»

Delničar pozval Ballmerja k odstopu

Med Ballmerjeve neuspehe mnogi umeščajo Windows Visto, predvajalnik Zune in zadnje Microsoftove mobilne rešitve

vir: Reuters
Reuters - David Einhorn, lastnik vplivnega investicijskega sklada Greenlight Capital (ki, zanimivo, trguje brez rabe finančnega vzvoda) je prvega moža Microsofta, Steva Ballmerja, javno pozval k odstopu. Po Einhornovih besedah naj bi Ballmer z mislimi "obtičal v preteklosti", kar "predstavlja resno oviro za rast podjetja". Z odstopom bi dal možnost komu drugemu in omogočil ponovno rast delnic podjetja.



Trg se je na na poziv odzval pozitivno, z dvigom cene delnice za 0.87 dolarja. Microsoftove delnice sicer zadnjih 10 let, kar je Ballmer za...

65 komentarjev

Microsoft in Yahoo partnerja

Carol Bartz in Steve Ballmer podpisujeta dogovor

vir: CNet
Slo-Tech - Hladnotoplega spogledovanja med Yahoojem in Microsoftom, ki traja že več kot leto dni, je naposled konec. Izvršna direktorja podjetij, Microsoftov Steve Ballmer in Yahoojeva Carol Bartz, sta namreč včeraj podpisala dogovor o sodelovanju, ki za naslednjih 10 let ureja medsebojne obveznosti, začenši z letom 2010.

Microsoft bo poganjal Yahoojev iskalni stroj, medtem ko bo Yahoo postal ekskluzivni zastopnik podjetij pri dogovarjanju z oglaševalci. Skupaj imata podjetji približno 30-odstotni tržni delež na področju iskanju po spletu, tako da ju največji rival Google še vedno prekaša za več kot dvakrat. Ballmer je dejal, da uspeh v tem segmentu terja inovacijo in velikost. Z Bingom so poskrbeli za vrsto inovacij in novih...

0 komentarjev

Microsoft še vedno pogleduje za Yahoojem

TG Daily - Tale limonda o ljubezni in sovraštvu med Microsoftom in Yahoojem se kar noče končati, za kar pridno skrbijo šefi obeh podjetij, ki vsake toliko časa izustijo primerno udarno izjavo. To pot je očitno na vrsti Microsoft. Njegov šef Steve Ballmer je namreč tedni na konferenci ponovno dvoumno dejal, da bi kupčija med podjetjema pomagala Microsoftu pri gradnji spletnega iskalnika in širitvi baze uporabnikov.

Ali se bo iz tega kaj izcimilo, je vprašljivo, saj je nova Yahoojeva šefinja Carol Bartz zelo zadržana do teh idej. Poleg tega je Ballmer priznal, da je z njo osebno od prevzema funkcije govoril le enkrat, in sicer ko ji je čestital za napredovanje. Spomnimo, da Microsoft intenzivno razvija in testira svoj iskalni sistem Kumo, za katerega bi si verjetno zelo želel Yahoojevo množico uporabnikov. Rezultat na borzi je pričakovan, a ne pretiran, saj so delnice Yahooja včeraj spričo teh govoric porasle za tri odstotke.

6 komentarjev

Microsoftova ponudba stala Yahoo 79 milijonov dolarjev

CNet - Čeprav je Microsoftova prevzemna ponudba za Yahoo lani padla v vodo, Microsoft vsake toliko previdno ponovi, da je načeloma še vedno zainteresiran za takšno ali drugačno sodelovanje z Yahoojem. Microsoftov šef Steve Ballmer je pred dnevi ponovno dejal, da si želi zavezništva z Yahoojem. Toda nova izvršna direktorica Yahooja Carol Bartz ostaja neizprosna in vse od nastopa funkcije pred šestimi tedni zavrača kakršnokoli povezovanje. Sicer je nova šefica delo vzela skrajno resno in v teh tednih opravila nešteto intervjujev z zaposlenimi, dodobra spoznala delovanje podjetja in zastavila nove smernice ter reorganizirala vodstveni kader. Tako je denimo odpustila finančnega direktorja Blaka Jorgensena in pripeljala Elise Steele.

