»

Zgodba o nastanku RV870

ATI Radeon HD 5870

vir: AnandTech
AnandTech - Pri AnandTechu so pripravili kar obsežen članek, dolg prek 8000 besed, ki opisuje zgodbo ATI-jevega najnovejšega in nadvse uspešnega čipa RV870 in z njim povezanih grafičnih kartic s podporo DirectX 11. V članku so opisali celoten postopek, od dvomov v uspešnost majhnih jeder med razvojem RV870 (RV770 se do takrat še ni dokazal), s katerimi so začeli pri serijah HD 3000 in HD 4000, posledične odločitve za večje jedro, ker so želeli biti na varnem pri zmogljivostih, do obilice izkušenj, ki so jih pri AMD-ju nabrali s splavitvijo Radeona HD 4770, prve grafične kartice z jedrom, izdelanim v 40 nm-proizvodnem procesu. nVidia je npr. za prve 40 nm čipe uporabila mnogo manjši jedri, posledično pa so zamude Fermija povezane tudi s težavami v...

17 komentarjev

Prvi testi Radeonov HD 5800, prihaja tudi serija 5700

Radeon HD 5870 brez hladilnika

vir: Expreview.com
Expreview.com - Prve uradne teste bomo ugledali že prihodnji teden, ko se bo vsa skrivnostnost okrog ATIjeve DirectX 11 serije umaknila točnim podatkom, a si vseeno poglejmo prve neuradne številke, ki jih dosegajo nove kartice v igrah. Radeona HD 5870 so na češki strani CzechGamer.com primerjali z najboljšim, kar trenutno premore nVidia, dvojedrno GeForce 295 GTX. Zmogljivost Radeona je bila večinoma v neposredni bližini GeForca, a svoj pravi obraz pokaže šele z uporabo 30 palčnega monitorja, pri ločljivosti 2560 x 1600 pik z vklopljenim glajenjem robov. V tem scenariju GeForce 295 GTX v nobenem izmed testov ne pride blizu Radeonu HD 5870, medtem ko pri nižjih ločljivostih GeForce občasno tudi povede. Radeon HD 5870, ki si ga je ponovno mogoče nekoliko podrobneje ogledati tukaj, v zadnji različici popularnega...

62 komentarjev

nVidia z novo različico platforme Ion

bit-tech.net - Nova različica žal še ne pomeni izid pričakovane posodobitve platforme, Ion II, temveč manj zmogljivo in cenejšo različico. Ion podpira DirectX 10, ki pa v netbookih, ki uporabljajo skoraj izključno Windows XP, nima neke bistvene prednosti. To se bo sicer spremenilo s prihodom Windows 7, ki naj bi jih bilo moč uporabljati tudi na netbookih, a Vista je še vseeno neuporabna. Za netbooke oz. nasploh računalnike, ki uporabljajo Windows XP oz. ne potrebujejo tolikšne grafične moči, so zato izdali Ion LE, ki podpira zgolj DirectX 9.

Zmogljivosti v igrah se kljub pomanjkanju ene izmed ključnih lastnosti verjetno ne bodo kaj prida spremenile, saj je bilo grafično jedro za DirectX 10 način tako ali tako premalo zmogljivo. Zanimivo je, da so enostavno odrezali...

4 komentarji

Microsoft certificiral platformo Ion

bit-tech.net - Pred kratkim uradno predstavljena platforma Ion, kjer dvojedrnemu procesorju Atom dela družbo vezno čipovje iz serije Geforce 9, je pravkar dobila WHQL certifikat za Windows Vista. To je logičen korak, saj se bo platforma uporabljala v računalnikih majhnih dimenzij in predvsem v t.i. Netbookih, ki pa jih imajo mnogi uporabniki za prave prenosnike in prav zaradi tega pričakujejo tudi spodobne zmogljivosti za normalno delo.



Ion zaradi svojih zmogljivosti odpira možnost uporabe Wndows Vista (do sedaj so bili netbooki omejeni na Windows XP oz. pogosteje uporabljan Linux), vključno z grafičnim vmesnikom Aero. Platforma je za pridobitev certifikata morala...

