»

Američani testirali pomorski napadalni laser moči 150 kW

Breaking Defense - Sredi maja je ameriška vojaška ladja z napadalnim laserjem moči 150 kW preizkusno sestrelila letečega drona. Gre za prvi test tako močnega polprevodniškega laserja v pomorskem okolju, kar pomeni, da se hitro bližamo učinkovitosti, ki bo primerna za splošno vojaško rabo na pomorskih plovilih.

Po tem, ko je z začetkom tisočletja zgodovina dokončno pokopala kemične napadalne laserje in so se vojske usmerile v raziskovanje trdninskih, oziroma polprevodniških, je napredek bliskovit. Razlog tiči predvsem v tem, da smo se v zadnjem desetletju naučili laserske curke učinkovito spajati v en snop. To pa pomeni, da je mogoče napadalne laserje visokih moči zgraditi tako, da skupaj zložimo več manjših enot - na primer takšnih, ki jih že tako uporabljamo v industriji pri rezanju in varjenju kovin. Laserji na osnovi optičnih vlaken sedaj naposled ponujajo tisto kombinacijo moči, kompaktnosti in odpornosti na razmere bojišč, da jih bodo bržkone požegnali tudi konzervativni vojaški ocenjevalci.

108 komentarjev

Google testira Digg funkctionalnost

Googlov vmesnik, kjer je mogoče glasovati o straneh

vir: Google
Google - Večina bralcev je verjetno že seznanjena s konceptom spletne strani Digg.com, ki omogoča svojim obiskovalcev dodajanje povezav na spletne strani, ki jih potem uporabniki s pomočjo glasovanja označijo za vredne prve strani. Sedaj je po poročanju Slashdota s preizkušanjem podobnega koncepta začel tudi spletni iskalnik Google, ki je na svoji strani eksperimentalnih iskanj: Google Experimental Search, omogočil srečnim...

6 komentarjev

Google predstavlja novost: GPS Simulator

Video prestavitev Google Maps myLocation

vir: Google
Slashdot - Najnovejša izdaja Google Maps, ki je na dan prikukala ta teden vsebuje zanimivo novost, ki pa je trenutno še v Beta fazi testiranja. Gre za My Location, ki je bil razvit za vse prenosne naprave, ki ne vsebujej hardware-skega dela satelitske navigacije, kot je to naprimer zelo priljubljen iPhone. My Location ne deluje preko satelitske navigacije, ampak namesto tega uporablja zemeljske oddajnike, s čimer doseže natančnost okoli 1000m. Napovedan je nadaljni razvoj ter izhod iz bete v najkrajšem možnem roku.

Za vse neučakance pa naj še povemo, da novost lahko preizkusijo na mobilnikih z internetno in Java podporo ter na BlackBerry, Windows Mobile ali Nokia/Symbian temelječih gadgetih....

46 komentarjev

Google gre v četrti razred

vir: Google
Slo-Tech - Čeprav Google že nekaj let svoj rojstni dan praznuje na današnji dan, ima Google pravzaprav na izbiro obilico možnosti, kdaj praznovati rojstni dan:
  • januarja 1996 sta Larry Page in Sergey Brin začela delati na BackRubu, ki se je razvil v Google;
  • 15. septembra 1997 sta registrirala domeno google.com;
  • 7. septembra 1998 se je Google inkorporiral;
  • 27. septembra se ni zgodilo nič pomembnega (avgusta 2005 je Yahoo objavil, da išče po več straneh kot kdorkoli drug, 27. septembra pa ga je Google spet prehitel, pravijo). Odtlej je tako Google določil prav ta dan za svoj uradni rojstni dan.
Vse najboljše, Google!

12 komentarjev

Kmalu bo Jabolko postalo bolj zeleno

Apple - Apple je bil v preteklosti pogosto žrtev kritik zaradi uporabe okolju neprijaznih materialov pri izdelavi svojih računalnikov in druge zabavne elektronike (čeprav so recimo prvi nehali uporabljati CRT zaslone). Ravno zaradi tega in vse glasnejšega Greenpeacea so naposled le sklenili, da bodo objavili nekaj zanimih podatkov in izdelali kratkoročni načrt, kako bo Jabolko naposled postalo vse bolj zeleno. Na spodnji povezavi boste našli zanimivo branje na zgoraj omenjeno temo, ki ga priporočam vsem trenutnim in tudi bodočim uporabnikom Applovih produktov, ki čutijo, da so soodgovorni za spreminjanje našega podnebja.

Izvorna novica.

