»

Gorenjev hladilnik z iPod touch

Gorenjev velikan z iPod touch

Slo-Tech - Na sejmu zabavne elektronike IFA 2008 v Berlinu ste verjetno uzrli produkt slovenskega proizvajalca Gorenje, hladilnik »Made for iPod«. Gorenje in Apple sta podpisala pogodbo, ki omogoča, da Gorenje uporablja Apple tehnologijo.



Hladilnik ne bi bil nič posebnega, če ne bi imel še priklopa za iPod touch, preko katerega se ta lahko tudi polni. Na zvočnikih, ki so vgrajeni vanj lahko poslušamo glasbo ter video vsebine. Uporabnik lahko kuha jedi s pomočjo...

72 komentarjev

Quake 3 na iPod Touchu

CrunchGear - V petek so Crunchgearovci objavili fotografije arkadne igrice Yeti3D na iPod Touchu. Pišejo, da je grafika ob preizkusu delovala presenetljivo dobro, hkrati pa so si zastavili vprašanje, kaj to pomeni za prihodnost igric na mobilnih platformah, saj je Yeti3d nastala v "domači garaži".



Na presenečenje ni bilo treba čakati dolgo. Na YouTubeu je uporabnik MrManlyMan1 naslednji dan objavil posnetek, ki prikazuje igranje Quake 3 na iPod Touchu. Igralec se v igrici premika z gibi dlančnika, ki z vgrajenim merilcem pospeška zaznava željeno smer in potek gibanja, strelja pa z dotiki zaslona. Dogodek je luč sveta ugledal na blogu HermitWorks.

15 komentarjev

Linux operacijski sistem za mobilne telefone in dlančnike

vir: ZDNet
ZDNet - Industrijski konzorcij LiMo bo na konferenci CTIA (1.-3. april) predstavil Linux operacijski sistem za mobilne telefone in dlančnike: LiMo Platform Release 1. Različica naj bi precej zaostajala za ostalimi sistemi, kot so Symbian, Windows Mobile, BlackBerry in tistim na iPhoneu, a bo hkrati tekmovala z Googleovim Androidom, ki ga razvija Open Handset Alliance.

ZDNet piše, da je LiMo korak v pravo smer, saj naj bi razvijalci že dolgo čakali na Linux operacijski sistem z enotno sredico, ki ga bo lažje prilagajati lastnim razvojnim usmeritvam.
Linux operacijske sisteme za mobilne telefone razvijajo tudi druge organizacije in podjetja: LiPS Forum (standardi), Gnome Mobile, Moblin.org ter

29 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Nokia N95 - kaj sploh še ostane velikim?

Slo-Tech - Pristaši Appla ali ne, ne da se zanikati, da je iPhonu uspelo dodobra razburkati javnost in narediti nov statusni simbol. Zadovoljnih kupcev ni odvrnila ne visoka cena, ne vezava na specifičnega operaterja, kaj šele pomanjkanje določenih funkcionalnosti.

Apple je tako v svoj famozni iPhone vgradil več senzorjev, ki naj bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Tako recimo telefon avtomatično izklopi zaslon, ko ga pritisneš k ušesu in tako varčuje z baterijo. Le-ta se ohranja tudi zaradi senzorja osvetlitve, ki dinamično spreminja nivo osvetlitve. Aparat pa tudi vedno ve, kako je obrnjen in na podlagi tega prilagaja orientacijo zaslona.

Nedolgo nazaj pa je v javnost pricurljala informacija, da ima podobni senzor tudi Nokia N95. Ni znano, kako jim je uspelo tovrstno stvar skriti pred lastniki mobilnika, razvijalci programskih rešitev in ostalimi navdušenci, zato bil je šok še toliko večji.

Vedelo se je, da senzor uporablja vgrajeni 5-megatočkovni fotoaparat, ki prilagaja postavitev...

232 komentarjev

Ponovni pogled na Microsoftov Surface

Ars Technica - O Microsoftovi Površini smo že pisali, ko so pri Microsoftu potrdili obstoj zadeve. Tokrat so mizo dobili v roke pri Arstechnici ter jo malo bolj podrobno pregledali.

Kot smo že pisali, gre za v mizo vgrajen računalnik z velikim na dotik občutljivim prikazovalnikom. Poleg dotika je naprava sposobna zaznavati tudi predmete označene s posebnimi domino stickerji. V prihodnosti bo še dobila sposobnost prepoznavanja preko RFID oznak. V ozadju teče dokaj tipičen računalnik s Core 2 Duo, 2 GB glavnega pomnilnika, grafično kartico od podjetja AMD ali nVidia ter Windows Visto. Vmesnik na Visti je zasnovan podobno kot Media Center ter ga brez uporabe tipkovnice in miške ni možno izključiti....

17 komentarjev

Zasloni malih naprav

Wired News - Določene stvari so v življenju začuda bolj zaželene v majhnih dimenzijah. Majhni telefoni, dlančniki, GPS-i... A je tu nekaj problemov, povezanih z mejami človeške fizionomije. Problem vidljivosti majhnih ekrančkov nameravajo sedaj odpraviti z miniaturnim laserskim projektorjem, v velikosti palca, ki bi lahko projiciral sliko veliko 25 cm, v kvaliteti, ekvivalentni LCD zaslonu. V čisti temi, bi se lahko sliko povečala na 3 m. Laser ima pri tem prednost, da svetlobo proizvaja, medtem ko jo LCD-ji dejansko "senčijo". Več o ustvarjanju in brzdanju vidne laserske svetlobe v izvirnem članku na Wired.

Samsung je po drugi strani pravkar predstavil LCD ekranček velikosti 1,98 palcev, ki je sposoben prikazati sliko v VGA ločljivosti. To jim je uspelo tako, da so na kvadratni palec stisnili 400 pikslov. Pravijo, da prikaz do 16 milijonov barv ni problem, kontrast pa je 300:1.

Prvi so tudi predstavil t.i. AMOLED - active matrix organic light-emitting diode zaslon namenjen predstavljanju

1 komentar

Quake 3 na 24 monitorjih

Slo-Tech - Ste se naveličali igranja iger na vašem majhnem 19 palčnem LCD-ju? Na plastk.net so predstavili zanimivo rešitev, kako resnično uživat v igranju Quake 3: sliko so namreč razdelili med kar 24 monitorjev, kar pomeni ločljivost 10240x3072 pik. Kako jim je to uspelo? Med sabo so povezali 12 linux serverjev, na vsakega priključili po dva monitorja s pomočjo Distributed Multihead X (DMX) in Chromium-a.



Ob tem bili prisiljeni sprejet nekaj kompromisov, da je igra tekla gladko. Izklopili so nekaj svetlobnih efektov, poleg tega pa je Chromium imel nekaj težav z miško. Vendar, kot pravijo snovalci, je igranje igre na tako veliki ločljivosti neverjetno doživetje.

Na novico nas je opozoril P|P|.

36 komentarjev