»

Commodore se vrača

Cybernetov ZPC-GX31 levo, originalni Commodore 64 desno

vir: engadget
engadget - Ime Commodore pri mnogih starejših bralcih takoj iz spomina privleče podobe bež tipkovnic, v katerih se je skrival tudi sam računalnik. Commodore 64, sistem, ki je na trg prišel daljnega leta 1982 in ostal v proizvodnji vse do avgusta 1994, je za resno uporabo seveda že dolgo pozabljen, a še vedno živi v srcih nostalgikov. To bi se znalo v kratkem spremeniti, saj bi lahko, vsaj v ZDA, ime Commodore ponovno postalo sinonim za računalnike v tipkovnicah. Slednjih smo v bližnji preteklosti videli kar nekaj, a so bile večinoma to kopije Asusovega Eee Keyboard, ki še vedno uradno ni ugledal luči sveta. Posledično so bile zmogljivosti nekoliko bolj uboge, saj so bile tipkovnice-računalniki v večini primerov...

31 komentarjev

Asus eee PC druge generacije

engadget - Na letošnjem CeBIT sejmu je Asus predstavil nov model priljubljenega eee PCja. Prisluhnili so največji želji potrošnikov in v nov model namestili večji ekran, z večjo resolucijo: 9" (oz. 8.9") velikost diagonale z resolucijo 1024x600. Poleg tega naj bi bil računalnik serijsko opremljen z 1GB rama, in od 8 do 12 GB SSD diska. Kljub večjemu zaslonu, so se zunanje mere le skromno povečale. Poganjal ga bo Xandros Linux OS, z možnostjo namestitve Windows OSa.

Ostale komponente naj bi bile več ali manj enake. Predvidena cena za novi model, ki naj bi izšel še letos, je 100€ več kot za 7" model, torej 399€.

Na engadget.com si je mogoče ogledati nekaj fotografij.

50 komentarjev

HD-DVD je mrtev - Tokrat uradno

engadget - Na današnji dan je Toshiba naznanila, da bo prenehala izdelovati pogone, samostojne predvajalnike in vse ostalo v povezavi s HD-DVD. Dokončna zaustavitev proizvodnje HD-DVD materiala naj bi se zgodila do marca letos. To seveda pomeni, da je Blu-Ray zmagovalec te vojne formatov. Pri Toshibi pa so še povedali, da zaenkrat še raziskujejo možnosti HD-DVD pogonov pri prenosnikih. Zdajnšnji lastniki HD-DVD zapisovalnikov in snemalnikov ba bodo lahko medije še vedno kupili preko spleta.

Toshiba zaenkrat ne planira prehoda na Blu-Ray format vendar obstaja tudi ta možnost. Več o tej tragični novici si preberite na engadget.com.

Počivaj v miru HD-DVD!

43 komentarjev

Razer Lycosa in Piranha

engadget - Razer je pred kratkim predstavil novo tipkovnico z imenom Lycosa. Tipkovnico sestavlja standarden set tipk s posebno prevleko, ki preprečuje drsenje. Vse tipke so modro osvetljene, vendar pa tipkovnica omogoča, da osvetlitev vklopite samo na WASD področju. V sebi tipkovnica skriva tudi vtič za slušalke in mikrofon, prav tako pa omogoča tudi hitro menjavanje nastavitev same tipkovnice z desetimi profili, ki jih poljubno nastavite.

Poleg tipkovnice pa je Razer predstavil tudi nove slušalke z mikrofonom. Slušalke so namenjene za dolgotrajno igranje in vključujejo tudi blokiranje nadležnih šumov. Za vse ljubitelje podjetja Razer pa so tudi te modro osvetljene. Slušalke naj bi na trg prišle ta mesec za ceno okoli 80$, tipkovnica pa naj bi z enako ceno na trg prišla novembra.

Več pa najdete na engadget.com in razerzone.com.

11 komentarjev

Apple tiho popravlja napake na zaslonih iPhoneov

engadget - Na različnih forumih se pojavljajo govorice o napakah na zaslonih iPhoneov, ki se pojavljajo nenadoma v obliki mrtvih pik. Ponavadi na spodnjem delu zaslona, vendar včasih tudi na sredini. Napaka sicer ni zelo razširjena, Apple pa se potihem dogovarja s prizadetimi uporabniki in zamenjuje mobilnike. Očitno zato, da napake ne bi prišle v javnost, kar bi lahko upočasnilo prodajo. Še povezava do izvorne novice.

8 komentarjev

Commodore Gravel C200 MP3 predvajalnik

engadget - Commodore je verjetno vsem (vsaj malo starejšim) zelo znan po svojih računalnikih, ki si jih je nekoč lastilo veliko Slovencev. Commodore je že nekaj časa znamka, o kateri se ni slišalo popolnoma nič. Vendar se je stara znamka začela prebujati. Tokrat so najavili svoj nov MP3 predvajalnik z imenom Gravel C200. Predvajalnik ima poleg svoje znamke tudi prijeten izgled, 1.8" zaslon, in podporo najrazličnejšim formatom glasbe in videa. Predvajalnik bo na voljo v 1GB in 2GB različici. Trenutno ga je mogoče prednaročiti v izbranih državah, cena pa naj bi znašala 90 funtov za 2GB model. Več pa si oglejte v izvorni novici ali v novici na engadget.com

18 komentarjev

Intelov MP3 predvajalnik

Intel - Intel je včeraj najavil svoj novi produkt, toda tokrat ne gre za kakšen procesor, ploščo ali čipovje, temveč za prenosni MP3 predvajalnik. Očitno se je velikan odločil preizkusiti na področju, kjer sta propadla Diamond in Creative. Naparvici je ime Intel Pocket Concert Audio, opremljena pa je s 128MB StrataFlash pomnilnika, kar zadostuje za okoli 4 ure glasbe. Zadevico napajata dve AAA bateriji, ki imata dovolj moči za okoli 10 ur neprekinjenega predvajanja. Še ena lepa lastnost predvajalnika je programibilen firmware, kar pomeni, da bo IPCA mogoče reprogramirati z bodočimi glasbenimi standardi (Ogg Vorbis...) ali ga kako drugače prilagoditi (zaščita?). Še se sedaj navdušeno sprašujete kdaj in kako bo zadeva na voljo, naj vas prvo ohladim s ceno: 299$, kar bo pri nas zneslo 100+ tisočakov. Če si zadeve še vedno močno želite, naj povem, da bo masovno na voljo že februarja. Koliko je nakup take zadeve smiseln ob DiscManih, ki znajo brati MP3je s CDjev, je seveda več, kot tehtno...

4 komentarji