Ali bodo nova zelena jabolka prav tako sočna, kot dosedanja, bomo seveda izvedeli kmalu. Za vse bodoče lastnike novih računalnikov pa vse to pomeni na kratko le to, da boste lahko sedaj brez slabe vesti spali polega svojega Maca, brez strahu, da bi se zastrupili.

Dodatne povezave:
- Greenpeace.com/Apple
- MacObserver
- Digg.com

17 komentarjev

Google kaznoval BMW

BBC - Ameriška družba Google, ki upravlja z najbolj razširjenim spletnim iskalnikom na svetu, je ponastavila položaj spletne strani nemškega proizvajalca avtomobilov BMW na izhodiščno mesto. “Smrtno kazen”, kot Googlov ukrep zaradi njegovih drastičnih posledic označujejo nekateri komentatorji, si je BMW prislužil zaradi “preoblačenja” (cloaking) svoje spletne strani, ki je zavajala uporabnike iskalnika.

Googlova preiskava je namreč odkrila, da se je BMW-jeva spletna stran izpisala na prvem mestu zadetkov, ko so uporabniki vpisali iskalni niz “rabljeno vozilo” (nemško: “gebrauchtwagen”). Ko so uporabniki kliknili na zadetek, so bili prestavljeni na BMW-jevo izhodiščno nemško stran, ki pa ima malo skupnega z rabljenimi avtomobili.

BMW-jevo spletno mesto, ki temelji na javanski kodi in je Google zaradi tega ne more prečesati, je namreč precej svobodno obogateno s ključnimi besedami, ki so privabile Googlov sistem za indeksiranje. Čeprav takšno početje ne krši nobenega zakona, pa je v...

51 komentarjev

Konec gesel

Bink.nu - Microsoft je na CeBITu objavil, da se pripravlja, da bo v prihajajočih oknih, s kodnim imenom Longhorn, preverjanje pristnosti uporabnika s pomočjo gesel opustil ter nadomestil s pametnimi karticami. Razlog za to naj bile predvsem odločitve nekaterih bank, da ne bodo ponujale spletnih storitev za njihove stranke, če ne bodo ti uporabniki resnično tisti, za katere se predstavljajo.

Pametne kartice omogočajo shranjevanje kompleksnejših, ter predvsem daljših gesel, kar zvišuje nivo varnosti. Daljše geslo pomeni, da mora zlobni uporabnik porabiti znatno več časa, da odkrije vaše geslo, kar je pri hitrosti današnjih osebnih računalnikov praktično nemogoče.

49 komentarjev

Internet in umetnost

Slo-Tech - Na Slo-Techu kraljujejo pretežno tehnološko obarvane računalniške novice, zato je za malce več barvitosti tule ena napoved predavanja o računalniški umetnosti.

V sredo, 24. novembra ob 21. uri, bo v klubu Daktari, Ljubljana (Krekov trg 7, zraven Lutkovnega gledališča) imel Jaka Železnikar predstavitev svojega umetniškega delovanja vezanega na medij interneta.

Malo neslotechovski slog, pa vendar: Gre predvsem za dela jezikovnega izraza, ki izhajajo, preizprašujejo in nadgrajujejo tradicije konceptualne umetnosti ter predvsem vizualne/konkretne poezije. Na Železnikarjevo delo je v veliki meri vplivalo tudi raziskovanje medija interneta. V korpusu svojih del je ustvaril široko paleto spojev jezikovnega izraza in informacijskih tehnologij, s tematikami, ki segajo od osebne, lirične izpovedi do družbenega aktivizma.

Več o Jaki, enemu najbolj vidnih spletnih umetnikov pri nas lahko preberete na njegovi domači strani jaka.org. Ker je veliko del on-line, si jih lahko seveda direktno...

26 komentarjev

Za Googlom - Microsoft

CNN.com -

Microsoftov spletni portal za uporabnike MSN je dobro znana stvar med našimi uporabniki, če ne zaradi drugega zato, ker ga morajo zamenjati za drugo privzeto domačo stran, ko opravijo svežo namestitev Oken. Sedaj so si v Redmondu zadali cilj, da bo to prostovoljna domača stran večine uporabnikov interneta, saj nameravajo razviti spletni iskalnik do te mere, da bo boljši od trenutnega nespornega voditelja na tem področju, Googla.

Kirk Koenigsbauer, vodja MSN portala, je prepričan, da lahko brez problema premagajo vse tekmece na trgu, saj so lastniki oz. avtorji ogromne količine informacijskih tehnologij, za razliko od ostalih, ki jo le najemajo oz. so njeni kupci. K vsemu temu dodajmo še Microsoftove ogromne finančne rezerve in v nekaj letih lahko s konstantnim razvojem premagajo kogarkoli.

4 komentarji