»

Apple, Microsoft in davki

Applov Braeburn capital.

vir: The New York Times
The New York Times - V soboto je New York times objavil precej odmevno zgodbo o Applovi strategiji za izogibanje davkom, kjer so s prerazporeditvijo prihodkov v svojo hčerinsko družbo v Nevadi (za ameriške prihodke) oz. na Irskem (za tuje prihodke) prihranili vsaj 2.4 milijarde dolarjev samo lani. Hitro so se oglasili še drugi mediji s trditvami, da povsem isto že leta počne tudi Microsoft, ki je sicer prihranil nekoliko manj (4.3 milijarde, a v obdobju zadnjih 15 let), vendar bi ta denar zvezna država Washington še kako krvavo potrebovala za investicije v šolstvo in druge javne storitve. Splošno je problem precej endemičen v tehnološki industriji, ki v povprečju plačuje davek na prihodke pravnih oseb v višini ~10%, vsaj za tretjino manj od podobno situiranih...

104 komentarji

Microsoftovo rekordno četrtletje

vir: PC World
PC World - Prvo četrtletje fiskalnega leta 2011 (julij, avgust in september) je bilo z denarnega stališča za Microsoft, tako kot za še nekaj podjetij v IT industriji, rekordno. Ob 16,2 milijarde ameriških dolarjih prihodkov so zaslužili kar 5,41 milijarde dolarjev, kjer sta bila največja zaslužkarja oddelka, ki skrbita za operacijske sisteme Windows ter pisarniški oddelek z Officem na čelu. Pri zaslužkih je po besedah predstavnikov pri Microsoftu še močno pomagala igralna konzola Xbox 360, kjer je posel doživel kar 38-odstotno rast. S tem so za kar 51 % zvišali zaslužek glede na enako obdobje lani ter za 25 % zvišali prihodke. Pri Microsoftu so kot razlog za uspeh izdelkov Windows in Office podali rast trga...

5 komentarjev

Oraclov Sun dobičkonosen

ZDNet - Pred Oraclovim prevzemom je bil Sun potapljajoča se barka, ki je četrtletje za četrtletjem nizala negativni poslovni izkaz. Po prodaji se je položaj zasukal, saj Oraclovi poslovni rezultati kažejo pozitivno poslovanje v preteklem četrtletju.

Celoten Oracle je v preteklem četrtletju (zadnje v njihovem fiskalnem letu 2010) zabeležil 2,4 milijarde dolarjev dobička in 9,5 milijarde dolarjev prihodkov. Prevzeti Sun je k temu prispeval 400 milijonov dolarjev dobička, kar je izvrsten rezultat za nedavno še v dolgovih utapljajoče se podjetje. Sunovi prihodki so znašali 1,2 milijarde dolarjev. V celotnem fiskalnem letu 2011 želijo dobiček Suna dvigniti na poldrugo milijardo dolarjev, leto pozneje...

4 komentarji

Intelov dobiček se je podeseteril

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so več kot odlični. V zadnjih treh mesecih so zabeležili za 10,6 milijarde dolarjev prihodkov in 2,3 milijarde dobička. To je desetkrat več kot v kvartalu poprej, ko je njihov dobiček znašal le 234 milijonov dolarjev. Intelova bruto marža se je povzpela na 65 odstotkov, kar je 12 odstotnih točk več kot v enakem obdobju leto prej. V celotnem letu 2009 je njihov čisti dobiček znašal 4,4 milijarde dolarjev. Omenimo, da so morali lani plačati 1,45 milijarde dolarjev globe EU in 1,25 milijarde dolarjev AMD-ju v poravnavi.

Za letošnje leto pričakujejo prihodke v višini 9,7 milijarde dolarjev z bruto maržo 61 odstotkov.

39 komentarjev

Intelov poslovni izkaz nad pričakovanji

CNet - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike in v zeleno barvo odeli vse pomembnejše tehnološke borzne indekse v ZDA. V omenjenem obdobju so zabeležili 9,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je več od pričakovanj, a za osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (10,2 milijarde dolarjev). S tem so ustvarili za 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a 300 milijonov dolarjev več od predvidevanj. V zadnjem letošnjem kvartalu kanijo prodati za 10,1 milijarde dolarjev izdelkov, predvsem na račun gospodarskega okrevanja in božične nakupovalne sezone.

