»

Na Xperio X10 prihaja Gingerbread

Xperia X10

vir: engadget
engadget - Konec lanskega leta so pri Sony Ericsson sporočili, da Xperia X10, njihov prvi z Androidom opremljen mobilni telefon, ne bo dobil niti Androida 2.2, kaj šele kasnejših različic. Obenem so sporočili, da je Android 2.1 oz. Eclair, preoblečen v njihov vmesnik Rachael, tako ali tako boljši od FroYa. Star slovenski pogovor pove, da se zarečenega kruha poje največ, kar se je tudi tokrat potrdilo. Pri Sony Ericsson so na blogu namreč objavili, da bo najverjetneje v začetku poletja Xperia X10 prejela nadgradnjo kar na trenutno najnovejšo različico Androida, 2.3.3 oz. Gingerbread. Nadgradnja naj bi se zgodila ob...

11 komentarjev

SenseUI na Nexus One

engadget - Ni skrivnost, da je HTC-jev prihajajoči mobilni telefon z imenom Desire praktično enak Googlovemu Nexus One z nekaj malimi razlikami. Namesto kroglice ima Desire optični sledilnik, dodatni štirje navigacijski gumbi pa so fizične izvedbe namesto kapacitivne v sklopu zaslona, kot na Nexus One. Tem kozmetičnim razlikam je treba dodati še eno, saj bo na HTC Desire Android 2.1 preoblečen v za HTC običajen SenseUI.

Logično je sklepanje, da je s skoraj enakim specifikacijami telefona prenos SenseUI tudi na Nexus One dokaj trivialno opravilo, kar se je izkazalo za resnično. Potrebna je bila zgolj namestitev pobeglega ROMa s HTC Desire in tudi Nexus One je zasijal preoblečen v SenseUI. Skupaj z beta različico pride tudi podpora Flash 10.1, ki...

15 komentarjev

Mobile World Congress 2010 se začenja

Mobile World Congress

Heise - Danes se v Barceloni začenja Mobile World Congress 2010. Na sejmu se bodo do četrtka družili proizvajalci, prodajalci, kupci in občudovalci mobilnih telefonov, pametnih telefonov in njihovih pritiklin. Prireditelj GSM Association pričakuje okrog 47.000 obiskovalcev, kolikor jih je v Katalonijo pripotovalo tudi lani, in 1300 razstavljavcev. Kongresni del programa bo nudil vrsto zanimivih predavanj in seminarjev na teme, kot so plačevanje z mobilniki, zabava, oglaševanje na mobilnikih, aplikacije za pametne telefone in tudi infrastruktura in razvoj omrežij nove generacije.

Prireditev je za obiskovalce drag hec, saj vstopnice za sejmišče stanejo 600 evrov, obiskovalci predavanj pa bodo odšteli vsaj 2100 evrov. O...

16 komentarjev

Nokia N900 postaja PlayStation, Android na XPerii X1

engadget - Nokia je s svojim najzmogljivejšim modelom N900 mnogim hobi hekerjem, ki radi eksperimentirajo s sicer nepodprtimi operacijskimi sistemi in podobnimi projekti, naredila levjo uslugo. Po zagonu Androida in OS Xa na mobilnem telefonu, ki sicer za delovanje izkorišča Maemo, je zdaj Poljaku Tomaszu Sterni uspelo do delovanja pripraviti tudi Sonyjev Sixaxis igralni plošček za PlayStation.

Za to je moral Tomazs na novo prevesti kernel, saj je neposredno vanj dodal podporo za igralne palice in njim podobnim krmilnikom ter običajnim miškam. Sixaxis, ki je sicer namenjen za uporabo s PlayStation 3, na srečo s konzolo komunicira prek standardnega protokola Bluetooth, torej je poleg modificiranega kernela za uporabo potrebno le vklopiti Bluetooth...

37 komentarjev

Prodaja pametnih mobilnih telefonov še vedno raste

vir: TG Daily
TG Daily - Globalna finančna kriza ni prizanesla tudi trgu mobilnih telefonov, saj je skupna svetovna prodaja v prvi četrtini letos upadla za 8,6 % na 269,1 milijona prodanih kosov v primerjavi s prvo četrtino leta 2008 (podobno se bo verjetno dogajalo tudi v prihodnje), prav nič pa očitno ne ustavi bolj pametnih mobilnikov, saj je njihova prodaja spet narasla. Z 12,7 procentnim dvigom prodaje jih je bilo odposlanih kar 36,4 milijone. Skupno ima primat v rokah še vedno Nokia, s 36,2 % deležem, sledita pa ji Samsung in LG (ki močno peša na področju pametnih telefonov), na četrto mesto pa se je prebila Motorola, ki je prehitela Sony Ericsson. Delež prodaje pametnih mobilnikov je tokrat znašal 13,5 %, kar je 2,5 % več kot leto poprej. Glavni krivec za dvig sta iPhone in RIMova serija Blackberry, saj naj bi bila za uspeh...