Zanimivi pa so tudi podatki, koliko je lanska ubranitev pred prevzemom stala Yahoo. Večino od 79 milijonov dolarjev, kolikor naj bi znašal račun, so porabili za zunanje svetovalce, ki so pomagali analizirati Microsoftove ponudbe. Drugi delež je veljala borba z...

9 komentarjev

Yahoo ima novo šefinjo

CNet - Za Yahoojem je hudo leto, saj je izgubil priložnost za prevzem, ki ga je želel izvesti Microsoft, nato je po pregovarjanju in omahovanju v vodo padel še dogovor o sodelovanju z Googlom, za nameček pa ga je novembra zapustil izvršni direktor Jerry Yang. Po dveh mesecih so zamenjavo zanj našli v Carol Bartz, so objavili na včerajšnji tiskovni konferenci.

Carol Bartz je štirinajst let delala na položaju izvršne direktorice v Autodesku, kjer je bil položaj precej drugačen od Yahoojevega. Sedaj se bo šestdesetletna šefinja, ki je bila navajena dela v uspešnem, a relativno nepoznanem podjetju, morala prilagoditi vodenju ogromnega vsakomur poznanega podjetja, ki pa ni v najboljši kondiciji. Carol Bartz v poslovnem svetu ni novinka niti neznanka, saj jo je odhajajoči predsednik George Bush imenoval za članico Sveta svetovalcev za znanost in tehnologijo. Poleg tega jo je leta 2005 revije Fortune uvrstila na seznam 50 najmogočnejših žensk v gospodarstvu, Barron pa med 30 najbolj spoštovanih...

33 komentarjev

Microsoft se spet zanima za Yahoo

Microsoft - Težko bi prešteli, kolikokrat si je Microsoft premislil, ali je ali ni zainteresiran za nakup Yahooja, a najnovejše uradno stališče pravi, da je. V petkovi izdaji The Wall Street Journala je Steve Ballmer, Microsoftov izvršni direktor, v skupnem intervjuju z dr. Lujem dejal, da bi bilo bolje posel z Yahoojem skleniti čim prej. Dr. Qi Lu, prej zaposlen v Yahooju, je postal novi šef za spletne izdelke in oglaševanje ter hkrati vodja Microsoftove skupine, ki se ukvarja z izvedbo kupčije.

Oba še vedno trdita, da trenutno z Yahoojem ne potekajo nobeni pogovori, a v isti sapi dodajata, da bi bil prevzem smiselna odločitev za Microsoft. Glavna prednost povezovanja z Yahoojem ni tehnična superiornost, ampak Yahoojevi kontakti in pogodbe v svetu oglaševanja. Poleg tega bi Google s tem dobil resnega in močnega konkurenta. Dodajata še, da se Microsoftu pri tem nikamor ne mudi. Jasno, Microsoft lahko še malo počaka, da se Yahoo znajde v še večji godlji, in izsili boljši dogovor.

6 komentarjev

Yahoo zapustil evropski šef

CNet - Po odstopu Yahoojevega izvršnega direktorja Jerryja Yanga je zavladalo neobičajno zatišje, ko o nesrečnem Yahooju nismo poročali skoraj dva tedna. Tokratna vest je, da ga zapušča še en vodilni uslužbenec - Toby Coppel. Izvršni podpredsednik in vodilni menedžer za Evropo in Kanado je dejal, da je o odločitvi premišljeval že nekaj mesecev in da ni povezana z Yangovim odhodom. Coppel se je Yahooju pridružil leta 2001, zadnjih 18 mesecev pa je skrbel za dejavnosti v Evropi. Njegova glavna naloga je bila reorganizacija in varčevalni ukrepi; tako je naprimer preselil evropski sedež iz dragega Londona v cenejšo Švico in skrčil število zaposlenih v Evropi na tretjino. Nasledil ga bo Rich Riley, trenutni podpredsednik za evropski del oglaševanja in založništva.

Na prvi pogled izgleda, kakor da vsi bežijo s potapljajoče ladje, a vsi očitno ne mislijo tako slabo o Yahooju. Ameriškemu milijarderju in poslovnežu Carlu Icahnu se zdi, da je pri trenutnih diskontih na borzi Yahoo tako zelo...

