo domeno. Kot je bilo pričakovati, so bila mnenja o novosti deljena (Esther Dyson, prva predsednica ICANN-a, je proti domenam, ker kvarijo in drobijo domenski prostor na internetu brez potrebe), a ker jo je ICANN potrdil s 13 glasovi za in le enim proti ob dveh vzdržanih, se bo verjetno zgodila.

Verjetno pravimo zato, ker je IAB (Internet Advertising Bureau) na ICANN uradno naslovil pritožbo. IAB pravi, da bo sprememba povzročila izjemno visoke stroške oglaševalcem in založnikom (nova vrhnja domena stane 185.000 dolarjev), hkrati pa bo kar klicala k izsiljevanju podjetij za domene, če jih bodo pred...

7 komentarjev

ICANN izglasoval radikalno spremembo sistema vrhnjih domen

Glasovanje 20. junija 2011 o novem sistemu vrhnjih domen.

BBC - ICANN je danes na vrhunskem srečanju v Singapurju s 13 glasovi za, enim proti in dvema vzdržanima izglasoval radikalno spremembo ureditve domenskega prostora na internetu. Potrdili so povečanje števila generičnih vrhnjih domen z obstoječih 22 na mnogo več (zgornja meja je za zdaj tisoč). Nove vrhnje domene bodo lahko katerekoli besede v kateremkoli jeziku, tako da ni mogoče reči, kaj vse se nam obeta. Vloge za izdajo novih vrhnjih domen bodo sprejemali od 12. januarja 2012 do 12. aprila 2012.

Po trenutni ureditvi imamo 22 generičnih vrhnjih domen (sem sodijo .com, .org. in podobne) in približno 250 državnih vrhnjih domen (.si, .uk in druge). Registracija novih vrhnjih domen bo stala 185.000 dolarjev, odprta pa bo vsem zainteresiranim strankam. Za registracijo zaščitenih blagovnih znamk bo potrebno pokazati, da ima vlagatelj pravico do uporabe....

43 komentarjev

Založniki grozijo ICANN-u zaradi domene .music

ICANN-ov sedež

vir: Heise
Heise - ICANN se pripravlja na uvedbo nove vrhnje domene .music, kjer bomo lahko našli vse povezano z glasbo. Pravila za registracijo domen še niso dokončana, je pa znan osnutek smernic za registracijo, nad katerim založniki niso navdušeni. Zato je 15 krovnih organizacij, ki predstavljajo pisce, založnike in izvajalce več kot 80 odstotkov komercialne glasbe, ICANN-u poslalo pismo, v katerem so navedli nekaj pomislekov o predlogu za registracije novih domen .music.

Moti jih predvsem troje. Prvič, pravica do registracije domen naj bi bila določena preohlapno. Tako bo možno registrirati domene, na katerih bo potem potekalo ilegalno trgovanje ali distribucija avtorsko zaščitene lastnine....

33 komentarjev

Bank of America kupila 439 domen v boju zoper klevete

Brian Moynihan

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Običajno je eden izmed argumentov nasprotnikov razširitve števila vrhnjih domen potreba podjetij, da registrirajo svoje domene tudi pod novimi vrhnjimi domenami, da jih ne bi kdo prehitel, in s tem povezani stroški. Včasih kakšno bolj znano podjetje kupi še nekaj zatipkanih domen, tako da na primer tudi gogle.com vodi na www.google.com, in tu se konča. Bank of America pa je v zadnjih dneh pokupila kar 439 domen domen z enim samim namenom - da jih ne bi kdo uporabljal.

Začenši z BrianMoynihanBlows.com in BrianTMoynihanSucks.net (Brian T. Moynihan je izvršni direktor Bank of America) so pokupili istovrstne domene z imeni vseh svojih direktorjev in menedžerjev. Pri tem so bili toliko temeljiti, da so upoštevali različne...

18 komentarjev

Prihajajo še nove nelatinične domene

ComputerWorld - Pred dobrim mesecem dni smo dobili prve nelatinične vrhnje domene, ki so si jih pridobile države z arabsko pisavo - Saudova Arabija, Združeni arabski emirati in Egipt. ICANN je sedaj potrdil še vrhnje domene v kitajski logografski pisavi, ki bodo omogočile registracijo domen v celoti v pismenkah. Doslej je namreč vsaj na koncu moral stati latinični .cn, čeprav je bila lahko domena v kitajščini. Nove vrhnje domene bodo uvedli China Internet Network Information Center, Hong Kong Internet Registration Corporation in Taiwan Network Information Center.

