»

Intel predstavil novo serijo SSD-jev

PC Perspective - Intel je včeraj predstavil novo serijo svojih pogonov SSD, ki nosi oznako 510. Gre za prve Intelove primerke, ki so sposobni uporabljati priključno vodilo SATA 6Gbps. Intel jim je nameril sekvenčno branje s hitrostjo 500 MB/s in sekvenčno pisanje s hitrostjo 315 MB/s, medtem ko pri branju oziroma pisanju 4 KB-blokov zmorejo 20.000 oziroma 4.000 operacij I/O na sekundo. Uporabili so nov krmilnik iz Marvella, zato so bili nekateri sprva nekoliko skeptični, a prvi testi na PC Perspective so pokazali, da sta pogona dovolj hitra.

Pogona sta na voljo v 120 in 250 GB-izvedenkah. V količinah po 1000 kosov stane manjša 284 dolarjev, večja pa 584 dolarjev.

27 komentarjev

Intelova tehnologija za prenašanje videa prek 802.11n

X-Bit Labs - Intel je na CES-u predstavil novo tehnologijo brezžičnega prikazovanja, ki omogoča povezavo računalnika z monitorjem ali HDTV s pomočjo posebnih adapterjev prek omrežja 802.11n. Za demonstracijo so uporabili osebni računalnik z mrežno kartico Centrino Advanced-N 6200, Advanced-N +WiMax 6250 ali Ultimate N 6300 povezano s tehnologijo Intel My WiFi in ustrezno programsko opremo. Tako lahko prenašamo HD-video na posebne Netgearjeve adapterje, ki so s pomočjo HDMI povezani na HDTV ali druge naprave.

Tehnologija se zdi na prvi pogled privlačna, je pa vprašanje, kako uspešna bo. Še zlasti ker že obstaja Wireless HDMI, ki za delovanje ne potrebuje posebnih vmesnikov Wi-Fi 802.11n. Druga omejitev je odsotnost predvajanja Blu-rayev na TV zaradi pravic DRM, medtem ko HDMI teh težav nima. Kljub temu bomo novo tehnologijo našli na prenosnikih Dell, Sony in Toshiba od 17. januarja dalje.

11 komentarjev

Nov pametni telefon stvaritev Intela in LG-ja

Slo-Tech - Na CES-u je Intel predstavil nov pametni telefon podjetja LG, na katerem teče Moblin Linux in je eden izmed prvih pametnih telefonov z arhitekturo x86. Gre za LG GW990, ki ga poganja Intelov procesor družine Moorestown. Ta naj bi bil dosti varčnejši od Atomov, tako da LG obljublja pet ur brskanja po 3G z eno baterijo kapacitete 1850 mAh. Nov telefon ima ogromni 4,8-palčni zaslon.

Projekt Moblin (skovanka iz besed mobile Linux) je Intel na plano poslal leta 2007 z namenom ustvariti platformo Linuxa, ki bi bila optimizirana za Atome. Grafične knjižice Clutter je zanj razvijalo podjetje OpenedHand, ki ga je Intel pohrustal leta 2006. Ali na GW990 teče Clutter, še ni znano, je pa verjetno.
...

13 komentarjev

AMD izdal nova Phenoma II

AMD - Po pričakovanjih je AMD včeraj na CES-u predstavil svojo novo družino procesorjev, ki so zgrajeni v 45 nm tehnologiji. Že lani je izšel Shanghai kot sploh prvi AMD-jev procesor v tej tehnologiji, sedaj pa se mu je pridružila skupinica Phenom II X4, ki smo jo prej poznali pod kodnim imenom Deneb. AMD od njih pričakuje dvajsetodstotno pohitritev v primerjavi s prvimi Phenomi, ki so bili zgrajeni v 65 nm, predvsem na račun višjih frekvenc, večjega 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika, izboljšav v mikroarhitekturi in uporabe pomnilnika DDR3 (ki ga bodo podpirale šele različice za ležišče AM3, trenutni pa so AM2+). Štirijedrni Phenom II X4 940 Black Edition s 3 GHz bo stal 275 dolarjev, inačica X4 920 z 2,8 GHz pa 235.

AMD ju je za igričarje zapakiral v platformo Dragon, kjer sta poleg procesorjev še AMD-7 vezni nabor in grafična kartica serije ATI Radeon HD 4800, in ki bi morala stati manj kot 900 dolarjev. Veliki proizvajalci računalnikov, kot so Alienware, Dell in HP, so že...