7 komentarjev

Ballmer mora pričati

ComputerWorld - Poročali smo že o skupinski tožbi proti Microsoftu zaradi domnevno zavajajočih oznak Vista Ready, ki se še vedno vleče kot jara kača. Microsoft je že pretekli mesec poskusil preprečiti pričanje izvršnega direktorja Steva Ballmerja, ki da naj ne bi imel notranjih informacij o Visti. Takrat so krivdo poskušali prevaliti na Jima Allchina in Willa Poola.

V petek je sodnica odločila, da se mora kljub temu Ballmer v tridesetih dneh pojaviti na sodišču, kjer bo največ tri ure odgovarjal na vprašanja. Tožnike še zlasti zanimajo njegovi pogovori s predstavniki Intela okrog časa, ko je Microsoft znižal zahteve za pridobitev oznake Vista Ready, za katere Ballmer trdi, da so bili zgolj kratke diskusije o tehničnih zahtevah in časovnem okviru. Primer bo šel pred poroto aprila.

11 komentarjev

Yahoojev Jerry Yang odstopil

CNet - Soustanovitelj in od lanskega junija izvršni direktor Yahooja, Jerry Yang, je danes nepreklicno odstopil s svojega položaja in se po napovedih vrača na svoje staro delovno mesto v podjetju. V burnih 18 mesecih, kolikor je bil Yang na položaju, se je zgodilo mnogo stvari, najbolj pa odmevata propadli prevzem s strani Microsofta, ki ga je Yang zavrnil zaradi prenizke cene (od takrat so Yahoojeve delnice izgubile že dve tretjini) in odpovedano sodelovanje z Googlom. Ti dve neuspešni kupčiji delničarji in zaposleni Yangu tudi najbolj zamerijo. Kdo bo zasedel vroči stol, še ni znano, Yahoo pa trdi, da pogleduje znotraj in zunaj podjetja. Yahoojeve delnice so danes na začetku trgovanja pridobile deset odstotkov. Computer World, CNet, Neowin, TG Daily in Bloomberg.

10 komentarjev

Microsoftove novičke

Microsoft - Microsoft je, nekoli nerad sicer, namignil, da lahko Windows 7 pričakujemo že naslednje leto. Uradno stališče podjetja je izdaja novega operacijskega sistema v treh letih od izdaje prejšnjega (Vista je izšla januarja 2007), natančneje pa se nočejo zavezati, da jih javnost ne bi pribijala na križ zaradi še enega zamujenega roka. Neuradno namigujejo, da bo Windows 7 izšel naslednje leto v takem času, da bodo za decembrsko nakupovalno sezono 2009 v trgovinah že novi računalniki s prednaloženo Sedmico. Pred tem pa bo na začetku leta izšla vsaj ena beta in ne več kot en kandidat za izid (release cadidate).

O nesrečnem Yahooju smo v zadnjih dneh pisali večkrat, njegova zgodba pa gre samo na slabše. Po neuspeli prodaji Microsoftu in propadlem poslom z Googlom je v sredo Yahoojev šef Jerry Yang spet poudaril, da pa bi bilo za Microsoft vendarle najboljše kupiti Yahoo. Steva Ballmerja takšno prosjačenje ne gane: "Pripravili smo ponudbo, pripravili smo še eno ponudbo, a so nam jasno...

12 komentarjev

Google dal košarico Yahooju?

Reuters - Poročali smo že, da je Googlov posel z Yahoojem zaradi negodovanja ameriškega pravosodja začasno preložen, sedaj pa se utegne zgoditi, da bo preprosto odpadel, poroča The Wall Street Journal. Pogodbo o prikazu Googlovih oglasov na Yahoojevih iskalnih straneh, ki bi Yahooju navrgla preportebnih 800 milijonov dolarjev letno, sta podjetji sklenili že junija, a sta se odločili z implementacijo počakati do oktobra, da bi pravosodno ministrstvo pregledalo skladnost postopka z zakonodajo o varstvu konkurence. Ker odgovora z ministrstva še ni, so vse glasnejše špekulacije, da bo Google enostavno odnehal.