17 komentarjev

Morda obstaja možnost za Sony Ericsson PlayStation mobilnik

X-Bit Labs - Sony Ericsson je zadnje čase vse prej kot na zeleni veji. Težave imajo z zaslužkom, v prodajalnah pa nimajo nobenega pametnega telefona. Letos sicer načrtujejo izid dveh takšnih telefonov, tretji pa prihaja naslednje leto, vsak izmed treh pa bo uporabljal svoj operacijski sistem - Symbian, Windows Mobile in Android. Rešitev za slabe prodajne številke bi bil lahko igračarski mobilnik, ki bi se ponašal z logotipom PlayStation, podobno kot znamki Walkman na glasbenih in Cybershot na fotografskih Sony Ericsson mobilnikih. Po besedah predsednika Sony Ericssona za to obstaja možnost, čeprav je Sony nekaj časa nazaj povedal, da bi mobilnik iz družine PlayStation izdelali sami, če bi to sploh želeli. Vseeno so pri Sony Ericsson samozavestni, da so njihovi aparati dovolj dobri, da bi lahko nosili znamko PlayStation, a le, ko bo strojna oprema dovolj zmogljiva. Trenutno naj bi bil prav to trn v peti razvijalcev, saj klasične mobilne platfrome ne omogočajo dovoljšnih zmogljivosti za osupljive...

4 komentarji

Prihaja HTC Magic, Sony Ericsson brez Androida

engadget - T-Mobile-ov G1, prvi mobilnik, na katerem teče Android, bo končno dobil množic vrednega naslednika. HTC Magic (oz. T-Mobile G2), na katerem bo tekel kolaček, je na voljo za prednaročilo pri Vodafone-u v Združenem Kraljestvu. Za 30 funtov mesečne naročnine bo aparat popolnoma zastonj, fizično pa bo na voljo 5. maja.

Obenem so pri Sony Ericssonu najavili, da ne razmišljajo o aparatu, na katerem bi tekel Googlov Android. Čeprav pravijo, da je to zelo pomemben operacijski sistem in da je izdelava telefona, na katerem bo tekel, skorajda nujna, zaenkrat še nimajo načrtov za izdelavo. Verjetno je to posledica zelo slabih poslovnih rezultatov (sredi prejšnega leta so povedali, da skorajda niso imeli dobička v prvi polovici leta 2008), saj so tak telefon že napovedali za letošnje leto.

16 komentarjev

Windows Mobile 6.5 prihaja

Predogled Windows Mobile 6.5

vir: CNet
Microsoft - Microsoft je včeraj na uradni predstavitvi pokazal, kako bo izgledala nova različica njihovega operacijskega sistema Windows Mobile. Najbolj oglaševana novost različice 6.5 je seveda sveže izšel My Phone, brezplačna storitev, ki omogoča izdelavo varnostne kopije podatkov na mobilniku na internetu in avtomatsko sinhronizacijo. Druga novost bo Windows Marketplace, ki bo glavno vozlišče za iskanje, brskanje in kupovanje aplikacij za telefon, nekakšen konkurent...

50 komentarjev

Sony Ericsson se je predal Windows Mobile

engadget - Od 11. do 14. Februarja bo v Barceloni The Mobile World Congress 2008. Nekateri proizvajalci pa so pohiteli s svojimi prvimi predstavitvami in med drugimi je Sony Ericsson najavil prihod mobilnika, ki bo po obliki podoben Nokiinemu Navigatorju, toda precej manjših dimenzij. Poimenovali so ga XPERIA X1.

Nekaj karakteristik: velikost: 110 x 53 x 16.7 mm, masa 145 g; omrežja: GSM/GPRS/EDGE in pa UMTS/HSDPA/HSUPA; zaslon: 800 x 480 pikslov; povezljivost: Bluetooth, USB, WLAN, aGPS in fotoaparat s 3,2 mega pikslov. Mobilnik bo uporabljal Windows Mobile operacijski sistem in vse, kar sodi zraven (pisarniški paket, brskalnik in večpredstavni predvajalnik).

