»

Večina AM2 plošč ne podpira Phenom procesorjev

Tom's Hardware - Čeprav so vsi AM2 ter AM2+ procesorji teoretično kompatibilni z vsemi AM2 ter AM2+ ploščami, je resnica malo drugačna. Večina AM2 plošč namreč ne podpira K10 procesorjev. Na testu, ki so ga izvedli pri Tom's Hardware, sta s Phenom procesorji od desetih delovali le dve plošči, obe Asusovi. Prva, plošča višjega ranga iz RoG družine, Crosshair, je osnovana okrog nForce 590 SLI, druga, cenovno bolj ugodna in primerna za HTPCje, M2A-VM HDMI, pa okrog AMDjevega 690G nabora. Ostale, s Phenom procesorji nekompatibilne, so bile osnovane okrog nForce 590 oz. 570 SLI, našle pa so se še po ena plošča z VIA K8M890, ULi/Nvidia M1697 ter Radeon Xpress 3200 veznim čipovjem.



Ker...

135 komentarjev

Sapphire Atomic HD3870 hladilnik

Xtreme Systems - Kot kaže, bo Sapphire na AMD Radeon HD 3870 karticah zamenjal referenčni hladilnik z lastno rešitvijo, ki, za razliko od referenčne, zasede le eno PCI(e) režo. Glavna prednost je možnost uporabe štirih grafičnih kartic v CrossFire+ navezi na praktično vseh matičnih ploščah. Uporabo referenčnega hladilnika, ki zasede dve reži, in štirih kartic naenkrat zaenkrat omogoča le MSI K9A2 Platinum, ki ima vse štiri PCIe x16 reže razporejene s po eno PCI (oz. PCIe x1) režo med njimi. Vse ostale matične plošče, zasnovane na AMDjevem 790FX veznem čipovju, imajo namreč vsaj dve reži popolnoma skupaj.



Sam hladilnik uporablja zanimivo tehnologijo, imenovano Vapor Chamber, ki je zelo podobna toplotnim cevkam, a konceptu odstrani nekaj pomankljivosti. Cevke namreč delujejo po principu toplega in mrzlega dela,...

11 komentarjev

Februarja že GeForce 9?

DigiTimes - Očitno kalifornijsko podjetje NVIDIA ne bo pustilo konkurentu AMD-ju ( ATI) priti do sape. Nvidia naj bi namreč februarja naslednje leto izdala novo generacijo grafičnih procesorjev (GPU), poroča DigiTimes.

Prvi čip nove 9. generacije GeForce bo visokorazredni 65-nanometrski D9E. Podpiral bo DirectX 10.1 in Shader Model 4.1. Poleg tega pa naj bi junija poslali na trg še 55-nanometrski D9P, ki naj bi bil čip srednjega razreda. Slednji se bi tako pridružil AMD-jevi najnovejši seriji grafičnih kartic, ki že temeljijo na 55-nanometrskem procesu ( RV670).

100 komentarjev

AMD novičke

več strani - Če gre verjeti poročanju DigiTimes-a, se bodo uresničile črnoglede napovedi glede frekvenc AMD-jevih prihajajočih štirijedrnikov Phenom. Tako naj bi ob uradni predstavitvi luč sveta zagledali le različici Phenom X4 9500 in 9600 s frekvenco 2,2, oziroma 2,3 GHz, tretja napovedana različica, z oznako 9700 in frekvenco 2,4 GHz, naj bi bila uradno predstavljena decembra, medtem ko bo na različico s frekvenco 2,6 GHz potrebno počakati do začetka prihodnjega leta. Več o tem si preberite v izvorni novici na DigiTimesu.

V nasprotju z velikim pompom ob predstavitvi GeForca 8800 GT, je AMD-jev radeon HD 2900 GT, o katerem smo vam pred kratkim že poročali, doživel skorajda skrivno predstavitev, o kateri si lahko več preberete na Daily Tech-u. O zmogljivostih nove AMD-jeve grafične kartice v CrossFire načinu se lahko prepričate na forumu Extreme Systems, oziroma na FiringSquad.com, kjer so v test GeForce 8800 GT vključili tudi AMD-jev GT.

Nordic Hardware poroča, da naj bi grafična...

11 komentarjev

AMD: cene Phenomov, Radeon HD 2900 GT

več strani - Na spletni strani distributerja ISA Hardware so se pojavile prve informacije o cenah AMD-jevih prihajajočih štirijedrnikov za namizne računalnike Phenom. V kolikor gre za uradne cene, bo po uradni predstavitvi devetnajstega novembra potrebno za najšibkejši model z oznako Phenom X4 9500 in frekvenco predvidoma 2,2, GHz potrebno odšteti 247 ameriških dolarjev, medtem ko bo cena različic 9600 in 9700, katerih frekvenca naj bi znašala 2,3 oziroma 2,4 GHz, po drugih informacijah pa 2,4 oziroma 2,6 GHz, 278 oziroma 288 ameriških dolarjev. Več o tem na Planet3DNow, oziroma na ISA Hardware.

