»

Amazon Prime Music bo ponujal predvajanje glasbe prek interneta

Slo-Tech - Amazon se je odločil podati v bitko za poslušalce glasbe prek interneta (streaming), kjer za zdaj primat prepričljivo držijo Spotify, Netflix, Deezer, Rdio. Odslej je, sprva v ZDA, kasneje pa tudi drugod, naročnikom storitve Amazon Prime brezplačno dostopen Prime Music.

A ni vse zlato, kar se sveti. Naročniki Amazon Prime, ki letno plačujejo 100 dolarjev za brezplačno poštnino, spremljanje TV-serij in filmov prek interneta in izposojo e-knjig, bodo sedaj dobili še možnost poslušanja glasbe po svojem izboru. Toda ta bo precej omejen, ker ima Prime Music trenutno le okoli milijon naslovov; za primerjavo povejmo, da jih ima Spotify okrog 30 milijonov. Amazon sicer pravi, da se bodo osredotočili zgolj na hite in ne na novosti, a kaj ko so za zdaj podpisali pogodbo le s Sony Music in Warner...

5 komentarjev

6 milijard USD vredna tožba proti glasbenim založnikom v Kanadi zaradi - kršenja avtorskih pravic

Ars Technica - Kanada je v 1980-tih sprejela spremembo zakona o avtorskih pravicah, s katero je uvedla tim. čakalne liste za licence za avtorska dela. Če nekdo (npr. neka založba) želi uporabiti določeno avtorsko delo (npr. pri tim. remiksih ali kompilacijah), mora od lastnika tega avtorskega dela seveda pridobiti ustrezno dovoljenje - licenco. Po spremembi zakonodaje pa v Kanadi to ne velja več tako striktno - avtorsko zaščiteno skladbo je mogoče uporabiti brez predhodnega dovoljenja, vendar pa je treba za dovoljenje zaprositi oziroma skladbo dodati na tim. čakalno listo. Ko izdajatelj dovoljenje pridobi, in avtorja oz. lastnika avtorskih pravic izplača, je postopek zaključen. S tem se založnik znebi odvečnega čakanja, avtor pa na koncu vseeno dobi svoje poplačilo.

Tako teorija. Praksa pa je pokazala drugače. V praksi so namreč nekatere velike založbe izdajale nove CD-je in na čakalno listo dodajale nove in nove skladbe, avtorjev oz. lastnikov avtorskih pravic pa niso kontaktirali in jim seveda...

49 komentarjev

Založbe ne bodo poslovale s Qtraxom

Slashdot - Znotraj IT krogov je nedavno zaokrožila novica, da se je pojavilo novo podjetje, ki naj bi začelo prodajati glasbo preko interneta, kar sicer ni nobena novost, saj že poznamo iTunes, Amazon in druge. Novinec, ki sliši na ime Qtrax, je obljubljal datoteke brez DRM zaščite, prav tako pa so veselo oznanjali, da imajo podpisane pogodbe s kar štirimi mogočnimi založbami.

Tukaj so se stvari žal zalomile. Oglasile so se omenjene založbe in povedale resnico -- Qtrax nima podpisane nobene pogodbe, so sporočili iz EMI Music, Sony BMG in Warner, medtem ko so predstavniki Universal Music, ki je največja izmed četverice, povedali, da pogodba še ni podpisana, a so pogajanja v teku.

Izvorna novica.

4 komentarji

ICANN hoče samostojnost

Slashdot - Vrhovni spletni skrbnik in pes čuvaj ICANN, ki je doslej deloval pod nadzorom ameriške zvezne vlade, se hoče osvoboditi in osamosvojiti. Pred kratkim so ameriški vladi poslali uradno prošnjo, v kateri si želijo pretrgati vse vezi z Združenimi državami in postati popolnoma avtonomni. Končno odločitev bo vlada sprejela marca na srečanju s predstavniki ICANN-a. Klik!

