»

Napad malih računalnikov

Mobile_ITX

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - VIA, dobro poznana po svojih matičnih ploščah malega formata, je ponovno pomanjšala enega izmed svojih izdelkov. Procesor, vezno čipovje in delovni pomnilnik so spravili na ploščo polovico velikosti že tako ali tako majhnega formata Pico-ITX. Novost, poimenovana Mobile-ITX, meri zgolj 6 x 6 cm, a na njej ni nobenih povezav, razen priključnih pinov zanje. Na pine se nato priključi dodatno ploščo, na kateri so VGA, USB, mrežni, zvočni in podobni priključki, podobno kot za standard Pico-ITX. Prvi izdelki, namenjeni predvsem industrijski uporabi (dobavljivost za običajne uporabnike bo redka), naj bi na trg prišli že v začetku prihodnjega leta, sama ploščica pa bo porabila do le 5 W energije. Za napajanje bo skrbel 12 W...

12 komentarjev

Bitka varčnih: Intel Atom in VIA Nano

PC Perspective - Pri PC perspective so ob bok postavili dva vroča sistema. Seveda vroča po zanimivosti, saj oba ležita na miniITX matični plošči, majhna poraba sistema pa ju naredi zelo primerna za domači strežnik, usmerjevalnik oz. za t.i. nettop. Intel je s svojo serijo Little Valley v teh vodah postal že kar znan, Little Falls pa menja vezno čipovje za lastno rešitev, zraven pa namesto Celerona posadi Atom procesor. VIA ima po drugi strani z miniITX platformo ogromno izkušenj, saj so jo ustvarili prav oni, Intel pa je miniITX platformo dokončno zasidral med standarde. VIA pa je v primerjavi s C7 in EPIA ploščami, ko je celoten komplet izdelala sama, zadeve popolnoma spremenila. V testu je bila uporabljena referenčna matična plošča, ki pa ne bo naprodaj. Platforma je popolnoma odprta, VIA pa vzpodbuja zunanje izdelovalce, da na...

49 komentarjev

Dvojedrni Sempron

DigiTimes - Po tem, ko je Intel pred časom predstavil dvojedrne procesorje Celeron se je za podoben korak odločil tudi AMD. Na kitajskem trgu so namreč predstavili dvojedrnega Semprona 2100+. V 65-nanometrski tehnologiji izdelan procesor ima frekvenco 1,8 GHz vsako imed jeder pa premore 256 kB drugonivojskega predpomnilnika. V navezi s poceni matičnimi ploščami z AMD-jevimi veznimi nabori z integrirano grafiko RS780 oziroma 690G naj bi bil omenjen dvojedrni Sempron pravi prodajni hit na Kitajskem, saj je za sam procesor potrebno odšteti vsega 55 ameriških dolarjev. Zaradi tega so že se pojavile govorice o pocenitvi Intelovega dvojedrnega Celerona.

Več o tem na DIgiTimes.

9 komentarjev

VIA ARTiGO

VIA ARTiGO

VIA - VIA je predstavila zanimiv računalniški sistem ARTiGO, ki s svojimi merami 15 cm x 11 cm x 4 cm vsekakor sodi med najmanjše računalniške sisteme, njegova posebnost pa je, da si ga lahko kupec sestavi kar sam. Ob nakupu v kompletu poleg ohišja dobi Pico-ITX matično ploščo VIA EPIA PX10000 z gigaherčnim VIA C7 procesorjem, napajalnik VIA PWB-N550 ter potrebne kable in priključke. Kupec lahko v omenjen računalniški sistem vgradi poljuben 2,5 palčni disk ter največ 1 GB DDR2 533 SODIMM pomnilnik.

Cena VIA ARTiGO Builder Kit-a znaša 300 ameriških dolarjev, več o njem pa si lahko preberete na Viinem sporočilu za javnost, oziroma na technovoyance.com, kjer najdete tudi kratek video o izdelku.

35 komentarjev

VIA: Procesor s porabo 1 W

DigiTimes - VIA, ki je znana po izdelavi varčnih procesorjev je predstavila svoj najnovejši tovrstni procesor z oznako Eden ULV (ULV=ultra low voltage/ ultra nizka napetost), za katerega trdijo, da pri svojem delovanju porabi vsega 1 W. 500 megaherčni procesor bodo v svojih sistemih ponujali predvsem proizvajalci IPC ( industrijskih računalnikov), kot sta Advantech in Lanner. Poleg tega daje VIA velik poudarek na UMPC (ultra-mobile PC/ultra prenosljiv računalnik) in še pred koncem leta načrtuje predstavitev veznega nabora VX800.

Več o tem si preberite na DigiTimes.

19 komentarjev

VIA: nič več veznih naborov za namizne računalnike?

