»

Gigabyte oddaljeno šari po vaši matični plošči

Slo-Tech - V Gigabytovih matičnih ploščah so odkrili kar preveč samoiniciativen firmware, ki se sam povezuje v internet in nalaga novo kodo, čeprav uporabnik tega sploh ne ve. Eclypsium poroča, da ima takšno funkcionalnost vsaj 271 modelov matičnih plošč. A glavni problem je globlji - Gigabyte je funkcijo implementiral na ranljiv način.

Nelagodno je, če se programska oprema posodablja od sebe, ne da bi uporabnika o tem obvestila ali ga morebiti celo vprašala za soglasje. Strojna oprema je že zdavnaj postala tako pametna, da ima znatne kose programske kode. UEFI v matičnih ploščah, ki domuje v firmwaru, se zlahka posodablja. In to je storil tudi Gigabyte, ki je v svoje plošče dodal funkcionalnost, ki naj bi skrbela, da so vedno opremljene z najnovejšo programsko opremo. Tako se ob vsakem zagonu firmware na strežnikih pozanima, ali obstaja novejša verzija, da bi jo prenesel in namestil.

To je problematično, a večji problem je izpeljava. Gigabytov program ne preverja, da je nova koda resnično...

20 komentarjev

Gigabyte spreminja podobo svojih plošč

Ne trudite se z iskanjem barv ter IDE oz. floppy priključka

vir: Xtreme Systems
Xtreme Systems - S prvimi slikami novih plošč za Intelove prihajajoče procesorje Sandy Bridge lahko vidimo, da so se pri Gigabyte-u, enem izmed večjih proizvajalcev matičnih plošč, odločili nekoliko osvežiti svojo podobo. V preteklosti so bili njihovi izdelki pogosto označeni za mavrične, saj so imeli temno modro tiskanino, rdeče in rumene reže za pomnilnik ter bele in modre reže za kartice. Z bolj nedavnimi izdelki so to nekoliko omilili na svetlo modro tiskanino z belimi, modrimi in rumenimi režami, nato pa odstranili še...

31 komentarjev

Poplava plošč z Intel P55 veznim čipovjem

Expreview.com - Čeprav je izid Intel Core i5 platforme oddaljen še za več kot en mesec, skoraj vsak dan proizvajalci predstavijo svoje plošče z LGA-1156 podnožjem in Intel P55 čipovjem. Ravno pred kratkim je Biostar, med navijalci poznan kot izdelovalec relativno poceni in kakovostnih plošč, predstavil 3 različne modele. Plošče TPower i55, TP 55XE in T5 XE si delijo nekaj lastnosti, saj imajo vse tri 2 PCIe x16 reži in dve PCI reži. Vrh ponudbe predstavlja prva, TPower i55, ki ima poleg prej omenjenih rež še eno PCIe x1 in eno x4 režo in štiri reže za dvokanalni DDR3 pomnilnik s podporo do 2000 MHz. Kot vrh ponudbe je opremljena tudi z 12 faznim napajalnim sklopom. Cenejša, TP...

46 komentarjev

Prve slike Nehalem in X58 čipov

malce meglenih 1366 kontaktov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Bit-techovcem se je uspelo dokopati do prvih uporabnih slik prihajajočih produktov iz tabora modrega velikana. MSIjevi inženirji so jim na ogled postavili štirijedrnika skupaj s ploščo, osnovano okrog (bodočega) X58 severnega mostu. Za ostale povezave bo skrbel kmalu bolj znani ICH10R (prihaja v paru s P45 veznim čipovjem). Poleg teh dveh glavnih čipov pa bodo na MSIjevi plošči še običajni primerki ostalih čipov - Realtekova za zvok (ALC888 HD) in žično mrežo (gigabitni RTL8111) ter Sillicon Image za dodatne SATA priključke in en IDE kanal. X58 oz. Tylersberg vezni čip je po besedah inženirjev zelo vroč kos silicija, predvsem zaradi izdelave v 65 nm procesu (zaenkrat) in zelo hitrih QPI...

