»

Firefox 10 je zunaj

Slashdot - Firefox 10 je zunaj. Kljub lepi in okrogli številki posebnih sprememb ni, slovenske splavitvene zabave tudi ne, Slashdot pa je najavi namenil vsega enovrstičnico, kar je že samo po sebi redko. Kaj je torej novega?

Za začetek so zaprli izjemno število, tj. kar 1403 zahtevkov, v veliki večini manjših hroščev. Za videti bodo podpora za anti-aliasing v standardu WebGL, 3D transformacije po standardu CSS3 (demo), celozaslonske HTML5 aplikacije in skrit gumb za naprej (forward), ki se bo prikazal šele potem, ko bo uporabnik predhodno uporabil gumb za nazaj (back). Drugače je tu avtomatsko posodabljanje različic za obstoječe razširitve (automatic version bumping), kar bo omogočili uporabo...

62 komentarjev

Izšel Ubuntu 10.10

vir: Heise
Heise - Pravkar je izšla nova različica distribucije Linuxa Ubuntu, ki dnevu izida primerno nosi oznako inačice 10.10 in ima kodno ime Maverick Meerkat. Ubuntu in Canonical se še vedno držita šestmesečnega cikla izidov, pri čemer je vsaka verzija polno podprta vsaj 18 mesecev. Predhodna verzija 10.04 je imela oznako LTS (long-term support), kar pomeni, da bo podprta dvakrat dlje, medtem ko je najnovejši Ubuntu 10.10 spet klasičen in kot tak nosi zagotovljeno podporo za 18 mesecev.

Nova verzija ima Linuxovo jedro različice 2.6.35 in grafično okolje GNOME 2.32.0. Pri sveži namestitvi opazimo nekoliko poenostavljen postopek in podporo datotečnemu sistemu Btrfs.

Dodana je nova Ubuntu Font kot privzeta pisava in Software Center, ki sedaj vsebuje kategoriji...

221 komentarjev

Izšel Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx

Ubuntu govori tudi slovensko!

Slo-Tech - Danes je izšel Ubuntu 10.04 LTS z imenom Lucid Lynx. Tokratna različica (ki ima tudi dolgotrajno, triletno podporo) prinaša številne (po mnenju nekaterih nekoliko preštevilne) novosti.

Pod pokrovom teče Linux jedro 2.6.32, dokončno pa so se znebili tudi HAL-a, posledica česar je med drugim tudi hitrejši zagon računalnika oziroma zbuditev iz mirovanja. Uporabniki nVidia grafičnih kartic bodo gotovo veseli privzeto vključenih Noveau gonilnikov, izboljšan pa je tudi upravitelj omrežnih povezav (ki mimogrede že kar nekaj časa zna deliti internetno povezavo na poljubnem omrežnem vmesniku). Spremenili so tudi videz samih oken (kar je prineslo nemalo pritožb, ki so bile večinoma preslišane), seveda pa si lahko...

170 komentarjev

Izšel Inkscape 0.47

Inscape 0.47

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Vsi navdušenci nad oblikovanjem se bodo gotovo razveselili izida urejevalnika vektorske grafike Inkscape 0.47.

Nova različica Inkscapea, je na voljo za operacijske sisteme Linux, Windows in MacOS, prinaša številne novosti. Izpostavimo lahko samodejno shranjevanje, samodejno glajena vozlišča, nove zmožnosti orodju prilagajanja ter novi učinki poti (tudi šrafiranje), izboljšan izvoz v PS in EPS format, veliko novih razširitev ter še številne druge izboljšave.

14 komentarjev

Prihaja Ubuntu 8.04

vir: Ubuntu
Ubuntu - Čez dober mesec dni bo izšla nova različica Linux operacijskega sistema Ubuntu 8.04. Za vse, ki ne morete počakati in bi morda želeli sodelovati pri preizkušanju, je že na voljo Ubuntu Hardy 8.04 beta z namizjem GNOME 2.22. in sredico 2.6.24. Priložena sta tudi brskalnik Firefox 3 beta 4 ter program PulseAudio.
Prehod iz operacijskega sistema Windows je olajšan z aplikacijo Wubi, ki omogoča namestitev ali odstranjevanje Ubuntuja na enak način, kot poteka namestitev običajnih Windows programov. Za namestitev ni potrebno določiti posebne particije in spreminjati obstoječega bootloaderja.



Obljubljajo, da nova različica uporabniku omogoča preizkušanje Ubuntuja na enak način,...

157 komentarjev

Na voljo Ubuntu skladišča za Vidalio in Mixminion

Slo-Tech - Anonimizacijsko omrežje Tor deluje tako, da promet uporabnika naključno preusmerja po anonimizacijskih strežnikih Tor omrežju do izstopne točke. S tem naj bi dosegli anonimizacijo uporabnika, saj je sledenje prometa med točkami v Tor omrežju izredno težko izvedljivo. Kljub temu, da anonimizacija ni povsem zanesljiva, pa je uporaba Tor omrežja skupaj z dodatkom za Firefox TorButton precej priljubljena med vsemi, ki želijo na spletu ohraniti vsaj malo anonimnosti.

Sam program Tor sicer ne uporablja grafičnega vmesnika, zato so razvijalci razvili grafični vmesnik Vidalia, ki uporabniku anonimizacijske storitve prikazuje nekatere informacije o statusu anonimizacije in omrežju. Do pred kratkim je bil namestitveni paket za Vidalio mogoč samo za uporabnike Windows in Mac, uporabinki Linuxa pa smo morali program prevesti iz izvorne kode.

Od danes naprej to ni potrebno, saj je eden izmed operaterjev anonimizacijskega omrežja vzpostavil skladišče programskih paketov za Vidalio in program...

