»

Kaj pomeni zadnja ozdravitev HIV-a

HIV

Slo-Tech - Včeraj so svetovni mediji povzeli novico, da so znanstveniki v ZDA uspeli ozdraviti HIV pri dve in pol leti starem otroku, kar je drugi dokumentirani primer ozdravitve v zgodovini. Za razliko od nekaterih drugih znanstvenih odkritij so to pot tako znanstveniki in mediji izjemno previdni pri napovedih, kaj to pomeni za prihodnje spopadanje z boleznijo, saj pravzaprav nikomur ni jasno, kaj točno se je zgodilo. To so razlogi, da si podrobneje pogledamo najnovejšo ozdravitev, njeno biokemijsko ozadje in kaj to pomeni.

Za začetek nekaj statistike. Novorojenčki se lahko okužijo s HIV-om med nosečnostjo (virus prehaja čez placento), pri porodu ali ob dojenju, če je mati okužena z...

25 komentarjev

Slovenska ekipa odlična druga na iGEM 2012

Slo-Tech - Slovenska ekipa je na mednarodnem tekmovanju v sintezni biologiji iGEM (International Genetically Engineered Machine), kamor se je uvrstila po odličnem nastopu na evropskih kvalifikacijah, ponovno blestela. Med 62 ekipami, ki so se uvrstile na finale na ugledni ameriški univerzi MIT, so Slovenci osvojili prvo mesto na področju zdravje in medicina, prvo mesto za najboljšo wiki-predstavitev projekta, prvo mesto za najboljši model in drugo mesto v skupni razvrstitvi. Prvo mesto je osvojila ekipa iz nizozemskega Groningena, v veliki finale pa sta se uvrstili še ekipi LMU-München in Paris Bettencourt. Prvikrat se je zgodilo, da so bile v finalu samo evropske ekipe in nobene anglosaške ekipe.

Letošnji projekt slovenske ekipe se...

32 komentarjev

Najpomembnejše znanstveno odkritje leta 2011: protiretrovirusna zdravila zmanjšujejo prenos HIV-a

Tarče protiretrovirusnih zdravil.

vir: Science Blog
Science Blog - Ena izmed najuglednejših znanstvenih revij Science je objavila seznam najpomembnejših dosežkov na znanstvenem področju v letu 2011. Na prvo mesto se je uvrstilo revolucionarno odkritje, da terapija s protiretrovirusnimi zdravili pomaga preprečevati prenos virusa HIV z okuženih posameznikov na zdrave, ki je bilo objavljeno avgusta v The New England Journal of Medicine.

V študiji HPTN 052, ki se je začela aprila 2005 in bi bila morala trajati do leta 2015, a so jo zaradi prepričljivih pozitivnih rezultatov predčasno zaključili že maja lani, je sodelovalo 1763 parov iz devetih držav (Botsvana, Kenija, Malavi, Južna Afrika, Zimbabve, Brazilija, Indija, Tajska, ZDA), kjer je bil en partner okužen z virusom HIV-1....

27 komentarjev

Slovenski študentje na iGEM zopet zlati

Slo-Tech - Tudi letos se je med 6 in 8 novembrom na MIT tekmovanju iGEM, kjer se borijo študentske raziskovalne skupine iz vsega sveta, potegovala ekipa slovenskih študentov pod vodstvom prof. Romane Jerale. Slovenska ekipa je, kot pravijo, revolucionirala sintetično biologijo.

Pred nekaj trenutki so na tviterju zapisali, da zlata palica izmed 128 drugih ekip zopet pripada slovenskim študentom. Kaj točno so slovenski študenti počeli si lahko ogledate v videu:

29 komentarjev

Kar se Janezek nauči ...

Slo-Tech - Univerza v Ljubljani s svojo vlogo najvišje izobraževalne institucije predstavlja enega od stebra sodobne slovenske družbe. Vsakdo, ki je kdaj obiskal katero od uvodnih predavanj, je bil zagotovo deležen lekcije glede citiranja in spoštovanja avtorskega dela drugih. V primeru resnejših kršitev se vam mimogrede zgodi, da tudi po pol leta ne smete opravljati izpitov ali pa vam popolnoma prepovedo obiskovanje univerze.



Žal so s svojim vzornim ravnanjem selektivni, kar pokaže že hiter pregled uradnih strani Univerze v Ljubljani. Na določenih podstraneh se namreč nahajajo slike z znane spletne strani iStockPhoto. S tem ne bi bilo nič narobe, če le ne bile ožigosane z vodnim žigom ponudnika fotografij.

Čeprav...

74 komentarjev

Raziskovalci odkrili gen, ki prepreči širjenje HIV-a

Slashdot - Ekipa raziskovalcev iz Univerze v Alberti je tekom svojih raziskav prišla do presenetljivega odkritja gena imenovanega TRIM22, ki prepreči širjenje virusa HIV tako, da prepreči njegovo ponovno sestavo v celicah in s tem prepreči, da bi se lahko virus razširil na druge celice, saj se mora tekom svojega reprodukcijskega cikla virus HIV ponovno sestaviti, da lahko nadaljuje svoje popotovanje. Ker standardna zdravila niso učinkovita na vedno nove mutacije virusa, do katerih lahko pride tekom reprodukcijskega cikla in lahko posledično samo omejijo virus in ga ne morejo popolnoma uničiti, je to odkritje še toliko bolj spodbudno, saj bi naj omenjeni način ponujal rešitev tudi v boju proti takšnim mutacijam.

Po besedah Stephen-a Barr-a, molekularnega virologa, ki vodi omenjeno ekipo, poskušajo trenutno ugotoviti, zakaj se ta gen ne izrazi pri posameznikih s HIV obolenjem in kako bi ga lahko aktivirali. Prav tako upajo, da bodo njihove raziskave pripomogle k dejanskemu razvoju zdravil in...