31 komentarjev

BlackOps končno zagledal luč sveta

Foxconn BlackOps

Slo-Tech - Foxconn je končno predstavil matično ploščo BlackOps, ki temelji na Intelovem veznem naboru X48. Gre za matično ploščo za najbolj zagrizene navijalce saj poleg osemfaznega digitalnega napajalnega sklopa omogoča tudi štiri različne načine hlajenja veznega nabora. Le ta se namreč lahko hladi tako z zračnim oziroma vodnim hlajenjem kot s suhim ledom oziroma tekočim dušikom, kar omogoč posebna izvedba hladilnika veznega nabora. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji dobrega zvoka, saj za le-tega skrbi na Realtekovem osemkanalnem ALC885 čipu temelječa zvočna kartica, ki so jo pri Foxconnu poimenovali SONAR.

Poleg vsega prej naštetega omogoča omenjena matična plošča tudi hkratno uporabo dveh oziroma več AMD-jevih...

11 komentarjev

Intel Skulltrail tudi uradno

Intel D5400XS

Intel - Intel je na Gamers developers conference, ki se odvija te dni v San Franciscu ,tudi uradno predstavil platformo Skulltrail. Le-ta vključuje Intelovo matično ploščo D5400XS z dvema podnožjema, na katerem ležita dva procesorja Core 2 Extreme QX9775 s frekvenco 3,2 GHz. Matična plošča podpira do štiri grafične kartice, omogoča pa tako SLI kot CrossFire.

Cena posameznega procesorja znaša 1500 ameriških dolarjev, za matično ploščo pa je potrebno odšteti 650 ameriških dolarjev, z čimer znaša cena celotne platforme vrtoglavih 3650 ameriških dolarjev. Če temu prištejemo ceno FB-DIMM DDR2 pomnilnika, ki ga edinega podpira...

11 komentarjev

Sapphire Atomic HD3870 hladilnik

Xtreme Systems - Kot kaže, bo Sapphire na AMD Radeon HD 3870 karticah zamenjal referenčni hladilnik z lastno rešitvijo, ki, za razliko od referenčne, zasede le eno PCI(e) režo. Glavna prednost je možnost uporabe štirih grafičnih kartic v CrossFire+ navezi na praktično vseh matičnih ploščah. Uporabo referenčnega hladilnika, ki zasede dve reži, in štirih kartic naenkrat zaenkrat omogoča le MSI K9A2 Platinum, ki ima vse štiri PCIe x16 reže razporejene s po eno PCI (oz. PCIe x1) režo med njimi. Vse ostale matične plošče, zasnovane na AMDjevem 790FX veznem čipovju, imajo namreč vsaj dve reži popolnoma skupaj.



Sam hladilnik uporablja zanimivo tehnologijo, imenovano Vapor Chamber, ki je zelo podobna toplotnim cevkam, a konceptu odstrani nekaj pomankljivosti. Cevke namreč delujejo po principu toplega in mrzlega dela,...

11 komentarjev

Gigabyte izdal P35 matično ploščo s 5 PCI režami

Fudzilla - V zadnjem času imamo na razpolago celo kopico matičnih plošč, ki se bohotijo z dvema v PCI Express x16 režama, dodatnimi PCIe režami z nižjo prepustnostjo (x8, x4, x1) in z zelo skromnim številom starih PCI vmesnikov (običajno le 2). Če želimo poleg sodobne grafične kartice (ali dveh), ki s svojim hladilnikom običajno zasede tudi sosednjo režo, namestiti še npr. dodatno mrežno kartico, TV kartico, zvočno kartico ipd., pri večini matičnih plošč naletimo na nepremostljiv problem. Če ste eden izmed tistih, ki si želijo svojo mašino do vrha naphati s PCI karticami, se boste razveselili nove Gigabytove matične plošče GA-P35-S3G s 5 PCI režami.



Sicer pa je GA-P35-S3G čisto običajna matična plošča za...

43 komentarjev

nVidia in Dell predstavila Quad SLi

Dell Quad SLi

vir: AnandTech
Slo-Tech - Sejmi so idealna priložnost, da podjetja predstavijo produkte, ki zaradi vrtoglave cene ne najdejo prostora na naših mizah. Kljub temu te predstavitve ponujajo pogled, v katero smer se bo razvoj najverjetneje nagnil, vsekakor pa prispevajo k ugledu njihove blagovne znamke.