Sony Ericsson bo prav tako ohranil svojo 'P' serijo, ki uporablja UIQ...

27 komentarjev

Kitajci prekinili poganja z Applom (iPhone)

Delo - Kitajski mobilni operater China Mobile je sporočil, da je zaradi preostrih pogojev prekinil pogajanja s podjetjem Apple, ki skuša z mobilnikom iPhone prodreti na največji trg mobilnih naročnikov, poroča Delo.si.

Kitajski mobilni trg je imel novembra lani 522 milijonov naročnikov, od tega jih 363 milijonov uporablja operaterja China Mobile.

Mimogrede; prvi mož Appla Steve Jobs bo danes ob 18. uri po našem času predstavil nove izdelke na januarskem sejmu Macworld.

17 komentarjev

Ljubljana in Maribor pokrita s Si.mobil UMTS signalom

Monitor - Naš drugi mobilni operater je 10. septembra zagnal svoje UMTS omrežje, ki za zdaj pokriva Ljubljano in Maribor, signal pa lahko ulovite tudi v Kranju, Kopru, Novi Gorici in Novem mestu. Sistem je nadgrajen na HSDPA, ki v optimalnih pogojih omogoča prenos do 3,6 Mbps.

Si.mobil je v boj krenil zelo agresivno. Z UMTS signalom ima pokritega približno 25 % prebivalstva, tretjina njegovih mobilnikov v prodaji pa že podpira UMTS. Novi paradni konji bodo Sony Ericsson P1 in Vodafone Mobile Connect Card, ki podpirata hitrosti HSDPA. Prav tako bodo kmalu ponudili Huawei USB modeme, ki jih že ponuja Mobitel. Razlikovali se bodo le v natisnjenem logotipu in prilagojeni programski opremi.

Hkrati je napovedana tudi prenova Vodafone live! portala, ki bo med drugim ponujal vsebine za UMTS mobilnike.

Vir

16 komentarjev

3GSM World Congress od danes v Barceloni

Slo-Tech - Danes se je v Barceloni začel najpomembnejši svetovni dogodek v svetu mobilnih telekomunikacij - 3GSM World Congress. Letošnji kongres je namenjen predvsem mobilnim servisom za prenos podatkov, kot so mobilno deskanje po spletu, pretok digitalne glasbe in mobilne igre. Ti servisi naj bi predstavljali zlato jamo za operaterje mobilne telefonije, a zaenkrat še niso povsem zaživeli med uporabniki zaradi premajhne razširjenosti tretje generacije mobilnih omrežij.

Kot poroča The Inquirer, je britanski mobilni operater O2 zato že pozval evropske regulatorje, da za redko poseljena območja operaterjem dovolijo uporabo frekvenčnega spektra, ki je sicer rezerviran za drugo generacijo mobilnih omrežij (gsm), tudi za omrežja tretje generacije (3G). Na ta način bi se operaterji izognili gradnji novih baznih postaj, zmanjšala pa naj bi se tudi mobilna ločnica med prebivalci urbanih naselij in odmaknjenega podeželja, ki zaenkrat ne morejo uporabljati omrežja 3G. Kot prvi naj bi se O2-jevi...

14 komentarjev

"Umiranje" analognih fotoaparatov?

golem.de - Malce zatem, ko je Kodak objavil nov CCD senzor KAF-39000 s kar 39 milijoni pikslov, ter KAF-31600 s 31,6 milijoni pikslov, se je že pojavila napoved kamer s tem senzorjem. PhaseOne bo svoji dve novi kameri P-45 (39 milijonov pikslov) in P-30 (31,6 milijonov pikslov) začel prodajati naslednji mesec.

Izumiranje analognega se bo očitno nadaljevalo še v zadnjih profesionalnih utrdbah analognega. Umiranje da, izumrtje ne. Analogno bo verjetno ostalo v domeni ljubiteljev klasike in umetniške fotografije.

Direktna primerjava digitalnega z analognim klasičnim 35mm filmom ni možna, saj analogni nima "pikslov". Dodaten problem je zajem sivin in barv ter kontrasta, ki pri analognem fotografiranju po mnenju večine krepko prekaša digitalnega. Poenostavljeno računsko gledano, povprečna analogna fotografija dosega nekje do 16 mega pikslov, boljši tudi do 20 mega pikslov, kar ocenjuje tudi HP. Seveda obstajajo tudi trditve, da klasičen film dejansko zmore veliko več: 50 mega pisklov.

79 komentarjev