»

Teroristi uporabljajo tuja nezaščitena brezžična omrežja

Guardian - Prejšnji teden je v Indiji v ekplozijah več bomb umrlo 42 ljudi, odgovornost za napad pa je s pošiljanjem elektronskega sporočila prevzela skrajna islamska organizacija z imenom Indijski mudžahedini.

Indijska policija je seveda takoj izsledila IP naslov pošiljatelja in izvedla racijo. Namesto v prostore teroristične organizacije pa je vpadla v stanovanje 48-letnega Američana.

Izkazalo se je, da sporočila ni poslal on, pač pa je nekdo očitno zlorabil njegovo nezačiteno brezično dostopno točko. Po poročanju časnika The Hindustan Times je omenjeni 48-letnik tehnika, ki mu je brezžično dostopno točko namestil, sicer prosil, naj mu spremeni privzeto geslo, vendar ta tega ni želel storiti.

Še en razlog več, da sami zaščitite svoja domača brezžična omrežja.

49 komentarjev

Resničnost: Brezžična nevarnost

RTV Slovenija - Kaj je elektromagnetno sevanje, ali je škodljivo, mar nam bo zrasla tretja roka ali kakšna druga podobno uporabna ekstra ekstremiteta, koliko smo sevanju izpostavljeni ob vsakdanjem delu z računalnikom? Kakšno nevarnost predstavljajo naša brezžična miška, bluetooth slušalke in brezžična dostopna točka? Strah! Nespečnost! :]

Izpostavite se sevanju TV ekrana! Poleg morebitnih odgovorov na ta vprašanja boste med drugim izvedeli tudi, kako v jesenskem hladu iskati vroče točke po svetu, kaj vse zmore vaš Wi-Fi usmerjevalnik in kakšna brezžična omrežja se pletejo nad nami.

Danes ob 18.10 na prvem programu TV Slovenija.

34 komentarjev

Resničnost - MMORPG

Slo-Tech - V torek, 6. februarja ob 18.10 vas vabimo na ogled Resnične resničnosti na prvem programu TVS.

Govorili bomo o masivno večigralskih online svetovih (MMORPG). Gost v studiu bo kar naš igričarski mojster Aleksander Hropot - Quattro.

Ali lahko v Second life res zaslužimo miljone? Koliko članov imajo največji svetovi in kdo od tega dobro služi? Pogledali si bomo tudi problem zasvojenosti z virtualnimi vlogami in zanemarjanje svojega prvega življenja. Gre pri Second life res za...

113 komentarjev

Resničnost: Veliki brat

Slo-Tech - Imate občutek, da vas opazujejo, vam sledijo, zbirajo o vas podatke? Brez panike! Vse je res!

V tokratni Resničnosti se bomo poglobili v načine na katere se o nas zbirajo podatki - vsak nakup s kreditno kartico, vsak dvig gotovine, vsaka uporaba ali neuporaba telefona, vsaka vožnja po avtocesti se zabeleži v enem od informacijskih sistemov. In, ko informacije združimo se izza vogala prikaže veliki brat.

Kako je z novimi potnimi listi, je res, da RFID prinaša večjo varnost? Intervjujali smo Lukasa Grunwalda, ki trdi, da zna sklonirati te super-varne listine. Pogledali smo si tudi mariborsko...

17 komentarjev

Resničnost: Simulacije

USB igračke iz prejšnje oddaje

vir: RTV Slovenija
Slo-Tech - Tudi v Bondovem letu Resnična resničnost ne počiva. Letos jo boste lahko prvič uzrli v torek, 9. januarja, ob 18.10 na prvem programu nacionalne televizje.

V oddaji se bomo posvetili simulacijam. Pogledali bomo, na kakšnih simulatorjih se izobražujejo slovenski piloti in kapitani, pozanimali se bomo kako je s čipi za pospeševanje fizike in razkrili kako simulacije uprabljajo v Slovenski vojski. Izvedeli bomo tudi kako uporabiti projektorje za potapljanje v simulacijske izkušnje in preizkusili najpopularnejšo slovensko računalniško igro vseh časov.

Sogovorec v studiju bo Boštjan Troha, direktor slovenske igričarske tvrdke Zootfly.