In medias res! Pred časom smo že poročali o Gigabytovi matični plošči, na katero lahko namestimo štiri grafične kartice. Plošča, razen štirih PCIe rež, ne prinaša nič zelo posebnega. Bolje povedano, ni predstavljala do sedaj, ko sta moči združila nVidia in Dell. Slednji bo na začetku pomladi ponudil pravo namizno pošast, poimenovano Dimension XPS 600, katere bistvena značilnost so štirje grafični procesorji.

Inženirji so ubrali drugačen pristop, kot pri Gigabytu. Za osnovo so...

34 komentarjev

Slike ATIjevega R360

R360

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Na X- Bit Labs se je pojavila ena prvih slik kartice, na kateri se bohoti ATIjev nov umotvor, ki sliši na ime R360. Specifikacije kartice si lahko pogledate v povezani novici, tokrat si raje oglejmo, kaj bo hladilo blazno hiter GPU in 128 ali 256 MB prav tako hitrega RAMa.

Hladilnik je, po sliki sodeč, povsem iz bakra, nanj pa je pritrjen zelo velik ventilator, kar verjetno pomeni tiho delovanje, hkrati pa bo kartica ostala hladna. Zraven tega pa je inženirjem uspelo ohranit višino hladilnika na minimumu, tako da le-ta ne ovira sosednjih PCI rež.

8 komentarjev

Nove Tiger plošče

X-Bit Labs - Podjetje Tyan večina izmed nas pozna kot kvalitetnega in uveljavljenega proizvajalca dvoprocesorskih matičnih plošč za AMD-jeve procesorje, ki pa se zadnje čase uveljavlja tudi na področju Intelovih procesorjev. Ker je Tyan podjetje, ki se ukvarja predvsem z dvoprocesorskim rešitvam, so tudi za ta trg ponudili dve plošči, ki lahko poskrbita za dva procesorja naenkrat. Izdelani sta na podlagi nabora VIA Apollo Pro133T in VIA Apollo Pro133A.
  • Plošča Tiger 230T (S2507T) bo zamenjala starejšo Tiger 230 (S2507D). Od slednje se razlikuje po podpori Tualatin procesorjem, drugačnemu tiskanemu vezju (PCB) in po integriranemu Promisovemu ATA/100 RAID krmilniku, ki bo poskrbel za diske. Ostale lastnosti ostajajo enake kot pri predhodniku: ATX format, 4 DIMM reže (podpora 2 GB PC100/PC133 SDRAM), tu pa so tudi AGP 4x ter 5 PCI rež, ter podpora standardu ATA.

  • Plošča Tiger 200T (S2505T) bo prav tako mišljena kot zamenjava za starejšo Tiger 200 (S2505). Nova plošča se od stare razlikuje po...

0 komentarjev

Nova P4X266 Pentium4 matična plošča

X-Bit Labs - P4X266 še vedno pridobiva na priljubljenosti predvsem pri manjših ali srednje velikih proizvajalcih matičnih plošč, ki niso odvisni od Intelove volje. Tokrat se je za podporo temu naboru odločil tudi AOpen, ki je izdal ploščo AX47, ki podpira najnovejše 478 pinske Pentium4 procesorje. Plošča ne ponuja kakšnih naprednih dodatkov, ampak sledi že preizkušeni zasnovi: 3 DIMM reže za DDR pomnilnik, 1 AGP 4x, 1 CNR in 5 PCI rež, 4 USB vtičnice in AC’97 integrirana zvočna kartica. Slike plošče si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev

Najavljene ALi MAGiK 1 plošče

X-Bit Labs - ALi je že začel z masovno proizvodnjo in dobavljanjem svojega DDR MAGiK 1 čipovja, IWill pa bo prvi, ki bo na trg poslal DDR matične plošče. Seveda se je DDR vlaku pridružilo še veliko drugih proizvajalcev, med njimi sta svoje plošče že najavila Epox in Soyo:
  • Soyo SY-ALA7-R: precej povprečna ATX plošča, opremljena z 3 DIMM, 1 AGP in 5 PCI režami
  • Epox EP-8LKA: dokaj podobna zgornji plošči, torejh 3 DIMM, 1 AGP in 5 PCI rež, le da je bolj namenjena overclockerjem, saj bo omogočala spreminjanje množilnika in VCora
Obe plošči bomo verjetno videli tudi v Sloveniji, katero izmed njiju pa mogoče celo na Slo-Techu [:)].

0 komentarjev