»

ELROB - "evropski DARPA" in razpis za japonskega robota leta

Robot Gossip - ELROB - "evropski DARPA" poteka te dni, od 15. do 17. maja, pod okriljem nemške vojske v Hammelburgu. na jugu Nemčije. Sodelujoči prihajajo iz Velike Britanije, Nemčije, Francije, Portugalske in Švice. Samo tekmovanje je razdeljeno na tri dele: urbani, ne-urbani in v zaprtem prostoru. Tako kot DARPA, tudi to tekmovanje poteka v vojaškem - nemiroljubnem duhu.

Na drugi strani sveta so se Japonci odločili, da razpišejo...

9 komentarjev

Programski patenti

Slo-Tech - Je že kdo slišal pravljico o demokratični Evropi? Kaj pa pravljico o transparentnem delovanju slovenskih političnih predstavnikov? Tudi ne? Hmmm, kaj pa o moči lobijev in kapitala? No, tule je ena.
Direktiva o programsko izvedenih izumih bo kljub opoziciji s strani evropskih malih in srednjih podjetij (tudi slovenskih - glej nekaj novic nazaj) kljub opoziciji prostokodnih razvijalcev, kljub peticiji na kateri je zbrano čez 300.000 podpisov proti direktivi v tej obliki, med njimi tudi nekaj tisoč akademikov in direktorjev podjetij, sprejeta jutri. In kot da je demokratični proces v evropi farsa, jo bo sprejemal svet kmetijskih ministrov. Brez razprave, se ve.

Slovensko Ministrstvo za gospodarstvo si ob protestu proizvajalcev programske opreme ni kupilo še nekaj časa, kar bi storilo tako, da bi na predzasedanju glasovalo za nadaljne usklajevanje in ne za brezdebatno sprejetje na zasedanju kmetijskih ministrov.
Nekdo si očitno zares želi, da gre direktiva čimprej v veljavo.

...

45 komentarjev

Skype za linux

Slo-Tech - Po svetu zelo popularen program Skype, ki omogoča uporabnikom brezplačno in po vrhu tega tudi daleč najbolj kvalitetno klepetanje preko interneta, je danes dobil svojega mlajšega brata. Kot pravijo avtorji, je bilo povpraševanje linux uporabnikov za ta program ogromno in tako so splavili prvo beta različico, ki si jo uporabniki linux-a lahko preneste od tukaj, ako pa imate težavico ali dve, pa si odgovore preberite tukaj.


Skype v vsako vas, bi lahko rekli...

16 komentarjev

Ximian Connector za Microsoft Exchange Server pod GPL

Slashdot - Potem ko je Novell pod licenco GPL izdal SuSE-jev YaST, je enaka čast doletela tudi Ximian Connector, ki je dodatek za Evolution, preko katerega lahko odjemalec komunicira z Microsoft Exchange Serverjem. Marsikatero podjetje je oviral prehod na Linux (oz. prosto/odprto programje) na delovnih postajah zato, ker so za poštni strežnik uporabljali Microsoft Exchange in se jim plačevanje za Connector, da bi lahko z Evolutionom komunicirali s strežnikom, ni izšlo. Tako so ponavadi ostali pri Outlooku.

Ob tej priložnosti je Novell za tretje četrtletje napovedal izid nove različice orodja za skupinsko delo, Evolution 2.0, ki bo imel Connector že vključen. Klik!

Majhen korak za Novell, velik skok za Linux ...

9 komentarjev

Zgodba Jerovšek Computers: druga plat medalje

Finance - V intervjuju Financ z Matjažem Jerovškom - lastnikom podjetja Jerovšek Computers, ki je sicer v stečaju, smo izvedeli še njegovo zgodbo o stečaju enega od največjih slovenskih računalniških podjetij v preteklosti. Stečajni upravitelj in upniški odbor "zlivajo gnojnico" po Jerovšku, saj jim pred uvedbo stečajnega postopka ni uspelo "natakniti vrv okoli vratu", kot početju dotičnih pravi Jerovšek.

Odgovor na njihov poskus z zanko pojasnjuje kot zavrnitev podpisa osebnih menic, s katerimi bi mu "zaplenili vse trenutno in prihodnje premoženje". Na intervju s Financami bi tako prišel le "v gatah". Strinja pa se, da je uprava podjetja slabo poslovala, on pa nastopal kot slab nadzornik. Vendar uprave ni predstavljal le Jerovšek sam. Danes je obravnan kot "dežurni krivec", kriv za vse, "vse zajebal, vse nategnil", še sočno pridodaja.

Ovadbo zoper njega zavrača in jo razume kot ovadbo zaradi razlike med "bilančno vsoto zalog in vrednostjo, po kateri je on (stečajni upravitelj) zaloge...

6 komentarjev

Linux client za MS Exchange

Bynari - Ko sem prebral to novico nisem mogel verjeti, ameriško podjetje Bynari je naredilo Linux clienta oz. odjemalca za MS Exchange. Če bo ta program, katerga ime je Insight, deloval oz. deluje res kot obljubljajo, se bo po njihovem mnenju populacija Linux uporabnikov povečala v malih in srednjih podjetjih, kjer je MS Exchange zelo popularen. Kar pomislite, kako srečni bodo nekateri uporabniki Linuxa in tudi administratorji v podjetjih kjer imajo mešane sisteme, saj bodo sedaj lahko bolj ali manj ugodili vsem uporabnikom.

8 komentarjev