»

Igre na Linuxu še vedno počasnejše kot na Windows

Phoronix - Na Phoronixu so se ob 12-letnici strani odločili pogledali, ali po vseh letih še vedno velja zakoreninjeno prepričanje, da so igre na Linuxu preprosto počasnejše kot na Windows. Preizkus na grafičnih karticah oziroma čipih Nvidia, AMD in Intel ter več kot desetimi različnimi igrami je pokazal, da je z redkimi izjemami še vedno učinkoviteje igre poganjati na Windows.

Testirali so računalnik z nameščenim Windows 10 oziroma Ubuntu 16.04, pri čemer so uporabili Nvidiini kartici GTX 1070 in GTX 1080, AMD-jev Radeon R9 Fury ter Intelov v Sky Lake vgrajen grafični čip. Rezultati so pokazali, da so verzije iger za Windows skoraj vedno hitrejše od Linuxovih. Unigine Heaven se odreže podobno, medtem ko so Xonotic (na Intelu), Tomb Raider in GRID Autosport na Windows bistveno, tudi do...

76 komentarjev

Steama za Linux ne bo

Steam za Windows

vir: Slashdot
Slashdot - Maja nas je razveselila izvrstna novica, da je Steam končno prispel tudi na Mac. Takrat je Valve tudi napovedal izid različice za Linux, ki naj bi izšla še letos. Na spletu so zato krožile najrazličnejše govorice, a jim je Valve te dni napravil konec. Steama za Linux ne bo.

V intervjuju za GameIndustry.biz je Doug Lombardi, ki je namestnik vodje enote za trženje, suho izjavil, da verzije za Linux ne razvijajo. Phoronix nas je lep čas prepričeval nasprotno in ponudil nekaj verodostojnih namigov, zakaj bo Steam za Linux očitno res postal realnost, a so se v Valvu odločili drugače. Odločitev ni presenetljiva, saj za Linux obstoji precej manj iger kot za Mac OS X ali celo Windows. Poleg tega si je težko zamisliti, da bi Valve...

39 komentarjev

Rockstar uporabil razbito verzijo Max Payna 2

ASCII-logotip v Max Paynu 2

Slo-Tech - Rockstar že nekaj časa ponuja priljubljeno tretjeosebno streljačino Max Payne 2 prek Steama, ki omogoča nakup in prenos igre s spleta brez uporabe zgoščenk. Prvotna izdaja Max Payna 2 je bila zaščitena z uporabo DRM-ja, ki jo je bilo treba za distribucijo prek Steama nekoliko predrugačiti. Rockstar je bil pri tem tako zelo len, da so uporabili kar crack, ki ga je svoj čas napisala skupina hekerjev z imenom Myth. To se lepo vidi, če prevedeno kodo odpremo v heksadecimalnem urejevalniku, saj hitro najdemo ASCII-logotip omenjene skupine.

Pred dvema letoma si je podobno blamažo privoščil tudi Ubisoft, ki je svojo igro Rainbow Six: Vegas2 prek spletne trgovine Direct2Drive ponudil s crackom, ki so ga našli kar na spletu.

74 komentarjev

Steam prihaja na OS X

Draženje uporabnikov izpred nekaj dni

vir: engadget
engadget - Uporabniki jabolčnih računalnikov, ki radi uživate tudi v dobri igri, imate ob tej novici nedvomno razlog za veselje. Valve, podjetje, ki je ustvarilo celotno serijo Half Life in mnogo z njim povezanih razširitev, tudi Steama, bo del svojega nabora preneslo na Applov OS X. Sprva bodo za OS X predstavili celoten servis Steam, prek katerega mnogi kupujejo legalne in poceni različice iger (brez nadležnega DRM-ja) in predelan pogon Source. Na njem sta recimo osnovani seriji Half Life 2 (s svojimi epizodami) in Left 4 Dead, ki bosta za OS X na voljo istočasno, kot Steam. Izid se bo zgodil v aprilu. Konec leta 2010 se lahko nadejamo tudi izida nadaljevanja miselne prvo-osebne streljačine Portal, ki bo tako prva Valveova igra, istočasno predstavljena za Windows in OS X. Za vse uporabnike Applovih računalnikih, ki...

