»

Ko dva GPU-ja nista dovolj

Asus EAH3850 Trinity

Slo-Tech - Asus je izdelal grafično kartico EAH3850 Trinity, ki ima nameščene tri mobilne GPU-je RV670. Vsak izmed njih ima na voljo lasten 256-bitni pomnilnik, za hlajenje 55-nanometrskih jeder pa skrbijo posebna aluminijasta rebra skupaj z bakrenimi toplotnimi cevmi in posebnim vodnim hlajenjem.

Frekvence jeder in pomnilnika ter cena grafične kartice zaenkrat niso znani, prav tako se ne ve, kdaj naj bi uradno zagledala luč sveta.

Več v izvorni novici na TechConnect Magazine.

25 komentarjev

GeForce 8800 GT uradno predstavljena

Slo-Tech - Težko pričakovana grafična kartica GeForce 8800 GT, ki temelji na jedru G92, je končno zagledala luč sveta. Ogibanj o njenih specifikacijah je konec, prav tako nam prvi uradni testi prikazujejo zmogljivost nove grafične kartice. Samo jedro G92 s frekvenco 600 MHz, vsebuje 112 Stream procesorjev, 512 MB 256-bitnega pomnilnika pa tiktaka pri frekvenci 900 MHz.

Po prvih uradnih testih sodeč , ki si jih lahko ogledate na VR-Zone, Tech reportu in Neoseeker-ju, je GeForce GT v večini primerov hitrejša od modela GTS, in je za svojo ceno med 199 in 259 ameriškimi dolarji zagotovo najboljši nakup.

Več o GeForce 8800 GT si lahko preberete v nVidiinem sporočilu za javnost.

Uradna tema v forumu.

188 komentarjev

Novice iz AMDjevih logov

X-Bit Labs - Pri X-bit labs so v nedavnem pogovoru s predstavnikom AMDja dobili potrditev predhodnih govoric, da bodo procesorji Phenom, osnovani na novi mikro-arhitekturi, na voljo v večjih količinah komaj v začetku leta 2008. Ne samo, da v zadnjem četrtletju 2007 ne bomo ugledali zvrhanih trgovskih polic s Phenomi, temveč bo AMD splavil le 4 (na Barceloni osnovane) modele: štirijedrni Phenom FX (natančne specifikacije niso znane, a bo verjetno nosil oznako FX-80), dva štirijedrna Phenom X4 procesorja in en dvojedrni Phenom X2.

Glede na precejšnje zamude pri splavitvi Phenom procesorjev in razcvetu Core procesorjev iz modrega tabora bodo pri AMDju očitno skušali ublažiti boleče rane z izdajo še enega Athlona X2, poslednjega procesorja, izdelanega na osnovi postarane arhitekture K8. Jedri Athlona X2 6400+ bosta delovali pri 3,2 GHz, vsako bo imelo na razpolago 1 MB L2 predpomnilnika, pri čemer bo čip seveda kompatibilen z AM2 matičnimi ploščami. Podatkov o energetskih potrebah ni, vendar...

29 komentarjev

Prihajata Radeon X1950 PRO in X1650 XT

Daily Tech - Na Daily Tech-u so objavili spisek prihajajočih novosti iz podjetja ATI (ki je, kot najbrž že vsi veste, po novem pod okriljem AMD-ja), med katerimi sta tudi novi grafični jedri RV570 in RV560. Prvo, ki je izdelano v 80 nanometerskem procesu, bo tiktakalo pri 600 megahercih, opremljeno bo z 12 cevovodi in 36 pixel shaderji, na njem pa bo temeljila grafična kartica Radeon X1950 Pro. Drugo jedro bo osnova za Radeon X1650XT, ki bo imel zgolj 8 cevovodov in 24 pixel shader enot.

Po besedah ATI-ja naj bi bil s 256 MB 256 bitnega pomnilnika s frekvenco 1,4 GHz opremljen Radeon X1950 PRO zmogljivejši od nVidiinega GeForce 7900GT, Radeon X1650 XT pa naj bi se konkuriral GeSili 7900GS. Več informacij lahko najdete v izvorni novici na Daily Tech-u.

11 komentarjev

Novosti iz ATI-ja

Slo-Tech - ATI naj bi v drugi polovici letošnjega leta predstavil nove grafične procesorje, in sicer RV505CE, s 64 bitnim pomnilniškim vodilom in frekvenco 350 MHz za najcenejše grafične kartice, v omenjen razred bo spadal tudi RV505LE, ki pa bo imel 128 bitno pomnilniško vodilo in frekvenco 450 MHZ. Predstavljena bosta še RV505 Pro in RV515 Pro.

Poleg tega je vse več informacij tudi o grafičnih čipih srednjega razreda, RV560 in RV570. Oba naj bi tako imela t.i. Composition Engine integrirano v jedro, kar bo olajšalo uporabo dveh grafičnih kartic v CrossFire načinu, vendar naj bi bilo potrebno obe kartici tudi fizično povezati, saj celotna komunikacija med njima ne bo potekala po PCIe vodilu. RV560 bo imel frekvenco jedra 450 MHz, frekvenco pomnilnika 650MHZ, pri širini vodila 128 bitov, RV570 pa naj bi se od njega razlikoval le po širini pomnilniškega vodila, saj bo imel namesto 128 256-bitnega. Poleg običajne RV570 naj bi izdelali tudi različico RV570XT s frekvenco jedra 600 MHz....

23 komentarjev

Nov članek: Jackalovi vodni bloki I.

Slo-Tech - Ker je s hlajenjem računalniških komponent križ, navijanje pa vso stvar samo še poslabša, je iskanje alternativnih rešitev hlajenja vedno bolj popularno. V zadnjem času vedno pogostejše postaja tudi vodno hlajenje. Jackal vas v prvem delu svojega članka Jackalovi vodni bloki seznani s teorijo, zakaj in kako se procesorji in ostale komponente grejejo in kako si poceni izdelati lasten sistem vodnega hlajenja.

20 komentarjev

Ohišje s toplotno cevjo

DWPG - Tip na DWPG.com si je izdelal lastno ohišje iz aluminija. A to ni navadno aluminijasto ohišje. To je omara za računalo z vgrajeno toplotno cevjo. Princip toplotne cevi verjetno že vsi poznate vsaj v osnovi, zato se raje posvetimo celotnemu ohišju.

Iz aluminija je izdelal malce tanjši veliki stolp ("slim big tower") in vanj vgradil svoje komponente. Naredil je hlajenje na princip "heat pipe-a" in zadevo fiksiral. Vse skupaj mu omogoča, da dva Xeon procesorja hladi le z enim ventilatorjem. Pa recite, da se ne izplača! [:D] Tule! Članek je malce premalo podroben, pa tudi kakšna slika več ne bi bila odveč. Ah, ja!

0 komentarjev

1 GHz Duron v ponedeljek?

The inquirer - Po poročanju na theinquirer.net naj bi AMD v ponedeljek predstavil svoj nov 1GHz Duron procesor. Prav tako pa naj bi napovedali ponovno znižanje cen njihovim procesorjem. Če je verjeti napovedim pa naj bi AMD tudi prenehal z dobavo Athlon procesorjev počasnejših od 1GHz. Cena 1GHz Durona še ni znana, prav tako pa se sprašujejo, če novi Duron že bazira na novem Morgan jedru, ki potrebuje za delovanje še manjše napetosti. Pred septembrom pa tudi naj ne bi dočakali novega 1.53GHz Athlon in AthlonMP z 1.4GHz procesorja.

3 komentarji