9 komentarjev

Poslovni rezultati Seagata nad pričakovanji

The Register - Poslovni rezultati Seagata za tretje fiskalno četrtletje v letu 2009 so nekoliko slabši od četrtletja poprej, a vseeno ne tako slabi, kot so se bali, da bodo. Prihodki od prodaje so znašali 2,1 milijarde dolarjev, kar je za 170 milijonov dolarjev manj kot v prejšnjem četrtletju, a še vedno bolje od načrtovanih 1,6 do 2 milijard. Preliminarni izidi kažejo, da skupni rezultat negativen, tako da dividend ne bo. V predpreteklem četrtletju so izplačali tri cente na delnico, kar jih je stalo 60 milijonov dolarjev (kljub izgubi skoraj pol milijarde dolarjev). Prav tako bodo nadaljevali s prestrukturiranjem z namenom zniževanja stroškov in doseganja dobička v letu 2010.

0 komentarjev

Novice s konzolastičnega sveta

Gran Tourismo 5 Prologue

vir: digg.com
digg.com - Bitka med novodobnimi konzolami se z meseca v mesec zaostruje, kar tudi dokazujejo dogodki zadnjih nekaj tednov:

Pri Sonyu tokrat proslavljajo, saj se je njihov PlayStation 3 že drugi mesec prodal v večjem številu (točneje: 280,8 tisoč enot proti 254,6 tisoč) v primerjavi z njihovim neposrednim tekmecem, Microsoftovim Xboxom 360. Dodatno upanje za še večji uspeh daje milijon prednaročil za Gran Tourismo 5 Prologue samo v Evropi ter dejstvo, da je izid naslednjega paradnega konja, Metal Gear Solida 4 načrtovan že za junij.


A tudi v Microsoftovem taboru ne spijo. Za slabšo prodajo bi naj bilo krivo pomanjkanje konzol, saj bi naj še vedno imeli težave z dobavo po decembrski rekordni prodaji. Nadaljnja tolažba je še dejstvo, da je prodaja iger (od katerih...

36 komentarjev

Microsoft z visoko prodajo Viste, Offica in igre Halo 3

Yahoo News - Microsoft je v svojem finančnem poročilu za prvo trimesečje tekočega poslovnega leta, izdanem v četrtek, objavil 23% porast dobička, in sicer iz 3,48 na 4,26 milijarde dolarjev, v primerjavi z enakim obdobjem lani. Prihodki so v enakem času zrasli za 27%, iz 10,81 milijarde na 13,76 milijarde. S tem so prekosili pričakovanja borznih analitikov, ki so v povprečju za ta kvartal pričakovali okrog 3,72 milijarde dolarjev dobička in za dobro milijardo dolarjev manj prihodkov. Podjetje pripisuje tako uspešno poslovanje dobri prodaji operacijskega sistema Windows Viste (prodanih 85 milijonov kopij od samega izzida v januarju, od tega 25 milijonov od konca julija), novega Office paketa ter igre Halo3. K skupnim prihodkom je tako prodaja Oken prispevala 4,14 milijarde, Office 2007 paketa 4,11 milijarde in Halo3 igre 330 milijonov dolarjev (celotni prihodek Xbox oddelka 1,93 milijarde; v tem četrtletju je bilo prodanih 1,8 milijona Xbox 360 konzol).

Za konec so v Microsoftu dvignili lastne...

59 komentarjev

Prodaja Viste nad pričakovanji

CNet - V decembru, prvem mesecu, ko je novi Microsoftov operacijski sistem Windows Vista bil naprodaj podjetjem, so zabeležili prodajo nad pričakovanji.

Čeprav točnih številk ne izdajajo, je prihodek od prodaje Viste v Združenih državah Amerike za 62,5 odstotka višji kot je bil leta 2000 takoj po izdaji Windows 2000 in le slabe 4 odstotke nižji od prihodka pri Windows XP.

Za prodajo Viste ostalim uporabnikom, kar se bo zgodilo po 30. januarju, pa pričakujejo, da bo dosegla ali celo presegla prodajo operacijskega sistema Windows XP. Glede na to, da kar 80 odstotkov Microsoftovih prihodkov izvira iz prodaje novih računalnikov, bodo končne številke v veliki meri odvisne od števila prodanih osebnih računalnikov čez leto.

207 komentarjev