»

Poglejte analizo svojih metapodatkov iz Gmaila

Slo-Tech - V zadnjem času so aktualni varnostni pomisleki in vprašanja zasebnosti, ki jih sprožajo afere s prisluškovanjem, ki ga potrjeno izvajajo ZDA, Velika Britanija, Francija in Nemčija. Nekateri prestrezajo samo prometne podatke, drugi tudi vsebino komunikacije. A presenetljivo veliko podatkov o kontaktih se da izvleči že zgolj iz prometnih podatkov. Univerza MIT v Massachusettsu je zato razvila aplikacijo Immersion, ki vam to pokaže.

Na njihovem spletnem naslovu ob zagonu aplikacije potrdite, da dobi aplikacija dostop do vašega elektronskega predala pri Gmailu. Če ste izjemno paranoični, se boste ob tem sicer...

36 komentarjev

Informacijska pooblaščenka: Postajamo policijska država?!

Slo-Tech - Na predlog spremembe Zakona o kazenskem postopku, o katerem smo poročali prejšnji teden, se je danes javno odzvala tudi informacijska pooblaščenka.

V svojem sporočilu za javnost ugotavlja, da je vsesplošen nadzor gibanja prebivalstva nesorazmeren ukrep, ki ga zasledovani cilji (lovljenje vseprisotnih kriminalcev) ne opravičujejo. Ugotavlja, da si policija želi izvajati t.i. fishing ekspedicije, kar je absolutno nesorazmerno in nesprejemljivo z vidika temeljnih načel kazenskega prava.

IP posebej poudarja, da so operaterji dolžni zagotoviti desetletno neizbrisno registracijo vsakega sporočanja hranjenih podatkov in v okviru tega roka tudi hraniti pridobljene in izročene podatke.

Kaj bo tovrstna praksa povzročila v prihodnosti, ko bo policija namesto posameznikov nadzirala kar cela mesta oz. državo, pa bo pokazal čas.

92 komentarjev

Deutsche Bahn kaznovana zaradi vohunjenja za zaposlenimi

Slo-Tech - Po tem, ko se je v začetku leta izkazalo, da je nemško železničarsko podjetje Deutsche Bahn v letih 1998, 2002, 2003 in 2005 vohunilo za svojimi zaposlenimi, je bilo podjetje prejšnji mesec kaznovano.

Železničarji so nadzorovali vse uslužbence in sicer tako, da so zbirali in obdelovali njihove osebne podatke, vključno s podrobnostmi o bančnih računih, telefonskih številkah, itd. nekatere zaposlene pa so tudi spremljali. Nadzorovali so tudi njihovo e-pošto in pregledovali njihove računalnike. V letih 2002 - 2003 so nadzorovali od 173.000 do 220.000 uslužbencev, leta 2005 pa kar vse uslužbence.

Zaradi škandala je odstopil direktor železnic Hartmut Mehdorn, prejšnji mesec pa je bila podjetju izrečena tudi kazen v višini 1,1 milijona EUR.

Se je izplačalo?

60 komentarjev

Sodišče potrdilo globo v primeru 'Washingtonska depeša'

Informacijski pooblaščenec - Informacijska pooblaščenka lansko leto zaradi kršitve Zakona o varstvu osebnih podatkov oglobila zunanjega ministra Dimitrija Rupla in generalnega sekretarja na MZZ. Omenjena sta namreč storila dva prekrška, saj sta naročila nezakonito pregledovanje telefonskih izpiskov vseh zaposlenih na ministrstvu.

Minister in njegov državni sekretar sta odredila posebno komisijo, ki je od operaterja pridobila podatke o klicih zaposlenih in med vsemi klici zaposlenih iskala tiste, ki so po telefonu komunicirali s časopisno hišo Dnevnik. Del obdelave osebnih podatkov je opravil operater, brez sklenjene pogodbe o pogodbeni obdelavi osebnih podatkov. Z obdelovanjem podatkov o klicih kar vseh zaposlenih sta omenjena grobo posegla v zasebnost zaposlenih na MZZ. Zaradi ugotovljene kršitve v inšpekcijskem postopku je Pooblaščenec obema odgovornima osebama izrekel globo v višini 1660 €.

Omenjena kršilca Zakona o varstvu osebnih podatkov sta se na odločbo Pooblaščenca pritožila, prejšnji teden pa je...

14 komentarjev

Nemški Telekom vohunil za svojimi zaposlenimi

Slo-Tech - Kot poroča Frankfurter Algemeine Zeitung, naj bi pri Nemškem Telekomu priznali, da so vohunili za nekaterimi svojimi zaposlenimi.

Podjetje je pregledovalo izpiske telefonskih klicev vodilnih managerjev in članov uprave z namenom odkriti kdo izmed njih je novinarjem posredoval zaupne podatke o podjetju. Pregledovali so tudi prometne podatke številnih novinarjev ter oseb, ki so komunicirali z njimi (tudi zasebnikov) ter podatke skušali povezati s prometnimi podatki zaposlenih v Deutschne Telekomu.

Očitno težav z izpiski telefonskih klicev nimajo samo na slovenskem Ministrstvu za zunanje zadeve (ministra Rupla in generalnega sekretarja MZZ je Informacijska pooblaščenka prejšnji teden zaradi kršitve Zakona o varstvu osebnih podatkov oglobila), ne dvomimo pa, da bo tudi nemška zgodba doživela ustrezen sodni epilog.

