»

Švica ugaša prizemni televizijski signal

Oddajnik Rigi bei Arth SZ

Slo-Tech - Švica bo postala prva evropska država, ki bo ugasnila prizemni televizijski signal. Švicarska nacionalna radiotelevizija SGR je sporočila, da bodo najpozneje do konca prihodnjega leta ugasnili digitalni prizemni televizijski signal DVB-T, ker je nadaljnje oddajanje predrago. Ker prehoda na DVB-T2 v Švici še ni in ga ne bo, bo televizijo v Švici odslej mogoče spremljati le prek interneta, prek kabelskih omrežij ali prek satelita. Prizemni signal trenutno...

27 komentarjev

Nov članek: DVB-T pod Linuxom

Slo-Tech - Zaradi boljše izkoriščenosti radiofrekvenčnega spektra ter oddajanja kakovostnejše slike in zvoka, po svetu od leta 2006 potekajo prizadevanja za digitalno oddajanje TV signala.

Na digitalno oddajanje so letos uspešno prešli v ZDA, EU naj bi na digitalno oddajanje preklopila do konca leta 2010, celotna Evropa pa najkasneje do leta 2015. V Sloveniji pa naj bi na digitalno oddajanje dokončno prešli do konca prihodnjega leta.

Digitalna televizija ali DVB (ang. Digital Video Broadcasting) je torej pred vrati, zato smo si v tokratnem članku ogledali kako je s sprejemom prizemnega DVB-T signala oz. gledanjem digitalne TV na domačem računalniku pod Linuxom.

Na branje!

39 komentarjev

Izšla knjiga Avtorsko pravo v digitalni dobi

Slo-Tech - V začetku tega meseca je pri založbi Pasadena izšla knjiga dr. Maje Bogataj Jančič Avtorsko pravo v digitalni dobi.

Na začetku delo predstavi nastanek, cilje in filozofske temelje avtorskega prava, v nadaljevanju pa se dotakne digitalizacije in izzivov, ki jih je le-ta prinesla imetnikom avtorskih pravic, posameznikom, ki želijo digitalizirana dela uporabiti ter zakonodajalcu.

Avtorica se v delu ukvarja tudi s tehnološkimi ukrepi in digitalnimi sistemi za upravljanje avtorskih pravic (tim. DRM), na koncu pa primerjalno obdela pravno varstvo tehnoloških ukrepov v mednarodnih konvencijah, zakonodaji ZDA, EU in v Sloveniji.
 Avtorsko pravo v digitalni dobi, Vir: Pasadena

Avtorsko pravo v digitalni dobi, Vir: Pasadena



Knjiga Avtorsko pravo v digitalni dobi je izdana pod Creative Commons licenco (priznanje avtorstva, nekomercialno, brez predelav), dostopna pa je tudi na spletni strani založbe Pasadena ter Inštituta za intelektualno lastnino. V fizični obliki pa jo lahko kupite za 54 EUR.

Maja Bogataj Jančič je sicer znana kot...

6 komentarjev

ZDRad: Prehod v digitalno

Delo - Danes je začel veljati zakon o digitalni radiodifuziji, ki naj bi zagotovil učinkovito spremembo tehničnega načina distribucije radiodifuznega signala iz analogne v digitalno obliko. Prehodno obdobje, v katerem bosta vzporedno delovala tako analogna kot digitalna radiodifuzija, se bo tako zaključilo z izklopom analogne radiodifuzije konec leta 2010. Na ministrstvu za gospodarstvo pravijo, da je optimizirano izkoriščanje radiofrekvenčnega spektra pri digitalni prizemni TV od tri- do šestkrat bolj učinkovito kot pri analogni prizemni TV.

Sicer pa naj bi bili s tem projektom povezani tudi veliki stroški. Ne samo za tiste, ki bodo morali spremeniti način oddajanja, temveč tudi za potrošnike, ki bodo morali nabaviti novo opremo (pretvorniki ipd.), katera na slovenskem trgu še ni razširjena. Na ministrstvu tako razmišljajo tudi o "morebitnem določenem sofinanciranju nabave te opreme."

142 komentarjev

Objavljen predlog Pravilnika o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikacij

Slo-Tech - Včeraj je Ministrstvo za gospodarstvo objavilo predlog Pravilnika o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikacij.

Gre za podzakonski akt, katerega sprejetje zahteva 107. člen zakona o elektronskih komunikacijah, sprejet pa bi moral biti že novembra 2004. Pravilnik bo določil funkcionalnost opreme in vmesnike za zakonito prestrezanje komunikacij, ki jih bodo morali zagotoviti vsi operaterji elektronskih komunikacij (operaterji telefonije, mobilne telefonije in ponudniki dostopa do interneta).

Pravilnik tako v 4. členu določa, katere podatke bodo Policiji, SOVI ali Obveščevalno varnostni službi Ministrstva za obrambo morali posredovati operaterji (npr. v primeru mobilne telefonije tudi lokacijo uporabnika).

V 5. členu pa pravilnik operaterjem omogoča povezovanje prestrezne opreme in s tem nižanje stroškov, saj se cene prestreznih naprav za internetne komunikacije gibljejo med 100.000 in 700.000 USD. Tako bo lahko več operaterjev skupaj zagotovilo potrebno opremo za...

47 komentarjev

Panasonic najavil nov DVD video rekorder

Slashdot - Marsikdo ne gleda preveč lepo na digitalno revolucijo, ki je že kar lepo obsedla svet, saj analogni zapis v marsikaterem pogledu prekaša digitalnega, vendar smo skoraj vsi mnenja, da klasičnim video rekorderjem bije zadnja ura in da je že zadnji čas za prehod na digitalne snemalnike. Tega se zavedajo tudi nekatera podjetja, kot so Matsushita, oz. Panasonic. Pri tem podjetju so pred kratkim najavili, da bodo predstavili DVD video rekorder z vgrajenim 40 GB trdim diskom, ki bo omogočal hrambo kar 52 ur videa. Dodatnih 12 ur pa naj bi spravili še na DVD-RAM diske. Panasonic bo to čudo na Japonskem trgu ponudil 1. decembra 2001 za ceno 200 000 jenov. Več podatkov o komponenti najdete tukaj.

0 komentarjev

Digitalno fotografiranje: danes in jutri

Ars Technica - Digitalni fotoaparat je bil včasih znak prestiža, vendar so tako kot vse druge stvari tudi le-ti postali dostopni širšim množicam. Četudi so se premožnejši včasih lahko bahali s svojim digitalcem, se niso morali ravno pohvaliti s kvaliteto slik. Slike, ki so jih izvrgli digitalni fotoaparati, niso mogle konkurirati slikam analognih fotoaparatov (tistih na film). Do danes se je marsikaj spremenilo. Na Ars Technici so napisali zanimiv članek o tem, kako se je digitalna fotografija spreminjala in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti.
Kljub temu, da so digitalni fotoaparati močno napredovali, sem še vedno mnenja, da so analogni fotoaparati še vedno tisto pravo. Ali hočete digitalni ali navadni fotoaparat, pa itak najbolje veste sami.

4 komentarji