»

LG-jevi monitorji ugasnejo varnostni sistem UAC v Windows

Slo-Tech - Večji LG-jevi monitorji velike širine (recimo z zaslonom v razmerju 21:9) prinašajo programsko opremo, ki omogoči razdelitev zaslona na več segmentov (split screen), ki se obnašajo kot ločeni zasloni. Christopher Bachner je odkril, da omenjeni LG-jev program v Windows vnaša resno varnostno ranljivost: vsem programom omogoča, da se zaženejo z administratorskimi privilegiji.

Windows ima mehanizem UAC (User Account Control), ki ob vklopu poskrbi, da se programi zaganjajo z običajnimi privilegiji, četudi smo prijavljeni kot administrator. Kadar program zahteva višje privilegije, nas za dovoljenje povpraša pojavno okno. Očitno je imel LG težave z UAC, zato so se ga rešili z macolo. LG-jev program preprosto onemogoči UAC in od njegove namestitve se vsi programi...

21 komentarjev

Odprta koda za slepe in slabovidne

Source Forge - Znano spletišče SourceForge, ki gostuje mnoge odprtokodne projekte vsak mesec izpostavi enega izmed posebej zanimivih ali obetavnih projektov.

Ta mesec so izbrali Odt2braille. Gre za odprtokodno razširitev za OpenOffice.org Writer in LibreOffice Writer, ki omogoča tiskanje dokumentov na Brailovem tiskalniku ter izvoz dokumentov v različne Braillove formate. Kot je znano, je Braillova pisava posebna pisava, ki omogoča slepim in slabovidnim, da berejo in pišejo.

Praviloma slepi in slabovidni uporabljajo posebne Braillove urejevalnike (ki omogočajo izpis na Braillov tiskalnik), pristop Odt2braille pa je drugačen, saj slepim in slabovidnim omogoča uporabo splošnega (in dokaj razširjenega) urejevalnika besedil. Pomembno je tudi vedeti, da obstaja več oblik Braillove pisave, zlasti to velja za matematično braillovo pisavo. Odt2braille jih podpira več, cilj je seveda podpreti vse oblike.

Projekt je skupina razvijalcev začela decembra 2009, financiranje pa so pridobili v okviru EU...

1 komentar

Braille bralnik SMSov za slepe

engadget - Kratka besedilna sporočila, SMSi, so za slepe in slabovidne bolj ali manj neuporabni, saj vsebine enostavno ne morejo prebrati. Ena izmed rešitev je branje teh sporočil, kar podpirajo nekateri telefoni, a se pogosto zmedejo že pri kraticah, da ne-angleških, tujih jezikov ne omenjamo. Pri Nokii so se zato odločili pomagati ljudem s težavami z vidom in so v sodelovanju z Finsko Federacijo Slepih in Slabovidnih ter Univerziteto v Tampereju razvili Nokia Braille Reader, ki slepim in slabovidnim sporočila posreduje v poznani obliki Braillove pisave.

Aplikacijo se po zagonu skrije v ozadje, od prejetem sporočilu pa samodejno reagira ter se aktivira. SMS Sporočilo nato prebere s pritiskom na zaslon, črko za črko. V primeru polne pike telefon...

25 komentarjev

Nov rod zalege - BIOS virusi

Alfredo Ortega

Slo-Tech - Dva raziskovalca iz podjetja Core Security Technologies sta na konferenci CanSecWest predstavila nove metode okužbe BIOSa, ki omogoči neverjetno trdoživo zalego. Pozabite antivirusne programe, posodobitve, krpanje lukenj v sistemu, formatiranje in celo ponovno flashiranje BIOSa - metode, ki sta jih predstavila avtorja Anibal Sacco in Alfredo Ortega lahko bojda preživijo vse to. Glavna prednost napada je, da ga je skoraj nemogoče odkriti in je neodvisen od operacijskega sistema. Edino olajševalno dejstvo je, da za napad potrebujeta administratorske privilegije ali fizični dostop. Več o tem.

