»

IBM podkupoval korejske in kitajske uradnike

Sedež IBM Korea.

The Wall Street Journal - Ameriški SEC (Securities and Exchange Commission, Agencija za trg vrednostnih papirjev) je obtožil IBM podkupovanja korejskih in kitajskih uradnikov z namenom pridobiti ali obdržati posle v državah. IBM se je s SEC-om poravnal. Plačali bodo 10 milijonov dolarjev globe zaradi kršitev Foreign Corrupt Practice Acta, a niso priznali ne zanikali napačnega ravnanja.

Med leti 1998 in 2003 so južnokorejskim...

13 komentarjev

Napačne GPS koordinate in adijo vaša hiša

Razdejanje

vir: engadget
engadget - Če ste mislili, da GPS naprave povzročajo preglavice le voznikom, vam tokrat prinašamo novico iz tiste nadvse nehvaležne kategorije "saj ni res, pa je".

Pred nekaj dnevi je namreč podjetje za rušenje stavb podrlo popolnoma napačno hišo na podlagi GPS koordinat in opisa same stavbe. Kot se je kasneje izkazalo, so bile očitno dane koordinate premalo natančne (ali že v osnovi napačne), samega naslova stavbe pa ni preveril nihče od odgovornih pri podjetju za rušenje.



Tako je družina Byrd ostala brez družinske hiše, ki jo je zgradil že njihov oče, a podjetje za rušenje vztraja, da niso storili nobene napake in da je s papirji vse v najlepšem redu (pričakovano, delo jim je bilo outsourcano...

22 komentarjev

Kitajci blokirali Wikinews

Slashdot - Po dobri stari navadi so se kitajski veljaki spet odločili blokirati stran, ki bi utegnila povečati védenje o svetu in zamajati komunistične vrednote. Tokrat je na udaru različica novic Wikinews v kitajskem jeziku, medtem ko je angleška verzija na Kitajskem še vedno normalno dosegljiva. Kaj jih je tako razpenilo, da so potegnili kabel iz usmerjevalnika, ni znano. V preteklih podobnih akcijah so jim šle v nos vesti o občutljivih temah, kot so Tajvan, Tibet, Trg nebeškega miru ipd. Wikinews jih je optimistično zaprosila za izjavo, a se še niso utegnili odzvati. Mimogrede spomnimo, da ima Kitajska zelo ambivalentne občutke do projektov Wiki - samo Wikipedijo so blokirali že mnogokrat, nazadnje po zaključku lanskih olimpijskih iger, ko so nenadoma pozabili na vse obljube o prostem dostopu do spleta.

0 komentarjev

Kitajci sesuli protikorupcijske spletne strani

China Daily - Še ena kitajska novica, ki spada v kategorijo Saj ni res, pa je. Prejšnji teden so Kitajci obelodanili spletno stran svojega urada za korupcijo, kjer so ljudje lahko oddali pritožbe zoper uradnike. Na Kitajskem je korupcija očitno popularen šport, saj se je spričo preobremenitve stran v nekaj urah sesula. Strežnike so kmalu spet usposobili, priznavajo pa, da je število obiskovalcev veliko večje od pričakovanj. V knjigi obiskovalcev, kjer so navajali konkretne primere in tudi splošne pripombe, se je v enem samem dnevu nabralo več kot 22 strani zapisov. Rezultati niso tako presenetljivi, saj so lani kaznovali 90.000 uradnikov zaradi podkupovanja, kar pa je najverjetneje zgolj vrh ledene gore. Več o tem.

8 komentarjev

Kitajska govori IPv6

China Daily - Po poročanju kitajskega časnika China Daily so na Kitajskem vzpostavili novo hrbtenico internetnega omrežja, ki v celoti temelji na IPv6. CERNET2, kot se imenuje, povezuje 25 kitajskih univerz iz 20 mest in dosega hitrosti med 2,5 in 10 gigabiti na sekundo. Med preizkusom so 7. decembra med Pekingom in Tianjinom prenesli podatke z več kot 40 gigabiti na sekundo. Poudariti velja, da je CERNET2 prvo omrežje, ki v celoti uporablja novi protokol IPv6, ki bo zamenjal sedanji IPV4. Ena izmed prednosti IPv6 je večje število naslovov IP, saj trenutni IPv4 omogoča štiri milijarde, izmed katerih jih imajo ZDA 74 %. Več o tem.

5 komentarjev

Najboljši leta 2002

Tom's Hardware - Od leta 2002 smo se sicer že kar oddaljili, a roko na srce, prejšnje leto je bilo polno novosti. Videli smo vse od kralja grafičnih kartic -- Radeona 9700 Pro, do trenutno najhitrejšega procesorja -- Pentiuma4 3,06 Ghz. Tadva sta le vrh ledene gore, saj so novosti predstavili tudi vsi ostali giganti kot so nVidia, Western Digital, ASUS ... Če vas zanima, kaj so izglasovali uporabniki na Tom's Hardware za komponente leta, si kar obsežen članek morate ogledati.

7 komentarjev

Miniaturen računalnik

Akiba - Za konec mojega današnjega cikla pa še ena novica, ki zopet bolj spada v kategorijo "Saj ni res, pa je". Kaj mislite, kaj je na sliki? Če je vaš odgovor: CD-ROM, potem ste se pošteno zmotili. Verjeli ali ne, v tej enoti, ki bolj spominja za bralnik CD-jev tiči čisto pravi računalnik s pravim trdim diskom, napajalnikom, procesorjem VIA C3, ki teče z 800 MHz, Intelovim naborom čipov i815E in še kaj bi se našlo. Skratka soliden sistem, ki je kot nalašč za razne unixaške administratorje, ki kdaj pa kdaj potrebujejo tudi operacijski sistem Windows.
Torej še vedno trdite, da je to samo navaden CD-ROM? Potem vam ne preostane nič drugega, kot da odklikate na Akibino stran, ki bo pregnala dvome...

6 komentarjev

Matrox G550 test

več strani - Pojavil se je prvi test dotične kartice, ki naj bi bila dobavljiva konec avgusta ali pa v začetku septembra za okoli 280DEM. Kartica navdušuje na 2D področju medtem ko pa je v 3D področju bolj slaba, kar pa ni presenetljivo, saj je to le izboljšana G400/450 kartica. Test si lahko ogledate na aceshardware.com . Na chip.de pa si lahko pogledate rezultate v primerjavi z Geforce MX serijo.

0 komentarjev