»

W3C potrdil standard CSS 2.1

Heise - Konzorcij W3C je potrdil nov standard kaskadnih stilskih predlog CSS 2.1 (Cascading Style Sheets), ki je bil v delu dolgih 13 let. Prvi osnutek za CSS 2 so predlagali že maja 1998, sedaj pa je končno standardizirana prva revizija druge generacije CSS. W3C se sicer že ukvarja z naslednjo verzijo CSS 3.0, saj je nova verzija le vmesni korak na poti tja. Prve osnutke CSS 3 so predstavili že leta 1999, a bo do njegovega sprejetja bržkone preteklo še mnogo vode.

CSS se uporabljajo pri gradnji spletnih strani, saj enostavno omogočajo ločitev vsebine od videza strani. Tako vsebino definiramo neposredno v HTML- ali XML-datotekah,...

0 komentarjev

Opera 10.5 pre-alpha

Opera software - Opera je danes v svet poslala 10.5 pre-alpha različico svojega popularnega namiznega brskalnika. Glavni namen je predstavitev Javascript pogona s kodnim imenom Carakan, ki je po njihovih besedah tudi do 7-krat hitrejši od trenutne Opere.



Med drugimi novostmi najdemo Presto 2.5 pogon, ki prinaša vrsto CSS 3 novosti in nov grafični pogon Vega, ki že podpira strojno pospeševanje. Med drugimi pomembnejšimi novostmi moramo omeniti še bistveno izboljšano podporo pregledovanju pornografije oziroma privatnemu brskanju, kot se to politično korektno imenuje.

Kot vsi predogledi je Opera 10.5 pre-alpha še dokaj nestabilna a je vseeno na voljo za prenos že danes.

Kaj je tisto kar bi vas prepričalo, da zamenjate brskalnik?

76 komentarjev

Opera 10 prihaja

Slashdot - Že več kot dve leti sta minili od izida devete različice spletnega brskalnika Opera, ki je ves ta čas pridno napredoval in prilezel do podrazličice 9.62. V Opero se je razvil projekt norveškega telekoma iz leta 1994, ko so se za interno uporabo lotili razvoja lastnega kompaktnega in poskočnega brskalnika. Leto pozneje je Opera z drugo inačico postala dostopna tudi širši javnosti, kjer je veljala za zgled hitrega in učinkovitega programa, z čimer si je pridobila krog zvestih uporabnikov. Prenos je mogoč z uradne strani.

Včeraj je izšla alfa verzija Opere 10, kar pomeni, da nas do prave desetice loči še kar nekaj časa, a bolj zanimivo je dejstvo, da že ta z odliko opravi test Acid3. Trenutno ta preizkus združljivosti s spletnimi standardi opravi le pogon WebKit, in sicer na njem temelječa Safari 4 Developer Preview in gradnja 2778 Googlovega Chroma. Gecko, ki ga uporablja Firefox, doseže 93, IE na Tridentu pa 21 točk od stotih.

Pomembna novost, ki jo Opera načrtuje za deseto...

103 komentarji

Izšla je Opera 9.5

Iskanje po vsebini obiskanih spletnih strani (Quick Find)

vir: Opera software
Opera software - Danes, le dva dni po različici Release Candidate in skoraj dve leti po izdaji različice 9.0, je izšla Opera 9.5.

Novosti in izboljšav je veliko, pri Operi pa trdijo, da so najhitrejši brskalnik na svetu naredili še hitrejšega (hitrejši zagon in dvakrat hitrejši izris JavaScript in HTML strani).

Oglejmo si le nekaj novosti, ki jih najnovejša Opera prinaša:
  • Popolnoma novo in hitrejše jedro z še boljšo podporo standardom
  • Quick Find - takojšnje iskanje po celotni vsebini v preteklosti obiskanih strani
  • Opera Link - sihnronizacija priljubljenih in Speed Dial strani med večimi računalniki
  • Dragonfly - alpha različica seta orodij za pomoč pri razvoju spletnih strani skupaj (vključuje tudi JavaScript razhroščevalnik)
  • Varnost - izboljšana zaščita pred prevarami (Fraud Protection) in neželeno kodo (Malware) ter podpora EV certfikatom
  • Nov grafični vmesnik

Opera 9.5 je tako kot prejšnje različice na voljo za vse najpopularnejše operacijske sisteme...

210 komentarjev

Opera 9.5 Alpha

Opera Web Browser - Pri norveški Operi so danes javnosti predstavili prvo testno verzijo novega spletnega brskalnika Opera 9.5.

Nekaj pomembnejših novosti v trenutni Alpha različici:
  • Višja hitrost in manjša požrešnost
  • Neposredno iskanje po vsebini obiskanih strani iz naslovne vrstice
  • Izboljšan prikaz mnogih strani
  • Izboljšana podpora standardom (CSS3)
  • Peer Exchange podpora v BitTorrent odjemalcu
  • Sinhronizacija profila s servisom My Opera
  • Boljša integracija s platformami - Mac uporabniki se bodo lahko nadejali lepšega zgleda, Linux uporabniki pa QT4 ter 64 bitne različice
  • Možnost ponovnega odpiranja celotnih zaprtih oken

Za več informacij in dolpoteg pa kliknite semle.

