»

Xbox TV v ZDA še letos

vir: CNN
CNN - Microsoft je napovedal, da bo v ZDA še pred koncem leta, torej v času za božično nakupovalno sezono, nared in na voljo Xbox TV. Pokazali so jo že v sredo na Microsoftovemu srečanju v Kaliforniju in čeprav o vsebini, ceni in partnerjih niso veliko govorili, je znanih nekaj informacij o prihajajoči storitvi, s katero želi Microsoft uspeti, kjer je Googlu, Sonyju in Applu za zdaj spodletelo.

Na Xbox TV bodo ponujali video na zahtevo (serije in filmi) ter žive prenose vsebin s televizije - novice, šport in priljubljene kanale. Microsoft veliko upov polaga tudi na Kinect, s katerim naj bi bila omogočena navigacija z zvokom. Ker bo Xbox TV podpiral še Bing, bo mogoče samo z glasom iskati želene vsebine. Microsoft je v sredo na demonstraciji na ta način poiskal serijo...

2 komentarja

Blu-ray FTW: Warner opustil podporo HD DVD formatu

Heise - Včeraj je vsemogočni Warner Bros. Entertainment na svojih spletnih straneh objavil, da opušča podporo formatu HD DVD (nove vsebine bodo na teh ploščkih izdajali le še do maja 2008) in bo v prihodnje svoje filme ponujal izključno na nosilcih DVD in Blu-ray, saj po njihovem mnenju to zahtevajo oz. pričakujejo potrošniki. Izdajanje vsebin na dveh formatih je pri potrošnikih ustvarjalo dvom in zmedo, posledično pa indiferentnost do novotarije in slabe donose Warnerju.

Spomnimo - HD DVD lahko na en sloj ploščka shrani 15 GB podatkov (30 GB na dva sloja), Blu-ray pa 25 GB (50 GB na dva), so pa prvi nosilci zato cenejši za izdelavo.

V Blu-ray taboru so tako po novem New Line Cinema, Sony Pictures, Walt Disney, Warner Bros. in Twentieth Century Fox, v HD DVD formatu pa vsebine izdajajo New Line Cinema (ki ga nadzira Warner!), Paramount Pictures/Dreamworks in Universal Pictures.

Izvorna novica na Heise, poroča tudi Slashdot.

Je to konec HD DVD formata?

125 komentarjev

HD DVD predvajalniki za 99 dolarjev

X-Bit Labs - Toshiba bo v nekaterih trgovinah (Best Buy in Wal Mart) ponujala HD DVD predvajalnike za (danes) pičlih 99 dolarjev (običajna cena se vrti malo nad 200 zelencev). Gre za časovno omejeno akcijo (dokler ne poidejo zaloge), s katero naj bi prispevali k večji popularnosti standarda HD DVD. S tem naj bi spodbudili željo potrošnikom, da si priskrbijo multimedijske vsebine v tem formatu in ne razmišljajo morda modro.



Izdelka se ne da rezervirati, potreben pa bo tudi obisk v lokalnih trgovinah. Sicer gre za vstopni model predvajalnika, ki je sposoben predvajanja HD DVD, DVD in CD medijev in zmore odkodirati vsebino v formatih H.264 (MPEG4 AVC), VC-1 in MPEG2 (DVD). Če vas zanima, kaj zamujate, si lahko preberete test.

Več o akciji in podrobnejših tehničnih...

35 komentarjev

Microsoft ceni HD DVD enoto

X-Bit Labs - Microsoft je naznanil, da namerava svojo HD DVD enoto za Xbox360 poceniti. Znižanje v vrednosti 20$ naj bi v ZDA začelo veljati prvega avgusta. Na žalost trenutno ni informacij o znižanju cene enote v Evropi. Poleg HD DVD enote pa si bo lahko vsak kupec izbral tudi 5 brezplačnih HD DVD filmov. Prav tako pa bo Microsoft začel ponujati nekaj bezplačnih delov serije Heroes in 300 v HD resoluciji preko Xbox Live sistema. Več pa si preberite v izvorni novici.

4 komentarji

Samsung stavi vse na enega konja

X-Bit Labs - Samsung Electronics je objavil novico, da ne bodo izdali svojega težko pričakovanega predvajalnika ploščkov, ki naj bi bil sposoben branja Blu-ray in HD DVD-formatov. V The Korean Timesu so se namreč pojavile navedbe Samsungovega podpredsednika, da bodo podporo HD DVD-ju povsem opustili, niti ne bodo izdali nobene hibridne naprave, ki bi bila seznanjena z obema standardoma. Čemu takšen zasuk ni povsem jasno, saj so še do nedavnega zatrjevali, da bodo kot prvi izdali kombiniran pogon. Vselej možna razlaga je, da je odločitev politična, saj bi cenovno dosegljiv pogon prisilil proizvajalce HD DVD-jev v spust cen, kar bi povečalo njihovo priljubljenost.

8 komentarjev

Microsoft konferenca Gamefest

Slo-Tech - Na letošnji konferenci Microsoft Gamefest je omenjeno podjetje predstavilo nekaj zanimivih informacij na temo odprtega razvoja aplikacij za Xbox360 in prihodnosti sistema PC + Vista na trgu računalniških iger in zabave.

