»

Spori okoli HDMI kablovja

PC Magazine - Konzorcij HDMI Licensing, ki skrbi za licenciranje intelektualne lastnine okoli tehnologije HDMI, je sporočil, da vmesniki med Applovim Mini DisplayPortom in HDMI kršijo specifikacijo HDMI ter jih bo zato treba umakniti. Konkretno imajo v mislih izdelek podjetja Belkin, ki ga Apple prodaja na spletni strani in omogoča priklop njihovih računalnikov na televizorje in monitorje.

Predstavnik konzorcija je povedal, da HDMI specifikacija dovoljuje zgolj izdelavo kablov, ki imajo na obeh straneh moški HDMI konektor. Belkinov izdelek ima na eni strani moški MiniDP konektor, na drugi pa ženski HDMI, zato naj ni ustrezen in ga bo treba umakniti s "polic" Applove spletne trgovine. Belkin se po drugi strani brani, da njihov izdelek sploh ni HDMI kabel, ampak zgolj vmesnik (adapter), na katerega se priključi ločen HDMI kabel, zato naj ne...

44 komentarjev

Tanki Xbox podpira varnostne kopije

engadget - Ena izmed glavnih prednosti Xbox 360 pred PlayStation 3, ki jo slišimo sploh v debatah na forumu Slo-Tech, je podpora varnostnim kopijam iger oz. po domače možnost piratiziranja. Seveda je z vsako novo izdajo Xbox-a oz. s spremembo njegovega optičnega pogona podpora začasno izginila, a so mojstri hekanja firmware-ov hitro opravili svoje delo. Enako seveda velja tudi za prenovljeni, manjši Xbox 360 Slim, ki ponovno uporablja nekoliko spremenjen in glede na teste mnogo tišji pogon. Za dosežkom, ki sicer še ni potrjen, stoji ekipa Team Xecuter, ki je že uspela izdelati pretvornik za PS3, ki omogoča uporabo namiznih trdih diskov v širini 3,5 palca. Edini dokaz je zaenkrat videoposnetek, ki si ga lahko ogledate zgoraj. Povedali so, da so se...

11 komentarjev

HDMI 1.4 z mnogo novostmi

Expreview.com - 4. popravek standarda HDMI bo prinesel mnogo novosti, dodatnih zmogljivosti, obenem pa še večjo zmedo s kabli. Po novem bo napravi, ki bosta podpirali HDMI 1.4 in bosta povezani s pravim kablom, mogoče povezati tudi v LAN omrežje, saj bo poleg zvoka oz. slike po istem kablu tekla tudi 100 Mb/s podatkovna, Ethernet povezava. Tako bo naprava, ki je že povezana v svet, to omogočila tudi drugim, prek HDMI povezanim napravam. Poleg dvosmerne Ethernet povezave pa bo po novem enako mogoče tudi za zvok, saj bo tudi ta lahko po enem kablu potoval npr. v televizijo in nazaj iz nje v zvočni sistem. Z novim standardom se je dvignila tudi podpora resolucijam, saj bo zdaj mogoče prenašati štirikrat večjo sliko od FullHD, kar 4k x 2k (tako 3840×2160 pri 24Hz, 25Hz...

20 komentarjev

Tip D HDMI konektorja - miniHDMI?

engadget - Poleg tipa A, ki je v uporabi na televizijah, monitorjih, grafičnih karticah, predvajalnikih, itd., obstajajo še trije, tip B, C in po novem še tip D. Tip B namesto 19 prinaša kar 29 vodnikov in je namenjen prenosu izredno visokih resolucij (sposoben je dvakratne prepustnosti tipa A konektorja), kar pa za nas ni tako važno. Tip C je bil rahlo pomanjšan tip A, saj je namesto 15*5,5 mm meril 11*3 mm. Pomanjšanje ni grozno veliko, tukaj pa pod luč stopi novinec, tip D, ki je manjši od polovice tipa A konektorja. Z 2,8*6,4 mm je celo manjši od na prenosnih napravah popularnega microUSB konektorja, prav tja pa ciljajo tudi z novim konektorjem, ki se je v prototipni obliki že pokazal na nekaterih prototipih naprav. Mobilni telefoni so vsak dan bolj...

5 komentarjev

Xbox 360 Premium - še vedno na 90 nm

Daily Tech - Že pred kratkim ste lahko prebrali, da bo konzola Xbox 360 Premium dobila HDMI izhod. V trenutku veselja je nastalo tudi vprašanje ali bodo nove konzole dobile 65 nm čipe, kar bi zmanjšalo segrevanje. Končno je prišel tudi odgovor - NE. Nove konzole namreč še naprej uporabljajo 90 nm čipe. Nove konzole pa so dobile še dodatni hladilnik kar bo vsaj delno zmanjšalo gretje konzole. Več lahko preberete v izvorni novici.

6 komentarjev

Xbox 360 Premium bo dobil HDMI

engadget - Microsoft je uradno naznanil, da bo Xbox 360 Premium od sedaj naprej imel HDMI vmesnik. Govorice o tem so se po internetu širile že kar nekaj časa in sedaj je to tudi uradno. Cena konzole bo ostala enaka še naprej. Ali ima konzola, ki jo nameravate kupiti HDMI pa boste ugotovili po HDMI nalepki na škatli. O prehodu na 65nm čipe in tišje pogone pa zaenkrat ni nobenih informacij. Več lahko najdete v izvorni novici.