Prve domene v kitajskih znakih pričakujemo v naslednjih treh mesecih. ICANN-ov izvršni direktor je dejal, da bo z novostjo pridobil eden izmed petih ljudi na planetu. Pomeni pa novost gotovo veliko dela za razvijalce spletnih aplikacij in upravljavce raznih filtrov, saj bo treba nadgraditi bele in črne liste domen. Domene se bodo kljub predstavitvi v različnih pisavah sicer še vedno shranjevale v latiničnih znakih z uporabo punycode. Če...

3 komentarji

Nelatinski znaki prihajajo v vrhnje domene

Ars Technica - ICANN je včeraj izglasoval tako imenovani Fast Track Process, ki bo med drugim že prihodnje leto nabor znakov za registracijo vrhnjih domen razširil s kitajsko, korejsko, arabsko, hebrejsko abecedo in podobnimi. Začenši z novembrom bodo lahko države prijavile nove vrhnje domene (ccTLD) v svojih nacionalnih abecedah. Že sedaj je sicer moč registrirati nelatinske domene (npr. ), le vrhnja domena je morala biti v latinici. Sedaj se odpravlja tudi ta omejitev, tako da jih bomo namesto 26 znakov imeli na voljo več tisoč, iz katerih bodo države lahko sestavile svojo vrhnjo domeno.

ICANN-ov predsedujoči Peter Dengate Thrush je novost označil kot največjo tehnično spremembo interneta od njegovega nastanka pred štirimi desetletji. Izvršni direktor Rod Beckstrom dodaja, da bodo z novostmi pomagali internet razširiti tudi med ljudi, ki v svojem vsakdanjem življenju ne uporabljajo zahodnih abeced in ne govorijo angleščine.

Nova ureditev pa proži tudi nekatere pomisleke, predvsem z...

69 komentarjev

ICANN ni več pod okriljem ZDA

ZDNet - Organizaciji ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ki od leta 1998 skrbi za dodeljevanje vrhnjih domen in IP-naslovov na internetu, se je konec septembra iztekel dogovor z ZDA. S podpisom novega dogovora so se uresničile njihove želje in evropske zahteve po neodvisnosti te organizacije, saj odslej ne bo več odgovarjala ZDA. Še vedno bo ICANN ostal neprofitna organizacija, le da sedaj ne bo več pod nadzorom nobene posamezne države. Evropska komisija pa je že izrazila zadovoljstvo z novo ureditvijo.

11 komentarjev

Srdit boj za domeno .eco

Nova vrhnja domena

BBC - Letos ali najpozneje drugo leto bomo dobilo novo vrhnjo domeno .eco, ki bo gostila strani z zeleno tematiko. Ker se za njo skriva kar nekaj zelencev, se trenutno bije boj med dvema skupinama, ki želita nadzor nad domeno.

Marca letos je nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore podprl kalifornijsko skupino Dot Eco v prizadevanjih, da jim ICANN zaupa upravljanje nove domene. Sedaj se je pojavila še kanadska skupina Big Room, ki ima enake namere. Obe skupini se namreč nameravata prijaviti pri ICANN-u za domeno .eco. Zanimivo pri vsem je, da imata povsem različne poglede na trženje.

Soustanovitelj Dot Eca, Minor Childers, pravi, da želijo s prodajo domen .eco zbrati sredstva za boj proti...

7 komentarjev

Leta 2010 še nekaj novih domen

ComputerWorld - ICANN nadaljuje s spornim načrtom, po katerem naj bi znatno povečali število vrhnjih domen na internetu, s čimer imajo največ problemov podjetja in lastniki blagovnih znamk, ki morajo pod vsako izmed novih domen registrirati svoje znamke, da preprečijo cybersquatting in ribarjenje. Ta teden poteka ICANN-ov simpozij v Sydneyju v Avstraliji, kjer so nove domene najbolj vroča tema.

ICANN vztraja, da bodo nove domene, ki bodo mimogrede lahko dolge od treh do 63 znakov in ne le v angleški latinici, temveč tudi razširjeni latinici, cirilici, kitajščini, arabščini itn., omogočile več inovacije. Načrtujejo, da bodo prve prijave začeli sprejemati v prvem kvartalu leta 2010.

