»

Črtne kode beremo že 35 let

Črtna koda

vir: Wikipedia
ComputerWorld - Danes mineva 35 let, odkar je bil uporabljen prvi laserski čitalec za branje črtne kode. Znameniti dogodek se je zgodil 26. junija 1974 v Marshevem supermarketu v mestu Troy v ameriški zvezni državi Ohio, ko je neka stranka kupila paket 10 žvečilnih gumijev. Za prve patente za črtne kode so sicer prijavljali že od konca 50. let, a same po sebi brez bralnikov niso bile uporabne. Jerome Schwartz ga je kasneje izumil in soustanovil podjetje Symbol Technologies, ki ga je predlani prevzela Motorola. Tehnologija črtnih kod je tako napredovala, da je njihova uporaba danes samoumevna, saj jih imamo na vseh izdelkih. Ocenjujejo, da se vsak dan prebere 10 milijard črtnih kod. Njihova uporaba daleč presega...

30 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - V ponedeljek, 19. maja, si lahko ob 22:15 ogledate zadnjo oddajo Resnične resničnosti pred poletnim premorom. Zadnja oddaja bo, kot se za bolj sončne dneve spodobi, bolj lahkotno obarvana. Posvetili se bomo bizarnim, nenavadnim in neobičajnim platem računalništva. V rubriki igre pa se bomo posvetili hitu letošnje pomladi, četrtemu delu serije GTA.

Vsi, ki boste oddajo zamudili, si jo lahko ogledate od torka naprej v arhivu RTV Slovenija.

9 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - Po kar dveh ponedeljkih premora je jutri, se pravi v ponedeljek, 7. aprila, znova na sporedu oddaja Resnična resničnost. Pred male zaslone ste vabljeni zvečer ob 22:15, najdete pa nas lahko na 2. programu TV Slovenija. Vsi tisti, ki hodite zgodaj spat (ali pa zvečer nimate časa), si lahko v torek ogledate ponovitev ob 13:55, prav tako na 2. programu, oddaja pa bo na voljo tudi v spletnem arhivu RTV Slovenija.

V jutrišnji oddaji se bomo posvetili malo drugačnim računalnikom, torej računalnikom, ki jih ne srečamo na vsaki pisalni mizi. Takšnim, s katerimi lahko jadramo, se z njimi potapljamo, jih vgrajujemo v avte, jih mečemo po tleh, polivamo z vodo, z njimi kolesarimo, beležimo stanje v skladiščih, izpostavljamo mrazu, vročini, pospeškom, vlagi in še kakšni naravni ali umetni ujmi. Vsem nejevernim Tomažem pa bomo pokazali, da smemo tovrstne računalnike "mučiti" tudi v praksi in da ne gre le za visoko leteče besede proizvajalcev, ki se izkažejo kot laž takoj, ko jih preizkusimo z...

4 komentarji

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - V ponedeljek zvečer ste zopet vabljeni pred male zaslone. Kot vsak drugi teden bo na sporedu oddaja Resnična resničnost. V tokratni oddaji se bomo sprehodili po podatkovnih zbirkah, nekaj besed pa namenili tudi varnosti podatkov, tako v zbirkah kot tudi doma.

Naša ekipa se je sprehajala po sejmu CeBit in na njem našla marsikaj zanimivega, čeprav je novosti precej manj kot prejšnja leta, tako da raport s sejma ne bo izostal. Spregovorili bomo tudi o zbirkah podatkov, ki jih ima država: pogledali bomo kaj za povprečnega državljana pomeni skupna zbirka za celotno državno upravo, kako bo zagotovljena varnost teh podatkov in kdo vse bo lahko razpolagal z njimi.

Podatki so pogosto v nevarnosti tudi pri nas doma: vdor v slabo zaščiteno brezžično omrežje lahko dandanašnji izvede skoraj vsak. Prikazali bomo postopek vdiranja v omrežje in pokazali, kako se pred tovrstnimi vdori zaščitimo. Da je spletna kamera lahko tudi priročen čitalnik črtne kode, ne ve vsak: programov, ki to...

6 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - Danes zvečer ste vsi ponovno lepo vabljeni pred male zaslone, saj je znova na sporedu oddaja Resnična resničnost. Ogledate si jo lahko na drugem programu TV Slovenija ob 22:15, vsi, ki danes nimate časa, pa si jo lahko ogledate tudi jutri ob 14:45, prav tako na TV Slovenija 2.

Oddaje smo se tokrat lotili nekoliko drugače - kako, naj ostane presenečenje. Posvetili smo se predvsem operacijskim sistemom. Pokazali bomo, kako delujejo, kakšne so prednosti in slabosti najbolj priljubljenih OSov in katere operacijske sisteme uporabljamo v mobilnih napravah. Seveda nismo zanemarili tudi virtualnih strojev, emulatorjev in OSov, ki jih poganjamo na daljavo.

V rubriki igre si lahko ogledate, kaj novega nam ta mesec ponuja igričarska industrija, medtem ko bodo novice tokrat jabolčne: s kamerami smo prisostvovali slovenski predstavitvi najnovejšega Applovega prenosnika, MacBooka Air.

