»

Izšel Safari 3.2

Apple - Apple je včeraj izdal novo različico svojega spletnega brskalnika, Safari 3.2. V njej je zakrpal ducat varnostnih pomanjkljivosti, zato Apple svetuje, da novo verzijo obravnavajo kot kritični varnostni popravek in namestijo vsi uporabniki Safarija. Na voljo je za operacijske sisteme Windows XP, Vista, Mac OS X 10.5 Leopard in Mac OS X 10.4 Tiger. Seznam popravkov in izboljšav je na Applovih straneh. Klik!

8 komentarjev

Ognjeni napad na Okna

Slashdot - Z Nove Zelandije je pravkar prišla novica, da je Adam Boileau izdal orodje, ki zna brez uporabe gesla odkleniti računalnik z operacijskim sistemom Windows XP. Potrebujete računalo, ki poganja Linux, ter port Firewire, preko katerega povežete računalnika. Od tu naprej je delo lahko, saj mora program samo še onesposobiti določene varnostne algoritme pomnilnika, ter vam s tem omogočiti popoln dostop do operacijskega sistema "napadenega" računalnika.

Varnostna luknja, ki jo program izkorišča je znana že od leta 2006, vendar se Microsoftu verjetno ni zdela preveč pomembna. Pred njo se lahko zavarujete sami in sicer tako, da enostavno onemogočite port Firewire ali pa namestite drug operacijski sistem.

51 komentarjev

Varnostna luknja v letalu?

Boeing 787

vir: Wired News
Wired News - Pri letalu znane letalske družbe Boeing, je bila odkrita kritična varnostna luknja, s pomočjo katere je lahko vsak potnik dobil dostop do nadzorne plošče. Problem je nastal zaradi internetne povezave, namenjene internetnemu priključku za potnike, ki ima dostop do nadzorne plošče, navigacijskega in komunikacijskega sistema ter do podatkov o zamudah zvezne letalske administracije. Natančneje gre za model Boeing 787.

Kot so povedali pri družbi Boeing, so se problema resno lotili, saj so že zasnovali rešitev, ki jo bodo kmalu lahko tudi že preizkusili. Sprejeli so še 800 naročil za isti model, vendar zvezna letalska administracija želi, da se napaka odpravi preden...

26 komentarjev

Varnostna luknja v večini HP in Compaq prenosnikov

Slashdot - Strokovnjak za varnost pod vzdevkom "porkythepig", je objavil kodo za napad na HP in Compaq prenosnike. Exploit izkorišča ActiveX v HP-jevem programu za posodobitve, s čimer omogoči napadalcu dostop do Windows kernel modulov, kar lahko povzroči neodzivnost sistema ali pa z malo truda prevzame nadzor nad njim.

Prav tako je prejšnji teden "porkythepig" objavil kopico varnostnih pomankljivosti v HP in Compaq prenosnikih, za katere pa je HP že izdal popravke.

Vir

11 komentarjev

Varnostna luknja v .Mac

.Mac

vir: Slashdot
Slashdot - Slashdot poroča, da je bila najdena majhna, a pomembna varnostna luknja v Applovem servisu .Mac, točneje, v t.i. iDisku. Problem je v dejstvu, da se ni mogoče odjaviti, ko uporabnik dostopa oddaljeno do svojih datotek preko spletnega brskalnika. V tem primeru lahko kdorkoli kasneje dostopi do tega iDiska samo s preprostim klikom na povezavo v zgodovini brskalnika. Zatem se dajo datoteke preprosto prenašati ter brisati.

Zaenkrat pri Applu še niso podali nobenega odgovora, tudi sporočilo o problemu na Apple forumih je bilo zbrisano brez obrazložitve.

21 komentarjev

Lažni MS popravek

Tech Seekers - Na spletnih straneh so se pojavila opozorila, da po internetu kroži virus, pod pretvezo, da je Microsoftov popravek za operacijski sistem Windows. Zamašil naj bi varnostne luknje v programih Internet Explorer, Outlook ter Outlook Express, kot tudi pet novih varnostnih lukenj v samih Oknih. Poleg obvestila o popravku boste zraven dobili še navodila za namestitev popravka ter Microsoftovo zahvalo, da uporabljate njihove izdelke. Več si preberite na tem naslovu.

5 komentarjev

Microsoft Media Player za Linux

The inquirer - Microsoft je zadolžil InterVideo za prenos znanega Media Playerja na operacijski sistem GNU/Linux. Intervideo je znan po predvajanliku WinDVD, ki pa je pisan le za Windows operacijske sisteme. Vendar pa Microsoft ne bo prenesel Media Playerja na osebne računalnike z Linux operacijskimi sistemi, ampak le na naprave, na katerih teče Linux (DVD komponente, ...). To je veliko priznanje Microsofta, da Linux obstaja in da se oni tega dobro zavedajo. Verjetno se sprašujete, zakaj se je Microsoft sploh odločil za to potezo. Ozadje tega je DRM (Digital Rights Management), saj bo Microsoft poskušal zaračunati majhno ceno Hollywoodu za vsak film, posnetek, ki bo šel skozi ta sistem overjanja pravic.

Več o tem si preberite tukaj, tukaj, tukaj in še tu [:D].

5 komentarjev

Ethernet : Firewire

Tweak Town - Na TweakTown-u so se vprašali, če lahko vedno bolj razširjen in hiter Firewire zamenja že malce ostareli in precej počasnejši 10/100 Ethernet.

V njihovem članku predebatirajo prednosti in slabosti Firewirea, ga preizkusijo in se vprašajo, kako je s podprtostjo v operacijskih sistemih. Kaj so glavne ugotovitve? Firewire je hitrejši, toda Windows9x ne izkoristijo vseh prednosti, preprostejša je povezava, toda na račun precej krajših kablov.


Preberite si tudi članek o Ethernetu na Slo-Techu.

0 komentarjev

Microsoft ma vas rad

Microsoft - Očitno nas radi tudi pri Microsoftu malce razvajajo, saj na svojih straneh ponujajo kar nekaj različnih orodij, ki nam lahko še kako olajšajo delo z (Microsoftovim) operacijskim sistemom. Tokrat so nas M$-jevci razveselili z orodjem, ki preskenira operacijska sistema Windows NT 4.0 Workstation in Windows 2000 Professional, ter vam poroča o morebitnih varnostnih nadgradnjah (security patches), ki bi vam utegnile koristiti, "šibkih" passwordov (tukaj Micorosoft gotovo misli na gesla, ki se jih lahko ugani - npr. besede v slovarjih), ter še o kakšnih koristnih stvareh.

3 komentarji