51 komentarjev

Infinity Ward in Valve blokirata goljufivce

bit-tech.net - Ne dolgo po izidu zadnje izdaje serije Call of Duty, Modern Warfare 2, so že sledila tudi prva blokiranja s spleta. Razvijalec, Infinity Ward, je skupaj z Valveom oz. njihovim spletnim servisom Steam že preprečil dostop do spletnega dela igre 2.500 uporabnikom, ki so si do boljših rezultatov v igri pomagali s kodami in raznimi prepovedanimi pripomočki. Po besedah razvijalcev pri Infinity Wardu je to šele začetek takšnih posegov, saj je njihov namen igro popolnoma očistiti goljufivcev.

Z Modern Warfareom druge izdaje se je Call of Duty tudi oddaljil od namenskih strežnikov, s tem pa tudi proti-goljufivskega servisa oz. programa Punkbuster. Namesto tega zdaj uporabljajo Steam skupaj z Valveovim VAC (Valve Anti-Cheat), ki je ekvivalent Punkbusterju. Vseeno je slednji, čeprav v ročni obliki, mnogo hitrejši od avtomatiziranega sistema, ki ga uporablja Valve. Kar dva tedna je namreč trajalo, da je prišlo do prvih blokad računov. S Steamom se razvijalci tudi nekoliko bolj uspešno borijo...

34 komentarjev

Gabe Newell in Erik Johnson gresta v Avstralijo

bit-tech.net - Napoved izida Left 4 Dead 2 je med oboževalci povzročila obilico nemira, saj so bili prepričani, da bo Valve pričakovane razširitve za prvotno izdajo izdelal na hitro ter jih izdal kot popolnoma novo igro. Posledica je bila celo bojkot nove igre, na kar so pri Valveu odgovorili na zanimiv način. Dva najglasnejša akterja bojkota so pripeljali v Seattle, ju nastanili (na stroške studia seveda) ter jima omogočili izdaten predogled nove igre. Kasneje sta poskušala pomiriti skupnost, saj sta povedala, da je igra še pred izidom dodelana ter da ni skrbi, da bi bila spacana skupaj. A skupnost se je na to odzvala z obtožbami o podkupovanju.

Med zmešnjavo je bilo slišati tudi krike modifikatorja igre. Joe W-A je menil, da bi si tudi on zaslužil ogled Valveovega studia, s čimer bi dobil tudi priložnost pokazati svoj mod igre razvijalcem le-te. A Valve mu je odgovoril, da tokrat oni bojkotirajo modifikacijo. Joe jih je v hecu vprašal, če to pomeni, da bo moral k sebi domov na lastne stroške...

14 komentarjev

Valve pripravlja PS3 ekipo

bit-tech.net - Kot smo že govorili, v preteklosti Valve ni bil preveč naklonjen Sonyjevemu PlayStation 3, vseeno pa so se na tej platformi znašle igre. Slednje je predelal kar založnik EA, tukaj pa se najde tudi težava oz. razlog za spremembo odločitve. Za primer so postavili The Orange Box, ki združuje Half-Life 2, HL2: Episode One, HL2: Episode Two, Team Fortress 2 in Portal. PC in Xbox360 igri sta pri Metacriticu dosegli oceno zavidljivih 96 %, medtem ko je PS3 različica dosegla le 84 %.

Pri Valve so se zato odločili, da bodo, kljub pomanjkanju navdušenja nad platformo, razvoj PlayStation 3 iger preselili pod isto streho. Tako bodo izidi vseh treh platform sovpadali, enaka pa bo tudi kvaliteta in podpora po izidu. Zato pravijo, da že iščejo talentirane programerje za PlayStation 3. A vseeno jim lahko pošljete življenjepis, tudi če nimate izkušenj s PS3. Talentiranih razvijalcev se nikoli ne branijo.

14 komentarjev

Valve ne mara PS3

bit-tech.net - Valve, najbolj poznan po svoji seriji prvoosebnih streljačin Half Life in spletnemu nakupovalnemu servisu Steam, ne razvija iger za PlayStation 3, temveč se ukvarjajo le z razvojem iger za osebne računalnike ter Xbox 360. Nekatere od teh je vseeno mogoče igrati tudi na PlayStationih, saj jih tja prenese eden največjih založnikov v industriji, Electronic Arts. Razlog za takšno odločitev je preprost in, glede na način razkritja, kar malo grob. Eden izmed Valveovih razvijalcev, Tom Leonard, je v intervjuju povedal, da se jim enostavno ne da ukvarjati s težavnostjo PlayStation 3, saj je programiranje za osebne računalnike in Xbox 360 veliko bolj enostavno od zahtevne arhitekture PS3. Pravi, da je v to...