Nad dogajanjem niso navdušeni niti delničarji, tako da je Yahoo potonil na 13 dolarjev na delnico, kar je 60 % manj od cene 33 dolarjev, po kateri je Microsoft pred nekaj meseci poskušal prevzeti Yahoo. Prevzem je takrat splaval po vodi, ker se je cena Yahooju zdela prenizka. Prav tako so takrat ocenili prevzem kot manj zaželeno možnost v primerjavi s sodelovanjem z Googlom.

Yahoo je...

8 komentarjev

Microsoft umaknil ponudbo za nakup Yahoo-ja

Microsoft

vir: New York Times
New York Times - Drama, ki se je odvijala okrog možnega Microsoftovega nakupa Yahoo-ja za 44,6 milijarde ameriških dolarjev se je včeraj dokončno zaključila z Microsoftovo umaknitvijo ponudbe, po kateri bi plačal slednji 31 dolarjev za delnico. Pogovori med velikanoma so dokončno propadli po zadnjem sestanku med Steve-om Ballmerjem in Jerry-jem Yang-om, na katerem naj bi Ballmer zvišal svojo ponudbo na 33 dolarjev za delnico, Yang pa naj ne bi bil pripravljen prodati za manj kot 37 dolarjev na delnico oziroma skupno za približno 53,2 milijarde dolarjev.



Vsaj deloma je za propad pogovorov verjetno krivo tudi dejstvo da je Microsoft v tretjem četrtletju zabeležil kar 11 odstoten upad...

40 komentarjev

Microsoftov ultimat: "Yahoo, imaš tri tedne časa."

Microsoft grozi, da bo odstavil Yahoojevo upravo

vir: CNet
CNet - Microsoftov šef Steve Ballmer je v zgodbi o prevzemu Yahooja odprl povsem novo poglavje. V pismu, ki ga je včeraj naslovil na Yahoojevo upravo, je sporočil: "V primeru, da sporazuma ne bomo dosegli v naslednjih treh tednih, bomo prisiljeni vključiti v odločitev vaše delničarje, sprožili pa bomo tudi postopek za glasovanje o novi Yahoojevi upravi. Prvotna ponudba je bila namenjena prijateljskemu prevzemu, če pa bodo morali o sporu odločati delničarji, bo imelo dogajanje po našem mnenju negativen vpliv na vrednost vašega podjetja."



Microsoft je 1. februarja ponudil za Yahoojevo delnico 31 ameriških dolarjev, grožnja o zamenjavi uprave podjetja in nižji ponudbi pa najbrž ne bo spodbudila...

10 komentarjev

Yahoo si prizadeva odložiti prevzem

Yahoo je ponudbo Microsofta označil za podcenjeno

vir: BBC
BBC - Yahoo je podaljšal rok za imenovanje uprave, da bi pridobil čas za iskanje drugih možnosti, s katerimi bi se izognil Microsoftovemu prevzemu.
Takoj zatem, ko je Yahoo zavrnil ponudbo v vrednosti 44.6 milijard ameriških dolarjev, so pri Microsoftu najeli posebno skupino pravnih strokovnjakov in s tem nakazali, da bodo morda poskusili odstaviti Yahoojevo upravo


Pri Yahooju so izjavili, da je sicer možno, da bo Microsoft upravo imenoval, a jim je podaljšanje roka - s prvotnega 14. marca na nedoločen čas - omogočilo iskanje "strateških alternativ".

Po informacijah neimenovanega vira, ki se je zaupal poročevalcu New York Posta, naj bi Microsoft spremenil prvotno ponudbo za posel. Ta je...

5 komentarjev

Yahoo med dvema ognjema

Reuters - Pretekli teden je Microsoft objavil prevzemno namero za Yahoo, po kateri bi bili pripravljeni zanj odšteti 44,6 milijarde dolarjev ali 31 dolarjev za delnico. Nad novico, ki je delnice Yahooja katapultirala za skoraj 50 % in vsaj za kratek čas pognala ameriške indekse v zeleno, Yahoojeva uprava ni preveč navdušena. Pravijo, da so bili po objavi deležni zanimanja mnogo medijskih, tehnoloških, telefonskih in finančnih podjetij, ki bi se morda tudi ogrevala za nakup. Trdijo še, da je cena 31 dolarjev prenizka, kljub temu da je pri tej ceni vrednost kazalnikov P/E 66, F P/E pa 52,9. Spomnimo, da je bil Yahoo res že vreden prek 400 dolarjev po delnici, a to se je zgodilo pred pokom IT balončka 1999. leta.

