»

FreeBSD 7.0 hitrejši od Linux-a v SMP

Slashdot - Novi FreeBSD 7.0 ima izboljšano podporo za SMP, kar naj bi v praksi pomenilo, da je po benchmark testih 15% hitrejši od zadnjega Linux kernel-a na 8 procesorjih, pri poganjanju PostgreSQL in MySQL. Čeprav benchmark testi niso točen pokazatelj dejanske hitrosti, lahko vseeno predpostavimo, da bo FreeBSD ponovno postal resen tekmec v boju za mesto hitrostnega prvaka. Pripadniki Linux tabora pa LWN pravijo, da ima zadnji kernel vklopljen Completely Fair Scheduler namesto Deadline Scheduler, kar naj bi negativno delovalo na hitrost Linux kernela.



Vir

5 komentarjev

Prehod iz Linux na Windows?

Linux Today - Kako preiti iz Linuxa na Okna?
Microsoft vam ponuja rešitev vaših muk in težav v obliki Navidezne konference.
Ponujajo izobraževanja: migracija statične vsebine iz Linuxa na Windows 2000 IIS 5.0, portanje skript iz Linuxa na Windows 2000, popolna izraba Windows 2000 in platforme .NET v skriptnih jezikih (Perl, Python, PHP, Tcl), prehod iz Linux+Apache-Mysql-PHP na Windows 2000, prehod iz MySQL na Microsoft SQL Server 2000, portanje skript iz Linuxa v Windows 2000 in še mnogo mnogo več.

Brez komentarja...

11 komentarjev

3D Benchmark vodič

Sysopt - Sintetični ali benchmark testi v sedanjosti nimajo kakšne pomembne vloge, vendar pa so dober pokazatelj, kako naj bi igre izgledale v prihodnosti in ali bo vaš PC še zmožen prenašati bremena najnovejših 3D motorjev, ki iz generacije v generacijo postajajo bolj kompleksni in zahtevni. Vendar pa tudi na tem področju ne gre brez rahle zmede. 3D benchmark programov je cel kup - od 3D Marka 2000/2001, preko GLMarka, do Final Reality. Da pa bi uporabniku vsaj malo pomagali pri izbiri, so se pri Sysopt odločili, da naredijo kratek pregled nekaterih (a še zdaleč ne vseh) benchmark programov. Malce so se dotaknili tudi Direct3D-ja in OpenGL-a, ter podali odločitev, da bo lastnik 1 GHz procesorja in 64 MB DirectX 8 grafične kartice lahko še dolgo časa užival v najnovejših igrah.

2 komentarja

Tux

ZDNet - Strežnik Apache je najpopularnejši spletni strežnik na svetu (in na katerem teče tudi slo-tech), to je že vsakomur jasno. Vendar pa Apache ne slovi ravno kot najhitrejši, saj na testih nekateri proizvajalci (hint hint... ) namerno priredijo strežnik tako, da se njihov program izkaže za najučinkovitejšega. No, ker se je Linuxačem zdelo neumno, da zaradi takšnih stvari vedno spušijo na benchmark testih, so se pred časom odločili, da bodo strežnik statičnih spletnih strani vgradili kar v jedro. Stvar se je imenovala khttpd in res je bila hitra, a na žalost tudi kar precejšen 'hack'.
Ko so ugotovili, da se lahko zadeve na ta način resnično zelo zelo pospešijo (ne le za potrebe testov), so se odločili, da napišejo čisto vzoren strežnik, ki bi vsaj delno deloval v jedru (s tem se izogneš preklapljanju procesov, kopiranju med kernel in user pomnilnikom ampak to so tehnikalije). Skratka napisali so Tux, njegova druga različica pa je po testu v reviji eWeek res od vraga. Škoda je le, ker si...

6 komentarjev

Linux je premagal Windowse v benchmark testih

ZDNet - Kakor vidite po naslovu je Linux zmagal na TCP-H benchmark testu in s tem prehitel Windows 2000. Do sedaj je na TCP-H testih prevladoval operacijski sistem Windows 2000 v kombinaciji z Microsoft SQL 2000 serverjem. Po najnovejših rezultatih pa ga je v 100GB kategoriji premagal Linux na računalniku SGI 1450 z Linux jedrom 2.4.3 in z bazo podatkov IBM DB2 7.2, katere predviden izid je 8. junij 2001. TPC je neprofitna organizacija, ki se ukvarja ravno s temi zadevami. Kratica imena pa pomeni "Transaction Processing Performance Council".

4 komentarji