»

Asus Ares v sliki

Konceptna slika kartice

vir: Expreview.com
Expreview.com - Pred mesecem dni smo poročali, da Asus namerava z novimi Radeoni slediti svojemu preteklemu trendu, ko so izdali posebno različico GeForce GTX 295, poimenovano Mars. Običajen GeForce GTX 295 namreč v primerjavi z najhitrejšim enojedrnim GeForce GTX 285 uporablja nekoliko počasnejši jedri, a ne v primeru kartice Mars. Ker so podobno taktiko ubrali tudi pri AMDju za Radeon HD 5970, pri Asusu menijo, da je tukaj še prostor za izboljšave.

Za razliko do Marsa, Ares, kot bo znana posebna izdaja Radeona HD 5970, ne bo sendvič izvedba, saj bosta obe jedri na isti tiskanini. Kartica, del Asusove serije Republic of Gamers, bo tako uporabljala posebni jedri s frekvenco 850 MHz in nižjo porabo na račun manjšega puščanja toka ter...

32 komentarjev

MSI HAWK

vir: Guru 3D
Guru 3D - Po svoji seriji Lightning, v kateri imajo grafične kartice močno izboljšano napajalno vezje, MSI zdaj predstavlja še nekoliko dostopnejšo serijo grafičnih kartic, pri katerih so med zasnovo imeli v mislih predvsem navijalce. Prva izmed grafičnih kartic iz serije HAWK bo Radeon HD 5770, ki bo po vsej verjetnosti na trg prišla že tovarniško nekoliko navita. A višanje frekvenc se za večino lastnikov verjetno ne bo ustavilo tam, saj bo za boljše dosežke poskrbel nov hladilnik z dvema ventilatorjema in tremi toplotnimi cevkami.

Nabor komponent, ki bodo grafično kartico sestavljale, bo podobno kot pri seriji Lightning vrhunski, a vseeno ne tako obsežen, torej ne moremo pričakovati 10 ali več-faznega napajanja. Spremenjeno glede...

7 komentarjev

Primerjava starega in novega Radeona HD 5770

Gosta rebra z masivno toplotno cevko

vir: Expreview.com
Expreview.com - Tekom preteklega tedna smo poročali o novi reviziji ATIjeve ugodne grafične kartice, Radeona HD 5770. Glavna, oz. kar edina, sprememba je uporaba drugega hladilnika. Kot smo predvidevali v novici sta tiskanini popolnoma enaki, razen nekoliko drugačne ene izmed tuljav, pravilno pa je bilo tudi ugotovljeno, da se v mnogo gostejših hladilnih rebrih skriva toplotna cevka. Ta je res masivna, s premerom kar 8 mm, vseeno pa ima nov hladilnik v primerjavi s starim eno pomanjkljivost - vroč zrak pusti v ohišju in ga ne izpljune iz ohišja skozi PCI ščit. Oba Radeona, oz. raje hladilnika, so primerjali pri ExPreview. Primerjava zmogljivosti bi bila zaradi popolnoma enakih specifikacij nesmiselna,...

9 komentarjev

EU bi poenotila glasnost MP3-predvajalnikov

TG Daily - Evropska unija predlaga, da bi imeli MP3-predvajalniki, ki so naprodaj na Stari celini, enotno nastavitev glasnosti predvajanja. Kot pravi evropska komisarka za varstvo potrošnikov Meglena Kuneva, uporabniki mnogokrat nastavijo glasnost na nivo, ki jim škoduje. Problematični naj bi bili predvsem mladi, katerim preglasno bobni iz slušalk več ur tedensko. Po novem naj bi bilo iz naprav še vedno moč iztisniti škodljive jakosti, le da bo uporabnik opozorjen na nevarnost.

Kuneva dodaja, da je izpostavljenost zvoku nad 80 dB smiselno omejiti na 40 ur tedensko, desetkrat glasnejši zvok z 89 dB pa le še na 5 ur tedensko. Preden se bo na tem področju še kaj premaknilo, bo trajalo, saj si CENELC za take reči vzame 24 mesecev časa, a začetki so tu.

110 komentarjev

Hladilnik ramov s peltierjem

vir: Hexus
Hexus - Peltier (več o njem lahko preberite v našem članku) sicer ne spada med najnovejše pogruntavščine na področju hlajenja računalniških komponent, poleg tega je zaradi svojega delovanja in potrebe po odvajanju toplote postal vse manj prisoten v repertoarju računalniških navdušencev. Kljub temu so se na spletni strani Hexus.net dokopali do slik Corsairovega hladilnika za pomnilniške module, ki poleg ogromnega vodnega bloka skriva v sebi tudi omenjen peltier.

Poslanstvo hladilnika je povsem jasno: na račun nižjih temperatur doseči višje frekvence in posledično boljše rezultate. Zaenkrat še ni informacij ne o imenu novega hladilnika, ne o (morebitni) uradni predstavitvi. Več o tem si lahko preberete na Hexus.net

19 komentarjev

Novi SoundBlaster Audigy 4 Pro

Slo-Tech - Vsi smo se spraševali kaj se dogaja v laboratorijih Creativa, ko so nazadnje izdali SB Audigy 2 ZS Pro Platinum, nakar je bila kar nekaj časa tišina. In končno jim je uspelo splaviti novo zvočno kartico tokrat je njeno ime Audigy 4 Pro. Tukaj se poraja vprašanje zakaj ne 3? V osnovi je zelo podobna Audigy 2 ZS vendat njena občutna razlika je pri dinamičnem obsegu 192KHz/24-bit stereo, kateri je pri starejši kartici deloval pri 107dB pri 4 Pro pa pri 113dB.

Več tehničnih lastnosti si lahko pogledate na tej povezavi.

Trenutno moramo pa počakati se na kakšen test, da vidimo kako se obnese v praksi.

14 komentarjev

Novi super-tihi ArctiCooler

Agilent - Agilent Technologies, podjetje, ki je za HP razvilo originalnega Orba, zadnje čase pa znano predvsem po fantomskem Socket ArctiCoolerjem, ki ga vsi srečneži, ki so ga imeli v rokah hvalijo na pretek, je najavilo novi hladilnik v seriji CA ( Socket 370/A hladilniki ). Glavna odlika novega hladilnika bo izredna tihost pri sprejemljivi sposobnosti hlajenja: glasnost malčka je le 26dB, kar je precej manj, v primerjavi s prej omenjenim hladilnikom, ki se je drl pri 30dB ( Chrome Orb 29dB ). Več zaenkrat ni znano, razen še mogoče cene, ki naj bi znašala 6$ v velikih količinah, kar nam seveda ne pove veliko. Verjetno bomo morali počakati še nekaj časa in upajmo, da se bo tega dejansko dalo kupiti!

2 komentarja