49 komentarjev

Naši raziskovalci uspešni na področju sintezne biologije

Univerza v Ljubljani - Slovenska ekipa študentov je pred kratkim na mednarodnem tekmovanju študentskih ekip z raziskovalnimi projekti iz sintezne biologije, ki je potekala na univerzi MIT, osvojila prvo mesto.

Predstavili so nov način zdravljenja okužbe z virusom HIV, ki se razlikuje od trenutno najbolj uspešne metode HAART. Mutacijam virusa, ki ga naredijo odpornega na zdravila so se izognili tako, da so namesto posameznih virusnih molekul izkoristili ključne virusne funkcije.

Izvorno novico si lahko ogledate na:
http://www.uni-lj.si/novica.aspx?id=535

Študentom za preboj iskreno čestitam

44 komentarjev

Nad raka s HIV

Wired News - Kot poroča Wired News, so raziskovalci University of California iz Los Angelesa razvili postopek genske terapije, s katerim so modificirani virus HIV "prepričali", da napada in uničuje rakaste celice.

Postopek so uspešno preiskusili na živi miši, pravijo pa, da bodo s kliničnim testiranjem na ljudeh še počakali, saj ne želijo, da bi se ponovila zgodba iz leta 1999, ko je 18-letni pacient, ki se je udeležil podobne genske terapije na University of Pennsylvania umrl.

29 komentarjev

Obeta se nam še uspešnejše preprečevanje HIV

Wired News - Ko sem se pred nekaj dnevi učil za izpit biotehnologije, me je presenetilo, da je kar 70% podjetij, ki se ukvarjajo z biotehnologijo, razporejena na nekaj kvadratnih kilometrih okoli University of California. Lahko torej samo ugibate, kje je nastala sledeča ideja.

Tako Wired poroča, da sta znanstvenika s te univerze ob pomoči diplomanta in finančni podpori nekaj sto tisoč dolarjev uspela narediti virus, ki se veže na virus, ki povzroča človeško imunsko pomanjkljivost, in ga inaktivira. Virus je namreč bil biotehnološko modificiran, saj ne vsebuje viruletnih zaporedij nukleotidov, ampak samo protismiselno DNA, ki onemogoča prepisovanje v proteine in virusu HIV onemogoča delitev.

Poskusi so zaenkrat prestali računalniško preračunavanje in celo na izoliranih celicah, in ker so bili uspešni, bodo naslednji tarča poskusne živali.

Problem, ki ga vidita predvsem idejni vodje, pa je, da je tehnologija pravzaprav tako preprosta, da bi jo lahko kdo uporabil tudi v drugačne namene....

22 komentarjev

Slovenci svetovni prvaki v robobrcu!

24 ur - Če se vam je zazdelo, da se je slovenska nogometna pravljica po sporih na svetovnem prvenstvu in kadrovskih spremembah v ekipi končala, ste se zmotili. Na svetonem prvenstvu v robobrcu v San Franciscu je slovenska ekipa Ljubljana Dragons osvojila zlato medaljo v kategoriji Srednji Mirosot, kjer se meri 5 robotov proti 5-im nasprotnim. Ekipa s Fakultete za elektrotehniko je premagala korejsko ekipo KinGo, ki je njihov večni tekmec, kmalu pa se bo začela pripravljati na evropsko prvenstvo, ki bo med 15. in 18. junijem v Muenchnu. Klik!

Največ zadetkov je dosegel Zlatko Zarobotkovič.

17 komentarjev

Prvo desetletje spama

NetCraft - V petek smo "obhajali" že deseto obletnico spama, kot ga poznamo danes. Netcraft nas je namreč spomnil, da je 5. marca 1994 odvetniška pisarna (nič čudnega, da so odvetniki tako nepriljubljeni med navadnimi smrtniki) Canter & Siegel zasmetila novičarske skupine z reklamami za svoje storitve pri znani ameriški loteriji za "zelene karte". Ker niso takoj našli učinkovitega načina za blokado tega in še nekaj naslednjih spamov iste odvetniške pisarne, so idejo kmalu pograbili tudi ostali in zgodilo se je, česar so se mnogi bali: počasen zaton novičarskih skupin. Medtem je hkrati s popularnostjo interneta krepko naraslo tudi število spletnih strani, kjer so neprevidni avtorji objavljali svoje in tudi druge el. naslove in spam se je preselil v el. pošto, stvari pa so prišle že tako daleč, da nekateri že napovedujejo počasen zaton tudi te storitve in napovedujejo nove oblike el. pošte, npr. simbolično poštnino za vsako poslano sporočilo ipd.

Za "zgodovinarje" bo morda zanimiva tudi...

1 komentar

GB

New Scientist - Mnogo smo že govorili o novih sojih bolezni, ki se pojavljajo, in nas pridno spravljajo v grob. Evolucija pač producira nove in nove viruse, ki nas napadajo na vedno novejše načine. Saj nič osebnega, samo programirani so za replikacijo, tako kot tudi naši geni.

Bi se lahko zgodilo, da bi kakšen virus postal naš zaveznik v boju proti recimo virusu HIV, ki povzroča AIDS? Ravno to se je, tako kaže, zgodilo. Skrivnostni virus GB zavira razvoj virusa HIV in odlaga izbruh končne, terminalne faze bolezni AIDS.

Bakteriofage - viruse, ki uničujejo (kužne) bakterije, so doslej že opazili. Antivirusnega virusa pa še ne. To je prvi tak primer. Zanimivo je tudi to, da deluje ta GBV-C virus podobno, kot nekateri genetski faktorji, virusu HIV neprijazni. Klik.

10 komentarjev