Podjetja, ki domene uporabljajo, so mnogo manj entuziastična. Želijo si namreč preprečiti, da bi kar vsakdo lahko registriral na primer vrhnjo domeno .ibm in nato uporabnike zavajal z naslovom sale.ibm ali kaj podobnega. Raje kot registracijo vseh možnih domen bi imela namreč seznam zaščitenih domen, ki jih drugi pač...

12 komentarjev

Mozilla in Wikimedia razvijata odprti video standard

The New York Times - Mozilla Foundation se je lotila še enega zalogaja, kjer bo to pot poskušala razbiti lastniške standarde in javnosti ponuditi odprto rešitev. Gre za standard za video prek spleta, kjer trenutno dominirajo Applov QuickTime, Adobov Flash, Microsoft in Real ter za uporabo svojih formatov tudi pošteno računajo. Za razvoj alternative je na voljo 100.000 dolarjev, ki jih bo skupaj z Wikimedia Foundation porabila za koordinacijo in podporo projekta Theora. Slednja ima trenutno nekoliko slabšo kvaliteto slike od komercialnih formatov in prav to želijo izboljšati. Več o projektu si lahko preberete v prispevkih Christopherja Blizzarda in Mika Shaverja. Pomembno vprašanje pa je, ali bo 100.000 dolarjev zadostovalo in ali bodo projekt podprli tudi založniki.

18 komentarjev

Spremembe tudi pri domenah .si

Arnes - Kot smo že poročali, organizacija ICANN razmišlja o velikih spremembah vrhnjih domen, nekoliko manjše premike pa pripravlja tudi skrbnik domače vrhnje domene. Od 9. oktobra naprej bo namreč možna registracija domen pod vrhnjo domeno .si po novem sistemu, ki ga je kot predlog objavil Arnes.

Tako bi po novem sistemu imele možnost registracije tudi fizične osebe ter tuje pravne in fizične osebe, omejitev števila domen na nosilca bo odpravljena, domene bo moč registrirati/podaljšati za 1 do 5 let, dovoljene pa bodo tudi številčne domene. Za vse zainteresirane so na voljo predlogi novih dokumentov.

28 komentarjev

Kmalu tudi na slo.tech

Financial Times - Neprofitna organizacija ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ki med drugim bdi nad razvojem internetnih naslovov, je napovedala eno največjih sprememb v zgodovini vrhnjih domen. Tako naj bi aprila ali maja prihodnje leto začela sprejemati prva naročila vrhnjih domen s poljubnim imenom, kot so .micka, .nest ali .hrcek. Cena? Astronomska: okoli 100.000 dolarjev za eno vrhnjo domeno.

Z visoko ceno in zapletenim postopkom za prijavo želi ICANN omejiti poplavo novih vrhnjih domen, poleg tega pa bo imena moralo vsakič odobriti neodvisno telo, ki bo upoštevalo obstoječe blagovne znamke in pravice avtorjev intelektualne lastnine. Kljub temu so nekateri poznavalci prepričani, da bodo imela podjetja zaradi novega pravilnika samo dodatne stroške za zaščito svoje identitete na spletu.

Obeta se zbiranje prostovoljnih prispevkov za nakup par novih domen za Slo-Tech.[:))]

37 komentarjev

Domena pizza.com zamenjala lastnika za 2,6 milijona ameriških dolarjev

The Baltimore Sun - Chris Clark je leta 1994 registriral domeno pizza.com in vsako leto za njeno lastništvo odštel 20 ameriških dolarjev. Pred nekaj dnevi je domeno na spletni dražbi prodal najboljšemu ponudniku za 2,6 milijona ameriških dolarjev. "To je noro, čisto noro", je za časopis The Baltimore Sun izjavil Clark, ki je v mrzličnem navalu na kratke in splošne domene, ki se je dogajal v tistih letih, uspel dovolj hitro zapičiti svojo zastavico. Potrpežljivost in vložek v vrednosti 280 ameriških dolarjev sta se mu povrnila v večji meri, kot si je lahko predstavljal leta 1994.

Na svetovnem spletu kroži kar nekaj podatkov o tem, koliko so zaslužili posamezniki z dovolj zgodnjo registracijo najbolj splošnih in preprostih domen. Leta 1999 je bila domena business.com prodana za 7,5 milijonov, lastnik domene vodka.com je pred dvema letoma iztržil 3 milijone, prejšnji mesec pa se je lastništvo obrestovalo neznanemu lastniku naslova fund.com, ki je zanjo dobil okoli 10 milijonov. Še vedno pa se najbrž...