27 komentarjev

Podeljena Nobelova nagrada za fiziko 2006

vir: NASA
Slo-Tech - 3. oktobra tega leta se je Švedska Kraljeva akademija za znanost odločila, da letošnjo Nobelovo nagrado za področje fizike podeli raziskovalcema Johnu C. Mather iz Nase in Georgu F. Smoot iz Univerze v Kaliforniji za odkritje anizotropije v mikrovalovnem sevanju vesolja.

Mikrovalovno sevanje ozadja je ostanek prvotne slike vesolja, ko je materija postala prosojna za elektromagnetno sevanje. Do danes se je vesolje že tako ohladilo, da temperatura tega sevanja znaša le še 2,7 K. Mikrovalovno sevanje ozadja prihaja bolj ali manj homogeno iz vseh strani neba, njegovo detajlno sliko pa je posnel satelit COBE, izstreljen leta 1989. Iz te slike pa vseeno vidimo, da sevanje ni popolnoma homogeno. Območja z malo krajšo valovno dolžino so "vroče" točke v prvotnem vesolju, ki predstavljajo zametke...

9 komentarjev

Elektromagnetna sevanja v Sloveniji

Slo-Tech - Na Radiu Slovenija bodo v torek 1.3.2005 v oddaji Intelekta od 9.30 do 11.00 govorili o elektromagnetnih sevanjih (EMS) v Sloveniji.
Redki so posamezniki, ki ne bi vsak dan uporabljali prenosnih telefonov, večina od nas pa tudi gleda televizijo in posluša radio, uporablja osebne računalnike, komunikacijsko polje posameznika v družbi pa se je odprlo do te mere, da smo lahko na dosegu praktično vsako minuto dneva. Antene v naših prenosnih telefonih, bazne postaje prenosne telefonije, daljnovodi, radarski sistemi in različni gospodinjski aparati so prisotni v večji meri kot nekoč.
Kaj torej so elektromagnetna sevanja in kakšen vpliv imajo na človeški organizem ter bivalno okolje?

Mnenja o tej temi v strokovnih, političnih in industrijskih krogih se močno razhajajo. Absorbcija določenih elektromagnetnih valov povzoroča toplolotno segrevanje organizma. Pavšalni in prestrokovni odgovori dvom javnosti velikokrat še povečujejo... Po kakšnih ključih se postavljajo različne antene in...

14 komentarjev

Resnična resničnost

Slo-Tech - Danes, ob 18.10 bo na prvem programu TV Slovenija na sporedu že 107. oddaja Resnična resničnost. Oddaja govori o računalništvu in informacijskih tehnologijah, ter reflektira kako oboje vpliva nazaj na naša življenja. Zraven pa postreže še z najodmevnejšimi tehničnimi novicami meseca, raznimi nasveti, in kratkimi predstavitvami iger.

V tokratni oddaji smo pod drobnogled vzeli iskalnik Najdi.si, pogledali smo si kako se je vse skupaj začelo, kako deluje in kam namerava iti v bližnji prihodnosti (namig: na jug). Ker pa je v oddaji uporabljen le krajši del intervjuja s Samom Loginom, tehničnim vodjem najdi.si, tistim z bolj izbranim okusom ponujamo celoten, nerezan intervju v obliki RealVideo.

Omenimo naj še strojne nasvete pri nakupovanju predvajalnikov DVD in DivX, na koncu oddaje pa sledi recenzija igre Half-Life 2, ki jo je pripravil igričarski mojster Aleksander Hropot - Quattro.

Če oddajo zamudite, bo ponovitev ob 2.40 ponoči in v petek opoldne, seveda pa bo na voljo tudi za...

65 komentarjev

Zaščita sevanja mobilnih telefonov: bedarija

Newsbytes - FTC je vložil tožbo proti dvema podjetjima (Stock Value 1 Inc. in Comstar Communications Inc.), ki sta se ukvarjali s prodajo onih 'ščitov', ki naj bi uporabnika ščitili pred sevanjem.

Tožba se opira na dejstvo, da škodljivost sevanja še vedno ni dokazana, prav tako pa na 'šlampastost' izdelkov, ki ščitita zgolj slušni del, nikakor pa ne antene, ki je največji oddajnik. Po drugi strani naj bi tovrstni izdelki celo motili sam signal telefona, zaradi česar bi porabil več energije, posredno pa oddal še več elektromagnetnega sevanja. Če bodo tožbo dobili, bosta podjetji najverjetneje morali povrniti denar vsem kupcev. Bomo videli.

2 komentarja