57 komentarjev

Odkrit nov način pridobitve sistemskih privilegijev v Visti

Slashdot - Podjetje Offensive Security je na svoji spletni strani objavilo video posnetek prikaza pridobitve sistemskih privilegijev v operacijskem sistemu Vindows Vista.

Postopek je pravzaprav izredno preprost. Napadalec uporabi katerokoli živo CD distribucijo Linuxa, ki omogoča pisanje na NTFS razdelke, zažene računalnik iz CD-ja in v podimeniku /Windows/System32 preimenuje program cmd.exe v Utilman.exe.

Ko nato zažene Visto, pritisne "windows tipko" in tipko U, z čimer naj bi se zagnal pomočnik za slepe uporabnike ali uporabnike s slabšim vidom, zažene pa se ukazna vrstica. Ukazna vrstica se zažene s sistemskimi privilegiji, kar je še višje kot administratorski privilegiji, od tam naprej pa so možnosti za napadalca praktično neomejene.

Kljub temu napaka ni preveč resna, saj je verjetnost, da bi slepim ali slabovidnim osebam z Linux živim CD-jem uspelo preimenovati cmd.exe v Utilman.exe, precej majhna... :-)

42 komentarjev

Odkrita ranljivost v Flashu omogoča pridobitev sistemskih privilegijev

Slo-Tech - Mark Dowd, raziskovalec pri IBM Internet Security Systems, je odkril, kako je mogoče s pridobivanjem vrednosti kamor kaže NULL kazalec (tim. NULL pointer dereference) v Adobe Flash predvajalniku izkoristiti za pridobitev sistemskih privilegijev v Windows Vista SP 1. Ranljivi so seveda tudi drugi sistemi.

Poletje bo še vroče.

Za informacijo o novici se zahvaljujemo uporabniku InExtremis.

35 komentarjev

Vista varnejša kot MacOS X?

OSNews - Približno dva tedna nazaj se je odvijala varnostna konferenca pod okriljem CanSecWesta. Tam se je zbralo kar nekaj hekerjev, katerih naloga je bila vdreti v sistem Mac OS X z vsemi popravki ter brez dodatnih varnostnih nastavitev. Prvi dan je bil neuspešen, naslednji dan pa so prišli v igro tudi brskalniki. Zmagovalec Dino Dai Zovi, ki je izkoristil luknjo v Safariju, da je dobil dostop do ukazne vrstice, je domov odnesel 10.000 ameriških dolarjev.

Pred kratkim so tako na MacWorldu objavili intervju z zmagovalcem, ki se precej ukvarja z varnostjo v Mac OS-u in je pred kratkim napisal knjigo z naslovom The Art of Software Security Testing: Identifying Software Security Flaws. V intervjuju razkriva nekaj podrobnosti o samem tekmovanju in tudi obrazloži svoje mnenje o varnosti v Applovem operacijskem sistemu. Največ pritožb pa je gotovo vzpodbudila njegova izjava, da če primerja OS X 10.4 in Visto, ima Vista vsaj s stališča varnosti kvalitetnejše napisano kodo z manj varnostnimi...

75 komentarjev

Vboot Kit omogoča zaobid varnostnih mehanizmov Windows Viste

Schneier.com - Indijska raziskovalca Nitin in Vipin Kumar iz NVlabs, sta na konferenci Black Hat Europe 2007 v Amsterdamu predstavila Vboot Kit.

Gre za poseben zagonski nalagalnik (boot loader), ki omogoča zaobid varnostnih mehanizmov Windows Vista. Zagonski nalagalnik se zažene iz CD-ja, se naloži v pomnilnik ter nato naloži operacijski sistem Windows Vista. Pred tem prestreže interrupt 13, ki omogoča dostop do diskovnih pogonov.