9 komentarjev

EMI velikodušno z neokrnjenimi datotekami

Ars Technica - Pred kakšnim mesecem je EMI v sodelovanju z Appleom najavil začetek prodaje glasbenih datotek brez nadležne DRM zaščite, kar je sprožilo veliko odobravanja. Očitno so v založbi s potezo zadovoljni, saj jo nameravajo razvijati še naprej. Po novem so sklenili pogodbi s še dvema podjetjema - PassAlong Networks in 7digital, ki bosta prav tako prodajali svobodno glasbo. Za razliko od Applea sta se novinca med drugim odločila, da bodo datoteke distribuirane v formatu MP3 s kar 320 kbps.

Izvorna novica.

4 komentarji

DRM nepopularen zaradi imena

Wired News - Eden od vodilnih, odgovornih za napredne tehnologije pri produkcijski hiši HBO, Bob Zitter, se pritožuje nad nepopularnostjo DRM-a, sistema za nadzor avtorskih pravic v digitalnih vsebinah. Po njegovo se ga vsi izogibajo zaradi zlobnega imena (Digital Rights Management), ki pravzaprav čisto solidno predstavi samo delovanje, zato predlaga preimenovanje v DCE oz. Digital Consumer Enablement. Pravi, da tovrsten naziv mnogo bolje opiše tehnologijo, ki omogoča uporabnikom nove načine uporabe multimedijske vsebine, in obenem upa, da se bo povišalo odobravanje strank, saj trenutno HBO zaradi neuveljavljenosti DRM-a ne prodaja vsebine na sodobne načine.

Izvorna novica.

Ne morem se odločiti, ali ima Bob odličen smisel za humor, ali slabo znanje o DRM-ju...

18 komentarjev

Microsoft po novem ne mara DRM-ja

The inquirer - Na Inquirerju so objavili zanimivo novico, v kateri pravijo, da Microsoft svojega prihajajočega MP3 predvajalnika, naslednika Zune-a, ne bo iznakazil s sistemom za digitalno obvladovanje avtorskih pravic. Dodajajo še, da so potezo pripravljali že dolgo, saj se zavedajo potreb kupcev in poskušajo doseči dogovore z založbami, po mnenju piscev izvirne novice pa vse skupaj smrdi po ponavljanju za Apple-om, ki je v navezi z založbo EMI (glej povezane novice) pred nekaj dnevi storil podobno potezo. Sam ne nameravam obsojati nikogar, saj je zadeva v končni fazi lahko le pozitivna za nas, kupce.

1 komentar

EMI bo ponujal glasbo brez DRM-ja

več strani - V sodelovanju z založbo EMI je Apple včeraj najavil, da bodo začeli v svojem iTunes Store-u ponujati glasbeno in video vsebino brez nadležnega digitalnega sistema za zaščito. Poteza je sicer delno tudi odziv omenjene založbe na Jobsov poziv glasbeni industriji, ki ga je z odprtim pismom posredoval pred kakšnim mesecem dni, a nameravajo glasbo v nezaščiteni obliki ponujati tudi izven Apple-ove trgovine, saj bi to naj, glede na raziskave, bila želja strank.

Zaenkrat bodo nezaščiteni primerki stali 30% več od zaščitenih (1,30 dolarja proti 0,99 dolarja), poleg enostavnejše uporabe pa bodo kupce poskušali pritegniti z višjo kvaliteto (svobodne pesmi bodo na voljo v formatu s 256 kbps, tiste z DRM-jem pa v 128kbps*). Lastniki obstoječih datotek bodo lahko le-te osvobodili za razliko v ceni (30 centov), vse skupaj bo mogoče naslednji mesec, ko bo EMI ponudil tudi nezaščitene video spote.

O novici nas je obvestil  [MYTiX], za kar se mu iskreno zahvaljujemo, več pa lahko izveste na

21 komentarjev

iTunes-ov DRM na udaru

CNet - Pred kratkim smo poročali o programčku za odstranjevanje Microsoftovega DRM-ja, sedaj pa je tu tudi verzija za Applov iTunes 6.0.5.x. Sliši na ime myTunes in je še v geekovski (beri: razvojni) fazi. Pred predvajanjem je treba datoteke še dodatno obdelati.

