»

Ultrazvočni senzor v obližu

TechXplore - Inženirji iz San Diega so razvili ultrazvočno tipalo v obliki elastičnega obliža, s katerim so uspeli izmeriti centralni krvni tlak.

Tehnologija diagnostike z ultrazvokom napreduje z velikimi koraki. Na eni strani dobivamo naprave, ki se po prikazu bližajo tistim računalniške tomografije, na drugi se nerodne bolnišnične aparature krčijo v vse bolj kompaktne oblike. Raziskovalci s Kalifornijske univerze v San Diegu so šli v pomanjševanju prav do velikosti znamke, saj so senzor spakirali v raztegljiv obliž.

V silikon so vgradili mrežo povezanih piezoelektričnih oddajnikov in sprejemnikov, katerih signal obdeluje napredni algoritem. Zasnova se je sicer začela z namero boljše analize materialov z neravno površino, ki jih današnje naprave težje...

17 komentarjev

DDR srečanje

VIA Hardware - Na Viahardware.com so dobili v roke tri DDR pomnilniške module, ki so jih primerjali med seboj. Na mizi so se znašli Crucial PC2100, Corsair XMS2400 in OCZ PC3000. Celoten test je bil poganjan na Abit KR7A, na katerem se je potil Athlon MP, obremenjevala pa sta jih programa SiSoft Sandra 2002 in 3DMark 2001. Moduli so bili testirani na treh frekvencah, 133 MHz, 150 MHz in na najvišji stabilni, kjer je sistem se stabilno deloval. Test je kratek in jedrnat, lahko pa ga preberete tukaj. So pa rezultati dokaj presenetljivi.

0 komentarjev

Epox 8k7a+

ChillBlast - Matične plošče na DDR pomnilniku so se končno začele pojavljati. Na tržišču so trenutno tri konkurenčna čipovja. VIA KT266, ALi Magik 1 in AMD 760. Od vseh naštetih je AMD 760 najboljši (Mimogrede; veliko ljudi me je vprašalo kaj je razlika med AMD760 in AMD761. Gre za isto čipovje, le da je AMD761 Northbridge + Southbridge, AMD760 pa le Northbridge). Epox 8k7a uporablja kombinacijo AMD760 čipa in VIA 686B. Plošča je očitno namenjena Navijačem&#8482, saj ima (tipično za Epox) LED display, ki kaže kaj se dogaja. Ima 6 PCI rež, 0 ISA rež, 2 reži za pomnilnik in, seveda, SocketA ležišče. Dobite jo lahko v dveh različicah. 8k7a je normalna, 8k7a+ pa ima na...

8 komentarjev

Popravek AGP 2x problema za VIA čipsete

Slo-Tech - Za to novičko se iskreno zahvaljujem linkerju, saj sem mnenja, da bo pomagala marsikomu. Gre za znan problem z VIA Apollo Pro133/A, KX133, KT133x čipovji in AGPjem. WCPUID programček namreč ne glede na nastavitve v BIOSu javlja, da je vklopljen AGP 2x in zaradi tega je marsikdo že izgubljal živce. Prevladalo je mnenje, da je AGP 4x dejansko vklopljen, le da tega WCPUID ne zna pravilno prebrati. Napaka! WCPUID ima dejansko prav: ne glede na vašo nastavitev v BIOSu bo pri teh čipovjih vedno vklopljen le AGP 2x prenos podatkov. Rešitev leži v preprostih registerskih popravkih. Uporabniki Win9x operacijskih sistemov kliknite sem, za Win2k pa sem. Še opozorilo: zadeve nisem sam preizkusil, tako da previdno!

6 komentarjev

VIA 686B obliž

Slo-Tech - Na VIAHardware se je pred kratkim pojavil novi obliž (patch) za VIA 686B SouthBridge. Obliž odpravlja nekaj pogostih težav, ki se pojavljajo pri uporabi, je pa precej specifično vezan na določene konfiguracije. Tako se bo zadevica pognala samo in le, če imate ploščo na KX133/KT133x čipovju in Creativovo zvočno kartico. Glede na to, da obliža še ni na VIAini uradni strani, ga obravnavajte kot BETA različico in uporabljajte na lastno odgovornost. Za download kliknite sem. Thnx, mitja34.

0 komentarjev

Popravek za VIA 686B southbridge

VIA Hardware - Včeraj so nekateri uporabniki VII-nih čipovij odkrili napako. Prihajalo je namreč do nesoglasij med ploščo, bazirano na 686B southbridge čipu in zvočno kartico SoundBlaster Live.
Ker problem očitno ni bil tako zapleten, se je popravek pojavil že takoj isti dan, ko je bil odkrit. Popravek pa je naredil sodelavec viahardwarea. Uradni popravek naj bi izšel naslednji teden. Thx VASkO!

