»

Google ponuja iskanje v realnem času

CNet - Z drugimi besedami to pomeni, da bo Google odslej iskal tudi po povsem svežih vsebinah s Facebooka, Twitterja in podobnih. Sklenili so pogodbo o sodelovanju s Facebookom in MySpaceom, s Twitterjem so jo že oktobra, tako da bodo odslej javne strani na Facebooku tudi javno prikazane med zadetki po iskanju, in to takoj po objavi.

Novo pridobitev so predstavili na Search Eventu v Mountain Viewu, kjer je Googlov Amit Singhal smelo napovedal, da je njihov cilj pri pridobivanju rezultatov iskanja doseči svetlobno hitrost. Ker se dnevno na spletu znajde milijarda novih dokumentov v obliki blogov, tweetov in sporočil na Facebooku ali MySpace, gre za pomembno razširitev bazena iskanja. Kako vse skupaj izgleda v realnem času, si lahko pogledate...

29 komentarjev

Google Maps bo zbiral podatke o vožnji

Google Maps

CNet - Za najpomembnejše avtoceste, regionalne ceste in avenije v velikih mestih ZDA Google Maps že nekaj časa ponuja informacije o gostoti prometa. Te pridobi z obcestnih merilnikov in posebnih avtomobilov, uporabnikom pa potem omogočajo izbiro najmanj obremenjene ceste v danem trenutku. Sedaj pa gredo še dlje, saj bodo isto funkcionalnost uvedli tudi za stranske in manj pomembne ceste, pri čemer si bodo pomagali z uporabniki. Če uporabljate Google Maps na pametnem telefonu, boste Googlu avtomatsko pošiljali podatke, kod se vozite, če boste izbrali gumb My Location. Storitev se da sicer onemogočiti, a pri tem izgubite možnost My Location - ponoven vklop vas takoj zveže z Googlom.

Google je zapisal, da se zavedajo...

3 komentarji

Facebook iztožil spamerja do obisti

Slashdot - Danes je vesel dan za borce proti spamu, saj je Facebook dobil tožbo proti Adamu Guerbuezu in njegovemu podjetju Atlantis Blue Capital zaradi pošiljanje spama v facebookovske poštne nabiralnike uporabnikov (CAN-SPAM Act 2003). Sodišče je tožnikom prisodilo tudi odškodnino v vrednosti 873 milijonov dolarjev, kar je z naskokom najvišja vrednost za razpošiljanje spama v zgodovini. V podobni tožbi je namreč MySpace dobil le 234 milijonov. Max Kelly, Facebookov direktor za varnost, je zapisal, da ne pričakuje, da bodo takšen astronomski znesek izterjali, a glavni namen je bil dosežen. Podjetje, ki naj bi poslalo več kot štiri milijone nezaželenih sporočil, bo očitno nehalo poslovati.

15 komentarjev

Facebook ponudil FindMe za mobilne telefone

Facebook - Facebook je predstavil storitev FindMe, ki omogoča, da tako imenovanim „prijateljem“ v vašem socialnem omrežju sporočate svoj položaj v realnem svetu. Storitev deluje na vseh GSM aparatih, ki imajo naložen operacijski sistem Windows Mobile 5 ali 6. Uporabniki imajo možnost, da okrožja svojih dejavnosti poimenujejo z lastnimi imeni: "Sem doma", "Na delovnem mestu", "Nakupujem v...", "Kiberpipa je zakon" ali pa "Sprehajam psa" in tako dalje - še vedno pa lahko položaj tudi zakrijete.



V primeru, da se ne zavedate elektronskih sledi, ki jih že tako ali tako nevede puščate v različnih podatkovnih bazah, pa lahko kraje, kjer se nahajate, opremite še z dodatnimi podatki, kot so poštne številke ali pa celo zemljevidi, s katerimi vas lahko prijatelji lažje najdejo v primeru, da bi se želeli tudi v resnici...

2 komentarja

Linux operacijski sistem za mobilne telefone in dlančnike

vir: ZDNet
ZDNet - Industrijski konzorcij LiMo bo na konferenci CTIA (1.-3. april) predstavil Linux operacijski sistem za mobilne telefone in dlančnike: LiMo Platform Release 1. Različica naj bi precej zaostajala za ostalimi sistemi, kot so Symbian, Windows Mobile, BlackBerry in tistim na iPhoneu, a bo hkrati tekmovala z Googleovim Androidom, ki ga razvija Open Handset Alliance.

ZDNet piše, da je LiMo korak v pravo smer, saj naj bi razvijalci že dolgo čakali na Linux operacijski sistem z enotno sredico, ki ga bo lažje prilagajati lastnim razvojnim usmeritvam.
Linux operacijske sisteme za mobilne telefone razvijajo tudi druge organizacije in podjetja: LiPS Forum (standardi), Gnome Mobile, Moblin.org ter

29 komentarjev

Je mobilni telefon sledilna naprava?

Slo-Tech - V današnjem DELU je na strani 13 objavljen članek o sledenju mobilnim telefonom. Članek je nastal na podlagi sodne obravnave v primeru Dragan Dolar in soobtoženi, ki se je odvila 15. julija 2004 na Okrožnem sodišču v Kranju.

Na obravnavi, na kateri so obtoženim sodili zaradi tatvine avtomobilov, je tožilstvo predstavilo dokaze, ki so jih pridobili s pomočjo prisluškovanja. Nalog za prisluškovanje je bil pridobljen zakonito, vendar pa se je izkazalo, da pri nekaterih obdolžencih prisluhi ne zadostujejo za obsodbo. Zato je preiskovalni sodnik na predlog tožilstva izdal odredbo, s katero je od Mobitela in Simobila zahteval še podatke o gibanju obdolžencev za nazaj. Podatke so dobili in na njihovi podlagi je policija narisala shemo gibanja obdolžencev. Podatki o gibanju so bili tako eden izmed ključnih dokazov tožilstva.

Zato je precej čudno zatrjevanje Mobitela, da - kot navaja DELO - "Mobitel ne more spremljati gibanja svojih uporabnikov. Hrani le podatke v zvezi s klicem, ki so...

22 komentarjev

Kaj bo z našo lokacijsko zasebnostjo?

Slo-Tech - Novica je morda že malce stara, a še vedno aktualna.

20. decembra 2002 je Ministrstvo za informacijsko družbo pripravilo in v javno obravnavo dalo predlog Pravilnika o programski opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikacij. Za kaj gre?

Obstoj pravilnika zahteva 130. člen Zakona o telekomunikacijah (ZTel), pravilnik pa naj bi predpisal primerne vmesnike in programsko opremo za zakonito prestrezanje telekomunikacij. Skratka, gre za "tehničen" dokument, ki ureja zakonito prisluškovanje (torej prisluškovanje, za katerega je izdan sodni nalog).

A pojdimo k stvari. Pravilnik določa obveznosti telekomunikacijskih operaterjev (telekomi in ISPji), da pristojnim službam (policiji in SOVI) omogočijo nadzor nad telekomunikacijami. Poleg same vsebine komunikacije (če je ta šifrirana ali kompresirana s strani operaterja, jo mora pristojni službi dostaviti nešifrirano in nekompresirano), mora operater sporočiti...

10 komentarjev