35 komentarjev

Pravnica izsiljevala P2P uporabnike

TorrentFreak - Švicarsko podjetje Logistep, ki v boju proti piratstvu zastopa velika podjetja, ima na svoji grbi tako ali tako umazano zgodovino nelegalnega poslovanja in vohunjenja za P2P uporabniki, zdaj pa se sooča s skoraj nepredstavljivim precedensom.



Njihova francoska odvetnica Elizabeth Martin je namreč s strani Pariškega pravnega sveta dobila polletno prepoved opravljanja poklica, ker je od stotisočev uporabnikov P2P omrežij v grozilnih pismih zahtevala po 400 evrov plačila na zasebni račun.

Logistep je številne uporabnike...

21 komentarjev

Novi Catalyst 7.10 gonilniki bi naj prinesli precejšnje izboljšave v zmogljivosti

Daily Tech - ATI obljublja, da bo po namestitvi novih Catalyst 7.10 gonilnikov za Visto (poimenovali so jih "Shoot Em Up") veliko grafičnih kartic pridobilo več ali manj mišične mase. Povečanje zmogljivosti bi se naj pokazalo tako v samostojnem delovanju kot tudi v Crossfire načinu. Napovedi so zelo konkretne:
  • Battlefield 2142: 5 do 23 odstotno izboljšanje v zmogljivosti Crossfire navez Radeonov HD 2600, HD 2400 in X1300/1550 serije.
  • Call of Duty 2: Do 6,7 odstotno izboljšanje v samostojnem in Crossfire načinu za Radeone HD 2600 in HD 2400.
  • Call of Juarez (DirectX 10): Do 42 odstotno izboljšanje za Crossfire način in do 34 odstotno povečanje zmogljivosti za samostojno delovanje serije HD 2000.
  • Company of Heroes (DirectX 10): Zmogljivost v Crossfire načinu za serijo HD 2000 bi se naj povečala vse do 80 %, za samostojno delovanje pa do 31 %, pri čemer slednje velja za Radeone HD 2900 in HD 2600.
  • Enemy Territory: Quake Wars: Do 23 odstotno izboljšanje zmogljivosti naveze dveh Radeonov iz serije...

31 komentarjev

Quake Wars z oglasi v igri

The inquirer - Ljudje vedno manj uporabljamo klasične medije, vse več življenja pa preživljamo pred računalniki, na internetu. Oglaševalci poskušajo slediti trendom in spletne reklame so dandanes multimilijarden posel, medtem ko smo se jim pred 5-10 leti še smejali. Počasi bodo svoje mesto dobile tudi reklame znotraj računalniških iger, videli smo jih v že kar nekaj naslovih (se spomnite Zoola?), seznamu pa se pridružuje tudi naslednica Enemy Territoryja, igra Quake Wars.

Avtorji iz studia Splash Damage zaenkrat še niso povedali, kako naj bi se oglasi vključili v samo zgodbo in katero podjetje bo skrbelo zanje, je pa bilo rečeno, da ne bodo moteči in da ne bodo vplivali na ceno igre, temveč se bo z njimi pokrilo vzdrževanje uradnih večigralskih storitev.

Izvorna novica in uraden komentar.

23 komentarjev

Radeon HD 2900 XTX: polomija?

Slo-Tech - Če gre verjeti drugemu tetstu prihajajočih AMD-jevih grafičnih kartic nove generacije na Daily Tech-u, je grafična kartica Radeon HD 2900 XTX pravo razočaranje. V primerjavi z GeForce 8800 GTX (z jedrom navitim na 650 MHz) je na omenjenem testu pogorela, prav tako pa v nekaterih primerih zaostaja za svojim manjšim bratom z oznako XT in to kljub temu, da premore 1 GB GDDR4 pomnilnika s frekvenco 2 GHz. Velja pa dodati, da so pri omenjenem testu uporabili drugačne gonilnike kot v testu Radeona HD 2900 XT. Za več informacij si oglejte sam test.

16 komentarjev