54 komentarjev

Intel: nižje cene in nov procesor

Slo-Tech - Intel je znižal cene nekaterih svojih procesorjev, med njimi starejšima štirijedrnikoma, ki temeljita na jedru Kentsfield. Za Core 2 Quad Q6600 bo tako odslej potrebno odšeti 244 ameriških dolarjev, kar pomeni 16-odstotno pocenitev. Precej občutneje se je pocenila različica Core 2 Quad Q6700, za katero bo namesto dosedanjih 530 dolarjev potrebno odšteti kar za 50 odstotkov manj, torej 266 zelencev.

Poleg omenjenih štirijedrnikov so se pocenili tudi nekateri eno- in dvojedrniki, med drugim Core 2 Duo E6850, za katerega bo potrebno odšteti 183 ameriških dolarjev, za 74 dolarjev je lahko vaš Pentium E2200, medtem ko bo potrebno za različico E2180 odšteti 64 dolarjev. Cene so padle tudi Celeronom 560, 550, 440 in 430, za katere bo po novem potrebno odšteti 107, 86, 44 oziroma 34 ameriških dolarjev. Več o tem lahko preberete na TG Daily.

Hkrati s padcem cen pa je luč sveta ugledal še nov Intelov procesor z oznako Core 2 Duo E8300 ter frekvenco 2,83 GHz, ki bo stal 163 ameriških...

21 komentarjev

Intel uspešno preizkusil jedro, izdelano v 45nm tehnologiji

Slo-Tech - Intel je že preizkusil novo jedro, poimenovano Penryn (prišel je čas, da si to ime zapomnite), zgrajeno v 45nm tehnologiji. Gre za naslednika zloglasnga jedra Conroe. Penryn bo poleg manjše površne prinesel nove SSE ukaze, več L2 predpomnilnika, višje hitrosti, pri tem pa bo energijsko enako požrešen kot predhodnik. Komercialno naj bi bil dobavljiv nekje v drugi četrtini tega leta. Intel pri tem ne zagotavlja, da bo bodo vse matične plošče s podnožjem 775 z veseljem sprejele novinca v svoj topel objem.



Novega proizvodnega procesa bo deležna vsa procesorska družina, tako strežniški, namizni, kot tudi procesorji, namenjeni mobilnim računalnikom.

12 komentarjev

Google se je odločil za AMD

Ars Technica - Ars Technica poroča o Googlovi odločitvi, da bo v svoje nove strežnike namestil AMD-jeve procesorje Opteron. Razlogi za odločitev tičijo v varčnejši uporabi električne energije, ki za Googlov več kot 200.000 strežnikov obsegajoč strežniški park predstavlja strošek, ki postaja primerljiv s ceno samih strežnikov.

Tržna razpoka na trgu strežniških procesorjev in x86 procesorjev v splošnem se tako manjša, predvsem po zaslugi AMD-jevih rešitev, ki na mnogo nivojih prednjačijo pred rešitvami, ki jih ponuja Intel. Tako je Ars Technica že poročala o AMD-jevem preboju 20% tržnega deleža, Intel pa že napoveduje, da bodo njegovi prihodki v prvi četrtini 2006 manjši od predvidenih.

K sreči se Intel ne da kar tako, zato se bo potrudil prehiteti AMD z novimi procesorji Conroe, ki bodo na voljo v drugi polovici leta 2006.

Če konkurenca pomeni, da si bomo naslednje leto že lahko privoščili prenosnike s štirijedrnimi procesorji - a ne bi bilo krasno, če bi lahko tako preprosto zamenjali tudi...

28 komentarjev

Mobile P3 1GHz v ponedeljek

Tech Web - Sodeč po tej TechWebovi novici, je Intel predstavil novi procesor v svoji Mobile P3 družini, in sicer 1GHz primerek. Sicer to ni več niti približno tako ekskluzivna mejna točka, kot je bila pri desktop procesorjih (spomnite se samo dirke za 1GHz procesor...), toda vseeno je Intel na ta način še enkrat dokazal svojo prevlado na mobilnem tržišču. In za razliko od njihovih fantomskih desktop 1GHz procesorjev, so mobilniki že na voljo in vsi večji OEMi so že začeli prodajati svoje prenosnike, ki jih poganja novinec. Cena? Eh, sitnica: od $2500 navzgor...

0 komentarjev

Še malo X-Boxa

FlipCode - No X-Box naj bi bil predstavljen 5. Januarja na CES-u. Predstavil pa ga naj bi sam Bill Gates (potem se bo pa X-Box sesul kot Win98 ). Okno za prihod na trg (v Ameriki seveda) pa naj bi bilo med 15. Septembrom in 15. Oktobrom naslednje leto. Obenem pa naj bi nas takrat čakalo že morje iger. Tukaj pa si lahko preberete stvari še malo bolj podrobno, z razlagami. Bomo videli...

5 komentarjev