10 komentarjev

Izšel GNOME 2.22

GNOME - Izšla je nova različica priljubljenega odprtokodnega namizja GNOME 2.22.

Opis vseh novosti najdete v uradni objavi nove različice, med pomembnejše pa lahko prištejemo program Cheese za zajem fotografij in videa iz spletne kamere, program Anjuta, ki je po novem del paketa za razvijalce programske opreme ter novo knjižnico za navidezni datotečni sistem GVFS/GIO, ki bo nadomestila starejšo GNOME-VFS. To pomeni številne izboljšave v programih kot je Nautilus, vendar pa na začetku tudi malce nazadovanja, saj vsi programi še ne izkoriščajo polnega potenciala nove knjižice.

Kot je že v navadi, je namizje na voljo tudi v slovenskem jeziku.

5 komentarjev

Izšel Ubuntu 7.10

Ubuntu - Osemnajstega oktobra je luč sveta ugledala nova izdaja Ubuntu Linuxa, Ubuntu 7.10, poimenovan tudi Gutsy Gibbon. Hkrati z njim sta izšla tudi Kubuntu in Edubuntu.

Novi izid prinaša številne novosti, med drugim izboljšano podporo strojni opremi, za kar skrbi tudi tim. Restricted Drivers Manager, ki zna za nekatere kose strojne opreme uporabiti Windows gonilnike. Izboljšana je tudi podpora za tiskalnike, saj nameščanje gonilnikov za številne USB tiskalnike ni več potrebno, pač pa je dovolj, da tiskalnik le priključimo na računalnik in prižgemo, Ubuntu pa poskrbi za vse ostalo.

Uporabniki prenosnikov bodo gotovo veseli tudi izboljšane podpore za zunanje video naprave (projektorje), uporabniki dual boot sistemov pa podpore pisanju na NTFS razdelke. Ker je Ubuntu namenjen predvsem končnim namiznim uporabnikom, ima različica 7.10 vključeno tudi podporo za 3D namizje (sistem jo vljuči samodejno, če strojna oprema to omogoča), prikrajšani pa ne bomo niti Eduroam uporabniki, saj novi...

83 komentarjev

Nov članek: Šifriranje nosilcev podatkov v okolju Linux in Windows

Slo-Tech - Vsa podjetja, vlade in posamezniki, ki svojih pomembnih podatkov nimajo shranjenih na fizično varovanih nosilcih, se srečujejo z vprašanjem kako le-te zaščititi pred krajo ali izgubo. Če ne prej, se s tem vprašanjem srečamo najkasneje takrat, ko star trdi disk prodamo ali podarimo, ko ga nesemo na servis, ko nam ukradejo prenosnik ali le-tega po kakšni prepiti noči kje pozabimo.

Dejstvo namreč je, da je do podatkov na trdem disku razmeroma enostavno priti, če le imamo fizični dostop do diska. Podatkov pa ni mogoče samo ukrasti, pač pa tudi podtakniti.

Rešitev je seveda uporaba šifriranja.
V tokratnem članku si bomo pogledali kako uporabljati šifrirane diske v okolju Windows in Linux - in to tako, da so podatki na šifriranem disku dostopni iz obeh sistemov.

Prijetno branje!

22 komentarjev

Uradni podatki o Ubuntu 7.10

Ars Technica - Oktobra prispe nova različica Linux distribucije Ubuntu s kodnim imenom Gutsy Gibbon. Poleg posodobljenih glavnih sestavnih delov (Linux kernel, Gnome/KDE, Xorg, ...) sta zaenkrat glavni novosti ločena uradna izdaja, namenjena mobilnim telefonom in podobnim prenosnim napravam, ter privzeta podpora naprednim vizualnim učinkom v namiznem vmesniku (zanje bo skrbel OpenCompositing. Navdušenci lahko drugo razvijalsko različico pričakujejo konec meseca.

Izvorna novica.

35 komentarjev

Feisty Fawn je tukaj

Ubuntu - Čisto kratka novička - ena trenutno najbolj popularnih distribucij Linux-a za uporabo na delovnih postajah, Ubuntu, je danes ugledala novo izdajo. Pogumna Srnica (7.04) je po nekaj testnih verzijah uradno na voljo, dodatne informacije o njej lahko dobite v uradni izjavi, na voljo pa so vsi glavni okusi - serverska inačica ter Kubuntu (KDE), Xubuntu (Xfce) in Edubuntu (namenjen izobraževanju). Seveda lahko vse tudi brezplačno snamete s spleta.

53 komentarjev

Phoenix opušča BIOS

Slashdot - O novi generaciji strojne opreme, ki bo poskrbela, da bo uporaba računalnika resnično varna, smo že poročali. Srž ideje je, da če imamo na eni strani operacijski sistem in programe digitalno podpisane ter na drugi strani strojno opremo, ki ima prav tako digitalno podpisano čipovje, nam ZliLjudje™ ne morejo mednje vstaviti, naprimer, naprav za prisluškovanje. Prav tako odpadejo razni virusi in podobno, saj naenkrat poganjamo samo programsko opremo, ki je digitalno podpisana in ji zaupamo.

Eden izmed pomebnejših členov oz. celo prvi je BIOS, ki poskrbi, da se zažene računalnik in operacijski sistem. Ker trenutne implementacije niso primerne za zaupanje vredne računalnike, seveda potrebujemo novo. Tako so pri Phoenixu napovedali novi izdelek Core System Software (CSS), ki bo nadomestil trenutni BIOS. Kdaj bodo izdelki s to rešitvijo na voljo, ni znano. Prav kmalu verjetno še ne, saj mora Microsoft poskrbeti za primerno programsko opremo. Toda razvijalci se že pripravljajo in cilj...

4 komentarji