70 komentarjev

Nov popravek in razširitev za Unreal Tournament 3

Slo-Tech -

Pri Epic Games so izdali težko pričakovan popravek za igro Unreal Tournament 3. Poleg izboljšanega uporabniškega vmesnika so posodobili brskalnik po strežnikih, izboljšali umetno pamet, dodali možnost snemanja demo posnetkov iger in podprli Steam Achievements. Seznam popravkov je orjaški, če koga zanima, naj si ogleda changeloge: 1, 2, 3, 4.

Poleg masivnega popravka, ki je velik kar 309 MB, pa je na voljo tudi brezplačna razširitev UT3 Titan Pack. Poleg novih načinov igranja kot so Titan, Betrayal in Greed, boste v paketu našli tudi 19 novih map. Paket pa je velik kar 916 MB!

Žal Linux klienta še vedno ni, čeprav naj bi bil v izdelavi. Vsekakor pa si je Epic z zavlačevanjem izdaje Linux klienta nakopal precej jeze uporabnikov Linuxa.

Epic je znova presenetil z razširitvijo, ki jo kot lastnik igre toplo pozdravljam. Do vrnitve stare slave pa igri definitivno manjka Linux klient.

37 komentarjev

Id-jeva nova igra Rage ne bo na voljo za Linux

Beyond 3D - Zadnje čase smo poročali o samih dobrih novicah za uporabnike Linuxa. Tokrat pa je negativno presenetil id software. Na strani Beyond3D namreč poročajo da id-jeva najnovejša igra Rage ne bo na voljo za uporabnike Linuxa. Ta poteza je precej nenavadna, saj imajo pri id-ju dolgo tradicijo izdajanja iger, ki tečejo nativno tudi na Linuxu, med drugim novejši naslovi kot sta Doom3 in Quake4. Igra bo uporabljala DirectX 9 in bo tekla na Windowsu in XBOX360, OpenGL verzija pa na PS3 in Applovih računalnikih.

Windows še vedno obstaja primarna platforma za igranje iger za tiste, ki smo preškrti za nakup konzole.

45 komentarjev

Valve išče inženirje za prenos njihovih iger na Linux

Slo-Tech - Na Valve-ovi strani se je pojavil razpis za novo delovno mesto. Med odgovornostmi je naveden tudi prenos iger iz Windows platforme na Linux. Očitno so pri Valve-u opazili, da se Linux trg počasi a vztrajno veča in hočejo biti med prvimi ponudniki Linux iger. Ker konkurenca ne počiva, so tudi pri ID-ju obljubili, da bo njihov nov FPS Enemy Territory: Quake Wars imel podporo za Linux, isto pa so obljubili tudi pri Epic-u za njihov Unreal Tournament III. Kmalu ne bo več izgovorov zakaj ostati na Windows-u.

100 komentarjev

Quake Wars z oglasi v igri

The inquirer - Ljudje vedno manj uporabljamo klasične medije, vse več življenja pa preživljamo pred računalniki, na internetu. Oglaševalci poskušajo slediti trendom in spletne reklame so dandanes multimilijarden posel, medtem ko smo se jim pred 5-10 leti še smejali. Počasi bodo svoje mesto dobile tudi reklame znotraj računalniških iger, videli smo jih v že kar nekaj naslovih (se spomnite Zoola?), seznamu pa se pridružuje tudi naslednica Enemy Territoryja, igra Quake Wars.

Avtorji iz studia Splash Damage zaenkrat še niso povedali, kako naj bi se oglasi vključili v samo zgodbo in katero podjetje bo skrbelo zanje, je pa bilo rečeno, da ne bodo moteči in da ne bodo vplivali na ceno igre, temveč se bo z njimi pokrilo vzdrževanje uradnih večigralskih storitev.

Izvorna novica in uraden komentar.

23 komentarjev