Do bolj enostavne uporabe bo potrebno še malce počakati. Povzetek dogajanja si lahko preberete še na izvorni novici: CNet.

Za odstranjevanje nadležnega DRM-ja predlagam tudi bolj uporabno besedo: slačenje. Mi smo za golo glasbo :).

1 komentar

Sony podpisal pogodbo o legalni izmenjavi glasbenih datotek

BBC - Svetovni gigant Sony BMG in angleško podjetje PlayLouder MSP sta podpisala pogodbo s katero podjetje PlayLouder MSP svojim uporabnikom omogoča legalno izmenjavo glasbenih datotek, katerih založnik je Sony BMG, s pomočjo p2p omrežja. Playlouder MSP bo svojo storitev začel tržiti konec septembra, naročnina pa bo znažala 27 angleških funtov (dobrih 9600 SIT) na mesec za osnovni 1 Mbps paket. Datoteke se bodo izmenjevale z že obstoječimi rešitvami, omrežje podjetja pa bo temu početju posebej prirejeno. Seveda izmenjava z uporabniki drugih ponudnikov dostopa do interneta ne bo možna.

Pojavila se je tudi hipoteza, da bi lahko glasbena industrija s podobnimi pogodbami z ostalimi ponudniki dostopa do interneta na leto zaslužila približno 13 milijard dolarjev dobička, seveda ob predpostavki, da bi pogodbo sklenili vsi ponudniki širokopasovnih povezav.

Kakašna bi bila cena te storitve v Sloveniji? Pustimo se presenetiti ...

8 komentarjev

CD + DVD = DualDisc

Slo-Tech - Združenje vodilnih igralcev na področju izdelave nosilcev digitalnega zapisa namerava ob koncu leta predstaviti nov tip nosilca, imenovan DualDisc. EMI Music, Sony BMG Music Entertainment, Universal Music Group in Warner Music Group obljubljajo medij, ki bo na eni strani CD, na katerem bo posnet glasbeni album, na drugi pa poseben DVD, ki bo vseboval kvalitetnejše posnetke, videospote, slike, intervjuje, besedila skladb in podoben material. DualDisc bomo lahko preskusili že oktobra, brali pa ga bomo lahko z običajnimi predvajalniki plošč CD in DVD. Klik!

Huh, samo da ni že spet kak nov standard zapisovanja na DVD ...

13 komentarjev

Opozorilo [staro]

Slo-Tech - To novico, oziroma opozorilo mi nam je poslal Ambroz S.
Danes, ko sem pogledal prispelo pošto, se je v mojem nabiralniku znašlo čudno sporočilo. Pripeto ima datoteko unregmp2.exe veliko 112KB. To sporočilo sem si shranil na disk in na srečo pregledal to datoteko z Nortonom (manuelno, ker nimam vklopljenega Auto-Protecta) in mi je ugotovil, da je ta datoteka okužena z virusom, ki nosi ime "W32.Magistr.24876@mm". Najbolj čudno pa je to, da pod From napisano "MEGAhit@shark.amis.net; enota CELJE", pod Subject piše "K POGODBI O". Sporočilo piše "K POGODBI O POSLOVNOTEHNINEM SODELOVANJ." Z podjetjem MEGAhit nimam sklenjene nobene pogodbe in pri njih nisem še ničesar kupil. Sem pa se nekajkrat zanimal za njihove stvari in po tem sklepam, da so mogoče okuženi s tem virusom, ki pa se mogoče razširja podobno kot zelo znani LOVE.LETTER. Druga možnost je, da nekdo deluje pod njihovim emailom. Skratka, če ste dobili takšen ali podoben email, nikakor ne poganjajte te datoteke in jo kar najhitreje...

14 komentarjev