6 komentarjev

Dražje domene

Ars Technica - V skladu s pogodbo z ICANN-om je VeriSign povišal cene rezervacije in zakupa najpopularnejših domen .com in .net za sedem odstotkov, kar je tudi najvišja povišica, ki mu je v pogodbi dovoljena. Trenutno registrarji plačujejo 6,42 dolarja za .com in 3,85 dolarja za .net domeno letno, po novem (od oktobra 2008) pa bosta ti ceni znašali 6,86 in 4,23. Registrarji bodo verjetno podražitve prenesli na uporabnike.

VeriSign utemeljuje podražitve s povečanjem prometa, naraščajočim številom kibernapadov na infrastrukturo in investicijam, saj nameravajo do leta 2010 podeseteriti infrastrukturno propustnost in zmogljivost DNS-jev. Pogodba z ICANN-om se VeriSignu izteče leta 2012, do takrat pa lahko vsako leto ob predhodni najavi za sedem odstotkov podražijo storitve. Uporabniki pa v jok in na drevo. Klik!

2 komentarja

Vendarle domene .xxx

Slashdot - Okrog domen .xxx, ki bi bile namenjene pornografskim stranem, so se že kresala mnenja, a je na koncu obveljala ICANN-ova odločitev, da xxx na internetu pač ne bo, kljub temu da se je ICM aktivno zanimal za trženje. Sedaj so se stvari spet premaknile.

ICANN je na spletnih straneh objavil novo pogodbo, tako da ICM pričakuje, da se bo nove domene dalo registrirati že poleti. V novi pogodbi so nekoliko zatesnili pravila igre, strogo prepovedali otroško pornografijo, prevare, razpošiljanje spama ipd. Cena enoletne registracije domene bo znašala 60 dolarjev, izmed katerih bo šestina namenjena novoustanovljenemu IFFOR-ju. Uporaba domene bo zaradi raznolikih mnenj o smiselnosti in legalnosti getoizacije internetne pornografije (vsaj sprva) prostovoljna.

18 komentarjev

Kamerunske vrhnje domene prodajna uspešnica

ICANNWatch - Slovenci se s svojimi vrhnjimi domenami lahko zabavamo, saj predstavljajo pomožni glagol biti v drugi osebi ednine, a šale tipa nisi.si so dosegljive le ožjemu krogu ljudi, ki pozna slovenski jezik. Prebivalci zahodnoafriške države iz naslova so našli dosti bolj komercialno uporaben način uporabe njihovih domen, .cm. Ugotovili so, da se zgolj za eno črko razlikujejo od .com, tako da se jih izplača registrirati v namene oglaševanja, tako kot marsikatere druge domene, ki predstavljajo pogoste tipkarske napake znanih naslovov, poroča ICANNWatch.

7 komentarjev

Se nam obeta nova vrhovna domena?

Ars Technica - Ob množici vrhovnih domen, ki jih je internetni upravljavec ICANN uvedel od leta 2000 - info, .biz, .jobs, .travel in .mobi, se nam morda obeta še ena nova. Trenutno namreč pri ICANN-u resno razmišljajo o uvedbi nove vrhovne domene .tel, dokončna odločitev pa bo znana koncem tega meseca. Če bo sklep pozitiven, lahko domene pričakujemo že prihodnje leto.

Razlog za uvedbo novih domen je bojda ureditev naraščajoče količine kontaktnih informacij, saj bi jih tako lahko podjetja enostavno zbrala na imepodjetja.tel, posamezniki pa na imepriimek.tel. Nasprotniki trdijo, da je uvedba nove vrhovne domene samo za kontaktne informacije nesmiselna in pretirana, saj bi se lahko podjetja znašla drugače - denimo tel.imepodjetja.tld. Prav tako bodo nastopile težave pri domenah, kjer ima isto domeno z drugo končnico registriranih več različnih organizacij, poroča Ars Technica. Kakorkoli že, če bo do sprejetja prišlo, bosta najbolj zadovoljna registrarja VeriSign in GoDaddy. Več domen, več...

19 komentarjev

Urg?

vir: 2CPU
2CPU - Tega pa ne razumem. Nekdo je šel tako daleč, da je rezerviral domeno, da bi se lahko čisto malo ponorčeval iz nVidie in 3dfxa. Tako se je pojavil nVidiot. Cela domena obsega samo eno stran, na kateri je samo eno slikica ter samo nekaj malega (seveda lažnih) specifikacij. Saj razumem, šala pa to... Ampak celo domeno samo za eno šalo? Heh...

10 komentarjev