Na predstavitvi sta prikazala kako Vboot Kit teče z jedrnimi privilegiji in podeli sistemske pravice ukazni vrstici, celo če ta ni digitalno podpisana s strani Microsofta. Raziskovalca sta prepričana, da bi bilo mogoče z Vboot Kitom brez preverjanja digitalnih podpisov med delovanjem sistema "nadgraditi" gonilnike ali pa npr. prestreči z DRM zaščitene digitalne vsebine v fazi ko je zaščitena vsebina dešifrirana.

Predstavitev je pokazala, da je z nadzorom nad strojno opremo še vedno mogoče pridobiti nadzor nad programsko opremo, kar bo industrija verjetno izrabila...

6 komentarjev

Novosti v Vista jedru - 3. del

Microsoft - Mark Russinovich, avtor več znanih orodij za administracijo sistema Windows pod imenom Sysinternals, je kot obljubljeno v reviji TechNet Magazine objavil še tretji članek in zadnji članek o novostih v jedru Windows Viste. V prvem in drugem članku je opisal novosti v zvezi s procesi, I/O, upravljanjem pomnilnika, zagonom in zaustavitvijo ter upravljanjem z energijo, v tretjem delu pa se je posvetil prav tako pomembnima temama, zanesljivosti in varnosti.

Na kratko:

Prva novost je Kernel Transaction Manager, ki razvijalcem programske opreme za Visto omogoča preprosto uporabo transakcij za spremembe v datotečnem sistemu in registru. Aplikacija, ki želi opraviti več hkratnih sprememb v sistemu, lahko tako šele po vseh uspešnih operacijah potrdi spremembe (ang. commit), ki šele po tem postanejo vidne, v primeru napake (ali fizičnega izpada) pa se vse do tedaj opravljene spremembe prekličejo in sistem se povrne v prvotno stanje.

Izboljšano je tudi prestrezanje napak. Vista sedaj ob...

35 komentarjev

Začasni popravek za varnejši splet z Microsoftovim Raziskovalcem Interneta

OnlyNewz - Znana je nova varnostna luknja v vseh različicah Internet Explorerja od vključno 5.01 naprej. Luknjo v protokolu ITS, ki se uporablja npr. v datotekah s pomočjo za povezovanje na zunanje spletne strani (lahko pa tudi obratno!) s pridom izkorišča že nekaj virusov (Ibiza, BloodHound, BugBear.E). Urejevalcu strani omogoča, da izvede poljubno kodo na vašem računalniku z enakimi privilegiji, kot je zagnan Internet Explorer.

Ker to ni dobro (vsi namreč vemo, da velika večina uporabnikov Internet Explorerja uporablja administratorske privilegije), si lahko izberete vašo priljubljeno rešitev: bodisi onemogočite protokol ITS, bodisi lahko končno prebarvate plavolaso pričesko in nehate klikati po čudnih povezavah v elektronski pošti ali neposrednih sporočilih, lahko se trudite s posodabljanjam protivirusnega programa ali pa presekate gordijski vozel in zamenjate brskalnik. Kako to storiti si lahko v angleškem jeziku ogledate na tej strani. Več informacij pa lahko najdete na strani, kjer...

16 komentarjev

Varnostna luknja v Microsoft Script Engine

Microsoft - Microsoft je objavil novico o novi varnostni luknji, ki se nahaja v Microsoftovemu Skriptnem Stroju™, ki operacijskemu sistemu omogoča izvajanje skriptne kode napisane v raznih jezikih, kot sta na primer Visual Basic Script in JScript. Napadalec lahko izvede poljubno kodo z uporabnikovimi privilegiji, če uporabnik obišče primerno ustvarjeno spletno stran. Taka stran je lahko gostovana na web strežniku ali celo direktno poslana nič hudega slutečemu uporabniku po elektronski pošti.

Luknja se nahaja v vseh Microsoftovih operacijskih sistemih od vključno Windows 98 naprej.

Popravek se že nahaja na Windows Update. Več informacij.

2 komentarja