Velika novost za vse ljubitelje konzole Xbox360 je vsekakor okleščena in "brezplačna" verzija razvojnega okolja XNA Game Studio Express. Seveda je potrebno dodati, da bo za prevajanje, izmenjavo in poganjanje iger na Xbox360 potrebna enoletna naročnina v tako imenovan "creators club", ki znaša $99 . Beta verzija bo na voljo 30. avgusta kot brezplačen download za operacijski sistem Windows XP (.NET Framework v2.0, C#). Za dodatne informacije o Microsoft XNA skočite semkaj.

Microsoft ima tudi velike načrte za PC igre na operacijskem sistemu Vista. Med drugim želi izboljšati dostopnost in prijaznost trga PC iger ter uvesti znamko "Games for Windows" za vse igre, ki dosegajo določene standarde (Showcases & Essentials). Zraven najavljenih novosti kot so Windows...

4 komentarji

Večina monitorjev ne bo predvajala HD-DVD filmov

PC World - Kako? Da ne bo? Ne bo. Naši prijatelji pri MPAA so rekli, da bodo lahko HD DVD-je predvajali samo sistemi, ki bodo imeli vgrajeno DRM tehnologijo, oz bodo podpirali t.i. HDCP standard. Kaj to pomeni?

Današnji monitorji ne vsebujejo nobene tehnologije za digitalno upravljanje z avtorskimi pravicami, zato se filmi na njih sploh ne bodo prikazovali, oziroma bodo prikazani v dosti slabši kvaliteti. Filmska industrija izvaja tudi pritiske nad Microsoftom, ki mora v svoj operacijski sistem vgraditi tehnologijo AACS, če želi, da se bodo lahko na novi generaciji Windowsev predvajali zaščiteni ploščki predvajali.

Novost bo po žepu udarila tudi lastnike dragih zaslonov, ki bodo morali zamenjati le-te, če bodo želeli gledati sodobne filme. Tudi vztrajanje na Windows XP vas ne bo rešilo nove tehnologije, ker ti ne bodo kompatibilni z novim formatom.

Dobrodošli v krasnem novem svetu DRMja.

126 komentarjev

Addonics 20/12/40/12 DVD/CDRW

CDR-Info - Addonics Technologies so najavili zunanjo DVD/CDRW/CD-ROM enoto , katera se lahko pohvali z hitrim FireWire-om, CardBus-om ter UBS 2.0 vmesnikom. Hitrosti enote so 12x za DVD, 12x za CDRW snemalnik ter 40x za CD-ROM. Ob nakupu dobimo gonilnike za večino operacijskih sistemov ( Windows 95, 98, 2000, NT, ME, XP in Mac OS 9.0 ). Cena enote je 399 ameriških zelencev. Več o tem tukaj.

0 komentarjev

Zopet višanje cene RAMov

Reuters - Kot potrošnik sem v tem primeru (kratkoročno gledano, bi se lahko reklo) 'prizadet', vendar osebno bolj kot ne pozdravljam odločitev vodilnih v izdelavi pomnilniških čipov (beri: Hynix in Samsung), ki nameravata svojim pogodbenim partnerjem zvišati cene za približno 30 %. Kot vemo, so cene zadnje čase 'podivjale' navzdol, ter se zopet izenačile z onimi pred približno dvema letoma, ki so jih dvignile težave z zemljo na Tajskem (ter pametni ekonomisti ). To je že drugi tovrstni dogovor v kratkem času, prvi je zvišanje cen CDR(W) medijem, na kar pa je vplivalo tudi kaznovanje tajskih podjetij.

Več o tem lahko izveste tukaj. Me prav zanima, če bi se slovenski prodajalci računalniške opreme bili sposobni zmenit kaj takega...

17 komentarjev

"Sporen" DVD logotip

The Register - Zadnje čase so precej "priljubljena" razna prerekanja med proizvajalci DVD enot in DVD Forum-om, ki nadzoruje standard DVD. Problem ni več v tem, ker proizvajalci dopuščajo petkratno spreminjanje regijske zaščite, ampak v tem, ker se nekateri proizvajalci iz daljnega vzhoda požvižgajo na zahteve DVD Forum-a in v svoje enote sploh ne vgrajujejo regijske zaščite. DVD Forum se je odločil, da 1. oktobra pritisne na te proizvajalce. Kdor premišljuje o umiku nezaščitenih brezimnih DVD enot iz trga naj se pomiri, saj le-teh ne bodo umaknili iz prodaje. Kazen, ki jo bo izrekel DVD Forum bo precej banalnega značaja - proizvajalci, ki ne bodo upoštevali zahtev DVD foruma, ne bodo smeli uporabljati kratice DVD na svojih enotah. Hm, kot da je kupec ne vem kako srečen, ko vidi na svoji enoti DVD logotip, pa tudi drugače se mi zdi, da DVD Forum malce pretirava. Samo poglejte vse enote raznih priznanih proizvajalcev; čeprav so vse po vrsti regijsko zaščitene, se jih da s posebnim softwarom tudi...

2 komentarja