»

Kiberpipa vabi

Utrinek z enega izmed VIP večerov

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je naokrog in spet vas čakajo nove vsebine v Kiberpipi. V torek vam bo Domen Grabec predstavil kako s pomočjo spletne kamere, nekaj odprte kode, poznavanja DirectX knjižnice in znanja programiranja doživite izboljšano izkušnjo virtualnih 3D svetov. V sredo vas vabimo na spletni seminar podjetja Adaptivepath, kjer boste v 16 korakih izvedeli kako postati uporabniku bolj prijazna organizacija, v četrtek pa bo Janez Škrabec predstavil svoje poglede na podjetniške poti in inovativnost. Poleg tega se lahko vsak dan oglasite v Kiberpipi in se poigrate z računalniki iz Kiberpipinega računalniškega muzeja, na brezplačno brskanje po spletu ali kar tako na klepet.

Na Pipinem odprtem terminu...

5 komentarjev

Na Marsu odkrit metan

Koncentracija metana na Marsu

vir: NASA
NASA - NASA je včeraj zvečer po našem času na tiskovni konferenci objavila, da je našla prve neizpodbitne dokaze za vsebnost metana v Marsovi atmosferi. To pomeni, pravijo, da je planet zagotovo biološko ali geološko aktiven.

Odkritje je uspelo astronomom z infrardečim teleskopom na gori Mauna Kea na Havajih in s teleksopom W.M. Keck, ki prav tako leži na Havajih. Po večletnem opazovanju Marsa so odkrili tri absorpcijske trakove v spektru, ki skupaj nedvoumno dokazujejo prisotnost metana. Ker se metan hitro uniči v Marsovski atmosferi, odkritja nenadnih povečanj njegove koncentracije leta 2003 kažejo, da na Marsu zagotovo poteka nek proces, ki skrbi za njegovo nastajanje ali sproščanje.

...

18 komentarjev

Kamera za gledanje skozi oblačila

BBC - Podjetje ThruVision je predstavilo pasivno kamero T5000, ki s pomočjo sprejemanja tim. terahertz žarkov oz. T-žarkov omogoča gledanje "skozi" obleko posameznika iz razdalje 25 metrov.

Gre za elektromagnetno sevanje v spektru med 300 GHz in 3 THz, ki ga oddajajo vsi objekti toplejši od -263 stopinj C in seveda tudi ljudje. Tehnologijo sprejemanja T-žarkov sicer uporabljajo astronomi pri opazovanju vesolja.

Kamera podjetja ThruVision omogoča opazovanje ali ima oseba pod obleko kakšen skrit predmet, kamera sama pa naj ne bi omogočala opazovanja anatomskih podrobnosti osebe.

18 komentarjev

Odpovedala Hubblova primarna kamera

BreitBart - NASA je včeraj sporočila, da je Hubblova primarna kamera prenehala delovati in da ni upanja, da bi lahko popolnoma obnovili njeno funkcionalnost.

Gre se za ACS, to je kamero, ki je bila sposobna opazovati svetlobo, vse od ultravijoličnega do skoraj infrardečega dela spektra. Kot pravijo astronomi, je bil ta instrument daleč najbolj uporabljan med vsemi, ki so nameščeni na teleskopu. Nasini znanstveniki sicer pravijo da bodo nekaj funkcionalnosti kamere lahko obnovili, toda to nikakor ne bo več kot ena tretjina celotne prejšnje funkcionalnosti. Astronomi pravijo, da bodo sicer lahko nadaljevali z opazovanji z uporabo drugih...

21 komentarjev

Elektromagnetna sevanja v Sloveniji

Slo-Tech - Na Radiu Slovenija bodo v torek 1.3.2005 v oddaji Intelekta od 9.30 do 11.00 govorili o elektromagnetnih sevanjih (EMS) v Sloveniji.
Redki so posamezniki, ki ne bi vsak dan uporabljali prenosnih telefonov, večina od nas pa tudi gleda televizijo in posluša radio, uporablja osebne računalnike, komunikacijsko polje posameznika v družbi pa se je odprlo do te mere, da smo lahko na dosegu praktično vsako minuto dneva. Antene v naših prenosnih telefonih, bazne postaje prenosne telefonije, daljnovodi, radarski sistemi in različni gospodinjski aparati so prisotni v večji meri kot nekoč.
Kaj torej so elektromagnetna sevanja in kakšen vpliv imajo na človeški organizem ter bivalno okolje?

Mnenja o tej temi v strokovnih, političnih in industrijskih krogih se močno razhajajo. Absorbcija določenih elektromagnetnih valov povzoroča toplolotno segrevanje organizma. Pavšalni in prestrokovni odgovori dvom javnosti velikokrat še povečujejo... Po kakšnih ključih se postavljajo različne antene in...

14 komentarjev