Yahoo se zelo trudi jasno pokazati, da ni sprejel še nobene odločitve, kar jasno trobenta vsem novinarskim hišam. Po drugi strani so vedno glasneje govori o nadaljevanju pogajanj z Googlom, ki bi lahko z nasprotno ponudbo Microsoftu začasno prekrižal načrte. Resnost Googlove ponudbe...

13 komentarjev

Microsoft ponudil 44,6 mrd $ za Yahoo!

Reuters - Po poročanju The inquirer in Reuters je Microsoft ponudil za nakup Yahooja 44,6 milijard USD. S tem nakupom naj bi se še bolj zaostril boj med Redmondom in Googlom za internetno prevlado. Microsoft je pripravljen plačati 31 USD za delnico Yahooja, kar je za 62% več, kot je bila včeraj cena delnice po zaprtju na ameriški borzi - Nasdaq.

Yahoo pričakuje nadaljnjo strmo rast spletnega oglaševanja, ki naj bi do leta 2010 obsegalo že 80 milijard USD, v primerjavi s 40 milijardami USD v letu 2007. Dodajajo pa, da je na tem področju vse bolj dominanten le en igralec - Google.
Yahoo je bil zadnje čase tarča vse več kritik zaradi ne najboljšega konkuriranja Googlu na področju spletnega oglaševanja in spletnega iskalnika ter, še bolj pogosto, porastu "social network" strani, kot sta Myspace in Facebook.

Microsoft pravi, da so identificirali štiri področja, kjer bo prihajalo do medsebojne sinergije. Ta pa bo vredna milijardo USD letno.

Na novico sta nas opozorila tudi root987 in metalc.

35 komentarjev

AMD vreden manj kot je odštel za ATI

bit-tech.net - Cene AMD-jevih delnic so dosegle najnižjo vrednost v zadnjih štirih letih, tržna vrednost podjetja pa znaša vsega 5 milijard ameriških dolarjev, kar je za 400 milijonov dolarjev manj kot je pred letom in pol odštel za nakup kanadskega proizvajalca grafičnih kartic ATI. ZA primerjavo: AMD-jev največji konkurent na področju procesorjev, Intel je vreden 162 milijard dolarjev, kar je za več kor dvaintridesetkrat več kot AMD, nVidiina tržna vrednost pa znaša 19 milijard ameriških dolarjev.

Kot je znano AMD-jevi izdelki že skoraj poldrugo leto po zmogljivosti zaostajajo za konkurenco, poleg tega pa niti nedavno predstavljeni procesorji Phenom niso prinesli občutnega izboljšanja stanja. Edina svetla točka med AMD-jevimi izdelki so grafične kartice serije Radeon HD 3000.

Več o trenutnem stanju AMD-ja si preberite na Bit-Tech-u.

67 komentarjev

Microsoftov neuravnovešen cash flow

The Register - Microsoftovi finančniki se te dni (no, roko na srce, ne le te dni) ukvarjajo z zanimivim problemom: njihove denarne rezerve se bližajo tako visoki vrednosti, da jih morajo zmanjšati.

Tržni analitiki izpostavljajo predvsem možnost prevzemov drugih podjetij, naprimer Siebela ali Sage Group, vendar gre pri vseh tovrstnih transakcijah za izjemno tvegane poteze; ne pozabimo tudi tega, da je Microsoft sposoben marsikak produkt izdelati sam in za to ne potrebuje dodatnih (neopredmetenih) sredstev, znanja. Druga -- delničarjem ljubša -- možnost se ponuja kar sama: izplačilo dividend v skupni vrednosti do $ 10 MRD, kar bi bilo največje poplačilo v zgodovini podjetja. Microsoft je med drugim znan tudi po svojih restriktivnih izplačilih, saj denarne rezerve ohranjajo visoke predvsem zaradi sodnih procesov in obveznosti do delničarjev s prodajnimi opcijami. Klik!

4 komentarji