Poleg tega so se pojavile tudi slike grafične kartice Radeon HD 2900 GT, ki temelji na jedru R600, vendar ima za razliko od različice Radeon HD 2900 XT 256-bitno pomnilniško vodilo, 256 MB pomnilnika in 240 Shader enot, poleg tega pa se razlikujeta tudi PCB-ja obeh kartic. Frekvenca jedra naj bi znašala 600 MHz, pomnilnika pa 1600 MHz. Več o tem na forumu ExtremeSistems

11 komentarjev

Intel in AMD razkazujeta štirijedrnike

Hartware.net - Na Leipziškem Games Convention-u sta oba procesorska giganta razkazovala svoje prihajajoče štirijedrnike. Intel je širši javnosti pokazal 45-nanometrski štirijednik s kodnim imenom Yorkfield, ki so ga predstavili med delovanjem na matični plošči z veznim naborom X38 in dvema grafičnima karticama Radeon HD 2900 XT. Za več informacij o tem odklikajte na Hartware.net. Poleg tega je Intel na omenjeni prireditvi predstavil tudi najnovejši proceosr za prenosnike Core 2 Extreme X7900 s frekvenco 2,8 GHz.

Tekom omenjene prireditve ni počival niti Intelov največji konkurent AMD, ki se je očitno dokončno otresel govoric o nizkih frekvencah svojih prihajajočih K10 procesorjev, saj so prikazali sistem, katerega srce je predstavljal štirijedrni Phenom s frekvenco 3 GHz, ki je v navezi z dvema Radeonoma HD 2900 XT poganjal igro Stranglehold. Več o tem si lahko preberete na Hartware.net, kjer obenem potrjujejo, da bo uradna predstavitev AMD-jevih štirijedrnih Opteronov desetega septembra.

32 komentarjev

Urbi et Orbi: Radeon HD 2000 serija

Slo-Tech - Kdor čaka dočaka in tako smo po neštetih novicah, špekulacijah in prestavljanjih končno dočakali novo serijo grafičnih kartic s podporo DX10 nekdanjega kanadskega proizvajalca, ki je zdaj v AMD-jevi lasti. Nova serija od sedaj tudi uradno nosi ime Radeon HD 2000, krono najzmogljivejše grafične kartice AMD-jeve nove generacije pa nosi Radeon HD 2900 XT, ki bo kupcem na voljo za slabih štiristo ameriških dolarjev. SKupaj z njim so luč sveta zagledale tudi grafične kartice nižjega in srednjega razreda, ki nosijo oznake Radeon HD 2600 in Radeon HD 2400, ki pa bosta kupcem na voljo predvidoma konec junija. Poleg grafičnih kartic za namizne računalnike so luč sveta zagledale tudi različice grafičnih kartic za prenosnike. Več o grafičnih karticah si preberite v AMD-jevem sproročilu za javnost ter na Daily...

75 komentarjev

Radeon HD 2900 XTX: polomija?

Slo-Tech - Če gre verjeti drugemu tetstu prihajajočih AMD-jevih grafičnih kartic nove generacije na Daily Tech-u, je grafična kartica Radeon HD 2900 XTX pravo razočaranje. V primerjavi z GeForce 8800 GTX (z jedrom navitim na 650 MHz) je na omenjenem testu pogorela, prav tako pa v nekaterih primerih zaostaja za svojim manjšim bratom z oznako XT in to kljub temu, da premore 1 GB GDDR4 pomnilnika s frekvenco 2 GHz. Velja pa dodati, da so pri omenjenem testu uporabili drugačne gonilnike kot v testu Radeona HD 2900 XT. Za več informacij si oglejte sam test.

16 komentarjev

12000 točk R600 XT v 3DMark06?

več strani - Po poročanju VR-Zone naj bi AMD-jeva prihajajoča grafična zverina z jedrom R600 dosegla kar dvanajst tisoč točk v programu 3DMark 06. Radeon HD 2900 XT, kot naj bi se glasilo uradno ime kartice, bo kot prva na voljo z omenjenim grafičnim jedrom, sledila pa ji bo zmogljivejša različica z oznako XTX. Za različico XT, s frekvenco jedra 750 MHz, naj bi bilo potrebno odšteti slabih štiristo ameriških dolarjev, dodajajo v izvorni novici.

Poleg tega so luč sveta zagledale nove podrobnosti o prihajajočih AMD-jevih DX10 grafičnih karticah, ki govorijo o poimenovanju Radeon HD 2000, o 320 stream procesorjih pri Radeon HD 2900 ter o poimenovanju šibkejših različic grafičnih kartic. Več o novih podrobnostih si preberite na daily Tech-u.

Pojavile so se tudi nove slike grafične kartice z jedrom R600, najdete jih na HardOCP

28 komentarjev