123 komentarjev

Opera 9.5 prihaja

Opera Web Browser - Pri Operi so na svojem blogu predstavili nekaj izmed novosti, ki jih lahko pričakujemo v prihajajoči verziji spletnega brskalnika Opera 9.5 s kodnim imenom Kestrel.

Od nove različice lahko pričakujemo kar nekaj novosti, začenši z boljšo CSS3 in SVG podporo. Kljub dobri podpori standardov pa obljubljajo še boljši prikaz strani, ki se le-teh ne držijo.

Vmesnik je s pomočjo študij o uporabi, v kateri so lahko sodelovali uporabniki prejšnjih beta različic, posodobljen. Prinaša hitrejši dostop do nekaterih funkcij in večjo konsistentnost v primerjavi z ostalimi brskalniki.

Na uporabnike alternativnih operacijskih sistemov niso pozabili: Mac uporabniki lahko pričakujejo...

51 komentarjev

Flock, znanilec nove generacije spletnih brskalnikov

Slo-Tech - S spletne strani www.flock.com lahko dolpotegnemo in preizkusimo nov spletni brskalnik.

Njegov namen je pokazati, kaj vse lahko pričakujemo na sceni v prihodnje. Flock vključuje kar nekaj novosti, kot recimo integrirane RSS vsebine, blogi, izmenjava fotografij, vgrajen pa ima tudi odprtokodni iskalnik Clucene.

Ko obiskujemo spletne strani, brskalnik indeksira podatke, tako da do njih lahko dostopamo tudi pozneje, Lahko pa ga nastavimo tudi tako, da po uporabi za sabo počisti indeksirane strani. Še ena od novosti je tudi lasten blog urejevalnik, ki podpira štiri najpopularnejše tipe žnevnikov (WordPress, Movable Type, Typepad in Blogger). Vanj je vgrajen tudi RSS čitalec, tako da lahko naše najljubše bloge prebiramo zbrane na enem mestu.

Zadeva je zaenkrat dosegla različico 0.5.

45 komentarjev

BitTorrent klient v Operi

Opera Web Browser - Danes je Opera izdala testno verzijo spletnega brskalnika Opera 8.02 Technical Preview 1, ki je le namenjena prikazu nekaterih novih funkcij, ki bodo v končni verziji produkta.

Načeloma takšne verzije niso nič posebnega, pri tej verziji pa je posebej zanimivo to, da vsebuje odjemalec za protokol BitTorrent, ki v zadnjem času postaja zelo popularen. Zaenkrat ga sicer ni moč konfigurirati, a se bo to spremenilo v naslednji verziji.
Te funkcionalnosti v ostalih brskalnikih (tudi z vtičniki) trenutno ni mogoče doseči, naj pa le še omenim, da je kljub temu dodatku velikost namestitvenega paketa Opere ostala praktično enaka.

Na voljo za pre(do)gled so verzije za Windows, Mac OS in Linux, dobite pa jih lahko tukaj

(Spet) je čas za kopiranje.

51 komentarjev

Norveški minister prepovedal uporabo zaprtih formatov

Slo-Tech - Včeraj je norveški minister za razvoj Morten Andreas Meyer oznanil, da zaprti formati ne bodo več sprejemljivi v komunikaciji med norveško vlado in državljani.

Dejal je še, da bodo morali vsi v javnem sektorju do konca naslednjega leta imeti izdelan načrt za uporabo odprtokodnih programov in odprtih standardov. Čeprav redmonskega velikana ni izrecno omenjal, je vsekakor jasno, da ga je imel v mislih.

Če bo to obveljalo, bo to prineslo ogromne stroške nekaterim organiziacijam in podjetjem, kot sta na primer Norwegian Broadcasting Corporation (NRK) in TV2, ki oddajata pretežno v Microsoft Media formatu.

Morda bomo kmalu izvedeli, ali je to le modna muha, sovraštvo do Microsofta ali le želja po temu, da bi se Norveška odlepila od ostalih držav in poslej komunicirala le sama s seboj?

Prav zanimivo bi bilo videti, koliko debelejša je sedaj denarnica norveškega ministra

54 komentarjev

SiSoft Sandra 2001 SE

SiSoft - Z malo zaostanka (5 dni) vam sporočam, da so SiSoftovci izdali Sandro 2001 SE. Popravljenih je nekaj hroščev in dodanih nekaj novih modulov. Pomembnejše novosti so izboljšana podpora Windowsem 200X in NT4, boljša podpora več procesorjem in podpora Pentiumom 4. Popravili so modul za zaznavanje strojne opreme in modul za določanje frekvenc. Odstranili pa so del "posvečen" Glideu. Verjetno najboljša novost pa je izboljšana primerjava rezultatov, kjer lahko izbiramo, s koliko sistemi želimo primerjati rezultate, dodamo pa lahko celo svoje rezultate, kar je zelo priročno za spreminjanje kakšnih nastavitev. Dodatne informacije in Sandro 2001SE lahko dobite tukaj.

2 komentarja