Vabljeni!

67 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - 14 dni je mimo, kar pomeni, da bo danes zvečer ponovno na sporedu Resnična resničnost. Pred male zaslone, naravnane na drugi program nacionalke, ste vabljeni četrt čez deseto zvečer, torej ob 22:15. Ponovitev oddaje bo v torek ob 13:15, oddaja pa bo seveda na voljo tudi v arhivu RTV Slovenija, tako da si jo lahko preko spleta ogledate, ko vam najbolj ustreza.

Tokrat bomo v oddaji predstavili področje animacije. Pokazali bomo, kako se sodobna tehnologija uporablja v animacijskih studiih ter kakšna programska in strojna orodja se uporabljajo za izdelavo animacij. Pogledali smo tudi v zakulisje oddaje Hribar in preverili, kako se rodijo animirani liki naših politikov v oddaji.

V Linux kotičku bomo pokazali, da lahko zelo dobro risanko tudi brez drage opreme naredimo kar sami. Sprehod po novostih iz sveta iger seveda ne bo izostal, v novicah pa bomo predstavili dogajanje na nedavno končanem sejmu Mobile World Congress v Barceloni.

Vabljeni k ogledu!

18 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - Ekipa Resnične resničnosti se bo danes zvečer podala v šolske klopi. Približujejo se namreč informativni dnevi in tudi na področju računalništva ter informatike je izbira med programi velika.

Sprehodili se bomo po različnih srednjih šolah in fakultetah s področja IT-ja ter razkrili, kako na njih poteka pedagoški proces. V rubriki strojna oprema bomo predstavili nekaj sodobnih didaktičnih pripomočkov, medtem ko bomo v okviru rubrike Linux pokazali, kako se skozi igre lahko tudi nekaj naučimo. Sprehod po najnovejših zabavnih naslovih in novostih iz sveta računalništva seveda ne bo izostal.

Vse to in še več vas čaka danes, 4.2.2008, ob 22:15 na drugem programu TV Slovenija. Vsi, ki jim današnji termin ne ustreza, pa so pred male zaslone vabljeni v torek zjutraj ob 8:25. Oddajo si boste seveda lahko ogledali tudi v arhivu RTV Slovenija.

Vabljeni k ogledu!

19 komentarjev

Resnična resničnost 121.

Slo-Tech - Danes, torej v torek, 18.05 boste (če boste pridni) na prvem programu TV Slovenija uzrli novo izdajo oddaje Resnična resničnost. Ponovitev pa bo pozno zvečer ob 0.25 na taistem programu.

Tokrat bomo za začetek pogledali kako deluje virtualni studio, ki smo ga v oddaji prvič uporabili prejšnjič (nenagradno vprašanje kdo je na sliki in kaj počne?). A ne spreminja se le nastajanje oddaj, temveč tudi njihova dostava. O novih smernicah smo se pogovarjali s šefetom inoviranja v BBC New media department. Za nameček pa bomo razkrili, da imamo zdaj tudi na nacionalki čisto prave podcaste (no pa je šel suspenz po gobe).

V drugem delu oddaje se bomo posvetili ženskam, saj bodo naslednji dan praznovale. Ne pozabite mamam, tetam, puncam in babicam kupit rožic, ali pa elektronski nakit, ki ga bomo pokazali v strojnem kotičku! Poleg nakita pa bo Vesna pobrskala po straneh namenjenih predvsem ženskam, Gašper pa ... no oglejte si sami!


54 komentarjev

Še enkrat o brezžičnih omrežjih

The Register - Če me spomin ne vara, sem že vsaj trikrat pisal o varnosti brezžičnih omrežij. Ponavadi je bilo govora o velikem potencialu, vendar preslabo zagotovljeni varnosti.

Sedaj pa je 20 IT vodilnih managerjev, ki jih je na konferenco v London povabil Defcom, prišlo do sledečih zaključkov:
  • Brezžična omrežja bodo v treh do petih letih podobno varna kot sedanji LAN-i
  • Glavni razlog za slabo razširjenost je še vedno pomanjkanje varnosti
  • Rast prodaje naj bi letos dosegla 73%
To je samo nekaj povzetkov, ki so jih sprejeli. Več pa najdete tukaj.

0 komentarjev

Raport

Jaz - Hm, hm, dva članka v enem dnevu. Not gud, se mi boste še razvadili. No, ne gre za nič resnega, le raport z AMD seminarja, ki sem se ga udeležil včeraj. Predavanje je vodil gospod Raz Sabhani iz AMDja, pokazali pa so nam tudi 1.2GHz TBird mašino, ki je uporabljala DDR pomnilnik. No, dokaj zanimiva prireditev, v raportu pa lahko preberete moje osebne vtise, komentar na AMDjeve načrte za prihodnost, odgovore na vprašanja, ki sem jih zastavil gospodu Razu in tako naprej... Prijetno 5 minutno branje (vsaj upam).

4 komentarji