8 komentarjev

Britanski Telekom vohunil za 36.000 uporabniki svetovnega spleta

Daily Mail - Britanski informacijski pooblaščenec je začel preiskavo zadnjega odmevnega primera kršitve informacijske zasebnosti na Otoku. Britanski telekom (BT) je priznal, da so z lažnimi preverjanji sistema spremljali ravnanje 36.000 uporabnikov svetovnega spleta brez njihove vednosti.

V podjetju so priznali, da so med letoma 2006 in 2007 naključno izbrali omenjeno število strank med uporabniki širokopasovnega dostopa za "tehnični preizkus". Seveda niso nikomur razložili, da je poseben sistem za nadzor, ki ga je razvilo ameriško podjetje Phorm, dostopal do podatkov na računalniku in beležil vsebino vsake strani, ki jo je uporabnik/ca obiskal/a. Sistem je gradil bazo ključnih besed in si skušal zapomniti uporabnikove navade ter...

3 komentarji

Nadzor novinarjev: afera Kos - Ranc

Slo-Tech - V začetku meseca, je Vrhovno sodišče Republike Slovenije razsodilo, da je policija aprila 1999 nezakonito pridobila izpisek klicev na mobilni telefon novinarja Tomaža Ranca, z čimer so mu bile kršene človekove pravice.

Ranc je kot novinar TV Slovenija takrat poročal o aferi Vič-Holmec. Ker je v svojih novinarskih prispevkih objavil nekaj notranjih informacij, ga je policija osumila izdaje uradne tajnosti. 15. aprila so Ranca poklicali na tim. informativni pogovor na MNZ in mu pokazali seznam izpisov telefonskih klicev iz njegovega mobilnega telefona. Ranc je posumil, da policija ni imela sodne odredbe za pridobitev izpisa, zaradi česar je proti državi vložil tožbo. Kasneje se je izkazalo, da je policija odredbo za pridobitev seznama dohodnih klicev sicer pridobila, vendar šele naknadno, dva dni po tem, ko so podatke kriminalisti že imeli.

Leta 2001 je okrožno sodišče razsodilo, da sta tedanja kriminalista Drago Kos in Roman Prah nezakonito pridobila njegov izpisek dohodnih...

60 komentarjev

NSA bo "žela" podatke o socialnih omrežjih iz spleta

New Scientist - Kot poroča Newscientist, se NSA zanima za analizo prometnih podatkov o socialnih mrežah, ki jih posamezniki puščamo na spletu. NSA namreč financira raziskavo, kako zajeti podatke o socialnih mrežah, ki jih posamezniki puščajo na spletnih straneh in sistemih za skupinsko sodelovanje.

Po poročanju New Scientista je osnovna ideja teh raziskav, kako ugotoviti koliko povezav oz. "stopenj" je nek posameznik oddaljen od npr. neke sporne (teroristične ali pa "teroristične") organizacije. Ali pa koliko "korakov" obstaja med dvema posameznikoma.

V bistvu gre za klasično analizo socialnih omrežij, s katero se zelo intenzivno ukvarjajo tudi na ljubljanski univerzi, kjer so razvili program Pajek. S pomočjo tega programa, ki je na voljo brezplačno, pa je nastalo že kar nekaj zanimivih analiz omrežij na internetu.

Upravičeno se domneva, da bo NSA te podatke skušala povezati s prometnimi podatki o telefonskih klicih, morda pa tudi s podatki o on-line nakupih, itd. Skupina znanstvenikov je...

11 komentarjev

Hramba prometnih podatkov kot orodje boja proti piratstvu?

Slo-Tech - DELO je v petek, 25. novembra 2005 na strani 16 objavilo kratko novico o tem, da je Združenje glasbenih in filmskih založnikov CMBA, katerega člani so Sony, Disney, BMG, EMI in podobne korporacije, na evropske parlamentarce naslovilo pismo, v katerem jih prosi, naj se zavzamejo za ohlapnejšo razlago direktive o hranjenju telekomunikacijskih podatkov. Združenje si namreč obeta, da bi bilo s pomočjo prometnih podatkov lažje preganjati kršitelje avtorskopravne zakonodaje, predvsem uporabnike P2P omrežij.

Da se na tem področju morda dejansko obetajo spremembe in da se prometni podatki v EU ne bodo hranili le za potrebe boja proti terorizmu, pač pa tudi boja proti nelegalnemu izmenjevanju avtorsko zaščitenih datotek preko P2P omrežij, pa kaže tudi novica objavljena na Open Rights Group.

Omenjena organizacija namreč poroča, da je komite Evrospkega parlamenta za civilne svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) 24. novembra podprl idejo o razširitvi seznama "resnih kaznivih...

46 komentarjev

Novi amerški zakoni

Slashdot - ACLU (Ameriška organizacija za civilne svoboščine) je pripravila povzetek vseh zakonov, ki se trenutno srpejemajo v kongresu (kot odgovor na teroristični napad). Predvsem so se skoncentrirali na načine na katere lahko tajne službe in policija neovirano nadzorujejo ljudi in vohunijo.
Saj smo pridni državljani, ki ničesar ne skrivamo, zato nam lahko policija prisluškuje po mili volji... a ne?

1 komentar