8 komentarjev

VIA 4.29 final

Jaz - Na VIA Hardware strani se je pojavil novi sveženj VIAinih gonilnikov, različica 4.29. Zatrjujejo, da gre za finalno različico gonilnikov, v isti sapi pa dodajajo, da jih še ni na VIAini uradni strani in da jih zato lahko jemljemo kot BETA gonilnike. Whatever... Zaenkrat še ni veliko informacij o tem, kako se obnesejo, preizkusite pa jih lahko tukaj. Thnx, Alec999.

0 komentarjev

ASUS A7M266 @ X-Bit Labs

X-Bit Labs - Ekipa z X-Bit strani je ravno objavila njihov najnovejši test in ne gre za nič drugega, kot novo ASUSovo A7M266 ploščo. Plošča je namenjena AMDjevim SocketA procesorjem, zasnovana pa je okoli AMD 760 NorthBridga in VIA 686B SouthBridga (kar je, kot kaže, zelo popularna kombinacija). Kot gre za pričakovati od ASUSa, je plošča zelo kvalitetna in polna majhnih tehničnih inovacij, ki precej polepšajo delo z računalnikom. Za razliko od Gigabytove konkurence, podpira A7M266 tudi PC2100 DDR SDRAM... Kako pa je z overclockanjem? Nova revizija plošče (1.03) nima nobenih DIP stikal za spreminjanje množilnika, je pa zato zelo stabilna pri overclockanju preko zunanje frekvence. Durona 650MHz so uspeli...

3 komentarji

ASUSovi načrti za bližnjo prihodnost

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so dobili tudi nekaj neuradnih informacij o načrtih enega izmed naših najljubših proizvajalcev matičnih plošč, ASUSa. Pa poglejmo:

Za Intelove procesorje:
  • CUV4X-E: Na začetku januarja bomo videli to naslednico popularne CUV4X, ki se od svoje predhodnice loči po VIA 686B SouthBridgu. CUV4X bodo prenehali dobavljati koncem januarja.
Za AMDjčke:
  • A7M266: Ta AMD 760 plošča naj bi se pojavila koncem januarja.
  • A7V133: Ta plošča na KT133A čipovju bo nasledila ASUS A7V. Dobava se bo začela koncem januarja, A7V pa bodo prenehali dobavljati nekje sredi marca. Prodaja A7VPro (enako, kot A7V, le brez Promise ATA100 kontrolerja) se bo nadaljevala...
Še ena zanimiva stvarca: A7A266 ploščo so popolnoma umaknili iz načrtov za januar. Šlo je za ALi MAGiK 1 DDR ploščo, mogoče pa jo bomo ugledali februarja.

0 komentarjev

Overclockerska AMD 760 plošča

OC Workbench - Če ste se spraševali kdo bo prvi z AMD 760 ploščo, ki bo dovoljevala spreminajnje množilnika ( jaz sem se [:))]), potem je odgovor Epox. Najavili so EP-8K7A matično ploščo. Zgrajena bo okoli AMD 761 NorthBridga in VIA 686B SouthBridga ( popularna kombinacija... ), imela pa bo 2 DIMM DDR, 6 PCI in 1 AGP režo. Poleg ATA100 podpore, ki jo nudi VIAino čipovje, bo na plošči tudi HPT370 ATA100/RAID krmilnik. Tisto, kar nas zanima najbolj, pa so overclockerske možnosti: spreminjanje FSBja v BIOSu ter množilnika preko DIP Switchev, možnost spreminjanja VCore in VIO voltaže, Debug zaslončka ( poznate ju vsi lastniki EP-BX6 plat ). Očitno bo šlo za zelo solidno...

1 komentar

ASUSova Dual platka na Apollo Pro133A čipovju

ASUS - Za dosedanje dvo-procesorske matične plošče na VIA Apollo Pro133A čipovju ( Epoxova, MSIjeva rešitev... ) bi težko lahko rekli, da so uspešne. Že res, da ABITova VP6 utegne biti odlična plata, toda sedaj je na to področje vstopil tudi ASUS: najavili so CUV4X-DSL platko. Seveda gre za dvo-procesorsko FC-PGA plato na 694X čipovju, ki pa se bo malce razlikovala od dosedanjih ponudb. Le stežka bi namreč lahko rekli, da je namenjena povprečnim uporabnikom, saj gre za skoraj čistokrvno serversko ploščo. Poleg standardnih 4 DIMM, 5 PCI in 1 AGP Pro rež, ponuja še nov VIAin 686B SouthBridge ( zmore ATA100 ) ter tudi vgrajen Symbiosov dvokanalski Ultra160 SCSI krmilnik ter Intelov 82559 omrežni vmesnik. Zaradi vsega tega bo cena verjetno nekje v oblakih, toda ne dvomim, da bo šlo za odlično ploščo [8-O].

0 komentarjev