OC Workbench - Na spletu so se pojavile govorice, da utegne VIA prenehati z izdelovanjem veznih naborov za namizne računalnike. Proizvajalec znanih veznih naborov, kot so KT266 , KT400A in K8T800 naj bi napovedane nove vezne nabore že umaknili iz svojega roadmap-a. Če se bodo govorice izkazale za resnične, bomo pri nakupu matičnih plošč lahko izbirali le še med AMD-jevimi, Intelovimi, nVidiinimi in SiS-ovimi veznimi nabori.

Izvorna novica na OC Workbench.

37 komentarjev

Via izdala najmanjšo matično ploščo x86

vir: Gizmodo
Gizmodo - Via je včeraj nadaljevala tradicijo svojih miniaturnih izdelkov. Pred petimi leti izdana Mini-ITX plošča, ki je bila merila 17 krat 17 centimetrov, je že pred časom dobila 50% manjšo naslednico (Nano-ITX, 12 x 12 cm), sedaj pa so izdali posodobljen model, ki je ponovno 50% manjši. Njihova nova osnovna plošča v formatu Pico-ITX namreč meri 10 centimetrov v dolžino in 7,2 centimetra v širino, kljub miniaturizaciji pa še vedno podpira standardne procesorje iz Vie (C7, Eden, ...). Izvorna novica in izjava za javnost.

34 komentarjev

Po Kentsfieldu Yorkfield

Slo-Tech - Intel, ki bo novembra predstavil štirijedrne procesorje s kodnim imenom Kentsfield, naj bi v tretjem četrtletju 2007 predstavil naslednika teh procesorjev, s kodnim imenom Yorkfield, poroča DigiTimes. V nasprotju s svojim predhodnikom naj bi Yorkfield imel skupen drugonivojski predpomnilnik, ki si ga bosta delila oba para jeder, poleg tega pa bo izdelan v 45 nanometrski tehnologiji. Nove procesorje bo podpiral prihajajoči vezni nabor Bearlake , ki bo podpiral 1333 MHz FSB in PCI Express 2.0.

Več na DigiTimes.

15 komentarjev

VIA predstavila procesor C7-D

Slo-Tech - VIA je predstavila procesor C7-D, s frekvenco 1,8 GHz in največjo porabo vsega 20 W. Procesor temelji na nov arhitekturi CoolStream, njegovo jedro pa nosi kodno ime Esther. Premore 128 kB drugonivojskega predpomnilnika in podpira ukaze SSE2 in SSE3, velikost procesorja pa znaša 21 x 21 milimetrov, kar skupaj z majhno porabo omogoča uporabo neslišnega pasivnega hlajenja. Procesor je na voljo v 1,5 GHz in v 1,8 GHZ različici in zaradi majhne porabe energije ga je proizvajalec razglasil za procesor brez ogljika (Carbon Free Processor), saj naj bi zaradi manjše porabe električne energije bile potrebe po le-tej nižje, s čemer bi se naj zmanjšale tudi emisije ogljikovih derivatov (predvsem ogljikovega dioksida).

Več o novem procesorju si preberite na strani proizvajalca.

13 komentarjev

VIA C7-M ULV

Hartware.net - VIA je na CeBIT-u predstavila svoj nov x86 procesor, namenjen za prenosne naprave, VIA C7-M ULV. Gre za procesorje, ki imajo trenutno največji izkoristek glede na porabo na trgu. Procesorji VIA C7-M ULV, katerih frekvence se gibljejo med 1 in 1.5 GHz, porabijo po podatkih iz VIA-ine strani med 3.5 in 7.5 W. Poleg tega sodijo med najmanjše procesorje, saj merijo skromnih 21 krat 21 milimetrov.



Več o najnovejših VIA-jevih procesorčkih si lahko preberete v sporočilu za javnost na strani hartware.net ter na proizvajalčevi strani.

11 komentarjev

Dva nova mobilna procesorja iz Intelovih logov

X-Bit Labs - Intel je danes tudi uradno najavil že prej napovedana mobilna procesorja, ki sta definitivno nekakšna mejna kamna v mobilni industriji. Gre namreč za prvi procesorja, ki deluje pri manj kot enem voltu napajalne napetosti, pri tem pa porabi manj kot pol wata energije. Seveda gre za Ultra Low Voltage Pentium3. Seveda stvarca doseže reklamirano porabo le v varčevalnem načinu, kjer deluje pri 300MHz, toda koga zanimajo takšne podrobnosti, kajne ? Drugi Ultra Low Voltage procesor je Celeron, ki je namenjen sub-notebook trgu. Oba procesorja sta izdelana v 0.18 mikronski tehnologiji, staneta pa $208 in $118 (velikoprodajne cene, seveda).

0 komentarjev