9 komentarjev

Naredite svoj plošček PS360

engadget - Benjamin Heckendorn je zelo znan po svojih konzolaških modifikacijah, gotovo ste že slišali za njegovo predelavo Xboxa 360 v prenosnik, pred nekaj tedni pa je navdušil tudi s projektom, v okviru katerega je stlačil najnovejši Sonyjev SIXAXIS kontroler v ohišje ploščka za Xbox 360. Modifikacija je naletela na ogromno odziva, saj je Microsoftov joypad trenutno eden od popularnejših, medtem ko se Sonyjevi strokovnjaki za ergonomijo niso ravno pretegnili. Avtor je zato po številnih prošnjah spisal podrobna navodila, s pomočjo katerih lahko modifikacijo opravi vsakdo kar v zavetju toplega doma.

Izvorni članek.

"Alo, Kutaragi, a greš stavt, da lahko ta pad prodajamo 3 generacije?"
"Ej, če nam to rata, pol pa kr odstopm."

1 komentar

Kaj skriva Xbox 360 Elite?

bit-tech.net - Pred kratkim izdana elitna različica Xbox-a 360 v črni barvi ima poleg preobleke tudi nekatere druge dokumentirane novosti, prednjačita predvsem HDMI izhod (kabel priložen) in 120 gigabajten trdi disk. Obenem so se mnogi spraševali še, ali bo konzola izboljšana tudi od znotraj, pri čemer so imeli v mislih predvsem prehod na 65 nanometrski proizvodni proces, ki bi olajšal težave s hlajenjem in posledično glasnost. Na Llama.com so ravno z namenom, da se prepričajo o slednjem, razstavili novo konzolo in analizirali njeno drobovje.

Žal do trdnih zaključkov niso prišli, dejstvo, da sta grafični in centralni procesor še vedno enako velika, ni ravno vzpodbudno, postavili pa so teorijo, da naj bi kljub prehodu na manjše tranzistorje ohranili velikost jedra zaradi lažjega odvajanja toplote. To so podprli predvsem s pomanjkanjem določenih elementov, odgovornih za napajanje, na glavnem vezju.

izvorna novica in članek.

1 komentar

Prihaja prenovljeni Xbox 360

Bit Technologies - Bit-tech pravi, da Microsoft namerava poslati prenovljeno različico svoje konzole Xbox 360.

Nova različica prinaša HDMI izhod, 120 GB trdi disk ter 65 nm proizvodni postopek. Posledica bo hladnejša ter predvsem tišja konzola, ki bo sposobna proizvesti kvalitetnejšo sliko. Zaenkrat pa še ni znano, če bo ta različica imela vgrajen HD-DVD pogon.

Očitno bo se še Sony moral malo bolj potruditi...

18 komentarjev

Microsoft konferenca Gamefest

Slo-Tech - Na letošnji konferenci Microsoft Gamefest je omenjeno podjetje predstavilo nekaj zanimivih informacij na temo odprtega razvoja aplikacij za Xbox360 in prihodnosti sistema PC + Vista na trgu računalniških iger in zabave.

Velika novost za vse ljubitelje konzole Xbox360 je vsekakor okleščena in "brezplačna" verzija razvojnega okolja XNA Game Studio Express. Seveda je potrebno dodati, da bo za prevajanje, izmenjavo in poganjanje iger na Xbox360 potrebna enoletna naročnina v tako imenovan "creators club", ki znaša $99 . Beta verzija bo na voljo 30. avgusta kot brezplačen download za operacijski sistem Windows XP (.NET Framework v2.0, C#). Za dodatne informacije o Microsoft XNA skočite semkaj.

Microsoft ima tudi velike načrte za PC igre na operacijskem sistemu Vista. Med drugim želi izboljšati dostopnost in prijaznost trga PC iger ter uvesti znamko "Games for Windows" za vse igre, ki dosegajo določene standarde (Showcases & Essentials). Zraven najavljenih novosti kot so Windows...

4 komentarji

Microsoft vse zanika

Guru 3D - Pojavile so se novice, da je nekaj hudo narobe z Microsoftovo Xbox konzolo. Problem naj bi bil v matični plošči. Intel je naredil design za plošči in pravi, da z njo ni nič narobe. Flextronics, podjetje, ki izdeluje to matično ploščo za Microsoft (in tudi druge komponente z Xbox), tudi zatrjuje, da oni niso krivi. Dejtvo pa je, da je nekaj narobe. Nazadnje, ko so delali javno predstavitev konzole se je namreč sesula.
Vseeno pa ta napaka naj ne bi ovirala načrtovane izdaje Xbox-a, 8 novembra. Microsoft namreč tekmuje z drugimi proizvajalci konzol, ki bodo, kmalu po Microsoftu, izdali svoje druge in tretje generacije konzol. Spodaj: fotka iz Unreal Championship na Xbox-u.

2 komentarja